O pohár starosty města Třebíče

Kategorie: Feeder
Řeku Jihlavu v Třebíči vůbec neznám - nikdy jsem zde nebyl na závodech a vlastně jsem zde ani nikdy nechytal. Závod O pohár starosty města Třebíče naštěstí již má svou tradici a dalo se předem od přátel získat pár důležitých informací, jak se zde obvykle chytá. Pro mne byla důležitá tato fakta:

- Řeka je široká jen cca 20-30 metrů, hluboká kolem 2 metrů a voda téměř stojí.
- Nejčastěji lovenými rybami jsou plotice, cejni, cejnci, podoustve, ostroretky, tloušti a kapři.
- I mimo závody se loví relativně málo ryb - asi tak 2 - 4 ryby za hodinu.
- Bodují se ulovené ryby 1 cm za 1 bod - mimo oukleje, která je za 1 bod.
- Návnada je na každé tříhodinové kolo omezena na 4 litry sypké směsi a 1 litr živých nástrah. Patentky jsou zakázány.
- Rozestupy závodníků budou asi 15 metrů.


Pohled na spodní část závodní tratě - zídka za zádky byla nepříjemná spíše při přesunech, než při chytání.

Podle těchto poznatků jsem musel "naslepo" stanovit taktiku do závodu takto:

- Nemá smysl chytat velké ryby (cejn, kapr) na váhu, ale jakékoliv ryby na centimetry.
- Velmi pravděpodobně se bude čekat dlouhou dobu na jediný záběr, který je nutné využít.
- Limit 4+1 litr návnady nebude vzhledem k očekávané malé aktivitě ryb nijak omezující a pravděpodobně bude stačit krmit daleko méně v "zimním stylu" - používat menší krmítka, na úvod příliš nezakrmovat a po nastartování místa se nebát občas nahodit i prázdné krmítko nebo nechávat nahozeno dlouho dobu bez přehazování.
- V zimním stylu by měla být i návnada a vůbec celá strategie lovu.
- Téměř nulový průtok znamená dát pruty špičkou dolů a montáže s krátšími návazci.
- Vzhledem k malým dávkám návnady a velkým rozestupům závodníků se ani na takto malé řece nemusím bát rozkrmit si více míst.
- Velké rozestupy závodníků a malý proud mne nebudou nutit taktizovat s lovnou vzdáleností s ohledem na sousední závodníky - není třeba "držet stopu" nebo jim "utíkat" do jiné vzdálenosti - mohu chytat tak daleko, jak sám chci.

A nyní již konkrétněji.

Jednodenní dvoukolové závody si vyžadují mít vše nachystáno již z domu - namíchané krmení, navázané pruty, vyčištěné a rozběhané červy, zásobu návazců atd. Proto již večer před závodem chystám jeden prut s paternosterem a druhý na průběžku - v obou případech bude stačit návazec kolem 50 cm. Krmítka volím ta nejmenší, co vůbec mám - objem kolem 15 ml, hmotnost 30 gramů na paternoster a 40 gramů na průběžku. Návazce v obou případech 0,12 mm s háčky č. 14 a špičky budou stačit 0,5 oz.


Použité návnady nebylo mnoho a ani s červíky jsem to nepřeháněl.

Jako návnadu jsem mohl namíchat svůj osvědčený recept na řeky, ale protože se jedná o lokální závod, v kterém není co ztratit, jdu do rizika. Slíbil jsem si totiž, že na takovýchto akcích budu zkoušet nové směsi, abych v důležitějších závodech nemusel experimentovat. Volím proto 1 kg Sensas 3000 Dark Salty Bream (cejn) a 1 kg Sensas 3000 Dark Salty River (řeka) - tmavé slané návnady.

Ze 2 kg jsem namíchal něco přes 4 litry návnady - to by podle všeho mělo bohatě stačit na obě kola, i když byl povolen dvojnásobek. Pro jistotu jsem si dal do auta ještě od každého jeden pytlík, ale to jen spíše pro svůj klid.


Moje dopolední místo pod zídkou.

Ranní vstávání ve 4 hodiny, přes hodinu cesta s blouděním u vody, losování v 6 jsem jen tak tak stihnul. Vytahuji A6 a jsem zklamán. Áčko nemám rád, pokud za ním není číslo do trojky. To už raději cokoliv z béčka než tohle. Mohu se jen utěšovat, že A1 je blízko splavu a nebude to tak výrazná výhoda.

Po příchodu na své místo (bez vezírku, s minimem krmení a celkově s odhlehčenou výbavou jsem to zvládl na jedenkrát) zjišťuji, že je zde řeka poměrně široká a místa jsou od sebe opravdu daleko. Rozbalím pruty a zkouším nahazovacím echolotem hloubku. Asi ve 3/4 toku nalézám prudkou změnu hloubky - z 1,4 metru klesá dno směrem ke mně na 2,4 metru a největší hloubka 2,8 m je kousek přede mnou. Rozhoduji se chytat na hloubce těsně před zadní hranou. Ryby budou tolika rybáři poplašené a navíc mají kolem 10. hodiny začít na druhém břehu slavnosti s reproduktory osolenými na plné pecky, takže mělčina u druhého břehu nedávala smysl.

Na úvodní zakrmení dávám jen 3 malá krmítka a pro jistotu ještě další 3 těsně před sebe asi jen 6 metrů daleko. První nahození s průběžkou a hned mám záběr - plotice kolem 25 cm, super! První dvě hodiny to bralo pěkně - neříkám že úplně na každé nahození byl záběr, ale skoro na každé. Poslední hodinu nastal ale propad a záběr byl jen tak na každé čtvrté nahození. Tuhle změnu pozorovala většina závodníků kolem mne.

Skoro všechny ryby jsem chytil ze zadního místa, ale něco málo i z předního (spíše menší kusy, ale při bodování na centimetry to je skoro jedno). Většinou braly plotice, ale podařily se mi i 3 ostroretky kolem 35 cm, nějaké menší podoustve a jeden cejnek. Celkem jsem měl 551 cm, čímž jsem sice zřetelně utekl ostatním za mnou, ale na "fořta" na A1 mi to nestačilo. David Holeš zde chytl o 99 cm více. Takže první kolo pěkná dvojka.

Během přestávky jsme si zašli na řízek do hospody u řeky a pak znovu losovali na druhé kolo. Šel jsem až poslední a zbylo na mne nicneříkající B2.


Odpolední místo opět pod zídkou - naproti probíhají slavnosti.

Místo jsem si opět prohodil echolotem a bylo to zde nachlup stejné, jako na předchozím místě - opět budu chytat u zadní hrany na hloubce asi 2,4 metru a pro jistotu druhé místo hned pod nohama.

Po signálu k začátku lovu 3x nahodím plné krmítko a jdu chytat. První nahození hned ryba - bezva, to půjde. Ale po 3 záběrech nastává útlum a musím se o každou rybu hodně snažit. Jednu jsem chytl i u břehu, ale většinu opět ze vzdálenějšího místa.

Asi po hodině mám na prutě kapra, ale po chvíli trhám kmenový vlasec asi 5 metrů nad krmítkem - nechápu proč. Naštěstí asi 30 minut později tahám druhého, tentokrát již uspěšně, a má 53 cm. Nečekal jsem, že bude tak velký. Na zaklipovaném vlasci s návazcem 0,12 mm to bylo velké štěstí.


Horní sektory byly na travnatém břehu, ale užší části řeky - tam už taktizovat s lovnou vzdáleností tolik nešlo.


Do konce kola už to bylo slabé, za poslední hodinu jsem chytl jen jednu ostroretku, dohromady asi 7 ryb. Celé druhé kolo se před námi na druhé straně řeky odehrávaly městské slavnosti a často nebylo slyšet vlastního slova. Podle mne to rybám vadilo, ale přesto se nachytalo více ryb, než se čekalo.

Toto kolo jsem ve svém sektoru vyhrál a se součtem umístění 1+2 jsem vyhrál i celý závod.


Putovní pohár je můj!

Za obě kola (2x 3 hodiny) jsem zkrmil jen asi 2,5 litru krmení a 0,4 litry barevných pinek s bílými červy. Nejlepší nástraha byly 3-4 pinky nebo červená pinka s bílým červem. Z montáží byla jasně lepší průběžka s malým ale těžkým krmítkem a návazec kolem 50 cm. Záběry přicházely nejdříve po 2, spíše však až po 3 minutách od nahození, nesmělo se spěchat s přehazováním.


První tři zleva: Václav Kudláček (2.), Martin Maťák (1.), Radek Křenek (3.)


Výsledky najdete na webu třebíčských rybářů:
http://feedertrebic.cz/index.php/lru/380-vysledky-a-statistika-zavodu-o-pohar-starosty-mesta-trebice-2013

foto: MM, Milan Novotný
 
Martin M. - 27.8.2013

Diskuse k miničlánku

novel - Profil | So 17.8.2019 9:26:31

Fotoreport :)

chřenovák - Profil | St 14.8.2019 8:17:59

novel >> voda je tam pěkná
Pruty si vem nějaké kratší
Já tam měl tři metr bomba a 3,30 Quiver od Trabucca

novel - Profil | St 14.8.2019 8:08:31

chřenovák >> Já si to pojedu letos okouknout, zatím znám závody jen z doslechu a nějakých videí. Tak se mrknu, jestli bych to zvládl a příští rok bych to možná zkusil.

chřenovák - Profil | St 14.8.2019 0:05:36

novel >> Já ne 😢
Chtěl jsem, ale máme o víkendu pražskou divizi v Sázavě na Sázavě 😂

novel - Profil | Út 13.8.2019 21:20:45

Jede letos někdo z MRKu závodit?

karlak - Profil | Pá 30.8.2013 18:00:33

jako rybare si te vazim ale jako zavodnika ne takovy zavody jsou hnus mozna i humus nejvyssiho kalibru to s rybarenim vubec nema co delat mas daleko lepsi napady i videa urceno pro M:M:

MAXXSKATER - Profil | Pá 30.8.2013 15:51:53

Pěkný, gratulace. Už při čtení toho nadpisu se mi vloudil úsměv na tvář. Vzpomenul jsem si totiž hnedka na jeden zážitek ještě ze školních let, když jsem vyhrál závod mezi školy z našeho okresu na kolečkových bruslích. Na poháru stálo: "Vítěz závodu o ředitele školy" - jaksi tam zapomenuli organizátoři dodat "putovní pohár". Trošku jsem se vyděsil, aby mi toho ředitele nechtěli nacpat ke mně domů. =)

99 - Profil | Pá 30.8.2013 9:05:53

Tak to gratuluji...tvé bystré myšlení, prostě přináší výsledky...
Pecka...jen tak dál pane a nezapomeň nás obšťastňovat parádními videi i články nadále...pane kolego.-)

Ahoj Aleš (Nezvěstice)

pes.hasky - Profil | Čt 29.8.2013 10:45:07

congratulation a pěkná reportáž

RADYNEK - Profil | Čt 29.8.2013 9:53:40

chřenovák >> uvidíme, je to daleko....

chřenovák - Profil | Čt 29.8.2013 9:50:08

RADYNEK >> Ahoj snad to mi vyjde příští rok

Martin M. - Profil | St 28.8.2013 13:57:59

Lejboj >> diky. V krmeni bylo jen to, co jsem napsal, plus voda.

Lejboj - Profil | St 28.8.2013 13:44:31

Pekny vysledek Martine, gratuluji. Koukam, ze jsi inovoval kresilko :) Novotou jen zari. Mam otazku, mel jsi v krmeni i hlinu ? Diky.

rybomil - Profil | St 28.8.2013 7:13:14

RADYNEK >> to sem ani netušil, že tam můžou být 3m

Otík Brčků - Profil | St 28.8.2013 2:50:34

Velká gratulace Martine!

Martin M. - Profil | Út 27.8.2013 22:47:40

Bečetka >> kolem mne vsichni krmili relativne malo.