Zimní lovy 5

Kategorie: Feeder

Předně se musím omluvit za menší pauzu ve svém seriálu. Na ryby jsem sice stále chodil, ale byly to velmi všední lovy, kdy ani tak nešlo o nějaké průzkumy nebo hledání něčeho nového, jako o mou potřebu být u vody na rybách. Zkrátka nebylo o čem psát. Ryby jsem občas nějaké pochytal, většinou menší kousky, a párkrát jsem také skončil bez úlovku. Ukázalo se v plné kráse, jak obrovsvký rozdíl je chytat na začátku zimy ve vodě "teplé" třeba ještě 6 stupňů oproti opravdové zimě, kdy má voda třeba 2 stupně.

Navštívil jsem malé i větší řeky, stojaté vody byly už všechny pod ledem. Slušných výsledků se dalo docílit přímo ve městech, kde se ryby nemusí bát kormoránů a volavek, a úplně nejlepší byla místa, kde lidé pravidelně krmí kačeny a labutě - to jsem si potvrdil na několika revírech. Ale takové chytání mne vždy rychle přestalo bavit a už jsem se na stejné místo podruhé nevracel. Raději jsem chodil vymrznout do přírody, než sedět někde u garáží, u rušné silnice nebo dokonce u tramvajové zastávky.

Ať už to byla řeka Jihlava, Svratka nebo Svitava, chytal jsem hlavně podoustve a plotice. Občas se ukázal malý tloušť, jesen nebo cejn a jednou i kapřík.

Všechno to bylo ale jen "přežívání" a čekání, než rozmrzne moje zimní láska.





Lov číslo 5 - Mušov, 2.2.2013
Čas lovu: 11:15 - 17:00 hod.
Počasí: zataženo, silný severní vítr, 5 stupňů

Na Mušov jezdíme posledních asi 7 let hned, jak rozmrzne. S kámošem Honzou jsme zde strávili mnoho zimních a brzce jarních dní a již víme, která místa jsou ve studené vodě slibnější než jiná. Letošní zima je zatím mírnější než jiné roky - nestačil se udělat pořádný led, a tak po dvou teplejších dnech byla hladina bez ledu.

K vodě jsme dorazili kolem 11. hodiny. Do přehrady přitékalo mnoho kalné vody, která unášela spoustu dřeva, suchého rákosí a dalších plavajících objektů. Zárověň foukal silný vítr a dělaly se slušné vlny. Sice obojí urychlilo rozpouštění ledu, ale pro citlivý lov v zimním stylu je to nemilý stav - proudění unáší nečistoty do vlasců a ohýbá špičky feederových prutů. Rozhodl jsem se, že budu chytat kousek od břehu, jen asi 20 m daleko, a dám špičku úplně k hladině těsně u břehu, kde nebylo žádné proudění a žádné plovoucí dříví. Honza se rozhodl chytat asi 35m od břehu se silnějšími špičkami na prutech.


Zakrmil jsem si asi 5 malých krmítek plných návnady a hned na první nahození jsem postřehl první slabý záběr. Bohužel to byl na více než hodinu záběr poslední. Nedělo se vůbec nic. Dobře jsme ale věděli, že "tak to má být". Vlastně skoro vždy to tak je a někdy čekáme ještě déle.

Pak následoval jeden záběr na levý prut, zaseknu, a než zdolám první rybu, mám záběr i na pravý prut. I ten proměňuji v rybu a začínám tedy slušným cejním "dablem". Nic jiného než cejny jsme ostatně ani nečekali. Vím, že tu je mnoho plotic, cejnků a jesenů, kterým by studená voda také neměla vadit, ale v zimě se nám daří chytat pouze cejny. Až tak od konce března se začínají objevovat kapříci a další druhy ryb - teď myslím hlavní jezero, na přítoku to může být jiné.



Na první část lovu jsem použil návnadu Trabucco Fondo Fiume, psal jsem o ní již v "zimních lovech 3" - vlastně to bylo stále to stejné 3kg balení, které mi stačilo asi na 5 lovů. Sice je to krmení určené spíše pro říční ryby, ale jednoduše jsem ten otevřený pytlík už chtěl "dorazit". Přidal jsem k němu obyčejnou "tesco" strouhanku 1:1. Přidal bych i hlínu, ale na břehu bylo všude jen bláto a stěrk.

Honza dlouhou dobu neměl kromě pár ťuknutí kloudný záběr a rozhodl se také přesunut víc ke kraji, kde dokázal v silném větru přesněji nahazovat do stejného místa. Hlavní zimní pravidlo je stejné jako rada Old Shatterhanda pro prostřelení silného dřevěného kmene - musíte trefit medvědobíjkou stejné místo mnohokrát za sebou.

Záběrů nebylo zpočátku mnoho, následující hodinu jsem chytl možná 2 další ryby, ale frekvence záběrů se zvyšovala. Při nejvyšší aktivitě mi došlo krmení a musel jsem domíchat nové - zvolil jsem česnekový Bait Tech Omen - opět už jsem s ním jednou chytal v některém z předchozích zimních lovů, je mi sympatické. Smíchal jsem asi půl pytlíku se strouhankou a vodou. Rybám změna nevadila a záběry pokračovaly - v tuto prostřední část lovu jsem chytl nejvíce ryb, pak ale začaly záběry slábnout.



Zkoušel jsem netypické montáže - 60cm paternoster a 30cm poloprůběžku ve smyčce. Předchozí roky mi zde nejlépe fungoval buď krátký balaton nebo krátká průběžka. Chtěl jsem ale zkusit něco jiného a rybám to nevadilo. Pokud jsem udržel přesnost nahazování, záběr dříve či později přišel. Pokud jsem se netrefil o metr, čekání na záběr se prodloužilo, pokud jsem chyboval o 2 metry, záběr nepřišel vůbec a ještě jsem si tím částečně pozkazil místo rozkrmením větší plochy.

Ve stručnosti prvky montáže a náčiní: návazec 0,15 mm, haček Owner pin hook velikost 12, krmítko 30 gramů, kmenový vlasec 0,20 mm, medium pruty, špičky 1 oz.

Honza u břehu také začal cejny pravidelně chytat. Krmení i montáže měl úplně jiné než já , bylo to jedno, důležitá byla jen přesnost nahazování.

Zapomínám zmiňovat, že vždy mám vlasce zaklipované gumičkou nebo klipem na cívkách - beru to už jako samozřejmost. Nahazování "naslepo" s odhadováním vzdálenosti si můžete dovolit v létě, kdy vám nevadí, že díky nepřesnosti chytnete třeba jen polovinu ryb, a navíc si tím zvýšíte šanci na zdolání velké ryby. V létě polovina z několika desítek ryb stačí, ale v zimě nechytnete bez přesného nahazování ani čtvrtinu z několika málo kusů, které byste chytli se zaklipovaným vlascem, a na velké ryby v zimě stějně spoléhat nemůžete.



Celkem jsem ulovil možná 15 cejnů mezi 35 a 50 cm. Dalších asi 5 kusů se mi setřepalo při zdolávání. Až na jednu výjimku byli všichni chyceni háčkem za krajíček. Všechny ryby zabraly na 2 masné červy.



Co bych udělal příště jinak:

Použil bych pletenou šňůru místo kmenového vlasce. Kdy také jindy, než na opatrné zimní braní cejnů na stojaté vodě. Už jen proto, abych si to zkusil.

Přidal bych co nejtmavší hlínu do krmení. Obě použité návnady se strouhankou byly až moc světlé a ryby ji možná dokázaly sbírat ze dna až příliš snadno. Tmavá návnada voní a láká ryby stejně tak dobře, ale ryby ji nevidí a "poslepu" ji sbírají delší dobu - a světlé nástrahy pak vidí o to lépe najdou je rychle.

Pár triků mě ještě napadá, ale to si nechám do dalšího dílu Zimních lovů :-)

 
Martin M. - 5.2.2013

Diskuse k miničlánku

Pegi - Profil | Po 11.2.2013 20:48:39

Krásne . Už nech je tu jar. dík

killer1 - Profil | Ne 10.2.2013 9:40:50

Pavel S. >> díky

Pavel S. - Profil | Ne 10.2.2013 9:08:56

killer1 >> tak skus kontaktovat sarfix.cz třeba ti seženou zrovna to co chceš

killer1 - Profil | Ne 10.2.2013 8:51:45

Pavel S. >> to ale myslím není ona, na tuhle jsem už koukal

killer1 - Profil | Ne 10.2.2013 8:36:59

Martin M. >> ta se asi tady v česku nedá sehnat, ne?

vokounek - Profil | So 9.2.2013 23:28:42

myslím že takéto články nikoho nenehajú kľudným. je to velká motivácia na to ísť v tej zime k vode. dík..

Martin M. - Profil | So 9.2.2013 22:49:27

killer1 >> je to Preston Hair net II

killer1 - Profil | So 9.2.2013 21:37:26

Martin M. >> prosímtě, co to je za tu modrou podběrákovou hlavu? díky

Martin M. - Profil | So 9.2.2013 14:27:36

Gregy.L. >> nehledej problemy, kde nejsou, je to v pohode.

Martin M. - Profil | So 9.2.2013 14:24:32

147258369 >> ahoj - neco kolem 2,5m.

Gregy.L. - Profil | Pá 8.2.2013 21:18:27

Co máš za kabelu, co za naviják, to je důležitý proto, abys chytl 50 cm cejna v únoru? Je to o tom, chytnout rybu na háček, nebo o tom, jakou maš kabelu? :) Je fajn, že berou. Díky za článek.

147258369 - Profil | Pá 8.2.2013 17:34:53

ahoj Martine nezminuješ hlouku vody,prosím o doplnění...dík

axel82 - Profil | Čt 7.2.2013 20:14:49

Martin M. >> aha.díky:)

Martin M. - Profil | Čt 7.2.2013 20:13:32

axel82 >> ahoj, zapomen, ze jsi se zeptal a pokracuj, usetris si trapeni :-)

axel82 - Profil | Čt 7.2.2013 19:59:59

Martin M. - >> ahoj, prosím tě co to máš za kabelu na těch fotkách. kromu? díky

Levák Bob - Profil | Út 5.2.2013 20:07:34

Martin M. >> Vám se zelená rákosí i v zimě. To se to pak chytá :-)).