Úhoř podle receptů našich pradědů a prababiček
Vaření rybJíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo marinovaného úhoře podle receptu z roku 1907. Určitě si pochutnáte stejně, jako si na něm kdysi pochutnávali naši předci.
Úhoř Pečený............................
Úhoř se nejprve zabije, pak nařízne se mu kůžička kol hlavy a as na cm. dolů se rozřízne, jedna osoba uchopí úhoře pevně za hlavu a druhá vezme naříznutou a trochu odloupnutou kůži do obou rukou do utěrky a silným táhnutím sloupe ji z úhoře.
Na to se úhoř vykuchá, při čemž musíme dáti pozor, aby se žluč neprotrhla. Také je třeba opatrnosti, abychom neměly někde na ruce škrábnuto, neb jinou ránu, neboť přijde-li krev úhoře do rány, způsobuje otravu krve.
Vykuchaný úhoř se dobře vypere, nakrájí na kusy, ale nedokrájí, osolí a nechá jednu hodinu ležeti. Na kastrol dá se kus másla a přistaví k ohni, aby se rozpustilo; když je horké, vhodí se do něj kus šalvěje, přikreje a nechá na teplém místě státi.
Úhoř nasolený se osuší, dá do jiného kastrolu, máslo se šalvěji se naň procedí a v něm se úhoř peče. Dva rohlíky pokrájí se na plátky, dají k úhoři opéci po obou stranách, když je úhoř měkký, urovná se na mísu, zacedí citronovou šťávou, obloží opečenými plátky rohlíků a horký nese na stůl.
Úhoř Marinovaný...............................
Stažený a vykuchaný úhoř se naseká, ale nepřeseká, aby zůstal pohromadě, osolí se, sváže motouzem a bud na dobrém másle, neb v olivovém oleji upeče. Upečený urovná se bud do hluboké mísy, neb do hrnku, na povrch poklade se několika plátky syrové cibule, citronu a několika kapary, načež poleje se omáčkou následovně upravenou:
Ocet s vodou se svaří, do toho se přidá několik pepřů, nových koření, hřebíčků, kousek zázvoru, bobkový list, snítka dymiánu, kousek citronové kůry a trochu soli. Když je vše povařeno, vleje se na kastrol, na němž se úhoř pekl, nechá povařit a konečně na úhoře procedí.
Takto upravený úhoř nechá se nejméně 3 dny ležeti ve studenu, vydrží však ve chladnu dosti dlouho.
Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
bejvavalo.cz
Diskuse k receptu
Kde to žije - všechna témata
17:06Korda Developments a vše co k této značce patří 831
16:55Rybáři a vinařství 220
16:44Mladý rybář boří sociální sítě svými videi. Děti odhazují mobily a jdou do přírody (Bleskovka) 6
13:41Podlepeni clunu 270 10
13:03Odchyt a transfer bobra evropského (Bleskovka) 1
10:55Křeslo na odhoz 9
9:21Poradna: Přívlač 3990
9:12vydra říční 152
6:29Čluny boat007 recenze. 563
6:16maximální velikost prahu v potoce bez nutnosti povolení 8
0:29Sportex Competition CS-5 Stalker 10ft nebo Sportex Competition CS-5 Breakout 10ft 1
0:14EPOXID -fan club 359
NeČerné stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 49
NePoradna: Sumcařina 2500
NeServis navijáků TICA 82
Co je nového - všeobecné
12:59Bleskovka: Mladý rybář boří sociální sítě svými videi. Děti odhazují mobily a jdou do přírody
SoBleskovka: Chlumečtí rybáři získali poprvé povolení k odstřelu chráněného bobra, ulovit se ho ale zatím nepovedlo
PáBleskovka: Světové šampionáty v muškaření na jihočeských vodách - hájení revírů a pozvánka
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...