Nástrahy a návnady na kapry

Autor: Ken Townley

Nakladatelství: Agentura FOX
Rok vydání: 1999
Počet stran: 176
Původ: Anglie 1998
Cena: 223,-

           Kniha popisuje dnešní nástrahy pro lov kaprů. Zejména suroviny pro výrobu boilí a vše co s boilim a jeho použitím při lovu souvisí včetně pelet a nejpoužívanějšího partiklu.
           V první řadě se musíme zmínit o komerční stránce knihy. Autor se v celé knize zmiňuje o tom, že je kaprař, který testuje výrobky anglických firem vyrábějících a dodávajících na trh boili a veškeré suroviny s boilim spojené. Tedy v podstatě je tato kniha jedna velká reklama na firmy, preferující v této knize své produkty. Nutno ovšem zdůraznit, že výrobky od preferovaných firem patří na trhu ke špičce. Proto je nutno při čtení silnou komerční stránku této knihy přehlédnout, potlačit ji a věnovat se jenom tomu podstatnému, co nám kniha dává a to je zcela jistě většina obsahu.
           V knize jsou velmi podrobně popsané veškeré dnešní suroviny pro výrobu suchých směsí. Dále je zde přesně a důsledně popsané jak používat ingredience do směsí a kdy a jak použít různá namáčedla či dráždidla. Nechybí zde ani kapitola o přípravě domácího boilí či o taktice vnadění. V největší míře je ovšem obsah knihy zaměřen na suroviny a ingredience pro boili. Kapitola o částečkových nástrahách obsahuje ty nejzákladnější partikly pro lov kaprů. A co je dobré, že všechny popisované partikly jsou u nás lehce dostupné a není problém je používat.
           Nutno také podotknou, že podmínky na našich vodách se jistě liší od podmínek na vodách anglických či francouzských, tedy ne vše co je v knize popsané, můžeme uplatnit u nás. Na straně druhé je zde velká většina praktik, které se dají aplikovat i na našich vodách.
           V knize je jen skromně ilustrací. Drtivá většina jsou černobílé fotky produktů preferovaných firem a autora s jeho úlovky. Kniha je naplněna informacemi, které dnešní kaprař potřebuje. Tato kniha je tedy pro moderního kapraře nutností. Začátečníci a nezasvěcení do tajů kaprařiny budou asi informacemi z této knihy trošku zmatení, ale po jejím třetím přečtení se v ní již bezpečně zorientují a rozšíří si jistě své rybářské znalosti.
           K českému překladu anglických výrazů nemám připomínky, ale v několika málo případech jsou v knize věty, které zjevně nedávají smysl. Pravděpodobně došlo při přípravě textu k vynechání jednoho řádku nebo podobně.

Hodnocení:
Obsah: 1-
Překlad: 1-
Fotografie a kresby: 3

zpracoval: Petr Moc

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.