Sportovní rybaření - Lov na položenou, část I.

Autor: Jacek Kolendowicz, Tadeusz Zalewski

Nakladatelství: Finidr
Rok vydání: 1998
Počet stran: 280
Originál: Wedkarstwo gruntowe cz. I
Původ: Polsko, 1997
Cena: ?

       Tak zaprvé, kniha je velice špatně přeložena. Zřejmě překladatel vůbec nebyl rybář, nebo se nechal zmást polskými výrazy, které jsou podobné českým. Například místo trojháček používá slovo kotvička, místo proudník jen jelec, bahenní červ místo patentka apod. Pro začínajícího rybáře to může být dosti složité na pochopení. Také je zde velmi mnoho překlepů. To je ale asi tak vše, co mohu knize vytknout! Obsahově je to opravdu skvost, jaký u nás už dlouho nevyšel. V tomto prvním díle se dozvíte vše o všech metodách lovu na plavanou a částečně i na položenou (celkem asi jen 20% knihy). Úvod knihy je věnován náčiní, pak je popisován lov se splávkem bez navijáku (bič, dělička) a s navijákem, lov s rybičkou, lov z hladiny a nakonec lov na položenou včetně feederové metody. Samotný konec knihy je věnován průzkumu loviště. Tento první díl knihy je velmi teoreticky, pouze na pár místech jsou příklady z praxe (šedé odstavce). Je určen jak začátečníkům tak pokročilým rybářům, ale úplní začátečníci, kteří ještě nikdy nenahodili udici, mohou mít v určitých pasážích potíže s pochopením a budou je muset číst několikrát po sobě nebo si nechat poradit od někoho zkušenějšího (nehledě na "kvalitu" překladu).
       Plavaná je v knize popisována na polozávodní až závodní úrovni, takže pokud chytáte jen tak rekreačně, možná pro vás bude zbytečný popis lovu s děličkou na extrémně tenké vlasce a další fajnovosti vrcholné plavané.
       V textu není absolutně žádná komerce a dokonce na některých fotografiích je vidět, že byla vyretušována některá výrazná loga firem! Velmi seriózní přístup. Fotografie (všechny barevné) jsou naprosto excelentní, rovněž tak kresby montáží a uzlů.
       Tato kniha by se při lepším překladu mohla stát plavačkářskou Biblí!

Hodnocení:
Překlad: 3
Obsah: 1+
Fotografie: 1
Kresby: 1

Hodnotil: Martin Maťák

Diskuse ke knize

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:09:52

Rybářská bible! Okamžitě přečíst!!!! Dodává ohromné množství detailních informací které musí znát každý rybář pokud má v úmyslu chodit na ryby a ne k vodě. Kniha má přesně to co ostatním na trhu chybí. K pláči je občas překlad, lehká neaktuálnost a dostupnost na trhu zaplaveném brakem.