Rozbít svaz,anebo se stále snažit o jeho reformu...?

Od roku 1989 uběhlo dlouhých 17 let, přesto i rybářství stále pracuje na stejných principech a mnohdy i se stejnými lidmi.
Občasné vlaštovky pokroku (JčÚS) to očekávané jaro skutečně nedělají.
Neustále se zde projevuje až zkostnatělá neochota k řešení jakýmikoliv jinými metodami,než byli soudruzi zvyklí.
Papírové výsledky hovoří o blahobytu, ty reálné spíše o chudobě....
V současné době startuje "strašák"privatizace,ovšem tak - jak je u nás běžné zcela neprůhledné,a zřejmě právě z rukou těch kdož mluví o "práci pro lidi".
Proto by mohlo být zajímavé odkrýt tyto praktiky,když ne ve prospěch rybářů, - tak aspoň ve prospěch ryb....
Autor diskuse: Cottus - Profil , 22.5.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Cottus - Profil | So 2.6.2007 7:01:35

Stoupa399: Bydlím 2km od Slovenska...na P jezdím převážně tam,
Máš pravdu v tom, že Slováci ( ač námi mnohdy zesměšňovaní) mají přímější způsob myšlení - což se odráží mimo jiné i v přístupu k rybařině...
To naše "vychcánkovství" je zase pro změnu naší českou brzdou i pokrokem zároveň....
Poslední dobou tam ( SK)zcela rozprášili většinu starých struktur ve vedení org.,
což je u nás úkol téměř nadlidský...
Příští měsíc tam mám ofic.jednání o P vodách,tak se přeptám : "JAK NA TO ??"

Stoupa399 - Profil | Pá 1.6.2007 21:51:42

Jak je možné, že u našich sousedů na Slovensku se RS krásně přispůsobil?Lze tam v letních měsících lovit nepřetržitě a existují různé moderní přístupy
ke způsobu lovu. Asi sousedé nezkostnatěly a ve vedení RS jsou lidé s novým myšlením, ne jako u nás, kde jsou nepřístupní k jakékoli novotě. Všude se mluví o zarybňování, ale týden po nasazení je u řek přímo hon na ryby a systém chyť a pusť je pojmem neznámým či snad dokonce sprostým. Od řeky se odnášejí ryby, které rostou mnoho let. Proč není v Rybářském řádu, že například kapr nad 75cm musí po vyfotografování, pomazlení a ošetření zpět do řeky či rybníku? Ať si komerční vody, kde se chytá za velké peníze, shání své trháky někde jinde a ne v našich svazových vodách. Povolenky jsou čím dál tím dražší, tak proč nemáme profesionální rybářskou stráž s větší pravomocí? Peněz se snad vybere dost. Když vás přijde zkontrolovat parta poloopilých chytráků, tak se není co divit, že vznikají různá nepříjemná nedorozumění, která leckdy končí až zásahem policie.

Petr Koch - Profil | Pá 1.6.2007 11:59:47

Miloš_Dia - ® : chtělo by tu jeho zarputilost nasměřovat třeba na čištění ulic smetákem.

Miloš_Dia - Profil | Pá 1.6.2007 11:49:37

Kriste Pane, zařiď, ať Pyzda zapomene psát na klávesnici....

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 11:47:58

drozďák : mě zdražení nevadí a bude pro zlepšení nutné. Vadilo by mě, kdybych vědomě přišel o možnost lovu v rozsahu jaký mám dnes, stejně jako o možnost cestovat, pracovat a studovat v cizině (myšleno pro děti, ne už mě).

Cottus - Profil | Pá 1.6.2007 11:47:41

MRKnato: ..a co pohádka:" o chytré HORÁKYNI" ? Ta také byla tak nějak napůl..
Svaz ano,zarybnění ne...kdopak za to asi může?
To raděj budu ten "zaťatec...jak mě zřejmě drozďák nazval níže...

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 11:42:09

drozďák : Co čekám ? Čekám vánoce a zlepšení stavu zarybnění tekoucích vod do stavu před cca 20-25 lety. Ano, za současné situace kdy finance dle určení pohlcují MO a malý zbytek jde do kaprů v hybridech revírů všech složek svazu zlepšení nenastane.
Jedna možnost je přehodit výhybku a tok peněz směřovat skutečně do revírů přes ÚS (co jiného teď rychle vymýšlet)
Druhá možnost zdražit povolenku a tvářit se, že mě dotování života MO nevadí a je to tak správně. A o to větší zdražení bude.

drozďák - Profil | Pá 1.6.2007 11:30:54

No tak to je gól: Rybařina u nás ti vyhovuje, tak se už poněkolikáté ptám, co vlastně od ní čekáš? Něco víc, než v současnosti?
Tak při splnění tvých zvýšených požadavků ti vyhovovat přestane.
Každá změna někoho zasáhne a řešením jsou peníze - konečně rozumné slovo. Ale v rybářství ta změna zasáhne každého, včetně tebe a mě. Připrav se na to, je to zkrátka daň, kterou budeme muset všichni zaplatit.
Pakliže to ale nechceš připustit a ryby by si rád chytal za stejné finance jako dnes, ale ve změněném systému - já zkrátka mám z těchto debat takový pocit - potom si lůzobolševika schovej radši pro sebe, jelikož se k tobě hodí víc, než-li ke mě...

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 11:18:14

drozďák : stejně tak mohu já tvrdit, že ty jsi z toho načerpaného materiálu tady moc nepoužil, natož čísla ... Problém čistoty vod jsi zmínil ty a problém to byl a poradil si s tím stát a federální orgány. Na rovinu ti můžu říct, že v USA jsem nebyl, ale hovořil jsem s mnoha rybáři, kteří tam žii a mají osobní zkušenosti a také z článků a reportáží. Stav rybařiny v USA a výchozí pozice jsem nehodnotil, pouze z toho co vím, je mě blízký. Rybařina u nás mě také vyhovuje. Jediné co mě vadí, je stav rybí populace v menších řekách a o tom se tady stále bavím. Jiná věc je, že každá změna někoho a nějak zasáhne a řešením jsou peníze.

drozďák - Profil | Pá 1.6.2007 10:40:55

Pyzda: úplně definitivně v této otázce.
Dotčený problém v USA týkající se pouze velkých řek a Velkých jezer - kardinální omyl. Nevím, odkud ty informace čerpáš, ostatně zdroje, podklady pro svá tvrzení neuvádíš nikdy, což z nich činí argumenty velmi chatrné. Vše jsou pouze dedukce, či výplody tvého mozku. Dokonce mám pocit, že se už ani na pole reálných čísel a podložených argumentů radši ani nepouštíš.
Nejsem žádný světoběžník, ale za těch několik let, co státy pravidelně navštěvuji jsem se měl možnost bavit s několika desítkami lidí. Jak rybářů, tak běžných obyvatel, dokonce tam mohu počítat i členy ochranářské organizace. Vše se odehrálo na několika místech celkem čtyřech států Unie. Pro mne to je relevantní a uchopitelný materiál, na jehož základě si troufám něco tvrdit. To samé se týká Svazu.
O jaké základy svá tvrzení a dedukce opíráš ty?

Michal - Profil | Pá 1.6.2007 10:40:03

jindra: není :-) resp. mě nikdo o něčem takovém neinformoval :-)

jindra - Profil | Pá 1.6.2007 10:38:04

Michal:Není náhodou datum svatby podmíněno očekáváním dětiček?:-)) No tak to trénuj :-))

Michal - Profil | Pá 1.6.2007 10:35:56

jindra: i malej výcvik se bude hodit :-)

jindra - Profil | Pá 1.6.2007 10:29:56

Michal:Už je to sice dávno,ale co pamatuju na "všetečné" otázky dětiček, tak "zlatej"Pyzda :-))

Michal - Profil | Pá 1.6.2007 10:26:31

drozďák: ber to jako výcvik na dětičky, na jejich všetečné dotazy ...

drozďák - Profil | Pá 1.6.2007 10:06:31

Pyzda: Ještě mi to nikdo neřekl, a tobě už někdo sdělil, že diskutovat s tebou se nedá??? Počítám, že ano....
Zkrátka to vzdávám, není diskuse jako diskuse...

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 9:44:09

Bačus : limity - kolik je tedy limit na soukromém kapřím revíru? Kolik procent rybářů tento limit dosáhne? Na P revírech limity jsou. je to cca 55 dní lovu a asi 160 ryb. Cena za toto maximálm¨ně ponechané množství lososovitých ryb se blíží ceně za CS povolenku. Průšvih, nebo fenoména nezpůsobuje P hospodaření. Kdo tedy .....

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 9:24:28

Bačus : soukromé revíry na soukromých vodách jsou v pořádku, o nich se ale nebavíme. 33% MO ze 100% v VčÚS mělo RMV. Z čeho je tedy podle tebe zarybňovalo, když byly součástí územního revíru, na který byl nějaký plán? Proto v zaryb. plánu každého říčního revíru najdeš 50-95% kapra. Dnes jsou tyto revíry, pokud existují jako soukromé a mají je MO, zarybňovány papírově z peněz MO. Kde ale MO bery tyto peníze? Z místních povolenek, to ale asi nestačí. MO má ale další zdroj - brigády a členské příspěvky (velkou část). A kam rybář, jehož MO má svoje revíry platí i když na stojácích neloví?

MRKnato - Profil | Pá 1.6.2007 9:10:19

drozďák : už ti někdo řekl, že se v diskusích chováš jako lůzobolševik, jehož běs a slovník je znám? Distingovaný demokrat, ke kterým by jsi asi chtěl mít blíž, by mírné neshody vyřešil jiným způsobem. Já oproti tobě jsem schopen diskutovat i o věcech, které mě netěší, ale diskusi vyžadují.... V tý americe byl problém pouze s velkými toky a Velkými jezery.....

Bačus - Profil | Pá 1.6.2007 7:15:02

mrknato: kde bereš ta čísla(33%) každej si na nich hospodaří za svý, a jak jsem napsal pokud si to územní svaz nedokázal a nedokaže uhlídat tak se ptám za co ti lidi berou peníze. A na většině RMV platí limity na počet odnesených ryb čemuž se uzemní svazy úspěšně brání již několik let, protože na nich každej hospodaří za svoje a a všechno je průhledný, platíš nájem, cena ryb, režie(doprava, krmení atd). Možná ta povolenka vyjde dráž, ale maj revir u huby a nemusej na nejbližší územní jezdit 35 km.

drozďák - Profil | Čt 31.5.2007 21:04:14

Jeden zaťatec a mistr turnaroundů Pyzda. Vy dva mě vážně už polibte šos. Nazdar... A to bez pardonu a bez smajlíků.

Cottus - Profil | Čt 31.5.2007 20:31:19

No MRKnato zase máš asi světlou chvilku...s tím se dá i občas souhlasit...

Miloš Dia: ty geno- pí....y Ti budu těžko odpouštět...
Ber to jako satisfakci za mé "soudruhy..."Co mám ještě poslat?Adresa tvá je věčně plná...

Systém(šistém),který funguje na brigádnicko - totalitním- bezplatném principu je opravdu nějak podezřelý...o to podezřelejší jsou jeho členové,kteří toto trpí....

Marcel - Profil | Čt 31.5.2007 19:32:32

Tak, a muze za to Bosanac. Ty jeden fenomene, ty se nezdas :-D

MRKnato - Profil | Čt 31.5.2007 19:28:42

drozďák : takže čím hůř, tím líp vlastně? Peněz je málo, tak proč shánět další i když leží o level níž a bylo by jich možná dost? Navíc by se tato modifikace blížila trochu tomu systému co tam funguje. Tady by asi fungoval hůř, ale pořád lépe, než ten ve kterém si každý Lojza může dělat co chce a pak se "diví", že je málo pstruhů.... Stát i svaz jsou vyviněni, vždyť Lojza si to vlastně posral sám, tak ať nebrečí a snaží se ....

Miloš_Dia - Profil | Čt 31.5.2007 18:53:16

Takže vážení rybáři, v podstatě spousta balastu, já bych to uzavřel malým resumé:

1) šistém je v hajzlu
2) problém není v geno píčovinách
3) problém je v penězích
4) čecháček je selfkolenovrtací
4) tudíž je šistém v hajzlu

drozďák - Profil | Čt 31.5.2007 17:33:16

No americkej systém by mě byl taky blízkej, alespoň co se pstruhovejch vod týče. Jenže je tam malinkatej problém. Jejich environmental policy je o 500 megaparseků dál než ta naše...
Jak státní, tak federální instituce cpou do ochrany revírů a jejich zvelebování neskutečný prachy. Do té kasičky bez reptání přispívá nějakou formou prakticky každý obyvatel země. Pak si mohou dovolit povolenku za 15 dolarů...
Celý škvárotok je založen na úplně jiných principech než u nás. Vůbec se to nedá srovnávat. Fakt už se zkus podívat dál, než na vlastní rypák.
Mimochodem v 50. a 60-tých letech bylo životní prostředí včetně vodstva v min. stejně špatném, ne-li horším stavu než u nás. Náprava těch sraček trvala více jak 20, leckdy 30 let a některé revíry se mátoří dodnes. A to je snaha, prostředky i nasazení pro dosažení kýženého stavu zcela nesrovnatelná s naší.

MRKnato - Profil | Čt 31.5.2007 15:57:28

Bačus : věř, že nezávidím, ale do minulého roku si nejen Přelouč, ale cca 33% MO zarybňovalo tehdy své RMV, které byly součástí územních revírů za peníze, které měly jít do územních vod. O jejich poměru a druzích ryb netřeba hovořit. Není toto zrod fenoména?
Drozďák : je mě jedno, kdo bude revíry územních svazů spravovat, pokud zůstanou přístupné. O ceně nemluvím... Nejsem ničeho zakladatelem, ale je mě blízký systém který v rybařině funguje např. v USA, kde si koupím listek, povolenku a lovím skoro všude jako u nás. U nás je to zatím lepší v tom, že k té vodě můžeš dojít loukou, nebo lesem. Tento systém by mohly převzít územní svazy, nebo i někdo jiný (stát, a.s.) Proč bych ale musel být členem MO, kde nelovím a jim platit? Velmi bych uvítal, aby ten, kdo chce lovit na řekách si mohl takovou to povolenku koupit od výše uvedeného a lovit. ÚS je dnes především uživatel revírů a servis je v tom, že členové všech MO mohou na těchto vodách lovit. Jaký jiný servis by jsi chtěl? Jak řekl Bačus, nikdo nikomu nebrání v užívání svého revíru a lovu na něm. Proč ale tyto MO mají být dotovány větší částkou z plateb od rybářů, jen za to, aby tito rybáři měli přístup k územním vodám? Na druhé straně tyto peníze, které jdou v MO do odměn, platů zaměstnanců, oprav, saturace podnikání chybí v zarybnění územních vod.

Cottus : Já jsem pro změnu! Pokud si někdo chce na SVÉM revíru lovit, ať tak činí! Ale pak by to nemělo být spojováno s lovem na jiných revírech. Tobě není divné, že když chceš lovit na nějaké soukromé louži, tak nemusíš mít územní povolenku?

drozďák - Profil | Čt 31.5.2007 10:41:14

Bačus: protože potřebujete jako nesvéprávný haranti a požírači společného krajíce odborný dohled, aby vám moc nenarostly křidýlka...
On si totiž Pyzda neuvědomuje, že jeho slavný ÚS je především servisní organizací, která má poskytovat plný support a servis pro MO sdružené pod jejími křídly. Je to tak i zakotveno ve Stanovách, a to je to nejpodstatnější.
O dozorčích a kárných orgánech na všech stupních se nehodlám vůbec rozšiřovat. Zhusta tyto organizace fungují hlavně na papíře.

Bačus - Profil | Čt 31.5.2007 10:33:20

to mrknato: po přečtení tvých příspěvků si myslím že jsi jeden ze zakladatelů územních svazů (dříve krajské výbory) a nebo ti jako pardubákoví leží v žaludku přelouč, která se nedala zomit a nedala do územního hospodaření všechny svoje revíry a asi věděla proč. Nechápu kde bereš ty argumenty, že si někdo zarybňuje RMV z územních peněz a jestlin jo tak je to věc územního svazu, že si to nedokáže ohlídat. Když platím tak si to hlídám. Pro tvou informaci taky máme RMV a po těch starostech jsme s tím měli to územnímu svazu nepřenecháme ani náhodou protože nám v ničem nepomohl, ale na druhou stranu musím po pravdě přiznat že nám ani v ničem nebránil. A nějak nechápu proč by měli jít prachy i jen jeich malá část územnímu svazu nebo dokonce radě když už ti seberou skoro všechno, pořád nechápu proč by na nás maly oba tyto subjekty parazitovat.

Cottus - Profil | Čt 31.5.2007 9:22:06

Jenže on to ani měnit nechce....on to má rád a věří tomu ! " Za všechno mohou ty oportunistické MO, které nechtějí dávat svazu víc."...
Ta historie je stále stejná...snad jsme na počátku pjerestrojky, kdy chytřejší soudruzi pošilhávají po soukr, možnostech...(1988,1989)