Regulace řek v televizi, chcete k natáčení pořadu něco říci?

Dnes jsem dostal e-mail: "Vážený pane Gajdoši,
četl jsem Váš názor v Ekolistu na počínání "vodohospodářů" při zbytečné a škodlivé regulaci řek a říček. Váš názor v redakci ekologického pořadu ČT Nedej se také sdílíme. Chtěl této problematice věnovat jedno z příštích vydání ( natáčení od 3.10. - 5,10.). Mám zájem, aby Váš názor v totmto pořadu zazněl.Co Vy na to ? Ozvěte se mi, prosím! Jiří Podlipný - mobil 604245859 " Nechcete k tomu něco?
Autor diskuse: ježdík - , 24.9.2005 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | St 28.9.2005 23:19:03

Příkladů je víc než dost, za všechny jeden přímo z "jámy lvové" - tzv. "protipovodňová hráz" v místech býv. soutoku Rokytky s Vltavou v Praze. Musím napsat bývalého, protože regulace přirozený soutok odřízla betonovým náspem s rourami. Nad tím postavili za desítky mil. asi 6 m vysokou, cca 40 dlouhou a 1,5 tlustou úplně zbytečnou zeď - hráz a oddělili tak přirozeně napojenou zátoku. Aby byla tato hráz v případě povodně funkční, museli by ji postavit okolo celé asi 1 km zátoky, to ale nikoho nezajímá. Hlavně že se Metrostav nakrmil zbytečnou dotací.

rybomil | Út 27.9.2005 13:11:26

Zas na druhou stranu, jediné " štěstí " v zastavení bagrovací a betonářské lobby je, že některé stavby( jezy aj. ) jsou v majetku osob nebo společností, ne státu. Např. jez v Náklí u mlýna Týnec / Sáz. patří jistému majiteli z Prahy. Cca 2 roky postupně rekonstruoval MVE, lehce opravil jez. Dle projektu oprava jezu spočtena na 8,8 melounu v cenách r. 2000. Tak to asi vzdal, turbíny nejedou, jez se dál rozpadá ( provalená část vrat šlajsny) a majitele nevidět. Pár zim a bude třebas část jezu pryč. Podobně jez v Podělusích a pod ním jez Brejlov nad Krhanicemi.

ježdík | Út 27.9.2005 12:42:00

to teda kulím voči!!!

Abies Alba - Profil | Út 27.9.2005 12:28:54

rybomil: ježkovy zraky... a matko rozsviť!

rybomil | Út 27.9.2005 12:20:08

VénaS: Poupě už je snad jen externí spolupracovník MZe - důchodce ?
AA ,ježdík: Co mám zprávy, chystá se toto vylepšení - zarovnání pod všemi sázavskými jezy. Tedy tam, kde není " moderní " jez typu betonová vana ( HROZNÉ !!! ) jako např. Č. Šternberk. Ty jezy prozatím prý jen takto zahrnuli, až budou další prachy, půjde se betonovat. Projekty buď jsou prý hotové nebo se vypracovávají. Ryby a rybáři jsou jim fuk, stejně jako utopení vodáci, když se udělají za větší vody a vtáhne je to pod jez a mydlí to tam s nimi. No co, měli tam přece po obou stranách varovné cedule, tak vo co go?!?

Abies Alba - Profil | Út 27.9.2005 9:57:38

ježdík: To bagrování jsem na Sázavě viděla ve Žďáře nad Sázavou u knihovny... ale netuším co a proč tam dělali...

ježdík | Út 27.9.2005 9:50:26

O zasypaných jámách vím své, na Tiché Orlici ve Verměřovicích byl jez a pod ním jáma. Chodil jsem tam leta, bydlelo tam několik kapitálních ryb a spousta normálních a malých, seděli tam např. mníci. Ještě loni v červenci jsem tam neotočil několik lipanů. Když jsem přijel v srpnu nebylo tam nic. Buldozér na pstruhovce udělal lichoběžník a všechno kamení nahrnul do ty jámy. Z celého jezu zůstal jen 1,5 m široký splávek (a pod ním je po kolena vody). Fakt jsem brečel. Byla to jen bežná úprava povodí. Žádná regulace. Díky za fotku Doubravy před, po víme jak to vypadá.
Albies Alba: Kde pak nám to zase zasypali? Viděl jsem něco podobného loni v Budech. Bezprostřední dojem byl hrůzostrašný. Po roce si člověk tak trochu zvykne, břehy zarostou, atd. Jenom si opakuje, kurnik, proč se mi zrovna tady vždycky tak líbilo a teď mi ta řeka pripadá tak nehezká?
Administrátoři: Mobil toho chudáka Podlipného fakt smažte, prosím.

Véna S. - Profil | Út 27.9.2005 9:46:22

rybomil: asi se trochu pleteš. Poupě tam pořád sedí a občas provádí dost divné věci, viz prováděcí vyhláška k zákonu o rybářství.

rybomil | Út 27.9.2005 9:43:00

šeptal : Ta jáma už tam fakt není, teď tam pomalu stačíš v prdelačkách. jo předtím jsem tam měl tak 100 zubejd, asi 3 k metru.
4all: Koukněte případně na www.mze.cz/ default.asp?ids=1148&ch=78&typ=2&val=1148

rybomil | Út 27.9.2005 9:25:00

Sázavu 2 jsem zažil od 1975 do 1999 hodně intenzivně. Taky tu megalomanskou výstavbu kachní farmy v Hrusicích u Týnce/ Sáz, spojenou s
" přeložkou " krásné části pstruhového Janovického potoka ( Krčín by se musel obracet v hrobě, když by viděl "ohrazovat kopec - 75% sypané hráze krusičanského rybníka - ???)Od těch dob se myslím mnoho změnilo. Možná je to i tím , že už na MZe nesedí "benešák " RNDr. Poupě, kterému tyto otázky vůbec nebyly cizí a hodně proti tomu udělal, byť byl taky " komančský funkcionář ".

Rici - Profil | Út 27.9.2005 9:24:12

No on je další problém v tom jak psal rybomil o nájezdu bagristů bez informování místních rybářů. Pak to dopadá tak jak to dopadá.
U nás na potoce také vyhrabávali koryto a nikomu neřekli ani slovo, abysme třeba stačili odlovit ryby agregátem. Ne, vjel tam bagr a nazdar ryby.

šeptal - Profil | Út 27.9.2005 9:15:33

rybomil: Být tebou, tak tu jámu občas vyzkouším. Před pár lety jsem jednu takovou betonovou (cca 5 x 5 x 0,5m) na jedné říčce zkloušel a byl jsem z toho dost vykulenej. Za 2 hodiny 9 štik + 4 setřepané + pár neproměněných záběrů + 2 okouni 30+. Na to, že jsem měl ještě kocovinu jako bič to byla super chytačka. I "nukleární zóna" může mile překvapit.

Abies Alba - Profil | Út 27.9.2005 9:04:29

rybomil: Ty to tam znáš? To bylo dost drsný, co tam teda prováděli... Dřív jsem si to neuvědomovala, jen se mi nelíbilo, jak po regulaci jsou všechny potoky rovné a nemají žádné kouzlo, ale teďka už to vidím díky rybařině taky jinak.

rybomil | Út 27.9.2005 8:54:41

šeptal: Já tam dojel po půlroce navečer zachytat a jen jsem čuměl co se děje. Jak bylo předtím a potom vůbec nevím.Zajíždím tam, jen když jedu do svého bytu vybrat poštu, vyvětrat, vyhnat pavouky atd. Většinou pak i chytávám zcela jinde, bo je to místo strašné profláklé atp. Od té doby jsem tam nechytal, bo ta jáma 10x 15m a 2m hluboká je zarovnaná.

šeptal - Profil | Út 27.9.2005 8:28:57

rybomil: To u vás může kdejaký bambula dělat úpravy v korytě? Mám pocit, že je to o pořádný průser. Ještě, že si pan Dvořák a JAWA nevzpoměli, že by nebylo marný malý zdymadlo.

rybomil | Út 27.9.2005 8:25:04

AA: Jo předloni -přijel bagr pod jez, nahrabal kamení vytlačené velkou vodou při povodni od jezu k té jámě pod šlajsnou tak, aby ryby nemohly utéct a pak dalšími kameny postupně tu tůň zahazoval. Bagrista občas větší rybu sebral do kabiny a pochvaloval si , jaký výhodný kšeft dostal. Druhý den ráno už tam nebyl a voda byla nezakalená- našel jsem parmy, kapry, ostroretky i štiky
" zabombardované " mezi kameny. Tentokrát to neplatil stát, ale spolumajitel společnosti JAWA jistý pan Dvořák.

šeptal - Profil | Út 27.9.2005 8:21:07

machin: Dokonale jsi popsal princip akumulace vody v krajině. Nakonec, Evropa už podle takových principů jedná, neboť poznali, že přirozené koryto podstatně (až o 25%) zploští povodňovou vlnu, tj, že voda nevystoupá tak vysoko, protože neletí korytem jako splašená kráva do města, kde se krásně vyleje z břehů, ale protože se v tom korytě drží podstatně dýl a odtéká v menším objemu. Jenže, my pořád chceme přírodu přetvářet podle našeho geniálního názoru, že dokážeme poručit větru dešti.

machin - Profil | Út 27.9.2005 8:14:27

většina lidí je přesvědčena, že "protipovodňové" opatření a narovnání řek bylo naprosto nutné a tak při pohledu na zrůdné bágrování řek málokoho napadne, že je to ničení povodí a povodně to spíše podpoří. Pořad v TV vidím jako nejlepší formu medializace. Určitě se pár lidí chytí za nos a změní názor na úpravy řek. Co podle mě může přesvědčit, je ukázka nesmyslného rovnání říčních břehů do lichběžníkového tvaru bagrem s plochou lžící. Po této úpravě se člověk zaboří takřka po kolena do načechrané hlíny, tato je samozřejmě spláchnuta při první větší vodě do koryta.(proč se takto vyhazují prachy???) Podobné je to s vybetonováváním malých potůčků. Je zajímavé že 5 neregulavaných potůčků, kterých si nikdo ani nevšimne pojme při velké vodě víc vody než veká řeka do které se vlévají. Tyto potoky umožňují postupný pomalý odtok vody kterou stačí řeka v pohodě odvést.(proč snižovat plochu povodí vybetonováním???) Osobně se budu snažit nafotit podobné zrůdnosti a poslat ježdíkovi. možná něco pomůže

Abies Alba - Profil | Út 27.9.2005 8:02:34

osprey: agresivně sentimentální :o)
ježdík: promiň, že jsem mimo téma...
Když jsem viděla letos v létě práce na Sázavě, tak jsem přemýšlela, co asi udělali s rybama... Nic. Prostě to, co neuplavalo před rozbagrovaným dnem, zdechlo. :o(

šeptal - Profil | Út 27.9.2005 8:00:58

osprey: Jestli chceš střílet z Aurory, tak nemůžeš být sentimentální.

osprey - Profil | Út 27.9.2005 7:59:02

PV: Pokud by tě něco zajímalo, pošli mail. Jinak chci udělat článek o tom, jak se taková zprzněbá řeka chová. Zatím sbírám materiál a řeším, zda mám být sentimentální, agresivní nebo jaký.

šeptal - Profil | Út 27.9.2005 7:22:03

C.T.: Tak za "statisíce" zrevitalizují pár metrů potoka. To už nemusí rozdělovat nic. Jejich hlavní problém je jinde - do všeho kecají, protože mají obrovskou pravomoc, ale při tom žádnou zodpovědnost. Nedávno se tu řešilo pročištění strouhy k rybníku. To by pro ně bylo sousto. Najdou pár škeblí a je po strouze, protože se musí nechat přírodě - zanášení na pospas.

C.T. - Profil | Út 27.9.2005 0:13:33

Mě teda AOPK zas až tak zbytečná a neschopná nepřipadá. Když se tady loni regulace řek řešila, napsal jsem tam a dostal podrobné vysvětlení současného stavu: AOPK rozděluje statisícové granty na "revitalizaci říčních systémů", což se dá přeložit jako "deregulace", zatímco MZ má k dispozici miliardové rozpočty na tzv. "protipovodňová opatření". Kdo bude asi mít lepší vyjednávací pozici a větší vliv? Myslím, že stanovisko AOPK, i kdyby byl sebelíp podložený argumenty, má asi takovou váhu, jakou má obecně ochrana přírody v naší společnosti.
Jo a ještě něco: jeden člověk z AOPK po mně loni chtěl fotky míst, kde regulační orgie probíhají. Když jsem to sem napsal s e-mailem, odezva byla minimální. Čest Ricimu a ježdíkovi za jejich akce!

vedec | Po 26.9.2005 20:11:52

jen že se nejedná jen a pouze o řeky. Což takový bývalý písák Doubka u Ostrý - uzavřel se odtok do Labe a dnes neznám nic, kde je více sinic. A taky to myslel někdo "dobře".

bhr | Po 26.9.2005 19:27:20

vy nadelate ...za par tisic let se to rozpadne.... a bude o zas dobry...

Rici - Profil | Po 26.9.2005 17:30:17

VénaS: To je dobrej kšeft, nejdřív narovnat a pak zase zkřivit a furt dokola. To mi připomíná když jsem za komančů místo vojny v Kolbence ve skladu hutního materiálu, tak jsme naložili vagón železem a odeslali někam pryč. Za 14 dní nám ten vagón tak jak jsme ho odeslali přišel zpátky i s našima výdejkama, že nám posílají novej materiál:-)))) Docela jsem se bavil.

PV - Profil | Po 26.9.2005 14:38:44

Osprey: ta Vodňanská Blanice by mě taky zajímala,
troch to tam nad Vodňanama znám amusím říci, že úsek okolo mostu nad Pražákem je příšernej, nemluvě o Blanici přímo ve Vodňanech.

osprey - Profil | Po 26.9.2005 14:31:40

Véna S.: Mám na mysli tu šílenost od Vodňan až na soutok. Dělali to už před hafo járama, ale mám starou mapu a chodím kolem denně. Z tý řeky nezbyla ani půlka a každá ryba starší deseti let by měla dostat metál za to, že se v tom korytě udržela.

Véna S. - Profil | Po 26.9.2005 13:19:37

Osprey: Máš na mysli rozdíl úseků Blanice např. okolo Pražáku a pak regulaci od horního jezu (kde odbočuje náhon do města) okolo Podvinických rybníků dolu? Kdysi jsem tam taky chodil na ryby. Nahoru hlavně na lipany. Napřed se musí udělat za velké peníze narovnání toků, vybetonování a tak podobně. Po pár letech se najednou zjistí, že to bylo všechno špatně a začne se zase za velké peníze dělat revitalizace toků, jízky, meandrování a další věci, které byly před tím nákladně zničeny. Ale co, peníze se na jedno nebo druhé vždy najdou.

Moravák - Profil | Po 26.9.2005 10:27:11

Proti takovému soukolí zájmových skupin se bojuje těžko, protože se nejprve projednají projekty, vynaloží se spousta peněz a odpůrci projektu se k informacím dostanou až na konci schvalování. Z osobní zkušenosti jsem se setkal s tím, že se k projektu na Vysočině vyjadřovalo jakési ekologické sdružení z Davle (u Prahy) a kladli si požadavky, jako by jim to všechno patřilo, přitom se na lokalitu ani nepřijeli podívat a nic s nikým nekonzultovali, takže takovéto dobroděje krmí stát. AOPK jsou asi jako náš stále se zlepšující soudní systém, ten taky nemůže několik let něco rozhodnout a nakonec s procesních chyb leccos ututlá. Vzhledem k tomu, že se ekologové, prospěcháři, příživníci a dobrodějové přou, výsledkem je to, co se děje a daňový poplatník to toleruje a platí, respektive o tom ani pořádně neví. Až bude stanovená koncepce a všichni budou mít v zájmu opravdu dát zelenou přírodě a tvořit krajinu tak, aby přírodou zůstala, jistě ušetříme miliardy z rozpočtu, udržíme v řekách život a opravdu budeme krajinu tvořit.

rybomil | Po 26.9.2005 10:02:18

Rici: Moje zkušenost taky - AOPK je organizace úplně na hovno, přesně to samý, zjistili jsme, že nic nevíme a lidi buďte tak dobrý a udělejte za nás, bo my máme chataře skoro všechny rádi a těch zlých se bojíme. Až bude jen trochu možnost, jistě se infiltruju do takové struktury, nic nedělat, za nic nezodpovídat a dávat ostatním najevo, aby neotravovali. Za ty prachy , no neber to!

osprey - Profil | Po 26.9.2005 9:31:36

Ježdík: Chystám článek o zničení Vodňanské Blanice, stalo se to už dávno, dnes už jen probíhá "odborná" údržba. Záběry neregulovaného úseku nad Vodňanami a té stoky dole by byly velmi ilustrativní.

osprey - Profil | Po 26.9.2005 9:28:32

Rici: Bez dostatečného průvodního kraválu dopadneme všichni jako ty. Zatím se v tom pohybuje pár nadšenců a těm se dá huba zavřít snadno.
Dnes je třeba věci medializovat - hromadná sebevražda deseti rybářů utopením uprostřed regulovaného úseku (nebrat moc vážně, já v tom nejedu) zaujme národ víc než sebevětší zdůvodňování a běhání po úřadech.
Ale je nás tady dost a víc hlav víc ví.

Rici - Profil | Ne 25.9.2005 23:53:19

Má tady někdo nápad jak zamezit těmto zvěrstvům, nebo alespoň to hodně omezit nebo znepříjemnit těmto lidem jejich kšeftíky?
Jedině snad nechat se zvolit do parlamentu.

mirmen - Profil | Ne 25.9.2005 12:48:48

Zajímavé informace se dají najít na stránkách Ministerstva zemědělství, pod nějž padají Vodohospodářské správy ( vše, co není pod společnostmi Povodí xx a.s.).
Počítají s miliardovými investicemi do regulací potoků a říček v krajině ( samozřejmě, že pod hlavičkou protipovodňové prevence).
Lobby projektantů, výrobců cementu, firem disponujících technikou aj. aj. se na ty prachy jen třesou.

Rici - Profil | Ne 25.9.2005 12:41:38

Milý ježdíku, rád bych ti pomohl, ale bohužel nemám nafocené moje oblíné řeky a potoky před a po.
Minulý rok jsem se rozčílil při regulaci Berounky 1 v Černošicích a psal jsem dopisy kam jen to šlo. Obecní úřad v černošicích, povodí Vltavy a různé ekologické organizace.
Starostka Černošic mě nejřív slušnou formou poslala do prdele co jako mi do toho vůbec je, ale po mém druhém dopisu se mi omluvila. Povodí Vltavy napsalo nic neříkají dopis a AOPK mi sdělilo, že oni nemůžou vůbec nic a jestli bych byl tak hodný a informola je co se jako bude dále dít. Tak proč vůbec AOPK existuje?
Vše se vytratilo do ztracena a všichni kromě mě jsou šťastní. Já bohužel nemám čas někde lítat po úřadech a institucích a dělat dobro. Organizace k tomu určené na to pečou. A mám obavy, že ten pořad bude sice zajímavý, ale naprosto nic nevyřešení. Jen se pár lidí rozčílí, pár si řekne no a co a pár se jen zasměje.
Ale dobře že takový pořad bude, škoda, že bude pouze jeden a bez mediální kampaně.

petr - Profil | So 24.9.2005 13:53:17

Mám zlost na vodohospodáře z okolí Olomouce. Je zde manipulováno každý rok několikrát s jezy a obvykle je tady jinak 3m hluboká řeka vypuštěná na asi 0,5m a na suchu zůstanou škeble a dokonce i raci. Naprosto nikdo to neřeší ani nemá zájem to řešit. Naneštěstí jsem neměl možnost to zdokumentovat.

Happy - Profil | So 24.9.2005 12:44:28

K regulaci rek nemam co rici, jen doporucuji odstranit cislo na mobil pana Podlipneho z uvodniho prispevku ... asik by nebyl moc rad kdyby mu zacali volat ruzne podivne existence, podomni prodejci a buhvi kdo jeste ...

rychet - Profil | So 24.9.2005 11:06:13

Ústí Doubravy do Labe u Záboří nad Labem + další asi tři kilometry. Naprosto zbytečná regulace, nikdy nedošlo k zatopení ani okraje Záboří. Půřez koryta řeky je nyní perfektní rovnoramenný lichoběžník a ústí do Labe jako podle kružítka. Všechny stromy a keře vykáceny. Vyhozený peníze, zdevastovaná řeka, naprosto holé břehy. Takhle to vypadalo před regulací v roce 2001.