Zabery pri vlacce.

Hoj. Mel bych, mozna trochu anketni, otazecku. Stava se mi docela casto, ze mi ryba po woblerovi vyjede, ale netrefi, anebo, ze se sice trefi, ale je jen za krajicek a spadne. Takze, kolik ryb se vam takhle netrefi? Zkuste to odhadnout v % at vim, esli jsem v normalu, nebo esli na sobe musim jeste zapracovat. Kdyztak, uvitam kazdou radu. Stava se mi to, at woblerim polu, nebo rychle. Dikec.
Autor diskuse: bluma- - , 23.6.2005 dravci - ostatní

strejka - Profil | Pá 24.6.2005 12:02:26

Salám: "V poslední době chytam buď s poperem nebo rotačkou případně plandavkou čeřící hladinu(boleni) no a výsledek je - poper 0, rotačka 2bolínci, planda 1 bolínek.", kurňa chlape, tak proč mě školíš?

willIam - Profil | Pá 24.6.2005 10:04:16

moje uspesnost je kolem 90% ale stane se ze za den mi po tom pekrat skoci a ja vytahnu prd ale to se obcas stava, zkus zkontrolovat haky jestli jsou ostry a kdyztak je vymen.

sajmon | Pá 24.6.2005 8:17:33

dlouho jsem chytal jen na fire line, myslím, že od té doby co se poprvé objevil, ale po velkém padání candátů, jsem opět přešel na monofil a ryby mi spadnou tak v 5% případů. monofil 0.17 je úplně dostačující na ryby do 70cm, vodím na něm woblery do 11cm.

PV - Profil | Pá 24.6.2005 7:34:59

jak jsem již zmínil v diskusi pletenka vs. monofil, může se stát, že se při použití pletenky a přilš tvrdého prutu háček při zdolávání vyřízne. Chce to kvalitní prut, který funguje jako amortizátor v případě výpadu ryby při zdolávání.

OBr - Profil | Čt 23.6.2005 22:48:52

když mi to čapne štika, většinou nespadne. Je pravda, že čim větší kousek, tím mělčeji to mívá seknuté. Štíhlata do 50cm jsou schopný i při rychlým tažení sežrat skoro celýho woblera, zatímco větší kousky mívám seknutý za poslední trojháček, někdy jen lehce za prostřední, při útoku z boku. Mistři ve spadávání jsou okouni, ihned po záběru a záseku jich docela dost padá. Ale jak už bylo zmíněno, pokud se to 3 sekund nepustí, zpravidla sedí dobře. Okouní prckové jsou strašný zbojníci, často jede celý hejno 15-20cm okounků a jeden po druhým buší do twistříka nebo rotačky a ani jeden se nečapne..potfůrky :-)
Jinak to padání může mít na svědomí i prut, píšeš že ho máš dostatečně tvrdej, co to znamená, tvrdej? Pokud to bude kolem 50g, už bych byl opatrnej, i na štiku je při vláčce lepší mít něco měkčího, aby to lépe reagovalo na výpady.

PV - Profil | Čt 23.6.2005 17:46:10

All: při zahájení na P jsem chytal duháka asi na 5x.
4x se netrefil až naposledy.Nejprve se netrefil do twistra, pak jsem vyměnil twistra za rotačku a až na druhý pokus se na ni pověsil. Za svoji snahu dostal svobodu.
Jinak mi dává smysl, že se ryba netrefí třeba do woblera s agresívním chodem.

denyg - Profil | Čt 23.6.2005 17:11:38

steve: Jojo, nepřečetl jsem to po sobě.......myslel jsem, že je větší šance, že ryba upadne, ale že mě to zatím až tak nepostihlo.

Andy - Profil | Čt 23.6.2005 11:31:53

To že se ryba netrefí nebo se chytne za krajíček se mi stává velmi málo. Jestli to není tím, že příliš rychle vláčíš a ryba nemá čas nástrahu pořádně uchopit. Spíše se mi stane, že ryba sleduje nástrahu až ke břehu a nezaútočí. Když už zaútočí, tak zásek většinou sedí. Někdy se mi také stane, že ucítím záběr a ryba se nezasekne, stává se to u gumových twisterů, kdy ryba uchopí nástrahu jenom za ocas. Potom stačí zpomalit až zastavit a následuje druhý záběr, který už sedí. Pokud se to opakuje, tak také pomůže zkrácení twisterového ocásku. Zaseknutá ryba už většinou nespadne, ale vlasec musí být neustále napnutý, jinak zejména štika dokáže těžší nástrahu škubáním hlavy snadno vytřepat. Několikrát se mi stalo, že mi spadnul větší pstruh, který dokáže skákat nad hladinu a dělat přemety.

bluma- | Čt 23.6.2005 11:06:28

No, ja mam prave spatnou zkusenot, ze mi takhle obcas spadnou vetsi stiky, zatimco mensi skoro nikdy. Pritom prut mam tvrdej dost a zasek ted klidne jeste zopakuju - ale asi protoze maj tak tvrdou tlamu, tak obcas padaj.:-( I hacky jsem si na letosek koupil kvalitnejsi - snad je jeste muzu zkusit pribrousit, ale esli ani tohle nezabere, tak uz mi dochazi inspirace co zlepsit.

Salám - Profil | Čt 23.6.2005 10:15:25

Strejka: Boleni dobírají vždy, pokud se Ti zdálo, že se netrefil, tak to bylo spíš tím, že bolen si útok rozmyslel, otočil se a plácnul ti do toho ocasem.(to píšou v některých knížkách o přívlači, z vlastní /skromné/ zkušenosti to možu potvrdit).

strejka - Profil | Čt 23.6.2005 9:48:12

nejakou pravidelnost jsem v tom nevypozoroval, ve chvili kdy rybu zaseknu a udrzim dele jak cca 3 vteriny, skoro nikdy mi uz nespadne, stava se ale, ze ryby proste netrefuji, pri rychlem tazeni obcas netrefi bolen, jednou jsem mel u brehu asi pet zaberu od stik, pokazde jsem videl, jak vyjely po nastraze, ale minuly, muze to byt klidne nejaka obranna teritorialni reakce, klepani do rotacek od mensich ryb je normalni a s netrefovanim to nema moc co delat, podobne to je, kdyz se okouni vesi jen za ocasek gumy, takze k otazce, nestava se mi casto, aby ryba opravdu netrefila...

harpunar - Profil | Čt 23.6.2005 8:22:06

Letošní čerstvá zkušenost,nebo vlastně poznatek-den po zahájení tři štičky na první šup a čtvrtá,tak kolem padesáti zaútočila na wobler asi pětkrát a ani jednou ho nečapla,jak by měla.Mi to připadalo,jako by spíše odháněla vetřelce než že by byla při chuti.A to jsem měnil rychlost i způsob vedení .Takže je to asi normální.

steve - Profil | Čt 23.6.2005 8:01:54

denyg: napsals peknou blbost. Nebudu polemizovat jestli protihroty maj vliv nebo ne (btw. chytam bez protihrotu), ale souveti, cituji "Ale jelikož nepoužívám protihroty, tak mi v průměru s ostatními vláčkaři používajícími protihroty spadne o cosi víc rybek, ale myslím, že ty protihroty nehrají ve zdolávání roli", si logicky odporuje. Musis si vybrat. Bud ti spadne vic ryb a protihroty vliv maj, nebo vliv nemaj a pak ti nemuze padat vic ryb :)

šeptal - Profil | Čt 23.6.2005 7:29:19

Letos zužitkováno 100% záběrů. Zatím. Loni to bylo, obzvlášť ze začátku sezony, horší. Pak jsem zaexperimentoval s nastavením brzdy a mám to vyřešený. Chytám na monofil na mrňavý woblery a protihroty zamačkávám.

denyg - Profil | Čt 23.6.2005 7:06:44

Nejde to říct v procentech, protože fakt nevím.......vždy mi do toho najede malý tlouštík, bouchne do třpytky a nesežere ji. Toto se mi u menších ryb stává často, tak 80%. Větší ryby se z 90% trefí. Ale jelikož nepoužívám protihroty, tak mi v průměru s ostatními vláčkaři používajícími protihroty spadne o cosi víc rybek, ale myslím, že ty protihroty nehrají ve zdolávání roli.