Ako vyvážať nástrahu.

Pred rokom som začal s lovom na boiles a začal som aj vyvážať nástrahy. Mám však s tým dosť veľký problém. Akým spôsobom viesť, čln, uložiť nástrahu a dopnúť vlasec? Často sa mi vlasec motá, nástrahu po dne potiahnem, keď vlasec dopínam, alebo má vlasec už pri ukladaní nástrahy veľkú vôľu a previs.

BCarp-Poraďte ako to robíte vy.

Autor diskuse: BCarp - , 1.5.2005 kaprařina - techniky lovu

Patan - Profil | Čt 5.5.2005 7:25:03

To:atsip- jsou mista kde se bez zavazeni neobejdes. Muzes byt ticho jak chces a stejnak nic nechytis, ty ryby tam proste nejsou. Ver mi vim ocem mluvim 3 dni jsem chytal u brehu a nic, pak jsem se nasral koupil nafukovacku pro decka a zavezl jsem to na 200m vzdalenou hranu koryta a slo to.:-)

atsip - Profil | Čt 5.5.2005 6:15:54

mám radu, ak nechceš, aby sa Ti krútil silon a zamotávali udice a fúka vietor a... chytaj pri brehu.Myslíš, že tam nie sú aj veľké ryby? Chce to hlavne byť ticho a trpezlivosť. Alebo ,že by platilo, čím ďalej, tým väčšie?

BCarp | St 4.5.2005 23:37:40

Čo sa týka otázky či vyvážať cez brzdu, alebo odklopený preklápač, tak mi jeden rybár poradil myslím celkom dobrú vec. Do posledného očka na prúte dať kus molitanu, alebo nejakej peny, ale pozor, natesno. Odklopiť preklápač. Odpor tej peny by mal byť dostatočný , aby sa vlasec neodtáčal, a pena nebude klásť taký odpor, aby sa vlasec krútil.
Podľa mňa to stojí za to vyskúšať.

tomad - Profil | St 4.5.2005 17:35:38

Ked pridem na miesto kde chcem polozit montaz, dam pokyn koloegovy aby nasponoval vlasec, potom ho zase povoli a ja si odmotam kolko potrebujem a polozim montaz na dno, potom ho koloega zase jemne pritiahne. Co sa tyka vyvazania, jednoznacne treba cez otvoreny preklapac, ked to robis cez baitrunner tak sa ti moze pokazit brzda a zlomi sa ti perko v navijaku, a viac sa ti kruti silon.

Mirek S - Profil | St 4.5.2005 14:34:08

koko > Já se vždy snažil spustit nástrahu na dno a vlasec pustit až je uvolněný, pak teprve kolega na břehu opatrně dopne. I malé posunutí olova (10 - 30 cm) může zachytit háček o nějakou vázku, třeba i menší klacel, ... a ryba pak nemá možnost kouli s háčkem nasát. Proto je dobré používat olova přiměřená ke vzdálenosti a proudění vody, na 100 m cca 80g, na 200 m i 120g.

All : A jak to pokládáte na dno při "kamenné montáži", t.j. místo olova kámen na trhacím vlasci cca 0,15mm ? Nedochází při spouštění na dno k zamotání návazce do trhacího vlasce ?

Cucák - To vyvážení přes baitrunner nebo přes brzdu za několik vyvezení strašně zkroutí vlasec. Doporučuji vyvážet jedině s odklopeným překl. nebo zpětným chodem navijáku.

maxwell - Profil | St 4.5.2005 13:19:12

Určitě nechat odklopený překlapěč jako při nahazování,jinak se ti vlasec zkroutí.Mimochodem zavážíte oba pruty najednou?Moc se mi totiž nedaří docílit toho aby se mi pruty nezamotali.

koko | St 4.5.2005 12:57:48

ja osobne este zajdem clnom trochu dalej za miesto, na ktore chcem ulozit nastrahu. aj pri dodrzani toho, co pise Mysob, nastraha trochu vystreli smerom k brehu. inak to je len vec zvyku.

Myšob - Profil | St 4.5.2005 12:40:30

Souhlas se Snobáčkem. Mám vyzkoušeno, že je lepší, když máš na břehu odklopenej řadič a kolega Ti rukou dobržďuje cívku, pak Ty na člunu zvedneš ruku s montáží, on čapne prut a napnete vlasec nad hladinu. Pak Ty sklopíš ruku k vodě, kolega taky a odklopí překlapěč. Ty ucítíš povolení vlasce a pustíš montáž. Pak stejnou rukou dáš znamení, že kámoš může přes swingera opatrně dopnout vlasec. Pochopils? Ta stejná ruka je důležitá, na dálku nemusí bejt vidět, kterým prutem se zabejváš...

snobacek | St 4.5.2005 11:22:05

ta cucakova rada zni moc pekne ale nedelej to ! je lepsi kdyz ti kolega pousti vlasec rukou (jinak se vlasec zbytecne krouti) a pred spustenim montaze at nejdriv dopne pytel na vlasci a pak teprve povoli

Cucák - Profil | St 4.5.2005 9:56:17

Především se musíš rozhodnout, jestli chceš zavážet s prutem v lodi anebo prut zůstane na břehu.
Pokud zavážíš sám, nezbyde ti nic jiného než naložit prut a jet na místo, tam spustit montáž čapnout prut mezi kolena a jet opatrně zpět, odvin vlasce v tomto případě řeším přes mírně povolený baitrunner. Jestliže si brzdu povolíš moc, vlasec se bude kroutit. Já zavážím častěji tak, že můj prut na břehu drží kolega a odvíjení vlasce kontroluje za pomoci zapnutého zpětného chodu navijáku. Vlasec musíte udržovat co nejvíce napnutý, předejdeš tím zbytečnému kroucení vlasce, kterému se stejně nikdy úplně nevyhneš. Po dobu cesty na lovné místo mám montáž na lodi zapnutou do kapsy na baterku aby mi ji kolega na břehu nevytrhl z ruky. Pluju zádáma k místu lovu a čelem ke kolegovi, abych mohl kontrolovat vlasec. Kamarád opět odmotává za pomocí zpětného chodu. Po doplavání na flek dám pomocníkovi znamení ( zamávám, když jsem moc daleko tak zaškubu za vlasec ), kolega na chvíli skloní špičku prutu k vodě, já spustím montáž a pluju ke břehu. Kolega na břehu mi mezitím vypne vlasec. Ideální je si vždy po několika dnech zavážení vyrovnat vlasec ( odmotat a vypnout apod. )