malé řeky

Máte někdo zkušenosti s chytáním na malých řekách o průměrné šířce 6 metrů? Je to pohraniční voda a hned při ní je 10 chovných rybníků. Já jsem na ní moc zatím nechytal, ale ani nevím otom, že by tam něco většího bylo. Napište mi vaše zkušenosti, nebo co si o takové vodě myslíte. ☺
Autor diskuse: wenda - Profil , 24.3.2005 všeobecné - revíry, cestování

Ladysek | Út 29.3.2005 23:21:26

Kdyby jste někdo ze západočechů znal Úhlavku pod Kladrubama do Stříbra napište prosím jak to tam teď vypadá..naposledy jsem tam chytal jedenáct let ....taky jeden z hezkých revírů až na to že těsně pod Kladrubama stávala vždycky výkrmna pro děcka (tábory)díkec........

mirmen - Profil | Pá 25.3.2005 20:36:59

Hodně záleží na obsádce, jestli je to říčka na rozhraní pstruhovky a tloušťové, klasická tloušťovka nebo zda už začíná přecházet na charakter říčky s obsádkou cejna, kapra..
Podle ryb a místa se dá lovit na feeder (bacha na porosty, větve, dá se snadno poškodit), na klasickou položenou s nástrahou žížaly, rousnice (úhoř??), s vhodným proutkem i plavaná nebo splavávaná (kostka chleba spouštěná na hladině..).
Z Tvého dotazu to nevyplývá a těžko soudit.
Vezmi kratší proutek, hrst krmení (kroupa + šrot + strouhanka +ovesná vločka + posilovač na bílou rybu + trocha hlíny) a zkus položenou na hnojáky, které bere skoro každá ryba ( + pečivo).
Šoulačku s jedním prutem, vidličkou a krátkým podběrákem, zdržet se na jednom místě 20-30 minut. Být dál od říčky, aby jsi nic neplašil, chytat do vzdálenosti 10-15 metrů, stačí krmit po Tvém břehu , i 1 metr od kraje.
Pro tyhle říčky jsem koupil na výstavě v Brně jeden z posledních kousků laminátového "pickeru" Shakespeare mustang, 3 metry ( 680 Kč, takže když ho ve větvích dodrbu, tak žádné rvaní si vlasů).
Lov na těhle říčkách je docela romantickej, pěkný vycházky, zejmena ve všední den. Většinou bývá tloušť, někde i jesen, hrouzek, plotice, proudník, okoun. Na nižších úsecích může přecházet v parmovku ...

Kutil | Pá 25.3.2005 20:21:26

Nejlepší je, si na takovou vodu vzít vrzavé rybářské křesílko a vůbec se nemusíš dovědět že tam větší ryby jsou.Když ještě byvali kdysi na Labi u Sezemic líni, s oblibou cedili takové to bahýnko co se tvoří na dotyku hladiny s břehem.Docela to pěkně mlaskalo a pomalu se to blížilo zleva proti proudu.Jen jednou nebo dvakrát jsem ho uviděl, a jen na moment.Nakonec to téměř vždy proběhlo tak, že vlevo ode mne tak 5 - 8 metrů mlaskání přestalo a po chvíli začalo těch asi pět metrů vpravo a postupně se vzdalovalo.A to jsem si myslel že jsem u vody zticha. Pochopitelně je to jiné, když je ryba na brajgl u vody zvyklá. Jenže to zase není to pravé kouzlo rybolovu na malé řece, že jo.Pochopitelně není Labe u Sezemic malá řeka, ale jako příklad to je asi výmluvné.

jepice.cz - Profil | Pá 25.3.2005 19:23:41

záleží na tom jakým způsobem chceš lovit...

denyg - Profil | Pá 25.3.2005 7:43:58

Já nejvíce a nejraději chytám na řece,která má šířku tak průměrně 4 metry a chytá se naprosto parádně.

wenda - Profil | Pá 25.3.2005 7:30:46

díky za vaše rady, pokusím se to trochu zužitkovat a pak uvidím jestli nepřejdu na nějaký jiný revir

BoBo - Profil | Pá 25.3.2005 6:53:00

Azbest: Mrchožrouti, u nás ve formě šupinaté a v Americe ve formě opeřené. Před rozdělením kontinentů to býval jeden druh. Je to ideální příklad potvrzující Darwinovu teorii evoluce. :-D

Azbest - Profil | Pá 25.3.2005 6:19:23

Matrix-co jsou to supi?

FishCarp - Profil | Čt 24.3.2005 13:45:02

Já o letních prázdninách chodim chytat na Chrudimku v Hlinsku . Je široká asi 7m a hloubka okolo 0.5-1.2m . Chytám tam jedině na plavanou nebo na přívlač . Našel sem si jedno docela nepřístupný místo ,kde sem chytil asi 7 plotic okolo 35cm a 5 slušnejch tloušťů. To je dost slušný na tak malou říčku. Ale jenom si musíš najít dobrý místo . Jak už tady bylo zmíněno , když po 10minutách nic nezabere tak jdi o kousek dál , ale když si o nějakým místě myslíš že je slibný tak tam tůstaň i 30minut (mnohdy se to vyplácí) .

steve - Profil | Čt 24.3.2005 9:21:03

jo chodim na jeden vetsi potok s plavackou nebo pickerem na soulacku. Najdu bud zajimave misto (vetsinou povaleny strom, vetsi tun, vracak pod koreny, atd ...) nebo pozoruju aktivitu ryb u hladiny. Kdyz na jednom miste nemam zaber do 5, max. 10 minut jdu dal. Pri tomto zpusobu vubec nekrmim, nebo misto prohodim hrsti strouhanky. Lovena ryba je plotice, perlin, jelci, podoustev, cejn, obcas mensi kaprik nebo karas.

matrix | Čt 24.3.2005 9:15:13

Zalezi na tom jaka je tam hloubka proud.....
Ja chodim na Chrudimku ta ma tak asi 9m a chyta se me na ni prijemne, pro kratsi vychazky je vynikajici.Chytam na feeder.Chce to najit nejakou hlubsi tun nebo jit pod jez a tam by mohli byt zabery. Mam zabery od cejnu,obcas supi, plotice,tlousti

Tom | Čt 24.3.2005 8:21:17

Chytám pravidelně na jednom potoku - šířka cca 5 m, hloubka asi 0,8 - 1,2 m - a přesně jak říká Lubo, ryby protahují sem tam a stačí, když máš trochu zakrmeno a krásně si zachytáš. Nechnám lepší chytání na plavačku nebo na feeder. Loni nebylo výjimkou, že se mi za 3hodinovou vycházku povedli 3 kapříci 40 - 50 + třeba 10 cejnů 35 - 45 (dále spousta menších plotic, perlínů a tloušťů). Akorát pořád nevím, jak se dostat na kobylku amurům:-(. Malé vody jsou prostě super.

Lubo - Profil | Čt 24.3.2005 7:42:37

Loni jsem byl na Nežárce. V těch místech to je takový širší potok, taky cca 10 m. Dno rovné s udusaným štěrkem skoro jako beton. Vody málo, hloubka do jednoho metru. Kilometr vpravo koryto skoro vyschlé, kilometr vlevo splav. Když jsem to uviděl, napadlo mě že v takovém potoku bude tak akorát drobotina. Ale každé ráno a večer jsem vytáhl jednoho kapříka (cca kolem 45 cm). K tomu stovky nádherných velkých perlínu jaké jsem v životě neviděl a sedm cejnů - všechny od 40 cm výše. Nevýhoda byla že když na tak malém prostoru zabrala větší ryba, tak než jsem ji zdolal, ostatní ryby samozřejmě odjely jinam. Výhodou bylo, že jsem tam byl týden a pravidelně ráno i večer krmil. Kapříci když táhli řekou zarazili se o krmení. Byli přesní jako hodinky. Stačilo pár koulí. Na tak malém prostoru to ryby nemohly minout. Ale vždy přijeli teprve v době kdy měli absolutní klid. Objevili se buď brzy ráno (v 5 h až 5:15 h), nebo večer, ale až za tmy (v 22:10h). Fakt se podle nich dal řídit čas. Takže jsem přesvědčen že na velikosti revíru nezáleží. Dokud několikrát nevyzkoušíš, nebudeš vědět.