Maringotky a karavany- trvale obsazená místa nepojízdnými vraky

Brouzdal jsem starejma otázkama. Zaujala mě jedna z roku 2003. http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=4285&kw=Orlík Cituji:Tento víkend jsem se byl prvně podívat na Novomlýnských nádržích , ne na ryby jsem z Čech.Byl jsem se tam projet na kole.Krásná voda, příští rok bych jí zkusil , ale z čeho jsem byl zhnusen byly ty osady z maringotek a starejch karavanů to je opravdu hnus.Často mě r.s. sekýrovala kvůli bivaku a toto trpěji všude okolo bordel a smrad .To samé je na Orliku Lavičky.Já bych to zakázal.Co si o tom myslíte ?

Jaký je stav dnes? Orlík a Slapy jednoznačně čím dál horší.Např. Županovice jsou celoročně zasekaný nepojízdnejma vrakama a různejma přístřeškama z igelitu.Copak to nevadí OÚ.Proč to nevadí RS, když vidí okolo karavanů ten bordel?Proč to nevadí hygieně, když na celej ten lágr funguje jen pár suchejch hajzlíků(většinou zamčenejch)?Proč to nevadí správě povodí? (Nepoučily je ani povodně v roce 2002, kdy všechny tyhle krámy plavaly po Vltavě)Jaký je stav na jiných revírech?Neznáte někdo páky , jak tyhle lidi dostat od vody?Omlouvám se za délku otázky.
Autor diskuse: NOVAS - , 17.3.2005 všeobecné - revíry, cestování

onry - Profil | Pá 18.3.2005 14:08:01

Jednou jsem už na nějaký podobný dotaz reagoval.Taky jsem byl rozladěn nemožností najít volný flek na Mušově bez nápisu "soukromý pozemek -vstup zakázán" Pak jsem se s jedním majitelem domluvil a jedno ze svých 5ti volných lovných míst mi "půjčil".Uznal že dle RŘ musí umožnit lov,ale hned mi ukázal,že sedět musím jen na hraně břehu,dál je to jeho pozemek.Je pravda, že kolem měl vzorný pořádek a nakonec mi tam dovolil i přespat.Jo mimochodem měl placku RS.

OShea | Pá 18.3.2005 10:32:52

Na jednom nejmenovaném LETNÍM (!) kotvišti na Orlíku jsou hausboty nepřetržitě již přes 35 let (a to umístěné na suchu, protože by stejně nebyly schopné plavby). A nebýt povodní, ani by vodu nepoznaly. Policajti a správa povodí jezdí kolem a NIC. O boudách ze starých koberců, igelitů, sololitů ap., přibitých hřebíky do živých stromů vůbec nemluvím. Oni to snad s těmi policajty maji domluvené !? Vím, že můj příspěvek nic neřeší, ale aspoň jsem si ulevil.

ČULIBRK | Čt 17.3.2005 22:20:42

V.K. píšeš že večer jedeš domú nechtěj mi namluvit že když to na tebe přijde jedeš na hajzlík domu

barbel - Profil | Čt 17.3.2005 20:53:27

Co se týč Orlíku, tak můj známý tam má hausbot. Proto tak trochu sleduji co se kolem děje. Je tam spousta vraků vytažených na břeh, který (pozemek) jim nepatří. Už někdy před dvěma lety, proběhla v ČT zpráva, že tyto vraky musí být do nějakého termínu odstraněny. Myslím že to bylo do konce roku 2005. Zatím ale co vím, tak se nic kolem toho dál neděje. Oni tam totiž většinou ty vraky mají pražáci a nikomu se zřejmě proti nim nechce jít. Toť vše co o tom malinko vím...

Nikita - Profil | Čt 17.3.2005 20:39:53

MO Žatec má na Nechranicích kemp, kde je zákaz staveb. Povolení bylo dáno na budovu soc.zařízení a pilíře pro elektriku, ale pouze jako stavbu dočasnou. Z tohoto důvodu stojí po celý rok v kempu maringotky a karavany. Kemp je udržován v čistotě asi jako většina povolených kempů.

JM - Profil | Čt 17.3.2005 14:59:16

Novas: Jestli Ti jde o Slapy, tak konkrétně kolem Živohoště (tam mám chatu asi 20 metrů od vody), tak tam tenhle problém tak výrazný není. Většinou jsou karavany v kempu nebo rekreačních střediskách a tam si dávají na pořádek pozor, jinam se k vodě zajet nedá. Po lese na břehu je pár vytažených hausbótů, dnes jsou i na vodě a okolo nich bordel není, tam si docela pořádek udržujou a je tam pár takových rádoby přístřešků a tam je to taky v pohodě. Jak to vypadá jinde moc nevím, ale myslím, že Slapy vzhledem nemožnosti zajet k vodě jinde než na oficiálním místě tenhle problém tolik netrápí.

NOVAS | Čt 17.3.2005 14:20:38

Díky za názory, ale čekal jsem více reakcí. Hlavně mě zajímaly názory na Orlík a Slapy.Bohužel zatím se neobjevil ani jeden.Zřejmě dost lidí nějakou tu "chýši" u vody má , tak proč do toho vrtat.Nejde mi o letní rekreaci , ale o celoročně zabraná místa přímo na břehu přehrady.Ale i to bych překous , kdyby se alespoň většina majitelů nechovala jako HOVADA.
JohnGin:doufám že obec Němčovice nebude první a jediná vlaštovka.

JohnGin - Profil | Čt 17.3.2005 10:28:54

A co se týče toho oploceného pozemku: Nevím jak bych si měl vykládat tento odstavec, ale myslel jsem si, že by měl majitel pozemku rybáře na svůj pozemek pustit:

VIII. Přístup na pozemky



§ 11 odstavec 8 zákona č. 99/2004 Sb.





Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí.

JohnGin - Profil | Čt 17.3.2005 10:25:47

Já jsem se před nějakou dobu zajímal o koupi louky přímo na břehu jizery. Byl to relativně malý kousek pozemku za nevelký peníz. Lákala mě představa moci jezdit v létě na svůj pozemek rybařit. Říkal jsem si, že bych mohl na tento pozemek časem postavit třebe zahradní chatku, aby byla troška pohodlí a začal jsem pátrat jak je to vlastně s těmito malými stavbami řešeno legislativně. Nakonec jsem se dopátral toho, že je naprosto vyloučené získat v zátopové oblasti stavební povolení, které je i na zahradní domek zapotřebí (pokud neslouží jako vedlejší stavba ke stavbě hlavní). Proto jsem si nakonec koupi rozmyslel. Rázně problém začali řešit například na berounce viz http://obec.nemcovice.cz/content/view/full/1262/.

hraji - Profil | Čt 17.3.2005 10:22:24

V.K. bingo, břehy jsou podělané fest, ale výhoda je , že tento "odpad" se vstřebá, na rozdíl od igelitu a plechovek od piva.

V.K. - Profil | Čt 17.3.2005 9:21:05

Nic ve zlém-jsem rybář, který se večer sbalí a jde chrupat domů pod peřinu.Jak řeší bivakáří svoje odpadové problémy?Nechce se mi věřit, že s sebou vozí chemické WC.Nebo se pletu?

Martin M. - Profil | Čt 17.3.2005 8:43:06

arnost> nejsem si jisty, ale do toho oploceneho pozemku pod Pavlovem mne pusti (pustis?), kdyz bych si tam chtel zachytat? Na Musove uz to vyresili tak, ze z oplocenych soukromych pozemku je zakaz lovu a myslim ze to bylo prave proto, ze se tam bezny rybar nedostal.
Jinak souhlasim, ze tato cast patri k tem kulturnejsim osidlenym oblastem NM.
Jeste otazecka - nevite, co to vznika na Musove pod zavodni drahou u Pasohlavek? Staji tam nejake 2 "vraky" nebo co to je. Stejne tak 2 maringotky staly loni pod zavodni drahou na NM - zde bych se vsadil, ze k tomu zadne povoleni nemaji.

MIra | Čt 17.3.2005 8:35:43

souhlas - je to tam jak v Chanove. Se divim ze se lidi aspon trochu nesnazi, ale asi jak vypadnou ze svyho utulnyho bydliste, tak se z nich stavaj pekny vepri. Za mlada meli dostavat casteji za usi za neuklizeny pokojicek :-)

Arnošt | Čt 17.3.2005 8:01:50

Chci ještě dodatek tomu co jsem uvedl v předešlém příspěvku - rybářská stráž podle mne dělá opravdu co může a já si práci těchto dobrovolníků cením, RS skutečně s tímto nic nezmůže, zasáhnout může opravdu jen majitel pozemku a stav jaký je, je jen vizitkou tohoto majitele.Tato zařízení na NM opravdu stojí na soukromých pozemcích.

hraji - Profil | Čt 17.3.2005 7:47:36

Pokud stojí maringotka nebo i vrak na soukromém pozemku, a na Novomlýnských nádržích ze strany od Pavlova a Dolních Věstonic stojí, je na to RS krátká. RS nesmí podle současného zákona vůbec řešit, jestli máš nebo nemáš bivak. Jediné co ji může zajímat je, jestli máš kolem sebe pořádek. Pokud by chtěla zasáhnout proti "stanujícímu" rybáři, musela by si zavolat na pomoc Policii ČR nebo obecní policii,pokud stanuješ na místě patřícímu městu, nebo inspektora ČIŽP.

Arnošt | Čt 17.3.2005 7:43:57

Prosím neházejte všechny do jednoho pytle.Existují i vyjímky - např. kout pod Pavlovem u vjezdu na hráz - nyní prázdno a uklizeno, přes léto šest karavanů, podmínkou pro pobyt je chemické WC.Uklízí se i okolí po průjezdu turistů, kteří posvačí, ale ještě jsem neviděl, že by prázdné obaly a PET lahve vzali ssebou. Jinak se ztotožňji s kritikou toho, co vidím okolo, ale jak jsem uvedl nejsme všichni stejní, vyjímky existují.

denyg - Profil | Čt 17.3.2005 6:55:56

Takové lidi od vody asi nevyženeš.Byl jsem taky na NM a na břehu u strachotína to bylo docela vklidu,ale na DolnoVěstonické straně to bylo hrůza.Ale jak jsem četl ve sportovním rybáři,tak tam udělali porybní razii a skoro všem kaprařům sebrali povolenky,ale ty vraky tam podle mě zůstaly:-(((((((