jak jste kdo začal rybařit?

Mně přivedl k rybaření můj strejda když mně bylo osm let a jsem mu za to vděčný.
Autor diskuse: BRABEC - Profil , 15.3.2005 všeobecné - ostatní

pepi | Čt 17.3.2005 7:54:30

Rybařím od narození, při porodu jsem držel v jednej ruce prut a v druhej podběrák. Mámu to dost bolelo, než to všechno prošlo ven.
Teď vážně : CV mojí rodině je hodně rybářů. Začal jsem na soukromým rybníčku mýho strejdy asi v 5 letech, potom asi v 10 jsem občas byl s mým otcem na jakýchsi rybářských závodech, celkem jsem moc na ryby nechodil. Jenže to ve mě zanechalo drápek. Vážně jsem začal až asi ve 24 letech, kdy jsem udělal zkoušky a získal povolenku. Od té doby mě to bere čím dál víc a dnes je to můj kůň č. 1. jak řekl pan Werich : Doba stzrávená na rybách se nezapočítává do života.

thymallus | St 16.3.2005 17:07:50

rybarim odjakziva, ve smyslu RR asi od 5-6 let, kdy jsem zacal chodit s dedou na Sazavu do Dobry...

Jaras - Profil | St 16.3.2005 16:46:48

Já sem začal před pár lety jezdit s bratrancema na dovolenou k rybníku, po první takové vyjížďce jsem si koupil malý proutek a navijáček. Vždycky sem na chvíli nahodil a nějakou tu plotici nebo cejna vytáhl. Občas jsme zašli k nám na řeku (malí okouni, cejni, a dokonce mi zabral i pstruh asi 30cm).Tímto bylo všechno zpečetěno a já se přihlásil do rybáku, dostal povolenku a koupil si lepší výbavičku. Postupně jsme s bratrancema získávali více poznatků kde jen se dalo, a nyní už se věnujeme nejvíce kaprařině ať už na svazových vodách, nebo i na soukromých.

dusPo - Profil | St 16.3.2005 13:50:27

Mňa k rybačke doviedol kamarat Martin.A aj touto cestou mu za to ďakujem.

rybomil | St 16.3.2005 8:53:12

K rybám mne přivedl strejda ( bratr babičky)o prázdninách než jsem šel do 1. třídy. Nahodil pruty u potoka a maloval krajinky. Já mu je hlídal. Pamatuji se, že 1. moje ryba byl krásný úhoř. Další rok o Vánocích jsem dostal hned 2 knížky s vyprávěním o rybách a těšil se až budu umět pořádně číst, dával si je na noc pod polštář.

šeptal - Profil | St 16.3.2005 8:35:12

Já začar "rybařit" jako kluk cca 8 letý chytáním ryb do ruky při prázdninovém skotačení na Cidlině pod vedením svého tatíka - protřelého pytláka. K té čistokrevné rybařině s prutem to pak už nebyl žádný velký skok.

cerebro - Profil | St 16.3.2005 8:30:00

K rybaření mě přivedl bratránek se strejdou ve 3letech

V.K. - Profil | Út 15.3.2005 20:59:03

Mne přivedl k rybařině můj strejda.A divím se, že mne někdy neutopil.Když mi bylo asi 5 dovedli mne za ním k rybníku, kde právě probíhaly závody v rámci vesnických hodů(pouti).Na lískovém prutu navázaný dvojháček, protože tak přece chytnu dvě ryby najednou(rada od o 5 roků staršího bráchy).První nahození=katastrofa v podobě přehození obou strejdových prutů.Ale rozdýchal to a protože dělal převozníka přes nedalekou řeku Moravu, tak výuka pokračovala dál.Došlo to tak daleko, že když jsem si obnovoval členství, tak jsem si povolenku dal zároveň jako svatební dar.No a letos to s rybami a se ženou táhneme k všeobecné spokojenosti už 26 roků a baví mne nejen ty ryby.

Pvl - Profil | Út 15.3.2005 19:38:48

K rybaření mne přivedl soused.Bylo to asi v pěti letech .Jel na nějaký soukromý rybník . Tenkrát už také nějaké byly. :o) Podařilo se nám přemluvit máti, no a já jsem jel poprvé na "ryby" ,bylo to spíš k vodě . Na druhou výpravu vyzbrojen pytlačkou , splávek z husího brku, háček " opravdický" . Pomalu jsem k rybařině začal přičichavát. Na prázdniny jsem začal jezdit k babičce , u které z návesního rybníka tekla struha přes sad .No a jak to asi mohlo pokračovat? Snídaně - rybolov, Oběd- rybolov, to s malými obměnami po většinu prázdninových dní.Pokračuje to s několika přestávkami prakticky do dnešní doby. Už ale na tu pytlačku nechytám a na soukromém jsem také nebyl.Ale na to jsi se neptal že?

xycht - Profil | Út 15.3.2005 18:40:01

BRABEC: k rybaření mě přivedl taky strejda ale kolik mi bylo let to fakt nevim :-) asi 7

zdenek - Profil | Út 15.3.2005 17:43:30

K rybaření jsem se dostal v 11 letech, kdy jsem o prázdninách jel s kamarádem a jeho dědou několikrát na ryby. Kamarádův děda nás nechal chytat na jeden prut a po několika rybách a návštěvách u vody to bylo jasný a podzim jsem se přihlásil do rybářského kroužku. Kamarádův děda již není mezi námi a já stále na něj vzpomínám, jako na člověka , který mě k rybaření přivedl. A jsem mu za to vděčný.
PS. moje první ryba byla 20 cm plotice.

matrix | Út 15.3.2005 16:23:42

K rybarine me privedl muj deda. Uz od asi 4 let jsem s nim jezdil na ryby a delal u vody kraval ale v 7nebo 8 letech jsem mel svoji prvni povolenku a zacal chytat na svuj prut

Laďa K | Út 15.3.2005 16:05:45

Asi v 8 letech jsem se přihlásil do ryb. kroužku a cca dvě sezony jsem rybařil s úlovkem několika plotic a jediným mírovým kaprem. Tehdy jsme dostávali povolenku jen MP a jen na dva měsíce prázdnin. Pak byla pausa, dělal jsem myslivost a pak jsem pro změnu zase sekl s flintou a chytám již víc jak 15 let.

Pete - Profil | Út 15.3.2005 14:44:39

Jelikož máme chatu na Lipně a všichni chlapy v rodině jsou rybáři tak mne čekal stejný osud a tomuto koníčku jsem doslova propadl chytám již od útlého dětství a jsem "nemocný" cim dál víc. Do rybařiny mě nejvíce zasvětil můj děda a stále spolu ještě dost často chytáme. Navždy ve mně zůstane vzpomínka na mojí první rybu kterou byla Plotice vytažená na naviják zn. REX :o)))

brach - Profil | Út 15.3.2005 13:29:04

Dávno již tomu...
Chytat jsem začal snad hned potom, co jsem se naučil chodit No, bylo to trochu dýl, ale přesto první úlovky čolků, pulců, žab a raků končily v malé tůňce na naší zahradě, kterou vytvořil můj otec.
Pak jsem sehnal kamaráda, jehož otec byl rybářem a po ukradení pár metrů silonu a ňákejch háčků, neuměle přivazaných na silonu, naše Velké dobrodružství mohlo začít. Vybrali jsme si řeku, kam jsme nabrodili, na palec u nohy přivázali silon, na háček napíchli žížalu a pustili ji po proudu. Dlouho se nic nedělo, ale pak mi najednou něco chtělo uříznout palec - ještě že kamarádi nebyli z těch zbabělejch, kteří okamžitě berou do zaječích. Pstruha jsme pak opekli nevyvrhnutého bez soli a všichni jsme dělali, jak nám strašně chutná - fuj...
A protože už jsme byli velezkušení rybáři, šli jsme na jeden rybník, kde jsme počítali s nějakými kapry. Trochu jsme se spletli, protože po nahození silonu se špuntem, co by splávkem a s háčkem, na kterém byla neselhávající žížala, nás vyhmátl rybář, shodou okolností náš učitel. Jeho slova, když mě svíral ucho a já měl nohy pár cenťáků nad zeměj, byla:" Tak, pacholci, zejtra vás očekávám v plný sestavě ve sborovně!"
No, v noci se nám moc spát nechtělo a ráno jsme jako bledule svorně napochodovali do sborovny, kde nás očekával sám velkej rybářskej soudce, kterej nám to měl spočítat.
K překvapení nás všech však řekl vlastně historickou větu:" Tak si to rozmyslete. Buď dvojec z chování, nebo založení rybářského kroužku mladejch!"
Samozřejmě nebylo co řešit a tak světlo slunce spatřil první rybářskej kroužek mladejch (bacha - nikoliv pionýrský) v Broumově.
Do dnes všichni vzpomínáme na toho sqělého člověka, teď už v nebíčku - určitě rybářském.

NOVIS - Profil | Út 15.3.2005 13:14:19

Od šesti let jsem letní prázdniny prochytal u dědy na Dalešické přehradě, v deseti následoval ryb. kroužek, který kolidoval se schůzkami Pionýra, následovalo vyloučení z Pionýra s tím, že pokud je mi rybařina přednější, nikdy nebudu Svazákem (což mi dodnes nevadí) a pak už první povolenka a koníček a zábava na celý život. Rybařina je moje, po mé přítelkyni, těsně druhá nejmilejší.

Vik - Profil | Út 15.3.2005 13:09:46

Jako malej špunt jsem byl na rybách párkrát s otcem, jeden rok jsem měl povolenku ale nějak mě to pustilo. Bylo mi asi 12 let. Před 4 - mi roky za mnou přijel můj bratr a ukázal mi dvě štiky. V tu chvíli se to ve mě znovu probudilo. Dneska nemám rybaření jako koníček ale jako posedlost. Chytám čtvrtý rok a tahle činnost mě naplňuje něčím krásným, za boha to nejde popsat a troufám si říct že mi na rybaření vznikla těžká závislost. Zbožňuju přívlač a feeder.

pace | Út 15.3.2005 11:19:42

Ked som mal desat bol som s otcom na navsteve u prababicky v Blatnej v juznych Cechach a tam pri zamku bol rybnik, kde som prvykrat videl rybarov chytat ryby.Cestou domov som v Prahe miesto mamou urcenych topanok kupil prvu udicu.Doma sme s kamosmi zacali chodit do kruzku a traja chytame dodnes.

Broňa - Profil | Út 15.3.2005 10:45:51

Já nejsem prototyp rybáře, který byl veden ke své zálibě od dětství. S rybařinou jsme se setkal poprvé ve 40 letech a krom několika rad do začátku se jí prokousávám jako samouk s pomocí MRKu a literatury. Od těžké položené jsem přešel k feedru a aobčas zkouším vláčku. Možná právě pro ten relativně pozdní start si to o to víc užívám.

benny | Út 15.3.2005 10:39:37

Ja som ako maly chodieval s partiou starsich chalanov. Mali ma radi. Oni sa opili a ja som mal na starosti kopec prutov bolo to uplne super. Pipaky este neexistovali a tak som vydrzal behat okolo velmi dlho. Z rodiny nebol nikdo rybar a tak teraz som sa po 15 rokoch vratil vdaka kolegovi. No a manzelka si tento rok tiez kupila papiere vdaka zrazu MRKu 2004

Gamax | Út 15.3.2005 10:03:33

Mňa zaúčal do Petrovho cechu môj dedo, ku ktorému som chodieval na prázdniny( okolie Považskej Bystrice ). Mal som vtedy cca. 8rokov, a ešte v tom roku som dostal svoju prvú udicu. Bol to modrý laminát 1,8m(značku si už nepamätám)+klasické kolečko.Bol dosť probém nahadzovať plaváčiky trošku ďalej, ale prvé plotice a kapríci zo štrkovísk mi to bohato vynahradili. Rok- dva potom, som už začal svoj cajk postupne vylepšovať. Prichádzali prvé teleskopy a navijáky REX, STABIL,MK100.... :-)). Dnes už ja postupne vyraďujem cajk, pre môjho 3-ročného synátora. :o)).

Šomát - Profil | Út 15.3.2005 10:02:27

Na chalupě nám teče potok před zahradou, tam jsem začal se pstruhy a lipany - samozřejmě bez papírů. Pak mě vzal na ryby náš rodinný přítel a pomohl mi s prosazením se do rybářského kroužku u našich, kteří považovali rybaření za neaktivní ztrátu času. Od té doby jsem na ryby utíkal, kdy se dalo. Dnes už - a lví podíl na tom má právě MRK - jsem zanechal bobkařiny a vrhnul jsem se na aktivnější způsoby vč. vázání much.

Holátko Josef | Út 15.3.2005 9:44:32

Táta byl fanda do surfu a mně byly cca 4 roky. Proseděl jsem u rybářů celé dny. Půjčili mi dokonce kapra na foto, někde tu fotku ještě mám :o) O rok později jsem už měl lísku, korkový špunt, háček a okounci si se mnou hráli. Do kroužku jsem nastoupil v 7 letech a už v 8mi jsem měl papíry. Od té doby jsem do kroužku nepáchl, jen jsem chytal ryby, odevzdával papíry, kupoval nové ... ve 12 jsem se velice divil, když mi někdo tvrdil, že do kroužku musím chodit až do 15ti let, jinak prý nedostanu papíry :o) Jó to bylo dětství ...

tonysuk - Profil | Út 15.3.2005 9:33:40

Já jsem vyrůstal na hájence a na zahradě jsme měli rybník 15x25metrů.Táta tam měl spoustu plotic,karasů a kapříků.Tak jsme tam s bráchou lovili asi od 4,nebo5 ti let.O prázdninách jsme si tam postavili z plachty takovou boudu a byli jsme tam celý dny.Máma na nás viděla z okna a my jsme ,,bivakovali a lovili".

Klikar - Profil | Út 15.3.2005 8:54:16

cca v 6 letech jsem začal chodit ze strejdou na mouchu a přívlač a to trvalo 13 let pak vojna,stěhování do Prahy a návrat k rybařině po 4 letech ale už jen kaprařina.Jsem samouk a taky se snažím číst o rybařině.Loni jsem stáhl bráchu ke kaprařině je to pro něj po 25 letech mouchy a přívlače změna jen bydlíme od sebe 400km takže se dostanem spolu málo kdy k vodě a tak pořád hledám nějaký kaprový šílence z Prahy a okolí.Mám velice tolerantní manželku a dceru kdybych nevzal sebou tak je to pro ní velikej trest.Jedu k vodě kdykoli to jde je to balzám na nervy.

Žandule | Út 15.3.2005 8:21:51

Když mi bylo asi sedm trávila jsem prázdniny u babičky a dědy, děda chodil na ryby a tak jsem chodila s ním, dokonce jsem byla ochotná i brzy ráno vstávat, čím častěji jsem s ním k vodě chodila tím méně moje výdrž u vody záležela na velikosti svačiny, měla jsem svůj malý proutek a bylo to skvělý. S dědou jsem chodila k vodě asi 3 roky pak jsem měla zcela jiné starosti a v loni na jaře mě to zase chytlo, je to super a chvíle strávené u vody jsou nádherné s jedinečné.

Šuli - Profil | Út 15.3.2005 8:20:30

Jezdil jsem se koupat na chovnej nedaleko Teplic,když jsem tam viděl to množství ryb tak jsem neodolal a koupil špulku silonu,háčky,pár bročků a hurá na ně.Lov se docela dařil dokud ke mě nepřistoupil chlapík v zelenym,chytil mě za prdel a kopnul do vody.Když jsem vylez zjistil jsem že jsem měl první zkušenost s RS.Nakonec mi vysvětli že by bylo lepší udělat si povolenku a chytat legálně.Vyjímečně jsem poslechl.V tu dobu mi bylo asi 11let..))

Véna S. - Profil | Út 15.3.2005 8:01:40

Mě k rybám jako malého kluka přivedlo vyprávění strejdy, starého pytláka, a hlavně zarostlý pivovarský rybník, plný okounů a štik. Běhal jsem kolem něj, pozoroval rybáře. Od jednoho jsem dostal kus vlasce a háček, první splávek jsem si koupil při návštěvě příbuzných v Praze v Labuti. Lískovák jsem si uřízl u rybníka a po chycení prvního okouna bylo úplně jasno :-))).

carlos - Profil | Út 15.3.2005 7:06:30

Přišel jsem na svět v malé vesničce uprostřed lesů, před barákem cesta a za ní potok naprosto přecpanej rybama a okolo několik rybníků. Jeden nebyl lovenej přes dvacet let a proti proudu nad ním dva sádkový - při povodních se staraly o zarybnění.
Chytat jsem začal s ostatními dětmi, když jsem se naučil chodit. jakýkoliv silon a opravdové háčky byla vzácnost. První bambusák a Rexík mám ještě schovanej. V patnácti jsem odjel na školu, pak na vojnu a k rybačce se vrátil až po dvaceti letech, když začal v ryb.kroužku chytat syn a potřeboval dozor u vody. To jsem si poprvý udělal papíry !!! a začal ryby pouštět. Vždycky jsem byl samouk a málokdo mi něco poradil. 90% rybářských znalostí mám z MRKu a z praxe.

zubáč | Út 15.3.2005 7:04:31

Když jsem byl malý cca 5 roku ( psal se rok 1963 ), jezdil jsem na prázdniny k tetě, která bydlela v Libochovicích v elektrárně, Ohře v té době byla krásná řeka a tak jsem se chodil dívat na rybáře, kteří tam chytali. Jednou mi pan Svobodník řekl, jestli bych to nechtěl zkusit a dal mi proutek i s navijáčkem - kolečkem, a tak jsem s ním začal chytat, hodně mě naučil a rybařina mě chytla ... a už nepustila, štípaný bambusáček jsem už dávno vyměnil za uhlíkové pruty, ale vzpomínky na mé rybářské začátky se stále vracejí, snad proto rád pomohu i malým adeptum Petrova cechu a i svého syna vedu k rybaření od mala ...

Bob - Profil | Út 15.3.2005 6:49:39

To tenkrát v hospodě mí spoluchlastající řekli, že si vyřídíme povolenky a budeme spolu jezdit na ryby. To znamená, že mě učili čistokrevní bobkaři. To ale netušili, že díky MRKu se dostanu k plavce a k feederu, vláčce a že mě to chytí jako hrom, takže už se mnou dávno nejezdí a předstírají , že nezávidí.

karelc - Profil | Út 15.3.2005 2:45:53

Nejdřív začal chytat můj mladší brácha. Smál jsem se mu, že je tichej blázen, ale 1000+1 jsem narozdíl od něj brzo uměl nazpaměť. A začal jsem chodit s ním. Užívali jsme si začátků, systémem pokus omyl. Dnes jsem rád, že jsem se k rybaření dostal.

tomad - Profil | Út 15.3.2005 0:31:44

ked som mal okolo 3 rokov moj stary otec ma braval na ryby, potom vsak zomrel ale naspat k rybam ma priviedli moji kamarati ked som mal asi 12 rokov. Sranda je ze moji kamaratu sa takmer na ryby vykaslali a ja som do ryb strasny maniak ale vobec mi to nevadi naopak som neskutocne stastny