Výhody a nevýhody vaření bojlí ve vodě a v páře

Když se selským rozumem zamyslím,řekl bych,že bojlí uvařené v páře by mělo být atraktivnější,než bojlí uvařené ve vodě.Jaký na to máte názor a jaké si myslíte,že jsou případné výhody a nevýhody toho či onoho?Bojlí z páry by mělo teoreticky udržet většinu atraktantů,bojlí vařené ve vodě spíše naopak.Zejména co se týče třeba aminokyselin,kolik jich asi v bojlí po 1-2 minutovém varu zůstane?Zajímá mě každý váš názor.Jaké variantě dáváte přednost Vy a proč?
Autor diskuse: Pavel P. - , 6.3.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Carp MAX | Ne 13.3.2005 14:10:04

Modrý šílenec má pravdu, mikroten je nevhodný-je paropropustný. Ado: Nezachrání tě ani čistej mrazák.

vlada | So 12.3.2005 14:10:44

Já své boilís taky napařuji. Udělal jsem si z nerez. pletiva do většího hrnce vložku která má asi 3cm vysoký okraj a tam jse mi vejde až 100 koulí prům. 20. Napařuji asi 3 min. Ukladám je do krabic podobných jak od nanuk. dortu mají ale nízké víčko.Tak se dobře vejdou do mrazáku.

Pavel P. | So 12.3.2005 7:38:56

Modrý šílenec: no tak to bych řekl pravej opak,ale znalec nejsem.Podle čichu bych řekl,že igelit je horší jak mikroten,ale je to jen názor.Ne tvrzení.Taky jsem na kuličky začal používat do mražáku plastové lahve od litrového mléka.Zdá se mi to být docela dobré řešení.

Ado | Pá 11.3.2005 21:35:13

Pajda - na naparovanie používam sitko na knedliky, ktoré má v strede uško na držanie a za to ho vytiahnem.Klobásky jednoducho vyklopím.
Modrý šílenec - ak máš čistú mrazničku je to jedno.

Modrý šílenec - Profil | Pá 11.3.2005 21:14:09

Pavel P.
Jenom drobnost , není vhodné používat mikrotenové sáčky , lepší jsou igelitové . Neboť nepřijímanjí pachy okolí a taky je nevydávají .

pajda - Profil | Pá 11.3.2005 18:17:38

Pavel P: Ano, máš pravdu, ale jak jsem řekl, v páře neodhadnu dobu napařování. Také jsem pařil, je trochu problém s vytahováním z hrnce, doplňováním vody. Ty klobásky si udělám i ve vodě. Sám dělám polštářky. Je to jednoduché. Na mlýnku udělám klobásky, které položím i po deseti naráz do rollballu a jen přiklopím. Vzniknou takové stejné polštářky. Hotovo za pár minut. Ale znovu opakuji. Lépe se mi pracuje s hrncem plným vody. Jinak proti gustu........

Pavel P. | Pá 11.3.2005 14:45:15

M.Kindl: no myslím si,že se dostanu těsně pod stovku i s tím válečkem.Není to zas takový velký rozdíl.Vzpomínám na dobu,když jsme chytali s Q-pips,což je v podstatě skoro kostička a o moc méně nám to nelítalo.Ale i kdyby!Dobrý flek se dá najít či rozkrmit i 50m od břehu.Dost podstatné je,co tam je za dno,příp. za překážky.

M Kindl - Profil | Pá 11.3.2005 14:00:10

PavelP: to je hezký na pobřežní chytání,ale jak je dostaneš na 80 metrů?

Pavel P. | Pá 11.3.2005 13:46:48

pajda: dovolím si oponovat.Bojlí válečky mám hotové rychleji naž koulet kuličky a vařit je ve vodě.Za prve: do vody dám max. 20 kuliček a kolikrát ani to ne, aby se voda nepřestala vařit/a stejně toho většinou ani tak nedosáhnu!/.Za druhé: pomocí masového mlýnku mám klobásky /zhruba 15cm/ z 1kg těsta hotové do 10min.Za třetí: pára oproti vodě vaří pořád/pod pařáčkem bez ustání/.Za čtvrté :klobásky dávám na pařák po 7, což je vlastně 7x15cm těsta.Po uvaření nechám klobásky schládnout a více je není nutno sušit.Uložím je do mikroteňáku a dám na mražák.Válečky si budu řezat až u vody podle potřeby /velikost/.Co je rychlejší?Než ukoulím 1kg těsta.....!

M Kindl - Profil | Pá 11.3.2005 12:16:56

Tak já teda budu zase vařit,aspoň ušetřím za parní kotel :-))

pajda - Profil | Pá 11.3.2005 11:59:19

M Kindl: To máš jako s tím, co bylo dříve. Vejce nebo slepice. Kdo vaří a má úspěchy, bude vařit. Kdo paří a má úspěchy, bude pařit. Já jen říkám, že vaření je rychlejší. Čas, který tím získám, dávám rybám.

Pavel P. | Pá 11.3.2005 11:59:12

MK: proč to řešíš?Půl směsi prostě uvař ve vodě,půlku v páře a uvidíš sám,co bude víc bodovat!Není na tom co pokazit,pokud máš dobře pojivou směs.

M Kindl - Profil | Pá 11.3.2005 11:52:02

Tak chlapi jak je to ?potřebuju už vařit a napjatě sleduju tuhle diskusi jak to dopadne:-))

zubr | Pá 11.3.2005 9:32:52

šílenec-?????????

Pavel P. | Pá 11.3.2005 8:26:51

Modrý šílenec: no tak tys tomu dal korunu!Přečti si po sobě,co s vůbec napsal.A přečti si Honzasův příspěvek a pak mudruj.

Miras - Profil | Pá 11.3.2005 7:45:49

Modrý šílenec: tvůj příspěvek mi moc nedává smysl, pokud se bavíme o vaření nebo napařování, pak v obou případech bude teplota buď vody nebo páry kolem 100C.

Modrý šílenec - Profil | Pá 11.3.2005 0:14:05

Nevím proč se bavíte o přežité záležitosti . Napařování není dobré z důvodu deformace aminokyselin a mléčných proteinů .Vysvětlení je jednoduché :
1) všechny aromáty jsou stavěna a dávkována tak aby i při maximální doporučené dávce , zůstala v nástraze v ideálním množství .
2) Aminokyseliny jsou velmi háklivé na teploty přesahující sto stupňů
3) Mléčné proteiny mnění svůj charakter a profil při překročení teploty sto stupňů.
Tak všechno napovídá k vaření.

Honzas - Profil | Út 8.3.2005 11:03:21

Dle parních tabulek je při atmosférickém tlaku 100 kPa (přetlak 0 bar) teplota nasycení páry 99,6 °C t.j.teplota při které se mění horká voda na páru. To jen na upřesnění aby jste věděli jakou teplotu má pára v obyčejném hrnci. V tlakáči to bude samozřejmě jiné. Čím vyšší tlak, tím vyšší teplota, např. při přetlaku 200 kPa (2 bary) je to 133,5 °C.

Pavel P. | Út 8.3.2005 8:30:26

ahma: napařuješ to jak knedlík 4-5 min. .Na mlýnku na maso s nástavcem zvaným "Plnička na klobásy,jelita",který stojí 40.-Kč a má 3 průměry,jsem si vyrobil klobásky zhruba po 15 cm a tyto jsem celé vařil v páře.Po 4-5 minutách jsou hotové.Zvětší svůj objem a jakmile schládnou na utěrce,opět se vrátí do původního průměru.Je to recept podle Ada,viz. sekce Návnady a nástrahy - bojlí.Někdo dělá kuličky z klobásek hned ještě před vařením.Já po uvaření a schládnutí si nakrájel špalíčky a už s tím nebudu nic jiného dělat.1 den jsem to nechal na osušce a šup s tím do mikroteňáku a na mražák.Je to mnohem rychlejší,než koulet a kaprovi je stejně jedno,jestli je bojlí kulička nebo kostka apod.

ahma - Profil | Po 7.3.2005 21:49:07

V brzký době budu koulet 16mm na jaro. Poradíte mi jak dlouho naparovat? Bude to asi mlecna prichut s ptacakem.Předem díky

Ado | Po 7.3.2005 21:18:15

Paval P. - ked som začínal, trápil som sa varením.Potom som si prečítal jeden článok a odvtedy už len naparujem.
Všetkým čo to skúsia veľa šťastia pri love a čo to neskúsia veľa trpezlivosti pri varení. :-)))

Pavel P. | Po 7.3.2005 21:13:56

Ado: dělal jsem to o víkendu poprve podle tvého receptu 4-5 min. v páře a zdá se mi to být super.Hned mě to zaujalo,že to je s těma klobáskama i o dost rychlejší.

Ado | Po 7.3.2005 21:03:17

Para môže mať nad 100°C ale len v tlakovom hrnci.V obyčajnom by sa už dávno všetka voda odparila (130°C)

Ado | Po 7.3.2005 21:00:43

moje skúsenosti s naparovaním sú len pozitívne.Naparujem boilies asi 4min.Po tejto dobe sú tak akurát.Čo sa týka teploty pary, tak to naozaj neviem.Výhodou však je to, že boilies po vybraní z pary a následnom ochladnutí sú suché a netreba ich dosušovať (aspoň ja tak nerobím).Amino je dobré pridať nakoniec do sáčku s boilies, to ho pohltí bez straty na kvalite.

Martin M. - Profil | Po 7.3.2005 19:55:03

radek, virta> a ja neverim, neverim :-) Ano, para muze mit nad 100st., ale to by musely plameny ze sporaku slehat po stenach hrnce az nad uroven hladiny vody v hrnci, coz je u velkych hrncu nerealne. Jinak si nedokazu predstavit, proc by para mela mit nad 100st.

virta | Po 7.3.2005 10:53:27

Variť, dôvody, ktoré píše RADEK sedia presne čo sa týka tých predsudkov o teplote, alebo že sa pri parení vyplaví menej atraktorov...

pajda - Profil | Ne 6.3.2005 13:22:27

Chvilku vás tu sleduji a mám pár důvodů, proč boilies nepařím. V první řadě jsou všechny ingredience nadimenzovány na vaření. V páře by se to mělo dle nějaké tabulky omezit. Za druhé koule v páře už nejsou koule, ale šišky, nevhodné pro kobru. Za třetí nerad budu napařovat 5 kg boulies, když uvařené jsou za zlomek času. Za čtvrté nedokáži předem určit podle hustoty a typu boilies dobu varu v páře. Při přepaření se deformuje. Ve vodě je to jednoduché, až vyplavou, tak jsou hotové.

RADEK | Ne 6.3.2005 12:51:43

Vaření ve vodě je při varu 100stupňů a při vaření v páře?Ta pára má o 30 stupňů víc,potom se může stát že ve vodě se vypálí míň než v páře která má víc stupňů!

groow | Ne 6.3.2005 12:13:08

Vařím boilie klasicky ve vodě. Vaření v paře jsem nezkoušel, ale myslím, že to může pozitivní efekt. Filozofická otázka. Kolik protejnů a vitamínů zničíme při dlouhobobém vaření ve vodě? Z toho vyplývá, že asi nejefektivnější z hlediska kvality by byli boilie tvořené za studena.

Klikař - Profil | Ne 6.3.2005 11:19:44

Já jsem jedinej rozdíl poznal akorát v barvě.Když je vařim tak jsou vybledlejší než když jsou na pařáčku.Nemůžu porovnávat kolik nebo jestli vůbec vařením se stratí nebo ubydou nějaký látky (nemám doma laborku)Osobně si myslím že je to jedno,každý dle svých možností.

rangemaster | Ne 6.3.2005 11:06:43

Já si myslim, že je to celkem jasný. Pokuď používáte jednotlivé tekuté složky tak výrobce už počítá s tím, že to budete vařit a podle toho taky napsal dávkování. V Anglii se na tohle téma vedla spousta diskuzí a testů a výsledek? Všichni začali vařit boilie ve vodě. Jestli se bojíte, že vařením ztratí boilie nějaký aminokyseliny tak jich jednoduše můžete přidat víc. Prej je to tak do 5%. R

carlos - Profil | Ne 6.3.2005 10:39:30

myslím si, že v páře se nevyplaví tolik přísad. zkoušel jsem to, ale nemohl jsem trefit čas, aby koule byly tak akorát. Ve vodě boilie vyndávám po vyplavání hned nebo až do 3 minut podle velikosti ale jak to odhadnout v páře ?

kaprhans - Profil | Ne 6.3.2005 1:18:10

Podle meho je lepsi vareni v pare,jednak zustane tam vice atraktantů a take podle me zkusenosti vice voni.ale kazdy ma svou metodu