Daiwa nebo Shimano

Chlapi zdravím , chtěl bych touto cestou poradit . Chystám se koupit nové navijáky a rozhoduji se mezi Shimano Aero Technium MGS 14000 XTD nebo Daiwa Basiair 45 QD a nebo Daiwa Basiair Z45 QDA . Půjde to na pruty Sportex Revolt 3lb . A ještě, nejsem žádný házeč 120m a víc. Vše téměř vyvážím. Předem dík za všechny názory a rady , které mi usnadní výběr.
Autor diskuse: Pac.fox - Profil , 27.12.2023 kaprařina - náčiní, doplňky

Luger46 - Profil | Po 1.1.2024 17:36:44

P3 >> jo to beru, v první radě se ti musí libit. Mě jen překvapuje jak se z xsb udělala modla a přitom technicky na tom není o nic lépe než ostatní Mgs vyjma xsa které jsou na tom technicky o něco hůř než další nástupci. Co se tyče Daiwy nemůžu nic říct protože jsem s ni nechytal. Jejich cívky se mě moc líbí👌 tělo už tak ne.

P3 - Profil | Po 1.1.2024 16:49:19

Luger46 >> to věřím,ale já když už mám dát takové prachy za nějakou věc tak se mi prostě musí líbit.Jak jsem psal každý má jiný vkus.

Luger46 - Profil | Po 1.1.2024 16:47:29

P3 >>V čem jinde? možná se ti nelibi design novych MGS to chápu, každému se líbí něco jineho ale co se tyče chodu a síly tak nové MGS jsou na tom líp jak XSB. Měl jsem Mgs xsa xsb xtb a tyhle šlapou nejlépe.

xMarkusx - Profil | Po 1.1.2024 13:40:59

P3 >> Souhlasím mně se taky prvně vůbec nelíbily a byl jsem rozhodnutý prvne pro Daiwy ale po pár vycházkách se to změnilo když jsou na prutech tak vypadají fakt hezky. Co se komu líbí víc je osobní preference, snažil jsem se to hodnotit spíš po těch. stránce.

P3 - Profil | Po 1.1.2024 13:36:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

xMarkusx >> Každý to máme jinak mně se třeba ty nové magneska vůbec nelíbí,stare xsb byli jinde.Za mně je Daiwa hezčí,ale to je o vkusu každého člověka.

xMarkusx - Profil | Po 1.1.2024 13:32:09

Já bych dřív volil Daiwy ale když jsem vyzkoušel ty Basiar 45 scw qd a zjistil že mají jen jednu plastovou podložku v brzdě což mi přijde celkem nešťastné jelikož brzda nejde skoro vůbec upravit a ta super rychlá mi fakt nesedí. Jinak celkově pocit a zpracování proti Shimano pocitově horší a to jsem spíš fanda Daiwy. Teď mám Aero technium magnesium a jsem spokojený, 45 mm zdvih cívky mají taky, brzdu jsem si upravil (vyměnil olejem namočené karbotexove podložky za suché a odmastil celý vnitřek brzdy) a jsem s ní maximálně spokojený, pořád celkem rychlá a plynulá brzda. Převod mají supr že by měli i něco vydržet a to pokládání je bomba, dáš tam víc vlasce na menší cívku než u Daiwy.

bart.bm - Profil | Po 1.1.2024 9:06:58

statik >> proto u něj až když je to poslední možnost po půl roce čekání jestli nedá nabídku někdo jiný.

statik - Profil | Po 1.1.2024 8:59:55

bart.bm >> máš naprostou pravdu,je to německý zmrd,koupil jsem u něho navijáky,stav nové jiné v perfektním stavu,možná tím myslel to že nenesly známky používání na první pohled,musel jsem si je komplet rozebrat vyčistit promazat,ale u jednoho hřídelka na klice knobu se viklala a u obou navijáků polámané nožky u line guardu, co ho unáší ve vedení rotoru, takže na hovno a nefunkční a další investice za cca 40 liber U něho bych si dal jo pozor co bych si koupil podruhé.

Klikař - Profil | So 30.12.2023 21:01:42

Ja si kdysy nechal postavit házeci FMJ a dodnes si pamatuju že když jsem mě pruty na sluníčku ( 14 dnů v Maďarsku a panovaly 40st teploty)a pak jsem pri záběru opřel tu rozpálenou kuličku byl to neskutečný zažitek 🤣🤣🤣🤣

$ - Profil | So 30.12.2023 16:10:10

Radek Ráliš >> 👍jj, děkuji. Jsem si říkal, kde je zbytek systému. No snad je to opravdu definitivně v pérdeli....

Radek Ráliš - Profil | So 30.12.2023 12:12:22

Jo, a ještě k jednomu použití byla tahle rohatinka. Dala se používat u této koncovky prutů - Century Frank Warwick Ball Cap, ale to už je historie.

Radek Ráliš - Profil | So 30.12.2023 12:06:50

$ >> Pane dolárku, na prut namotali tu kuličku a k tomu prodávali nerezové rohatinky, za které se ta kulička zasekla, nikam se nevkládala. Je to jednoduché, pokud jsi měl pruty špičkami k nebíčku, dal jsi rohatinku mezi kuličku a konec prutu, celý prut byl o ni zaseknutý. Naopak to bylo při vodorovném stavu prutu a špičkami k vodě, tam se dával prut do stojanu mezi kuličku a naviják. No, prostě píčovina.

Radek Ráliš - Profil | So 30.12.2023 11:56:51

Pindˇa >> Přesně, máš dobrého pamatováka, ještě za to chtěli zaplatit, aby tam ten hnus nedali 🙄 Je to šílená píčovina, vlastně byla, už je s tím kulatým vehementem přestali dělat, tak dobré to bylo 😀 Jinak jsem je nechal odstranit i z těch dalších prutů, co mám a byly vidět na níže vložených fotkách.

murphyy - Profil | Pá 29.12.2023 16:53:55

Luger46 >> mal som napisat 10-20 ale verim ze to bolo pochopene jak som to myslel :) napr pred par rokmi sa nam ani nesnivalo ze rakety budu pristavat na plosine pre opatovne pouzitie a dnes uz to fici, a to su ovela ovela ine stroje nez jednoduchy navijak..:) cize kludne kto ma prachy a chce, moze (min. to nie je vylucene) kvalitou a celkovo konkurovat/predbehnut shimo alebo daiwu, investovat do vyvoja atd..jasne otazka je aku zvoli cenovu politiku a kopec dalsich veci, ale o tom som uz nechcel ;)

Pindˇa - Profil | Pá 29.12.2023 12:49:12

Luger46 - Profil | Pá 29.12.2023 12:25:06

murphyy >> za 50 let budeš pod drnem v lepším případě ti budou utírat bradu sestřičky od presnidavky u TV Šlágr😂✌

murphyy - Profil | Pá 29.12.2023 12:19:38

Matyášek >> suhlas, teda az na uplne posledne slova, ak pride lepsia znacka tak pre nas este lepsie nie :) lebo kto vie co bude a ake technologie na navi napr o 50-100 rokov a aki ini vyrobcovia :)
hoci faktom ostava ze toto si vyzaduje dlhe roky vlastneho vyvoja a testovania a to know how za niekolko destaroci sa neda len tak ziskat, max len okopirovat

$ - Profil | Pá 29.12.2023 12:14:18

bart.bm >> Pindˇa >> zajímavý, úplně si to neumím dokreslit.

Pindˇa - Profil | Pá 29.12.2023 11:33:53

$ >> Nepřidal si tam tu zázračnou zarážku- kuličku je to originál, ale pacienti si ji za PŘÍPLATEK nechali tenkrát u century odstranit, že je to tak? @Radek Ráliš 😆😆

Matyášek - Profil | Pá 29.12.2023 11:20:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho jsem nechtěl do této diskuze psát, protože bych hájil jen a jen Shimano a někteří z vás by mě stejně osočovalo z nehynoucí lásky a bezmezné sympatie, mnohdy až podle některých přehnané k Shimu. Všichni, kdo mě znáte víte, jak to mám nastavené...

Jelikož se ale tady objevily i Daiwoesa (teď to nemyslím vůbec, ale vůbec zle - kluci, víte, o kom z vás mluvím a zdravím vás) a další, tak přispěji i já...

Nemůžu vůbec říct klady ani zápory na Daiwu, tyto navijáky vůbec, co se týče vnitřku, neznám a nedovolím si je tedy komentovat, ale i tak jsem přesvědčený, že cena +30 tis. je blbost a ten konkrétní model za to nestojí...

Je pravdou, že chodím velice pravidelně do kamenné rybářské prodejny ve svém bydlišti a některé modely značky Daiwa jsem tam v ruce měl (nejvyšší modely tam bohužel mají jen Basia) a i když to je můj subjektivní názor, už jenom chodem na "volno" se třeba zmíněnému nejnovějšímu PA (a to jsou PA o nemalou částku levnější) nevyrovnají. Toť k tomu můžu říct vše, resp., nejlepší informace o značce Daiwa vám tady byly a ještě určitě budou řečeny erudovanými Daiwokolegy...

Co se ale týče Shimana, tam si myslím, že o nich napsat (všeobecně) něco můžu. Sám vlastním na kaprařinu nejnovější PA 14000 XSC s převodem 4,3:1 a AT MgS 14000 XSD s převodem 3,5:1 (po úpravě) a jsem s nimi nadmíru spokojený!!!.

Teď tady nechci řešit nějaký drahý tuning, protože to je věc každého uživatele. Ty navijáky samozřejmě fungují z výroby jak mají, není potřeba do nich zasahovat, ale dají se u nich vychytat drobnosti, kdy budou určité věci fungovat lépe a trvanlivěji. Věřím, že stejné to bude i u Daiwy.

Takže zadavateli diskuze - vyber podle sebe, dle nejlepšího vědomí a svědomí a financí a dle upřednostňovaných preferencí, které máš jen ty a vyhovují jenom tobě... Jedna i druhá značka jsou světové špičky na vrcholu navijákového řetězce, ze kterého je věřím, nikdy nikdo nesesadí.

murphyy - Profil | Pá 29.12.2023 10:10:34

icokarp >> presne tak, starsie MGSka boli tak super a krasne hlavne beckove rady ze uz na nich nebolo dizajnovo skoro co vylepsovat cize isli cestou ze im predlzime cievku, a uz to nie je mgs na ake sme zvyknuti :) ale na vyvazky by som nemal s nimi problem a rychlo si na nich zvykol :)
inak ano tie nove PA su uplne vyborne, kupovat teraz navi tak nevaham

icokarp - Profil | Pá 29.12.2023 9:59:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pac.fox - >> Úplne najjednoduchšie,zober si Revolta do predajne, samozrejme musia tam mať nové mgs, alebo nové PA, osaď ich obidvoma typmi a ja už teraz viem, že odtiaľ odídeš z jedným kupeným typom navijakov domov, ináč mal som nové mgs,ale ten naviják bol keď som ho osadil na moje Hisko 10Ft /3lb veľmi veľký, nepáčil sa mi hlavne ten obrovský preklapač a telo navijaka,ten preklapač sa dá poriešiť iným menším,ale telo nie,tak som ich ešte ten istý deň poslal naspäť, ináč chod navijaku bol vynikajúci,tam niet o čom,nakoniec som objednal nové PA XSC s prevodom 4,3:1 a veľmi som sa čudoval, aký super naviják to je,chod hladký, vôľa takmer nulová, nič netreba vymedzovať,premazany dostatočne,dizajn tiež i keď sa rád zaoberám tuningom,tak som si ho urobil podľa seba,po novom roku,si určite ešte 2 ks kúpim, rád super veci zdvojujem😀naozaj,ako tu už niektorí písali je to vynikajúci naviják,a ak by si si myslel, že vychvalujem alebo táram, pozri sa mi do karty a uvidíš,ktorou cestou kráčam, veľa šťastia pri výbere 🍀😉

murphyy - Profil | Pá 29.12.2023 9:56:04

A_dam >> inak je to 7 hran, a ano nove mgs ma prinajmensom rovnako kvalitne materialy ako jeho predchodcovia plus je este technologicky dalej, napr este lepsie upevnenie hlavnej osky