Zarybnění rybníku 1,1HA

Ahoj Všem,

naskytla se mi možnost koupit rybník, jedná se o rybník na Jižní Moravě s ne úplně silným přítokem, nejsem si jistý když budou sucha, aby vůbec nějaký přítok byl. Co mě trochu odrazuje je hloubka rybníku, asi 30% je trdliště, hloubka okolo 30cm vody a největší hloubka je asi 140cm což mě přijde opravdu málo. Dno je bahnité.
Moje představa by byla v rybníce mít převážně dravce, ale mám strach, že po pár letech nebude dostatek potěru nebo rybek, aby se dravci nějak uživili. Určitě nechci každý rok dovážet za tisíce krmné rybky.
Proto bych se rád zeptal o radu, jestli s tím někdo máte zkušenosti, a jestli moje představa není přece jen naivní. Chtěl bych nějaké sumce a štiky, případně pár candátů.
Samozřejmě by v rybníce byl i nějaký kapr a amur, ale nějaké rozumné množství.
S tím co jsem se dočetl a zjistil tak štika na 1kg váhy potřebuje cca 5kg potravy, to mě ale docela děsí, protože když vysadím 10 štik i kdyby jen s váhou 2 kg to je 100kg krmných ryb za rok, to mě přijde strašně moc.
Pak zvažuji druhou variantu, zvolit pár kaprů a převážně amury , líny + 1/2 štiky a 1 sumce jako doktory.
Kapry moc nechci, chtěl bych, aby voda zůstala poměrně čistá.

Ale jak říkám mám strach z té malé hloubky.
Všem díky za rady.
Autor diskuse: Leci - Profil , 25.5.2021 všeobecné - revíry, cestování

valcha186 - Profil | Čt 27.5.2021 22:22:41

Sumec na nejméně 7 ha, kniha. Pak štiky se ti požerou, jsou to kanibalky. Lepší ségra, než se honit. Candát, okoun, vyloženě čistší a okysličená voda. Karas - nezbavíš se ho, vytře se s kaprem a neroste to. Malá hloubka, ideál 180 cm. Ideál na tvé podmínky držák lín. Kráčející bagr a u výpusrě a nebo kam se dostane, upravit hloubku. Není to na výdělek, ale jen na ukrácení času a odlehčení od peněz. Přemýšlej, chata u toho, přítok, sněhové, povodňové vody, volavky, vydry, ledňáčci, nekoupíš ty, koupí jiný. Mám těchto kaluží 5, a dům u toho a nevydělal jsem ani korunu, jen sypu. K tomu ještě 2 ha, ale je to pro radost a jen pro dětské závody.

pier - Profil | Čt 27.5.2021 18:17:05

Nejsem možná úplně fundovaný,ale já osobně kdybych do toho šel s tvou představou, nastudoval bych si ty základní věci.Kvalitnich knih -učebnic tohoto druhu u nás určitě seženeš dost nato aby ses vyhnul nějakým fatálním chybám.
A ten úmysl chovat převážně dravce..Mne třeba jako první napadlo nespěchat a první rok-dva ten rybníček nechat pořádně i s pomocí samovýťeru zaplevelit kde čím,a pak tam teprve napráskat ty dravce...
Napadlo mne to díky tomu ,že jedna místní MO se nedávno dostala k dlouhodobě nikým nespravovanému revíru který byl doslova zaplaveny bílou rybou.
Naházeli tam hromady štik a candátů a bylo úžasné sledovat co se tam následující roky dělo... mimo jiné tak každý ulovený dravec měl parametry o kterých se každému rybáři zdá....

Leci - Profil | St 26.5.2021 15:45:53

Tomáš - Tom >> Ahoj,

díky za rady.
ano, je to vedeno jako rybník, není tam ale vyhlášený rybářský revír, ale podle toho co jsem zjišťoval to není úplně problém. Okolo rybaření se motám zhruba 15 let, takže bych řekl, že už něco málo vím.
Některé vaše rady jsou podobné jako od mojí ženy :D
Upřímně každý musí začít a každý nějak začal, a moc toho nevěděl, proto taky i píšu o nějakou tu radu.

Jediné co mě opravdu odrazuje je ta hloubka a investovat do vybagrování se mě na tak poměrně malou vodu nechce.

Díky všem za rady

raduch - Profil | Út 25.5.2021 18:51:10

Má to pasport, je to v katastru vedeno jako rybník? Tím bych asi začal :)

tomvec - Profil | Út 25.5.2021 18:13:27

nofish >> a to ta zahrádka je řádově jednodušší než rybník.

nofish - Profil | Út 25.5.2021 17:41:45

Leci - >> Pokud o tom nic nevíš, nic nekupuj... vyhodíš peníze z okna, tedy spíš do rybníka, zbytečně.... kup za to raději něco dětem... Je to jak se zahrádkou, když o tom nic nevíš, koupíš pozemek, sazeničky a stejně nesklidíš....

standas - Profil | Út 25.5.2021 17:22:30

Nasypej tam hafo bílé ryby a pak štiky, měl jsem kdysi dávno menší rybníček a štika tam rostla nádherně. Kapra bych dal ale jen pár kusů a amurů víc hlavně pokud máš možnost je dokrmovat a máš zahradu tak je budeš krmit jak králíky. Určitě lína a pokud ten přítok nemá někde rybník tak bych si dal KARASE OBECNÝ. Karas vydrží hodně a navíc se budeš účastnit jeho záchrany! Candáta nevím bo je dost náchylný na kyslík atd. Ať se daří.

Inferno08 - Profil | Út 25.5.2021 16:26:59

Tak ona ta štika nežere jenom ryby. Tchán má na zahradě takovou menší nádrž a v ní i pár štik, a když vidím, kolik je tam teď pulců a žab, tak by tam asi ani žádné jiné rybky být nemusely. Do toho ještě nejaké ty myši a podobně.

Tomáš - Tom - Profil | Út 25.5.2021 15:26:42

Dobrá rada je nepouštět se do toho , když nejsem zběhlý v oboru. Na dálku nelze poradit , je třeba přivézt odborníka na místo.