401002 vysazování Berounka

Vážení přátelé,

díval jsem se na další smutnou podívanou, ztělesněnou do Sumářního roku 2019, který vypracoval dne 24.3.2020 pan Novotný. Navrhuji ještě silnější vysazování kapra, a přejmenování revírů - můj návrh by vypadal např. takto: Kaprodrom/1, Kaprodrom/2, Kaprodrom/3, XXL Kaprodrom/1, XXL Kaprodrom /2, SUPER XXL Kaprodrom/1, atd. .... ... Kapr v takovém měřítku každému revíru resp. jeho biotopu škodí, to se učí, předpokládám, v prvním ročníku rybářské školy.

Přejdu ke dravcům, abych Vám sebral argument, že některé druhy ryb nemají umělé odchovy, takže se nevysazují... A jejich potravní potřeby tím může kapr v takovém měřítku směle decimovat. Všimněte si, že používám stále spojení "kapr
v takovém měřítku". Já mám rád a chytám rád všechny druhy ryb.
Příklad - Berounka 2019:
Kapř 8.911 ks
Štika 436
Sumec 167
Candát 109
Tato čísla mají být nějaký vtip, jako třeba, že rybáři neumějí chytat dravce?? Nebo nechcete mi snad tvrdit, že ten nepoměr vzniknul tím, že dravci jsou až od 16.6.?? Přátelé, nenechte se vysmát!!! Od 16.6. jsou revíry obleženy dravcaři stejně tak, jako kapraři... Nevím, jak často se dostanete k vodě, určitě jste hodně pracovně zaneprázdněni... Doporučuji Vám častější návštěvy, samozřemmě až po uplynutí karantény.

Skutečně si myslíte, že je takový nepoměr mezi rybáři, kteří chtějí kapra, a těmi, kteří si chtějí zachytat stejně dobře i jiné ryby? Domnívám se, že byste měli udělat rybářský průzkum Vaší členské základny, neboť poměr kaprařů a dravcařů se už roky srovnává - ty pomyslné nůžky se pomalu uzavírají. Žádné členské schůze na tom nic nezmění - to je poze taková vaše zástěrka, neboť si stále děláte, co chcete, resp. co chce nejsilnější lobbing!!! To mám potvrzeno od přítele závodního rybáře, jehož jméno ponechám samozřejmě v anonymitě. A co se týče znalostí Vaší rybářské základny, stále žijete v pravěku, kdy u řeky seděl starý pán, a jeho manželka čekala s obědem, až donese kapra... A další den nejlépe 2, a další den zase 2 (třetího má schovanýho v batohu). Takže Vám už vlastně začínám rozumět - snažíte se, aby se na všechny dostalo.

Takže ještě jednou - obě rybářské základny, zejména díky obrovskému rozmachu oblíbenosti přívlače, se srovnaly. Je třeba už nežít v pravěku, ale jít s dobou, a zarybňovací plán zmodernizovat.


P.S.: Členskou základnu máte ohromnou!!! Povolenky stále zůstávají (ve srovnání s Evropou) velmi levné.
Přesto byste na dravce a ostatní dražší ryby měli mít dost financí. A to vzhledem k počtu Vašich revírů, v poměru k Vaší obrovské členské základně... Dnes tady dostane lístek i povolenku každý, kdo má do p*dele díru, i můj soused, který nerozezná kapra od cejna, a při dotazu na peán přináší pákové kleště... Přátelé, tohle všechno je ale Vaše vizitka!!! Upřednostňujete DLOUHODOBĚ kvantitu před kvalitou, co se členské základny týče... A jestli byste to rádi svedli na místní členské organizace, jste jejich nadřízený orgán, máte si najít způsob to ohlídat.


Poz..: Tento spam byl vygenerován automaticky, neodpovídejte na něj prosím - jeho původce Vaše odpověď vůbec nezajímá.


S úctou a přáním pevného zdravíčka
D. Trojan

Nathy - Profil | Po 23.11.2020 15:56:17

V tomto videu to celkom pekne vysvetluje Hybner:

Mžík - Profil | Po 7.9.2020 12:36:35

Typiš čechiš vole...všichni nasraný a změna žédné...

MartyKT - Profil | Po 7.9.2020 7:53:05

Paul Delpiaz >> S tím závěrem se ztotožňuji, úplně stejné je to Radbuze, kdy na rousnici nechytíte téměř nic jiného než sumce do 35cm.

baitruner2 - Profil | Ne 6.9.2020 19:58:25

Pitrís31 >> Je tam cedule u toho valu zákaz vjezdu. (je blbě vidět, ale je tam) loni tam teda byla. Já tam jezdil rád, ale kámoš tam dostal loni pokutu 500 nerybařil jenom tam byl autem a seděl tam.

Pitrís31 - Profil | Ne 6.9.2020 18:08:56

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zde přítomných, zda někdo neví jak je to momentálně s vjezdem autem na louku, na závodní úsek nad jezem ve Všenorech? Předem díky za reakce...

Paul Delpiaz - Profil | Út 7.7.2020 16:40:54

Pedro1 >> tak ono na Berounce těch dravců nebude úplně málo, ale berou dost náladově a nechce se jim. Chodím na jedno místě s rybičkou i vláčet a i když tam sedím 2 dny, tak bez záběru. Pak přišel pán nahodil na kapra a při odchodu tam smočil kačenu na půl hodiny a dostal 85 štiku, o kousek výše se ulovily 100 a 95. V řasách v proudech dvě 65+ a to tam mezitím bylo vláčkařů i rybičkářů. Z jara jsem tam u břehu napočítal třeba 20 štik do 50 cm a všechny tyhle ryby byly tak na 500 m řeky. Spíš si myslím, že kromě povodní tomu dávají na frak i rybáři svými nástrahami, které jsou okoukané a ryby už to prostě znají nebo od rybářského tlaku utíkají co nejdále do těžko dosažitelných míst. Ale jestli je něčeho v Berounce opravdu dost, tak to jsou podmírový sumci. S žížalou je téměř nemožné chytit něco jiného.

FRANK71 - Profil | Pá 12.6.2020 19:43:15

Frenky >> není zač.

Frenky - Profil | Pá 12.6.2020 19:39:10

FRANK71 >> děkuji za informaci to vůbec nevím

FRANK71 - Profil | Pá 12.6.2020 19:22:30

Frenky >> tak jsou tam amuři, plotičky, líni atd.. To musí povodí.
Český rybářský svaz Územní svaz města Prahy koupil do svého vlastnictví od státního podniku Povodí Vltavy nad jezem v Mokropsech dvě hektarové tůně. Obě tůně jak "Dolní tůň Všenory" tak "Horní tůň Všenory" jsou podrevíry pražského mimopstruhového revíru č. 401 002 Berounka 2. Platí zde MP povolenky ČRS Územního svazu města Prahy, celosvazové a celorepublikové. Ač jsou obě tůně od hlavního toku řeky Berounky odděleny pouze úzkou břehovou hrází, tak bylo přímé propojení tůní s řekou dlouhou dobu nefunkční. V letním období zde často docházelo ke kyslíkovým deficitům a v zimě vzhledem k malé hloubce v horní tůni i k vymrzání. Břehy obou tůní byly zcela zarostlé náletovou vegetací, starými v některých případech i mrtvými a vyvrácenými stromy spolu s neprostupnými keřinami. Výbor pražského územního svazu se na podzim loňského roku rozhodl tento neutěšený stav napravit a náležitě tyto své vodní plochy i rybářsky zatraktivnit. Práce započaly ještě před koncem loňského roku a probíhaly až do června roku letošního. V prvé řadě byly zpřístupněny břehy a odstraněna většina nadbytečných porostů. Druhým krokem bylo na některých místech v horní tůni její aspoň částečné prohloubení. Třetím velmi důležitým krokem bylo obnovení přímého propojení obou těchto tůní s hlavním tokem Berounky a také tůní samotných mezi sebou. V současné době je propojení plně funkční a tůně od jara slouží k bohaté reprodukci ryb. Už letošní říční plůdek při zvýšeném průtoku Berounkou na konci června hojně využíval služeb teplejší vody všenorských tůní - viz připojená fota. Ani řada červencových dnů s nadměrně vysokými teplotami díky dotaci kyslíku z vody přitékající do tůní z Berounky rybí obsádku neohrozila. Tůně tak můžeme častějí doplňovat násadami tržních ryb bez obav o jejich přežití. Výbor ČRS Územního svazu města Prahy požádal místu všenorských tůní nejbližší Místní organizaci ČRS Černošice, aby se se svými členy pravidelně věnovala údržbě břehů obou tůní. Všenorské tůně byly proto také vyhlášeny brigádním pracovištěm s celoměstskou působností a mohou si zde členové všech pražských místních organizací po dohodě ve své MO ČRS plnit členské pracovní povinnosti. Zájemci o pomoc při údržbě břehů všenorských tůní se mohou o termínech brigád informovat na telefonu MO ČRS Černošice 603 736 556 - p. David Šimčík. O rybářských kvalitách všenorských tůní se již několikrát přesvědčily i děti při rybářských závodech pořádaných MO ČRS Černošice - viz připojená fota. Ve dnech 26. a 27. 7. 2017 ČRS Územní svaz města Prahy zakoupil z odlovů na plné vodě chovných rybníků od produkčních rybářů 56 q kapří násady. Krásní dvoukiloví kapři cestovali nejen do obou všenorských tůní, ale také do dalších rybníků ve vlastnictví pražských rybářů a to do revíru č. 401 007 Mratínský potok 1 do nádrže v Hovorčovicích a Cukrovarského rybníka. Obsádka kaprů byla v tyto dny doplněna i do hlavního toku řeky Berounky v obou pražských revírech Berounka 1 a Berounka 2.

výbor Českého rybářského svazu, z. s., Územního svazu města Prahy přeje všem sportovním rybářům mnoho krásných letních zážitků a bohatých úlovků na pražských revírech

text: Zdeněk Mužík - jednatel ČRS Územního svazu města Prahy

Frenky - Profil | Pá 12.6.2020 18:05:13

FRANK71 >> asi máš pravdu ale jenom kapr a bílá ryba škoda těch dravců.Mně osobně by zajímalo kdy začnou ty tůně čistit vždyť o tom pořád mluví a nic se neděje že to trvá tak dlouho to nikoho nezajímá

FRANK71 - Profil | Pá 12.6.2020 17:16:13

Frenky >> tůně na tom budou celkem dobře, co se týče zarybnění. Je to hlavně pro děti, takže ryb tam bude vždy dostatek.

FRANK71 - Profil | Pá 12.6.2020 17:14:46

1Mara >> přesně, jsou malé úseky, které jsou ještě v pořádku, ale celkově bída.

Pedro1 - Profil | Pá 12.6.2020 10:04:40

Resco009 >> Na Labi i Vltavě je ta druhová pestrost dle mého větší,než na Berounce.Respektive šance na ulovení více druhů při jedné docházce.
Berounka šla do kopru po povodních v roce 2002,to byl zlom.

Frenky - Profil | Pá 12.6.2020 8:47:18

Berounku2 jsem měl rád ale když člověk vidí ci všechno odnesou chataři tak je mi na zvracení asi tak a jak dopadnou ty tůně ve Vsenorech to je taky ve hvězdách

1Mara - Profil | Čt 11.6.2020 22:14:29

Resco009 >> :-)) prý Dědo :-)))) hele, nikdo tě nechce urážet, ale nepiš kraviny, že Berounka je plná štik :-))) Jinak s tím že ty jsi mistr a ostatní či já neumím chytat ryby tak to jsi mě fakt dostal. Takových kecalů jako jsi ty jsem v životě poznal hafo. No nic, měl se fajn a doufám že tohle co jsi ty já u vody nikdy nepotkám .-))

Resco009 - Profil | Čt 11.6.2020 22:10:07

1Mara >> Klídek, nebo ti praskne cévka, dědulo.... Já jsem nikde nepsal o tom, jak tomu bylo před 30 lety. To je mi vcelku fuk. Já mluvím o době nedávné. Stojím si za tím, že v Berounce je ryb dost a je hodně druhově rozmanitá. Zajeď si někdy na jinou řeku, schválně, jestli si tam zachytáš, jako na Berounce. Nezachytáš....
Já jsem vyrostl v Liblíně, řeku znám docela dobře. A stojím si zatím, co jsem napsal.
Jestli to nebude tím, že třeba neumíš jiné ryby chytat.Klidně ti dám na sebe kontakt, můžeš se přiučit. Cejny, plotice, tlouště, dokonce i ty úhoře chytám často. Letos docela dost jdou ostroretky a parmy.
Ano, řeka se změnila za posledních 30 let. Všechno se mění. Ale já tvrdím, že v poměru s ostatními toky si nemáme na co stěžovat.
Je to stejné jako v myslivosti...když jsem začal na škole s myslivostí, taky bylo víc zvěře, mraky drobné zvěře. I když má hodně lidí pocit, že dnes je vše přemnožené, tak dnes je toho o hodně méně. Mladým se nechce do lesa a staří na to kašlou.
Pokud máš pocit, že Berounka na tom není dobře, tak udělej něco , co tomu pomůže. Každopádně urážet se po internetu je pod mojí úroveň. Je to tu o rybách, vodě a ne o urážkách. Třeba se někdy u té Berounky potkáme, když ji tak dobře znáš.

tomkyč - Profil | Čt 11.6.2020 22:09:03

1Mara >> smutnej pohled :-(

1Mara - Profil | Čt 11.6.2020 21:26:02

Resco009 >> kecáš kraviny a víš o té řece prd !!! Berounka se hodně změnila a zrovna úsek od Plzně po Liblín je přesný důkaz toho, jak člověk a jeho MVE a přestavování jezu to razantně zasáhlo, jezdím na ní chytat od malička a vím, jak se hodně změnila !! Hlavně svaz který jako každý jiný tam nasázel spousty kapra !! tam kde dříve byli velcí tloušti, parmy a podoustve, dneska převažuje kapr a s tou štikou kecáš taky, ano, vysazuje se , ale není to znát a hlavněna chycené denní kusy, jako tomu bylo před 30 lety . Můj velice dobrý kamarád co tam u řeky přímo bydlí i on sám už tvrdí, jak moc se Berounka změnila k horšímu a jak zásahy lidí tu řeku změnilo ! Na některých místech nad Křivoklátem jsou ještě úseky, kde si parmy , i když malé udržují svou populaci, ale jiné úseky jsou dost probrané a ryba poskvornu. Pamatuji tu řeku plnou ryb , cejnů, plotic, tlouštů, štik , úhořů a podobně, dneska spousty kaprů a amurů...... Tady se můžeš podívat, kde dříve byl jez jen z velkých kamenů a pod ním se chytalo mraky ryb, zkus to dneska kolego .-(( https://mapy.cz/s/koguzupugu

Resco009 - Profil | Čt 11.6.2020 20:59:46

Co se týče Berounky, tak bych opravdu moc neplakal. Není moc řek, kde by bylo takové množství různých druhů ryb. Bílé ryby je dost, štik možná až moc(Berounka od Plzně do Křivoklátu je plná štik), sumců se také pár najde. Je zajímavé, že jsem letos na Berounce ještě na kapra nenarazil. Ano, nechodím cíleně na kapra. Ale minulý a předminulý rok na stejných místech jsem měl kapra skoro každou vycházku k vodě. Jestli jsou letos přežraní koulí a neberou...nevím.
Ať se nám to líbí, nebo ne, tak většina rybářů si prostě chce odnést rybu domu. Nejlépe každou vycházku. Sice to nechápu, ale je to tak. Když se někoho zeptám, zda toho tolik sní, tak skoro každý mi odpoví, že ne. Źe to rozdá. Ale přece to tam nenechá, když si to zaplatil. Znám 2 starší pány, kteří nemají problém denně objet 3 rybníky a od každého si odnést rybu domů.... ale prostě to tak mají.
Já bych to neviděl tak špatně....Kapř je ekonomicky výhodný, tak je ho tam prostě víc. Až někdo vyprodukuje levného lína, bude tam tisíce línů.

FRANK71 - Profil | Čt 11.6.2020 17:48:31

Pedro1 >> proto jsem se ptal na tu míru. Těm ukačkám je to stejně u prdele jako místním dědkům.

Pedro1 - Profil | Čt 11.6.2020 17:29:21

FRANK71 >> Ano,což ovšem lovce neodradí od toho,aby je během chvíle odnesli.

FRANK71 - Profil | Čt 11.6.2020 15:37:47

Pedro1 >> jen nemají šedesát, ale nanejvýš pětapadesát.

Pedro1 - Profil | Čt 11.6.2020 15:29:41

hydrolog >> To jsou nasypaný ryby,dávají je každý rok.Do měsíce jsou vychytaný a je klid.

nerf - Profil | Čt 11.6.2020 15:26:52

Člověče! Co to tady melete? Byl jste někdy u Berounky?? Kaprů je málo. Furt je někdo odnáší a žere. To by jeden brečel. Zato candátů a štik je tam jak hnoje. Hodím do vody rohlík - candát. Dám pod splávek tři kuličky dvoucentimetrovýho boilies - štika. Atakdál. Jen pár tisíc větších sumců by to ještě chtělo. To by bylo teprv pošušňáníčko. Aspoň by furt nevotravovala ta bílá ryba, že. A vůbec. Co byste jako chtěl? Kapr je chutný. Kapr je levný. Fertig.

carloz - Profil | Čt 11.6.2020 13:32:42

:D...

hydrolog - Profil | Čt 11.6.2020 13:01:55

FRANK71 >> tady 60+ pokud se nemýlím

FRANK71 - Profil | Čt 11.6.2020 12:44:50

hydrolog >> čemu říkáš mírová kudla?

hydrolog - Profil | Čt 11.6.2020 7:40:30

To by mě tedy zajímalo kde se tam vzalo takové množství mírových kudel..

lubo*93 - Profil | Čt 11.6.2020 7:38:14

Otázka je co se uloví, co se vezme a co se skutečně uvede do papírů jako přisvojené. US města prahy má v tomto chronický problém. Kapr v návratnosti a přerozdělování pěněz bude vždy na prvním místě. Když za kilo ulovku dostane US cca 120Kč tak je pochopitelné že ekonomika ČRS bude stát na kaprovi - je to levná násada, dobře roste a ochotně se věší i na ty nejméně efektivní montáže. Ono to zas nikomu tolik nevadí - členská základna kapra chtěla, chce a chtít bude. Diverzita, ochrana přírody nejsou devizou ČRS..a proč taky když úřády v klidu nechají z řek udělat kaskády rybníků...jen si na tu berounku stěžujte.. chtělo by to občas vyrazit někam jinam a vědět co to je prázdná řeka ;-)

FRANK71 - Profil | St 10.6.2020 18:02:09

Reofilní ryby, ha, to už dávno neplatí. Svaz na této řece hájí parmu cca 30 let a počet rapidně nestoupá. Možná by chtělo napsat krom sypání kaprů, kolik párem se za tu dobu nasadilo. Dneska i podoustev je už jen místy, a to byla dříve nejčastější ryba na prutě.

mascha - Profil | St 10.6.2020 17:53:24

Autor tu brečí nad dravcema, ale Berounka je především řekou reofilní ryby... A teprve na rozumný počet reofilní ryby musí být v správném poměru dravec, aby neměl potřebu skočit na všechno, co kolem něj jede...

Cortan - Profil | St 10.6.2020 15:37:40

A byly byste radši, kdyby se čísla štik a kaprů rovnala?

Knapík - Profil | Čt 21.5.2020 14:06:39

Kdyby to bylo jen o Berounce..., podobná čísla bys dostal z většiny revírů :-(
Statistika úlovků ZČ za rok 2019 :
Celkově bylo na mimopstruhových rybářských revírech Západočeského územního svazu uloveno 182 904 kusů ryb o celkové hmotnosti 281 529 kg. V tomto úlovku byl nejvíce zastoupen kapr obecný, a to v počtu 119 525 kusů, o průměrné kusové hmotnosti 1,92 kg. Dále bylo na mimospruhových rybářských revírech uloveno např.: 8 464 kusů štiky obecné, 3 384 kusů candáta obecného, 2 986 kusů okouna říčního nebo 1228 kusů úhoře říčního.
Tzn., že kapr se na úlovku podílí 81,5% hmotnosti !!!
První krok k nápravě by měl být následující - snížit násadu kapru minimálně na polovinu a ušetřené peníze investovat do jiných druhů ryb (tím nemyslím duháka, sivena, bezploutvého potočáka apod.)