RC rybolov / fishing

zdevac - Profil | Ne 17.11.2019 19:46:54

nofishi, přeci nejde o chytání a real. Já to bral jen jako čistě teoretické cvičení. Nic víc. S praktickým lovem to má společného nula. On to tu někdo bral jinak?

nofish - Profil | Ne 17.11.2019 16:55:27

Zeptám se blbě. Fakt to tu tak dlouho řešíte? Fakt jsme tak tupí, jak ti tupí amíci? Kdo vláčí, ví proč. Nevím jak hlubinná přívlač, ale já mám rád tuhle techniku lovu proto, že má člověk ten záběr "on-line", hned v ruce. Ten adrenalin. To jako nahradí nějaká loďka, kamera a kdo ví co? Podle mě ne. Drbanec, pak další, pak to dobere, nebo přímo rána do prutu, hned. To je přívlač.

zdevac - Profil | Ne 17.11.2019 9:00:53

kaprus >> Tak mě ještě ani nikdo pořádně nevysvětlil definici lovu a pokuď tě někde chytí chytat bez papírů, tak podle mne není v pořádku trest podle rybáského zákona, ale vztahují se na to pargarafy jiné. Pouhé chytání rybářský řád nijak neupravuje. Kdysi jsem se tu na to ptal a nikdo mi nebyl schopen odpovědět.

kaprus - Profil | Ne 17.11.2019 5:36:12

zdevac >> taky se tam ale píše že rybářskou udici tvoří zpravidla prut a naviják. Ale těžko říct co je z pravidla a jestli tyto řádky nemají jenom informační charakter tak jako výčet způsobů lovu

kaprus - Profil | Ne 17.11.2019 5:17:00

Napíšu dotaz do právní poradny:)

kaprus - Profil | Ne 17.11.2019 5:14:28

mascha >> musíš mít trpělivost a číst v bp mezi řádky.
Příklad.
Jako boje nesmíš použít kus ořezaného polystyrenu. Myslíš že nějaký zákon definuje co e ořezaný polystyren? Ty řekneš tak hoosmirgluju nebo to udělám z Pur pěny.
Jenže cílem zákazu bylo aby se kolem vody neválely kusy PS a Pur...

kaprus - Profil | Ne 17.11.2019 5:08:19

mascha >> tak diskuze. Dvakrat sme si odepsaly :)
Já to samozřejmě chápu. Ale cílem těch vět v bp bylo to omezit a rozlišit. Jestli je to v rozporu se zákonem nevím ale nebyla by to první ani poslední věc.
Každopádně pokud tam nějaké formule jsou, chápu to logicky a selským rozumem tak, že se nemůže lovit úplně ze všeho.
Já nemám strach že mě někdo chytne na tabuli polystyrenu :)

mascha - Profil | So 16.11.2019 22:17:03

RC je tzv. "jiné ovladatelné plovoucí těleso"

Zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, § 9 odst. 1 a j.
Vyhláška č. 223/1995 Sb., o způsobilosti plavidel k provozu na vnitrozemských vodních cestách, § 3 odst. 2 a příloha č. 3
Vyhláška č. 224/1995 Sb., o způsobilosti osob k vedení a obsluze plavidel
Vyhláška č. 344/1991 Sb., kterou se vydává Řád plavební bezpečnosti

mascha - Profil | So 16.11.2019 22:13:10

zdevac >> nemyslim, že rc je plavidlo, dle plavebního řádu.

zdevac - Profil | So 16.11.2019 21:41:40

mascha >> S tím chytáním z RC jsi si jist? Cituji z BPVRP MRS:

4. lov hlubinnou přívlačí:
je lov pomocí jedné udice, která je opatřena jednou nástrahou, jiná udice nesmí být nastražena. Hlubinnou přívlačí se rozumí tažení nástrahy za jedoucí rybářskou loďkou, v jakékoliv hloubce vody. Nástraha se může pohybovat maximálně ve vzdálenosti 20 m za jedoucí loďkou a nesmí ohrozit ostatní veřejnost. Na revírech MRS je hlubinná přívlač zakázána vyjma těch revírů, kde je v popisu rybářského revíru výslovně uvedeno "Hlubinná přívlač povolena".

O držení udice v ruce zde není nic uvedeno (na rozdíl od 2. lov na plavanou: Pruty je možno umístit v různých typech stojánků nebo držet v ruce.), rybářská loď je, dle plavebního řádu, který zmiňuješ, vše řiditelné, co se drží na vodě a co prohlásím za pomůcku k lovu ryb, pouze je zde specifikována max vzdálenost od lodi. Použití u přívlače je vyloučeno, tam je opravdu specifikováno, že "prut je držen v ruce, jiná udice nesmí být nastražena. " a "Při lovu přívlačnou udicí (přívlač) se nesmí táhnout nástraha za jedoucí loďkou. " U hlubinné přívlače nic podobného není.

Jako je to blbost, neumím si představit, jaká loď by to musela být, aby vytáhla třeba pořádnou štiku, ale v rovině teoretické...

mascha - Profil | So 16.11.2019 19:57:35

hraji >> Kecy. Protože neexistuje seznam schválených rybářských plavidel, je podle práva "co není zakázáno, je povoleno" povolen lov i z matračky, kterou lovící prohlásí za nafukovací plovoucí rybářskou pomůcku. Když si ty pravidla neumíte napsat, tak nebrečte, že jste za ychtyly. Každej student prvního ročníku práv si s tim pravidlem vytře zadek ;-)

mascha - Profil | So 16.11.2019 19:52:20

kaprus >> Ta diskuze s tebou, sorry, nemá smysl. Nic nechápeš nebo spíš nechceš chápat. Neexistuje technická možnost, jak by svaz nebo RS nebo kdokoli jiný mohl posuzovat, co je a co není rybářské plavidlo. Trh se plní a proměňuje tak rychle, že by žádná komise nestačila schvalovat a zakazovat.
Nějaké definice plavidel jsou v plavebním řádu, který mimochodem musí také každý uživatel plavidla dodržovat.
Rybářské plavidlo je tedy to, co splňuje pravidla plavebního řádu a rybář se z něj rozhodne chytat. Tečka.
Chytání z RC je samozřejmě blbost, zejména pro přívlač, protože lovec je povinen držet prut v ruce.

P.S. že se v řádu objeví nejasná věc je věc, se kterou se musíme smířit.

Honza Veber - Profil | So 16.11.2019 19:10:18

hraji >> dekuju za radu, jenom skoda, ze musite mit vzdycky na ty Morave neco extra nez ,,zbytek sveta,, :-))

Robur - Profil | Pá 15.11.2019 9:32:55

pro ty, co chtějí vyjádřit svůj postoj je zde nový model rybářského plavidla Klaun
https://www.easytoys.cz/ryba-klaun-nafukovaci-s-uch​yty-147x94cm-v-krabici-cena-za-1ks-UN01846.html?

zdevac - Profil | Pá 15.11.2019 9:22:19

kaprus >> Jasně, to je srozumitelné, s tím problém nemám. Mohu používat rybářské loďky a plovoucí nafukovací prostředky určené k lovu ryb. To akceptuji a nemám s tím problém. Je to takto v pořádku? Dále akceptuji, že nesmím chytat ze všeho.

A tedy se ptám: - u nás v obchodě mají za výlohou nafukovací matraci a u ní text "Nafukovací matrace pro lov ryb. ". Mohu si ji koupit a chytat z ní? Přemýšlel jsem, že bych si koupil na léto dvě, na jedné poplavu a budu chytat, na druhou dám výbavu a potáhnu ji za sebou. Mohu? Bude to tak v pořádku?

_Karel_ - Profil | Pá 15.11.2019 6:36:10

kaprus >> Ty si snad děláš srandu. Tohle už není možný. :-))

kaprus - Profil | Pá 15.11.2019 6:27:54

mascha >> jak teda chápeš větu " rybářské loďky a plovoucí nafukovací prostředky určené k lovu ryb."
Tak buď je plavidlo všechno a můžeš si vlézt i na RC loďku je to tam psané úplně zbytečně, a nebo to tam z nějakého důvodu vyjmenované asi je.
Blbosti rozhodně nemelu. Nemůžeš lovit ze všeho, jinak by to tam nebylo.

cechura09 - Profil | Čt 14.11.2019 12:46:35

zdevac >> Sorry, za tebou bych na křižovatce stát nechtěl...
Než ty se rozjedeš, tak zdechneš.

zdevac - Profil | Čt 14.11.2019 12:42:35

cechura09 >> Jaké nesmysly? Přesně na toto jsem se ptal. Zřejmě jsi nepochopl dotaz. Nesmysl v tomto případě píšeš ty, tedy spíše píšeš mimo, pravda. Popisuješ, čím sis prošel, ale odpověď stále chybí. Já ti věřím, že ty na to tebou prodávané plavidlo máš papíry. Moje otázka stále trvá - kde je určeno, co je rybářské plavidlo? Tedy vše, na čem chce kdo chytat, musí mít osvědčení od MRS? Nebo? Když tedy budu mít tvoji duši z Tatry, bude to ok, pokud si udělám stejné plavidlo z duše z Liazky já, tak to bude ok, nebo už ne? A když bude jen podobné? A co když si místo duše zabalím do kola a zpevním tu nafukovací matraci? Takže co je tedy potřeba? Aby plavidlo mělo certifikaci? Nebo osvědčení? Nebo každé extra povolení? Nebo aby vypadalo jako ty certifikované a povolené? Řada lidí je schopná si pramičku nebo rybářskou loďku vyrobit sami. Musí mít od MRS extra povolení? Nebo co rozhodne, zda to je nebo není rybářská loď nebo pomůcka?

cechura09 - Profil | Čt 14.11.2019 12:21:25

zdevac >> Kámo meleš nesmysly.
Přesně na tento typ boutu ve tvém odkazu, mám jako jeho výrobce povolení z tehdejšího ministerstva lesů vod a strání, dále Státní plavební správy a výjimku MRS, která nás opravňovala k lovu z boutu už v době, kdy se ti o těchto zařízeních a možnostech ani nezdálo. Psal se rok 1992....
Normálně to bylo postoupeno schvalovacímu procesu zmíňěných institucí, trvalo půl roku, prošlo to, Plavební to uznala za plavidlo nepodléhající registraci a mrs nám dal na to pro sichr kvůli neznalé RS výjimku, která byla nakopírována ke každému boutu už v roce 1992....
Fyzicky jde skutečně o duši z Tatry obšitá textilií, ze zavěšenou sedačkou. Na Křetínce z toho chytám dodnes.

zdevac - Profil | Čt 14.11.2019 12:16:31

Rockwell >> Jo jo, právě proto říkám, že jsou mimo a na nějaké braní papírů nemají právo. Jediné, co mají, je pozice síly a neodpovědnost. Prakticky mi to připomíná totalitu za komunismu, kdy všichni raději poslouchali a i když byli v právu a měli pravdu, tak sklapli krovky a poslouchali pár buzerujících šašků, protože jim to za to nestálo. Právo a zákony zde nehrají roli. Když ti nějaký debil sebere papíry, tak i když máš pravdu a jsi v právu ty, než se ti vrátí, chytat nemůžeš, takže jediný, kdo na to dojede, jsi ty. Já už papíry nemám. Chytal jsem od mala bez papírů, pak jsem to dva roky zkusil s nimi, a to, co jsem zažil, už neee. Se*u na ně a chytám si v klidu dál podle sebe. A celá RS a svazy mi mohou víš co... Občas si říkám, že bych si je mohl zase obnovit, nechat si je zabavit a pak to celé dát k soudu, ale když tu vidím ty šašky jako je třeba právě hraji, tak mi za to nestojí. Nijak nezpochybňuji práci, kterou tito lidé odvádí na místě, ale jinak je to sbor šašků a neumětelů, kteří pořád žijí v hlubokém komunismu/socialismu a to, o čem se tu bavíme, ani nepochopí, natož aby byli schopni to řešit. To vidím u nás - RS, co se tu o to stará, je pracovitý, poctivý člověk, pravidelně provádí údržbu, stará se o vodu, stará se o ryby, díky jemu to tu vypadá dobře. Ale jinak je to člověk tupý a nepružný, zastydlý v době před 40 lety, žije si ve svém vlastním světě, důležitý je jeho názor, ne oficiální pravidla a zákony.

Rockwell - Profil | Čt 14.11.2019 11:41:29

zdevac >> Tážeš se správně, bohužel ti všichni odpoví pokaždé to stejné. Přečti si BPVRP :-))))))
Zákon o rybářství jako takový je z roku 2004 :-)))) 15 let starý zákon, který někdo občas omladí o novou vyhlášku. BPVRP jsou na tom stejně.
Prostě MRS trochu zamrznul v čase a zákon ani vyhláška ani BPVRP nejsou schopny najednou přesně popsat/definovat novější způsoby lovu. Viz krmení raketou při nahozených prutech. 1/2 tvrdí, že se to nemůže, 1/2 tvrdí že se to může. Teď kdo má pravdu? ATD ATD...snad se jednou něco změní...nejhorší na tom je, že jednou potkáš RS a bude vše v pohodě a jednou potkáš RS a budeš mít problém. Začarovaný kruh

zdevac - Profil | Čt 14.11.2019 11:26:38

hraji >> Ano, četl jsem se je. A proto se ptám - kdo určuje, co je a co není rybářská loďka a kdo určuje, co je a co není nafukovací pomůcka určená k lovu ryb. Že to tam máte napsané, o tom nepochybuji. Takže ok, chci jít chytat tam, kde působí MRS. Jako správný uživatel si předem vše prostuduji a přečtu BPVRP. Je to tak ok? Snad ano. A teď - mám doma loďku. Hm. je to normální loďka? Nebo rybářská loďka? Jak to poznám? Chytám na tom už 20 let na Kamýku a na Slapech. A přemýšlím, že na různá zákoutí bych si vzal i kajak. Ech. Je to kajak na ryby, nebo není? Jak to poznám? A aby se mi tam lépe sedělo a bylo to stabilnější, dávám si tam podlážku. Ta nafukovací není.... :-(

No a pak přemýšlím o tom, že bych si zkusil hlubinnou přívlač. V BPVRP píšete "Hlubinnou přívlačí se rozumí tažení nástrahy za jedoucí rybářskou loďkou, v jakékoliv hloubce vody.". Hm, opět problém - kde se dozvím, co je to ta rybářská loďka? Na Amazonu jsem si koupil Fishing boat. Je to rybářská loďka? Jsem jen rybář amatér, nevyznám se v tom. Kde najdu, zda moje "rybářská Loďka" nebo "Fishing boat" je rybářská loďka i podle vás?

hraji - Profil | Čt 14.11.2019 11:04:02

zdevac >> prosím, přečti si BPVRP na vodách MRS, najdeš tam odpovědi na svoje otázky. A pokud ne, máš smůlu.