Chytání v Orlové

Zdravím všechny příznivce lovu šupinatých přátel. Chtěl bych se zeptat jestli tu je někdo z Orlové nebo okolí kdo tady ještě jezdí na ryby. Před cca 10 - 15 lety jsem některé místní revíry hojně navštěvoval. Měl jsem rád Becirk a nejraději jsem měl Cihelnu.

Chytal jsem vždy na plavanou. Když se mi chtělo hodil jsem jeden prut na těžko.Jednou za čas jsem se dostal k šachtě Lazy na "Panský stav" (Panščok a Ignašťok). Několikrát s kamarádem na Stružce.

Z minulosti:

Kozí Becirk:
Na težko nikdy nic, maximálně potah. Plavaná parádní. Plotice, perlíni, okouni a občas menší kapřík. Bohužel v létě strašná spousta koupačů a obrovské množství občanů trvale opálené pleti. Pokud jsem se bavil s výrazně staršími rybáři kolovaly legendy o obrovských amurech, kaprech a tolstolobicích. Obrovští sumci tam údajně občas stáhli k večeru jorkšíra nebo jiné plemeno hlídacího psa podobných rozměrů a likvidovali kachní dorost.

Dva revíry u dolu Lazy:
Strejdovi a bratranci se čas od času povedl kapřík nebo cejn. Já se splávečkem kousek od břehu malí okouni, plotice a perlíni. Na velkém obdobně. Samozřejmě vyprávění o kapitálních kaprech, amurech a velikých dravcích jako štiky a candáti.

Cihelna:
Na plavanou nejlepší papírová voda, kde jsem chodil. Okouni, plotice, perlíni a cejni. Od starších rybářů legendy o kaprech a amurech kolem rákosí v úplně mělké vodě a za cestou měli být nádherní líni. Ty kapry a amury jsem ale viděl už jako "malý fakan" jak projížděli v parném létě kousek pod hladinou v některých místech. Často jsem prolézal rákosí a nechtěně je plašil. Nikdy se mi nepovedlo je zahlédnout u břehu.

Orlovská stružka:
Na těžko to bylo na "velké" tůni nereálné. Obrovská spousta větví a stromů ve vodě. Na plavanou se to docela dalo. Ryby spíše menšího vzrůstu. Plotice, perlíni, karasi a dali se tam nachytat i sumečci američtí (ze kterých jsem měl v té době radost při chycení).


A z mého pohledu nynější situace:

Kozí Becirk:
Velcí tolstolobici, amuři krouží těsně pod hladinou. Z hladiny nevezmou vůbec nic co se tam hodí. Prý se občas něco z amurů chytí, ale minimálně. Viděl jsem několik velkých kaprů a pár línů. Chytání ovšem nestálo za nic. Plotice, perlíni - bylo jedno jestli feeder, plavaná, nebo na těžko. Po rozmluvě s rybáři se čas od času něco chytí, ale letos to tam nejspíše skončí.

Lazy:
Vláčel jsem loni na podzim a ani malý okounek. O nějaké štičce nebo candátovi se nedalo snad ani uvažovat. Uprostřed něco přes 10 ryb, které se mi na tu dálku nepodařilo určit. Plavaná a feeder - strašná spousta malých plotic a ouklejí. Cejn, kapr bez šance.Dle starších tam velké ryby jsou, ale je jich málo a spíše se tam chodí zašívat před svými polovičkami.

Cihelna:
Malá je zarostlá až hrůza. Nicméně dá se. Na velké už v rákosí nejsou cestičky k vodě jako když jsem byl malý. Amuři, kapři a prý i tolstolobici (ty jsem neviděl) tam plavou stále. Opět prý jen nahodilé úlovky.

Orlovská stružka:
Viděl jsem pár "větších" tloušťů, karasy a hejna malých plotiček. Pár malých karásků a plotiček se povedlo nachytat. Po americkém vetřelci ani stopa. Snad zmizel nebo jsem jen neměl štěstí... Kolem cesty se někdo pohybuje snad stále, ale většinou jen na nástražní rybičky.

Liberďok:
Pár malých plotic. Rybář vedle vytáhnul jednoho nebo dva malé kapry. Říkal, že tam byl celý den - asi dostal propustku z domu. Letos prý amur 90cm někde od rákosu (jak jinak). Kapříka jsem viděl i kousíček od břehu.

Všechno moc hezké vody, kde si myslím a doufám, že je ukryté nejedno větší šupinaté tajemství. Našel jsem místa, do kterých jsem se přímo zamiloval. Ovšem buď nestojí štěstí na mé straně nebo je všechno úplně jinak než se zdá. Jaké máte zkušenosti vy z Orlovskými revíry a vodami a tůněmi bez papírů? Nechci z nikoho vyloženě tahat nějaké GPS nebo tak. Jen se chci pobavit. Zarybněností jsem spíše zklamán než nadšen, ale některé místa mě vyloženě nadchly. Rybářů tam není mnoho, jen je otázka z jakého důvodu. Sám jsem jezdil dlouhou dobu jinam abych se přiznal.
PS: vydra nejsem.
Autor diskuse: F.Maniak - Profil , 31.7.2019 všeobecné - revíry, cestování

F.Maniak - Profil | Čt 15.8.2019 17:10:13

Na stužce jsem našel pár slibných míst, uvidím jak to tam dopadne. Bude to tam asi na více "vycházek"

F.Maniak - Profil | Čt 15.8.2019 8:15:35

Looki >> Tak tam to znám. Je to tam dobré, rád tam jezdím

Looki - Profil | Út 13.8.2019 12:15:24

Na stružce je to bída. Ty orlovské revíry jsou celkově podprůměrné. naštestí v okolí je docela dost revírů, které jsou daleko lepší. třeba karvinské moře je daleko lepší chytačka.

F.Maniak - Profil | Čt 1.8.2019 9:59:40

venca1 >> to zní, že jich tam už moc není. Ne že bych z nich měl radost ale chtěl jsem je ukázat ratolesti. Údajně tam toho je více. Na stružku nikdo nechodí?

venca1 - Profil | St 31.7.2019 21:35:07

F.Maniak >> Na Liberďoku ještě nějací američani jsou.

Kreja - Profil | St 31.7.2019 19:24:06

F.Maniak >> popsal jsi to velmi pěkně.K těm Lazům - je zajímavé jak se po letech ztratili ježdíci a okounci.Kdysi jich bylo hromady a časem skoro nic.A dravců se tam dává podle mě pořád stejně.Je záhada proč se ztratili.Že na Ignačoku jsou super kusy můžu jen potvrdit.Stávalo se to vyjímečně ale když ráno začali skákat velcí kapři tak jsem měl až husí kůži.A sumec jak zalovil tak v okruhu 5metrů byli všechny ryby v "luftě". Problém je v tom že na dně je plno stromů takže vytáhnout kapitální kus bude asi nemožné.Největší magořinu udělal orlovský výbor když tam kdysi napustil sumce.Jinak hodně dávno jsme tam chytali pěkné kapry líny a plotice.Kolega měl i candáty kolem 80ti.
Na Ignačok jsem kdysi taky často chodil.Bývalo tam dost línů a úhořů.Úhoři sice trochu nudle ale zase nebyli mastní.Perfektně se tam chytalo v noci na mucačku akorát byl strach že tě přijdou navštívit "spoluobčané".Ale to už je hodně let zpátky.Do Orlové jsem přestal jezdit když tam řádil porybný Jura totální magor.
Teď má asi Orlová dost starostí sama se sebou ale za ty roky můžu říct že to byl dost mizerný svaz.

F.Maniak - Profil | St 31.7.2019 16:04:40

Takže se ve své podstatě za ty roky nezměnilo nic. Respektive to šlo do kopru ještě více než předtím... To mě mrzí. Ty vody nejsou velké, nějací "mohykáni" tam ještě jsou a viděl jsem je. Jen to vypadá, že jediné co tam člověk může dělat, je chodit se tam na ně dívat. Velká škoda. Vím o pár propadlinách v okolí. Ale byl jsem pouze na jedné. Taky už to není co bývalo. Na mapách jich je dost velké množství. Na návštěvách jsem ještě nebyl. Hledám něco kde si můžu na chvilku odskočit a pobavit se kousek od domu. V každém případě děkuji za potvrzení. Stejně dám některým místům asi ještě šanci 😀

Okyš - Profil | St 31.7.2019 13:22:45

Ahoj,
pokud Ti mohu radit, v tuto chvíli směřuj svou aktivitu na jiné revíry, než na MO Orlová. Bývalé vedení této organizace dlouhodobě jaksi "odklánělo" ryby pro plánované zarybnění jinam. Proto, jak si sám výstižně v hodnoceních shrnul, toho v jednotlivých revírech moc není. Snad se to novému vedení podaří zlepšit. To ale bude trvat zcela jistě pár let. Tímto jim přeji hodně sil a držím palce.