Nemoc ryb nebo tření?

Ahoj všem. Rád bych se zeptal na situaci, která se stala na rybníku kamaráda. Byli jsme si o víkendu zachytat a na hladině jsme viděli spoustu rybek, jakoby na sobě s mechem, nebo jak to popsat. Mrkněte na fotku. Po vytažení tento povlak z nich opadl, ale měli na sobě krvavé stopy a strašně porušené ploutve. Nejsem si jistý, zdali to je třením, či to může být nějaké zaplísnění. Chytali jsme asi 4 hodiny a za celou dobu nám ani nepotáhlo, což nám taky přišlo divné, protože jindy není problém něco vytáhnout, ať už třeba jen okouna, lína, karase či kapra. Teď jsme z vody po 2 hodinách vytáhli žížalu naprosto neporušenou. Na hladině také bylo několik rybek chcíplých.

Objem rybníka bude cca 1000 kubíků. Osazení je kapr, karas, lín, okoun, několik štik. Počty bohužel nevím. Rybník je v údolíčku, nahoře je pole, takže je teď rybník po deštích docela kalný a je možné, že se tam splavila nějaká chemikálie.

Mám tedy 2 otázky:

Co si myslíte, že to bude a jak případně z toho ven? (antibiotika, skalice...)

Nepodařilo se nám uhlídat počet potěru, tak se nám přemnožil. Jaké máme možnosti? Odlov, třeba do čeřínku? Více dravců?

Rybník je zde už několik let a nikdy nebyly žádné problémy. Díky moc všem za rady.
Autor diskuse: DaveX - Profil , 11.5.2017 všeobecné - ostatní

DaveX - Profil | Po 15.5.2017 11:38:55

Tak za poslední dny se podařilo vytáhnout pár kapříků a vypadá to, že ti jsou v dobré kondici. Pracujeme na odlovu plotiček a pravidelně se nad rybník stahují racci a ryby taky loví. Snad nepřiletí kormoráni :)

Jinak více krmíme, uvidíme, co přinese čas.

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 14:06:58

splávkař >> Krmí se pravidelně šrotem, směskou a řepkou. Dál méně třeba pečivem, kukuřicí, pšenicí. Jinak v rybníce neplave stovky kaprů a dalších ryb, jak si myslíš (teda kromě problému, který řešíme), nějaké povědomí máme a opravdu za 15 let nebyl jediný problém. Na rybníce chytá prakticky rodina a pár známých. Kapři se chytají pravidelně, některé se pouští, některé se vezmou.

Vzhledem k té potravě, která je se mi zdá, že ryby mají nějaké nechutenství, že prostě nežerou. Zajdu se dneska podívat.

minoq - Profil | Čt 11.5.2017 13:59:04

Jarná virémia
Napáda vnútorné orgány, mozog a žiabre rýb. Šíri sa výkalmi chorých rýb. Kritická je teplote vody nad 17 C. Choré ryby majú nápadne zväčšenú brušnú dutinu, prekrvený ritný otvor, vypúlené oči, drobné krvácania na koži a žiabroch, neskôr im začínajú blednúť žiabre. Pri pitve zistíme zdurenie čriev a vnútorných orgánov, naplnených hemoragickou tekutinou. Postihnuté ryby sa zhromažďujú pri brehu, sú malátne, nepravidelne plávajú, strácajú únikové refl exy a klesajú ku dnu, kde hynú.
Priama účinná liečba nie je známa. Do úvahy prichádza vakcinácia generačných stád rýb oslabeným vírusom. Pri sekundárnych bakteriálnych nákazách sa odporúča aplikácia antibiotík. Hlavnou ochranou je však prevencia. Tá spočíva v odchove vlastného plôdika a násady, čím sa zamedzí zavlečenie nákazy. Ďalej spočíva v pravidelnom letnení alebo zimovaní rybníkov, dezinfekcii rybolovného náčinia, vysadzovania iba zdravých rýb, udržovania primeranej výživy rýb, obmedzovaní zhustenej osádky kaprov, ktorú radšej doplníme ďalšími druhmi rýb.

Zdroj: Publikácia PRE RYBÁROV, Stanislav Cifra a kol., Rada SRZ 2008

splávkař - Profil | Čt 11.5.2017 12:37:35

DaveX >> Ta ryba v trávě očividně prošla koncentrákem kde ji dlouhou dobu zužoval hladomor. To velké oko, propadlé břicho, hřbet, nejsou následky nějaké akutní příhody a to co ty řešíš(plíseň, agonie) jsou důsledky celkového oslabení, selhání imunity.
Píšeš, že pravidelně krmíte ale zároveň netušíš, kolik čeho krmíte. Navíc bílá ryba není kapr co se o potravu popere a přes zimu mnoho nepotřebuje. Za mě je to další z mnoha ukázek toho, jak to dopadá když se někdo pustí do chovu čehokoli aniž by měl základní znalosti a dodržoval alespoň elementární zásady. Píšeš, že jste do rybníku(velmi malého) ledasco za pár let navezli, krmili ale ani zmínka o tom, kolik jste čeho slovili. Jste čekali, že si jednou ty ryby co zákonitě kynou, množí se, jednou ten váš chlívek zvětší?

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 11:57:30

hraji >> Jasně, chyběl trochu detailnější popis, ale není to jednoduché situaci popsat výstižně v pár řádcích. Klidně se zeptej na info, co tě napadá, ale potěr určitě předcházel tomu, že ty rybky jsou teď větší :)

hraji - Profil | Čt 11.5.2017 11:54:05

DaveX >> no jo, píšeš o potěru a najednou mají rybky 7 - 10 cm, tak to si nerozumíme. Pochop, že těžko někdo může přijít na to, co je špatně, z popisu na internetu. To chce tu vodu poznat, aby šlo něco vymyslet.

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 11:48:52

hraji >> No právě že hromada rybiček má už 7-10 cm, což už by nemuselo být pro štiky špatné. U okounů také nevím, zdali by se potom nepřemnožily. Celkem se to všechny roky dalo regulovat, ale teď je něco špatně. Rybičky se přemnožily a do čeřínku jich klidně vytáhneš i 50 najednou.

hraji - Profil | Čt 11.5.2017 10:55:47

DaveX >> štiky chyba nebyla, pokud tam mají úkryty, mohlo by se jim slušně dařit. Ale potěr moc likvidovat nebudou. To spíš ti okouni

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 10:11:02

hraji >> Možná byla chyba tam štiky pouštět, ale stalo se. Potěru tam je mraky, tak budeme zkoušet lovit je pryč, abychom počet alespoň trochu redukovali. Spíš to vypadá, že štiky uhynuly, nebo jich tam je méně. Zatím se ale uhynulá štika nenašla.

hraji - Profil | Čt 11.5.2017 10:01:11

DaveX >> no, tak při takovém přístupu je asi regulace jen zbožným přáním. Pokud je tam bílá ryba, bude se třít pořád. Zkoušet ty odlovy, ale to bude fakt kapka v moři

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 9:52:32

hraji >> Co se týče štik, tak nevím o tom, že by se množily. Výlov na tomto rybníku není možný. Malé kapříky jsme již chytli, ti se zde vytírají. Potěr se sem dovezl z výlovu jiného rybníku asi před 2-3 lety a byly to převážně plotičky.

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 9:48:22

splávkař >> Nemyslím si, že by byla utýrána hlady, rybník se pravidelně přikrmuje, ale nevylučuji to. Ryba na fotce byla vytáhlá do podběráku, živá. Jsou jakoby malátné a není problém je třeba chytit i rukou.

DaveX - Profil | Čt 11.5.2017 9:46:20

Tady ještě jedna fotka ryby ve vodě.

hraji - Profil | Čt 11.5.2017 8:02:17

Informace, které jsi předal, nejsou dostatečné k tomu, aby šlo udělat jednoznačný závěr. Chtělo to minimálně slušnou fotografii poškozené ryby. Bez znalosti obsádky a místních podmínek lze jen těžko poradit účinný způsob, jak zasáhnout.
Co se týče toho potěru, zase schází informace, je to potěr jakých ryb? Odlov do čeřínku bude dlouhodobá záležitost. Zvýšení počtu dravců povede k výrazné redukci potěru jen těžko.
Vytřely se na tom rybníku třeba ty štiky?

splávkař - Profil | Čt 11.5.2017 7:57:07

Ryba na fotce je utyrana hlady k smrti. Uhynula nasledkem oslabeni na nejalou infelci, bakteri.