Vodáci a safari na našich vodách

Otvírám tuto diskusi jako reakci na jeden příspěvek v diskusi "Píp, píp, šlak vás tref!"
Řadu let jezdíme na ryby na Sázavu do Týnce a to je od okamžiku kdy otevřou půjčovny hotové peklo. Vždy a to chytám 40 let platilo nevím jestli jen nepsané ale pravidlo, že lodě jezdí min.15-20 metrů od chytajícího rybáře.
Když skončilo vodáctví a přišlo safari blbů na banánech nastala doba anarchie. Nadjezí je plné pokřikujících pit... v proužkových tričkách, kteří nerespektují nic a nikoho, oni si přeci zaplatili za řeku.
A to není zdaleka všechno. Ti co přijíždějí a vidí že je na šlajsně plnu stojí frontu kilometr proti proudu. Ta fronta vypadá tak, že najedou ke břehu bez ohledu na cokoli, chytají se rákosí a větví nad vodou (pochopitelně je lámou a utrhávají) řvou, svolávají se a chlastají. Vůbec je nezajímá, že tady sedí nějací rybáři. Je jim jedno, že celý protější břeh je prázdný, přeci nebudou na sluníčku, když tady je stín. Loni jsme to počítali, za hodinu projede po normální řece Sázavě asi 200 banánů, ptám se je to normální?
Je to hnus 😝 co se stalo z vodáctví. Vždycky jsme se navzájem respektovali, snažili se jeden druhému neškodit byli jsme kamarádi co se večer sejdou u táboráku.
Ale to co panuje na řekách dneska už není vodáctví, ale safari rozcapených tkz. oudorových nadšenců.
Schválně jsme si dali práci a sledovali jeden vodácký den na Sázavě. Do Týnce vás dopraví klimatizovaný autobus tkz. cestovky. Tam vás vysadí.Loď vám půjčí bez jakýchkoli informací a instrukcí přímo Týnci nad Sázavou.Důležité je zaplatit (holt busines). A pošlou vás po řece do Pikovic. Co se děje cestou nikoho nezajímá. U každé hospody po cestě potkáváme partičky zmatlaných tkz. vodáků.....
V Pikovicích vylezou z lodí, o nic se nestarají a tradá do klimatizovaného autobusu, který na ně čeká(pochopitelně s běžícím motorem aby fungovala klimatizace). Lodě a všechno vytahá z vody a uklidí ochotní pracovníci půjčovny, kteří lodě naloží na náklaďák a tradá spátky do Týnce, kde lodě většinou ještě jednou ten den pronajmou na druhé kolo.
Asi si budeme muset přikoupit k rybářskému praku taky matky 8, na zahánění blb..... Na banánech.....
A k těm normálním vodákům, kterých přece jen pár zbylo, je vás bohužel tak málo, že nejste skoro vidět. A je to škoda.
Autor diskuse: Kolos23 - Profil , 6.2.2017 všeobecné - ostatní

MISO* - Profil | St 12.7.2017 13:54:23

suhlasim s tym co pises, ale nieco podobne sa da napisat aj o rybaroch. bohuzial. rybacka z cias strejdy proška uz je tatam, dnes v noci sa z brehov riek ozyvaju len pipaky a rev ozralych bivakistov vsetkeho mozneho zanru, rybarsky cln ma uz kazdy kto ma v riti dieru, z vody blikaju obrazovky sonarov a ozyva sa nepretrzity tlkot vabniciek. Bohuzial, taka je doba. Biznis vladne svetu. Ak mas par penazi, zaplatit si mozes prakticky cokolvek. Vratane prirody. Jedinym riesenim je prisna ochrana prirody a regulacia zo strany statu, obmedzenie poctu a rozsahu pozicovni, obmedzenie poctu rybarov a sprisnenie vydavania rybarskych povoleni. Ale to je v tomto nasom absurdistane utopia. Tu stacia tie korunky a basta. Zatial. Spamatame sa mozno raz, ked uz bude neskoro a vsetko bude znicene....

Lovec T - Profil | St 12.7.2017 13:12:29

Mnohdy je příčinou že vás vodáci z lodě nevidí a tak si jedou ve stínu těsně kolem břehu. Já to řeším tak, že na jeden delší prut vyvěsim káču s nástražní rybkou, špičku prutu opatřím fáborkem a prut umístím těsně od břehu nad vodu, tak aby prut byl dobře vidět z řeky. Funguje to skvěle, vodáci sami hlásí, bacha rybář, rybář na levoboku, houfně přejíždějí na protější břeh a vše je v pohodě.

Kolos23 - Profil | St 12.7.2017 12:05:44

Nazdar kamarádi rybáři, tak co, jaké je soužití s banánama letos????

MartinT.10 - Profil | Čt 9.2.2017 22:48:50

V Týnci ještě lodě půjčuje firma Samba (pujcovna-lodi.cz). Je ale pravda, že drtivá většina lodí, které na řece vídám je právě od Bisportu. Bisport má žluté a Samba oranžové.

Co se týče toho utonutí studenta, tak jez Brejlov je v dezolátním stavu a nebezpečný. Nad řekou je natažené lano s výstražnými cedulemi. Otec pamatuje doby, kdy bylo nad Brejlovem tolik vody, že tam člověk prý skoro nestačil a dnes jsou tam jen samé vyčnívající kameny :-( Na podzim jsem někde četl, že by povodí mělo investovat do rekonstrukce dvou jezů v okolí - konkrétně v Chrástu a pokud se nepletu, tak Nespeky? Aspoň nějaká dobrá zpráva :-)

Kolos23 - Profil | Čt 9.2.2017 19:38:35

Když si to poslechnete, zjistíte, že mohou pustit na říčku Sázavu 600 lodí a raftů najednou. To je fakt síla ...

Kolos23 - Profil | Čt 9.2.2017 9:34:06

Tenhle za to všechno může čert ho vem


Paul Delpiaz - Profil | Čt 9.2.2017 2:01:28

Jsem od 6 let rybářem i vodákem a posledních několik let vedu oddíl vodních skautů a to co se děje na českých vodách je fakt neskutečný. Úsek Týnec - Pikovice neskutečný průser, protože vyrazit na tuhle vodu je díky některým půjčovnám otázka pár stovek za osobu a kromě láhve rumu nic nepotřebují. Skoro bych chtěl i zpátky časy, kdy se lodě dělaly z laminátu a každý větší kámen znamenal konec cesty a vodák si musel dávat opravdu pozor kam jede a ne jestli mu alkohol neklesl pod 2 promile. Blbý je, že pak malý kluci vidí kromě menší části slušných vodáků už jen bandu ožralů, kteří si držení pádla pletou s dildem nebo vařečkou. Do Pikovic jezdim na ryby do konce dubna a pak až v září, jinak to tam už bohužel nemá cenu.
Na druhou stranu jsou taky některý rybáři, který mají pocit, že jsou u vody sami. Vlasce a bójky natažený přes celou řeku, že se ani projet nedá.
Tady jsem vyštrachal jeden článek z loňska, co se stalo kousek pod Týncem na jezu:
http://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/2016-05-16-smrt​-na-sazave-portugalsky-student-utonul-na-jezu-brejl​ov-23526

černásmrt - Profil | Čt 9.2.2017 1:00:21

Na Sázavě je to mor, už jsem vzdal to jakkoliv řešit, takže na řeku chodím jenom paro/Podzim kdy už nejezdí a v létě jenom od svítání do doby než uvidím prvního banána, za ty nervy to nestojí.

voz - Profil | St 8.2.2017 23:37:34

Kolos23 >> A tady je pokračování ...



voz - Profil | St 8.2.2017 23:23:06

Kolos23 >> Sám jezdím na lodi, na windsurfingu, na lyžích, na snowboardu a věř že v každé této skupině, včetně rybářů, je nemalé množství hlupáků. Díky bohu, že se turnaje v hokeji a fotbale nehrajou v lese.
Klasický vodáci jsou v pohodě. Průšvih jsou ti co jedou jednou v roce...

Dulf - Profil | Út 7.2.2017 22:51:22

Kolos23 - >> zdar.Sázavu znám,jezdím tam na chatu a chodím chytat pod sklárnu.Moje domácí řeka je ale Berounka horní tok.Není výjimkou ,že za den projede až 400 lodí včetně vorů.A to je teprve masakr.No a na víc se jedná o přírodní park.Což v podstatě nikoho nezajímá.řekl bych tak půlka pod parou.To sou zážitky.Pochybuji ,že někdo z nich se řídí plavebním řádem.Platilo,že po setmění se nejezdí,tak už se jezdí a to po tmě.Osobně bych zakázal bejt na vodě pod vlivem,a taky bych to zpoplatnil.Byla by nutná kontrola,ale ta by si na sebe vydělala.No je to fakt hnus.Takže řeku chytat ano,ale do května a pak od října.Myslím,že není žádná vůle s tím něco dělat.

Kolos23 - Profil | Út 7.2.2017 22:46:05

voz >> Skvělý kde jsi to vyhrabal? Bohužel máš pravdu, safari těch půjčoven je tragedie pro všechny kolem vody kromě půjčoven a hospod.
Před časem mi nabízel jeden hodně starý pán přes 80 let chatu u Sázavy a když zjistil že jsem rybář tak jsme sedli na lavičku a klábosili o rybařině a on se pochlubil, že byl 60 let vodákem. A pak mě šoknul, když mi řekl ať si tu chatu nekupuju, protože on jí prodává jen proto že tam nemůže vydržet, že se nechce od rána do noci dívata poslouchat řvoucí dav ožralých pitomců na lodích. Bohužel měl pravdu, chata stála si 8 kiláků pod půjčovnou.
Řekl že jí prodá nějakým masňákům z Prahy, kterým je to jedno, protože stejně budou sekat křoviňákem i v neděli v poledne.....

voz - Profil | Út 7.2.2017 22:23:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zřejmě tu všichni vzpomínají na dobu kdy vodáci byli stejní, jen nebylo tolik adventure zážitkových firem...


el.ou - Profil | Út 7.2.2017 22:16:52

Kolos23 - >> Vím že je to blbě, ale nic s tím nenaděláš. Dnes se prodává úplně všechno. Bezdomovcem v Praze na 24 hod za 3500 Kč, neskutečný zážitek. Z našeho pohledu je to silně za čarou, ale mladí znají svět už jen takový...

MAXXSKATER - Profil | Út 7.2.2017 22:06:40

Kolos23 - >> Taky souhlasím. Dokonce se mi i na jedné přehradě stalo, že se mnou začala jedna rodinka z lodi diskutovat, jak je možné, že jsem si dovolil nahodit, když byli ode mne ještě 100 metrů. :-) Házení odpadků rovnou z lodí do vody není nic neobvyklého také. A ten bordel u vody se pak hodí na rybáře. Neříkám, že jsou rybáři svatí, ale ten bordel se kompletně hodí vždy na rybáře, ač je zjevné, že není.

el.ou - Profil | Út 7.2.2017 21:59:48

Kolos23 >> Tož my je likvidujem slivovicú hneď na hranicách. Nějakého plácání po vodě, sa tacý týpci nemožú vůbec dožiť :))) Přežijú enem ti dobří :)

Kolos23 - Profil | Út 7.2.2017 21:44:23

el.ou >> Díky za revíry, jak vidím, je to všechno Morava, buďte rádi že k vám safari ještě nedorazilo. Bohužel jet si zachytat na odpoledne 300 kiláků je nad mé síly.......

el.ou - Profil | Út 7.2.2017 16:02:03

Kolos23 >> Morava, Třebůvka, Orlice, Bečva...občas někdo projede, většinou v klidu. Ale potichu, těch banánů prý mají plné kontejnery...Ale kdysi dávno na Vltavě jsem měl nejvíc záběrů v brázdě za kánoí :)

Furtmustahl - Profil | Út 7.2.2017 13:48:53

NOVAS >> souhlas. Je mi 30 a uz v moji generaci byla velka spousta neschopu, ale dnesni 15ti lety deticky to je naprostej masakr...podle me je to idealni potrava pro dela, ale to ukaze az cas...nicmene pri studiu vejsky jsem ucil rok na zakladni skole a musim rict ze chytre deti jsou, ale je jich zatracene malo!

NOVAS - Profil | Út 7.2.2017 13:45:23

Furtmustahl >> Co já pamatuju, vždycky ty starší nadávali na mladý.,,To za našich mladejch let nebylo,,.......atd. To bylo vždycky.Co dneska leze ze škol a rodin, to mi ale už přijde fakt moc.

Furtmustahl - Profil | Út 7.2.2017 13:25:03

NOVAS >> no, ve zkratce to znamena nebudte blbci, i kdyz to mnozstvi reklam je skoro az zarazejici...nehlede na to ze je to psano jak pro hloupy...ale mas recht, vesmes jde o pitomce a je jedno jestli jsou na lodi, v lihu nebo v puberte...

NOVAS - Profil | Út 7.2.2017 13:20:02

Tady vidím příčinu všech problémů (nejen u vody)...........http://mocvedomi.cz/pokud-nechcete-aby-byly-vase-de​ti-nevychovane-prestante-delat-techto-5-chyb/

Sa(l)micka - Profil | Út 7.2.2017 12:45:56

Jo, nahoře Otava 7 je v létě taky leckdy mazec, kolik tam je lodí, ale zas je fakt, že ožranů je málo, neb tam musejí dávat pozor kam jedou (neni voda). Většinou slušně pozdravěji, poptají se jestli něco bere - já holt odpovim, že berou roha, než vodáci přejedou přendam třpytku - a je to. Oni ti pstruzi berou ať tam tihle relativně neškodní vodáci jsou nebo nejsou. Jiný kafe to bylo na Vltavě pod Zlatou korunou. Ryby sice jo, sem tam něco zabralo, ale těch ožralejch a děcek, co dělají bordel kolem, to se nedá popsat. Pomohla třpytka na štiku s velkým trojhákem, která čas vod času zasvištěla kolem uší těch řvoucích hajzlíků. Rychle vyklidili pole a byl pokoj.

Kolos23 - Profil | Út 7.2.2017 12:24:14

el.ou >> Klidně napiš které a kde, hned bych jel stoupnout do proudu pod jez a skvěle si zachytat bez opilců a banánů za krkem.....

Furtmustahl - Profil | Út 7.2.2017 10:14:44

Murphy61 >> berounka je uplne v prdeli. Bejvalo to rio magoro, dneska je to rio idioto...

Murphy61 - Profil | Út 7.2.2017 10:11:40

Kondrakar >> Na Berounce je tohle klasika...proto si kazdej chatar postavil molo... Loni se mi do toho zamotali nekolikrat a nastesti to vzdycky dobre dopadlo...jednou jsem uz bral sutry do ruky, protoze ty pitomci nebyli schopny chytit padla a neco delat, rval sem na ne uz kdyz sem je videl a do prutu mi najeli samosebou pozadu (mel sem backleady) No měli stesti, ze se to vymotalo samo, pac bych je jinak asi utopil..Ale, ze by neco kvakli nebo se omluvili...to me vytocilo asi nejvic, rikam si, ze to mohli bejt cizinci, ale pochybuju:-)

Furtmustahl - Profil | Út 7.2.2017 10:09:52

já 2 >> vzdyt rikam. Kdyz to neni idiot tak mi taky vadi nejmin..v podstate..

já 2 - Profil | Út 7.2.2017 10:08:11

Furtmustahl >> Z těhle mi takovej ten klasickej pytlák s jedním prutem, co si chce chytit cejna k večeři vadí nejmíň

el.ou - Profil | Út 7.2.2017 10:07:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kolos23 - >> Jezdím vodu víc než 45 let. Na Lužnici jsem spával ještě na Krávovně a první hospoda od Sůchdolu byla až na Hamru. Je pravda, že co se děje posledních patnáct let se snad nemůže líbit ani těm, co do lodě sednou jednou za život.

Samozřejmě nejhorší kombinace nastává u pádla debil u prutu debil. Naštěstí je ještě pár řek, které půjčovny plavidel neobklíčily.

Furtmustahl - Profil | Út 7.2.2017 10:06:25

Ja byl vodak, uz nejdezdim, diky idiotum z pujcoven. Zaroven si tak rikam, ze me kaprari vadi mozna stejne, tudiz je uplne jedno jestli vodak, pytlak nebo vodarnik, ale nesmi to byt idiot, jak tomu v mnoha pripadech byva!