Jednoduché partiklové boilies

Čau,
mám takovou myšlenku vyrobit téměř čistě patiklové(konopné, řepkové..) koule. Chtěl bych použít jednodruhový šrot+hrubě nadrcené zrna a olej. Ale nejsem si úplně jistý co použít jako pojivo, aby to příliš nezměnilo přirozenou chuť a vůni hlavní suroviny. Nemáte nějaké tipy co by takhle jednoduchou a poměrně hrubou směs mohlo udržet pohromadě, aby se to dalo koulet a nepraskalo to při sušení?
Autor diskuse: eugenkorda - Profil , 19.1.2017 kaprařina - nástrahy, návnady

bobco - Profil | Ne 22.1.2017 17:17:54

eugenkorda >> gule sú ťažšie a udržia sa na mieste dlhšie oplatí sa ich spraviť hranate také kocky.

Petr.J - Profil | Ne 22.1.2017 11:04:28

tvistr >> A přece budu používat hladkou pšeničnou :-)

eugenkorda - Profil | So 21.1.2017 21:09:36

bobco >> to slysim poprve, ale proc ne..ryby do sebe stejne pisek bezne dostanou pri sbirani potravy.

bobco - Profil | So 21.1.2017 20:26:20

eugenkorda >> Gule som obcas vylepsil pridanim riecneho piesku ked som lovil na toku cca 10 az 15% na 1kg suchek zmesy. Vychytavka do silneho prudu.

eugenkorda - Profil | So 21.1.2017 19:16:26

Čík >> jasny, ze funguje..ale neni to boilies, ktery je na zavodech psany v pravidlech jako jedina mozna nastraha ;)

tvistr - Profil | So 21.1.2017 14:13:18

Petr.J >> nemá cenu popisovat rozdíl mezi čistým lepkem a moukou ....každý pekař ti řekne , že kvalita mouky se posuzuje podle množství lepku... proto je průšvih uvařit pro bezlepkáře knedlíky .)) nahrazuje se například guar gumou ... )))
Jinak partikl se dá vylepšit (pojivost) upečením v troubě na 120st,C tak dvacet minut ..
žitná mouka je prostě jiná ...velice dobře pojí , ale nedělá to těsto jako gumu ... ))

Slavíček - Profil | So 21.1.2017 12:50:49

Petr.J >> Mě tedy moc pojivej gluten nepřipadá dávám 80g na kg aby se to dobře rolovalo ještě dalších 220g pojivych složek .Nebejt té vysoké ceny dávám dál albumin s tím se tenhle šrot nedá srovnat 30g pojí víc než 100g glutenu .Ohledně zabetovaní to jsou pohádky většina lidí pouze píše co někde četla slyšela narozdil od nich jsem roky chytal od rozmrznuti do zámrzu tak to mohu posoudit .Nezáleží na jedný složce ale na celkovém složení hrubosti délce varu .

Petr.J - Profil | So 21.1.2017 12:34:56

agig >> Gluten je lacinej, ale mám pocit, že je lepivej až moc. Kdysi jsem ho do koulí dával a chytal jsem, potom mi došel a byl jsem línej to někde shánět a tak jsem dal mouku a bylo to stejný a tak už jsem ho nekoupil. Ale to to spojení partiklových boiles bude ten gluten asi tutovka. Jenom jestli to potom nebude moc uzavřený. Já kdybych dělal nějaké partiklové, tak partikl uvařím, rozdělím na polovinu, polovinu usuším rozšrotuju, druhou polovinu bych usušil jenom tak napůl a dal do toho celé. K tomu ten jemnej šrot, kura co to píšu, barley meal a nějaké to vejce. Muselo by se to odzkoušet, ale věřím že by se to dalo. Pouze vařit by se to muselo asi v páře, to by se ve vodě asi rozvařilo.

agig - Profil | So 21.1.2017 12:18:13

Petr.J >> No pokud se jedná o pšeničnou mouku to možná nebude tak strašný co jsem pochopil co mi psal sindeji3 měl jsem za to že chce použít hladkou normální mouku to mi nedošlo vždy jsem používal gluten to mám odzkoušený mouku jsem nikdy nepoužíval samozřejmě mouka je levnější ale gluten neni zase on tolik dražší ;-) a je to tutovka

Petr.J - Profil | So 21.1.2017 12:04:31

agig >> No já nevim, hladkou pšeničnou mouku do boiles přidávám na zahuštění a pro pojivost a nic mi nepraská a ani nerozpatlává. Jedině asi když by se to patlalo pouze s tím partiklem, to nevím... ale v klasické směsi je v pohodě.

agig - Profil | So 21.1.2017 11:58:50

sindeji3 >> No ještě takhle gluten zahuštuje a pojí hladká mouka ti to akorát rozpatlá a při větším množství se možná taky dostaví moment zahuštění ale při sušení to bude stoprocentně praskat dělám kuchaře tak že různý věci mám odzkoušený ;-)

Petr.J - Profil | So 21.1.2017 11:53:42

tvistr >> Ale teď vážně, napiš co je na žitné mouce v boiles lepšího oproti pšeničné. Docela by mě to zajímalo. Já nekdy dávám hodně na jemno mletý ječný šrot, nahrazuji tím ty různé předražené ptačí zoby. Ten šrot zajistí hrubou struktůru a tím uvolňování a zároveň to i pojí.

Petr.J - Profil | So 21.1.2017 11:50:30

tvistr >> Jestli nevíš, tak uvádět názvy složek do boiles, ale třeba i míru a váhu kapra česky a nebo v metrických mírách je hanobením kaprařiny :-) Správný kaprař jedině anglicky !!!

agig - Profil | So 21.1.2017 11:49:40

sindeji3 >> Ahoj pšeničnej lepek a hladká mouka je dost velkej rozdíl vyzkoušej a poznáš sám ;-)

tvistr - Profil | So 21.1.2017 11:12:45

Petr.J >> nikde jsem nenapsal , že wheat flour (pravděpodobně přebal pšeničné mouky s nějakým baits na konci .))) ) nefunguje ....jen žitná mouka pro neznalé Rye flour funguje jinak a dle mě lépe.... osobně léta do kulí žádný lepek nedávám ... z pochopitelných důvodů ..
zalepuje strukturu těsta ... pouze u sušených pochutin pelety je věc trošku jiná .)))

Petr.J - Profil | So 21.1.2017 10:40:59

tvistr >> Já dávám do koulí wheat flour normálně a nezaznamenal jsem žádnej problém, krásně to pojí.

Slavíček - Profil | So 21.1.2017 9:32:52

tvistr >> Na podzim jsem to s hrubosti tak přehnal šlo to koulet krásné ale žádná výdrž . Vydrželo to max 4 h a to voda neměla ani 5 stupňu . Sice to bylo vařené boili ale chovalo se to jako pelety .To jsem měl i poměrně dost glutenu klíčků krupice .To píšu že je zbytečná historie s používání glutenu stejně jako u albuminu .

Slavíček - Profil | So 21.1.2017 9:26:27

Čík >> Tu punčochu používám roky proti útoku bílé verbeže .Nevýhoda je možnost že se do punčochy píchne háček pak čekáš hodiny zbytečně .

tvistr - Profil | So 21.1.2017 9:21:15

sindeji3 >> rozdíl mezi glutenem a hladkou moukou je už v názvu a hlavně v pojivosti ....gluten(lepek) je extract a obsahuje jej většina obilovin...samozřejmě pak je rozdíl v dávkování...

tvistr - Profil | So 21.1.2017 8:59:09

Pokud chcete někdo používat pšeničnou mouku do koulí použijte zcela určitě raději mouku žitnou ...výsledek zcela jiný než u pšenice .))))
Jinak pokud chcete něco opravdu slepovat (hrubší struktura směsi) použijte PVL - kukuřičné lepidlo co se používá pro zpevnění návnadových směsí.
Dejte pozor vždy na vyladění vašich směsí , protože přílišná hrubost směsi způsobuje , že směs nejde rolovat !!! jediná možnost je těsto vytlačit a hádky krájet na špalíky .)))

Čík - Profil | So 21.1.2017 8:55:05

eugenkorda >> Hele,ty se tomu směješ,ale ono to funguje.Do té silonky můžeš dát cokoliv(spařenou řepku,konopí,kukuřici,chleba,rohlík,těsto) a máš jistotu,že to pod háčkem vydrží.Jestli si ale pracháč ,tak si kup toto.Nevím jestli Ti to na závodech projde,ale zeptat se můžeš. http://obchod.mikbaits.cz/index.php/cz/imitace-navn​ad-enterprise/nastrazni-klicka-bait-cage-et58.html Silonka není sice značková,ale funguje stejně.

Čík - Profil | So 21.1.2017 8:43:18

eugenkorda >> Dělal jsem 20mm koule a na podzim vydržely 5-7 hodin.Zkoušeno na stojáku,aktivita bílé ryby byla menší.

milošs - Profil | So 21.1.2017 8:11:35

Jako pojivo jsem dával jemně šrotovanej hrách a mixovaná hovězí játra. Gluten udělá gumovou strukturu, není ideální. Když dáš hovězí játra, tak můžeš rovněž omezit počet vajec na 3 až 4 na 1 kg suché směsi. Z kila hovězích jater namixuješ cca 600 ml marastu. Mouka lepí, ale hrách je určitě lepší. Potom taky pšeničné klíčky jsou OK, ale nesmíš jich dát moc.

sindeji3 - Profil | So 21.1.2017 2:37:30

eugenkorda - >> pšeničný klíčky, hladká mouka, gluten, do tekutýho samozřejmě vajíčka zkus si to z malýho množství a pak můžeš přidávat

sindeji3 - Profil | So 21.1.2017 2:32:53

agig >> a jakej je rozdíl v pojivosti mezi hladkou moukou a glutenem?

eugenkorda - Profil | Pá 20.1.2017 23:40:38

Čík >> to vypada taky pouzitelne :) jak dlouho ti to vydrzi pod hackem?

eugenkorda - Profil | Pá 20.1.2017 23:38:35

bobco >> diky, to je presne to o cem mluvim :) zadny drahy zbytecnostni nejsou potreba..jde jenom o to z toho udelat dostatecne kulicky, aby se clovek vyhl nezadoucim rybam a navic to stoji par korun.

eugenkorda - Profil | Pá 20.1.2017 23:24:21

viceroy >> zrovna od tebe bych cekal neco rozumnejsiho. krmit silonkama by bylo velice prakticky ty klucino..

eugenkorda - Profil | Pá 20.1.2017 23:22:06

Halen >> ty bez rovnou s qwertem, budete si rozumet ;)

eugenkorda - Profil | Pá 20.1.2017 23:21:24

NeBeroun alias Qwert >> pokud k me otazce nemas co rozumnyho napsat, bez v klidu o dum dal..

Čík - Profil | Pá 20.1.2017 19:25:26

Bobertik >> Nekobruju,zavážím.

Bobertik - Profil | Pá 20.1.2017 17:39:43

Čík >> dalo se to kobrovat?

viceroy - Profil | Pá 20.1.2017 16:32:18

Halen >> dovedes si predstavit jak jde klucina si koupit silonky ? ..... :-):-) ......

Červené karty: NeBeroun alias Qwert, viceroy