baitcastingový naviják pravý nebo levý

Mám začátečnický dotaz, přemýšlím o baitcastingovým navijáku. Na videích vidím, že s tímto navijákem chytají s očky na prutu nahoru. Je to standardní nebo k tomu musí být patřičný prut. Mohu baitcastingový naviják dát na prut zespodu jako smekací naviják. Podle toho musím vybrat jestli kličku P nebo L. Prut na který ho chci je WFT Nevercrack Senso Pilk 2,1m Díky
Autor diskuse: eks - Profil , 28.11.2016 všeobecné - náčiní, doplňky

P.&.S. - Profil | Po 28.11.2016 22:17:20

eks - >> súhlasím s "Palusko", ešte by som dodal, že je jedno či kľučka na pravú či ľavú ruku, človek ak má k tomu vzťah rýchlo si to osvojí. Ja celý život chytám s klasickými navijakmi na ľavú ruku, neskôr som si dokúpil multík na pravú a po pár vychádzkach nebol s tým problém. Je to len sila zvyku, nič viac.

milanpindryc - Profil | Po 28.11.2016 14:25:34

Prut na multik ma predevsim jine rzomisteni ocek, hlavne to navadeci je mensi a bliz k blanku prutu. Nahodt s tim asi pude, ale napad to dobrej teda rozhodne neni.

Palusko - Profil | Po 28.11.2016 10:41:03

Dat na normalny prut ho mozes, ale ocka aj ten navijak musis mat smerom hore, pretoze na nom budes palcom ruky ktorou drzis prut uvolnovat brzdu pri nahadzovani. Je to princip nahadzovania multiplikatorom, musi to byt hore. Castove pruty na to maju prisposobenu rukovet aby sa to dobre drzalo, takze klasicky prut sa ti bude drzat zle ale teoreticky sa to s nim da. Navyse tie pruty sa robia s trochu inymi vlastnostami, zvecsa su kratsie a tvrdsie na tazsie nastrahy, casting s UL sa sice da ale na UL to teda urcene nie je. Ved si pozri nejake videa a pochopis.

MISO* - Profil | Po 28.11.2016 7:40:12

Je k tomu prut so specialnym sedlom navijaku a ockami hore. Na standardny prut sa to nehodi.

Martin02 - Profil | Po 28.11.2016 5:36:02

Ano jsou na to pruty s očkama nahoře a hlavně s očkama blíže k sobě. Dát ho na normální prut v podstatě můžeš, ale klička se ti bude točit obráceně. To jestli pravý nebo levý záleží pouze na tobě.