Naviják Daiwa Emcast BR 5000 A

Máte někdo zkušenosti s navijákem DAIWA Naviják Emcast BR 5000 A

Colasrumem - Profil | Ne 11.9.2016 20:44:28

roxtidy >> Nezlob se, ono to trochu nutí odvozovat, když se toho zbavuje každý druhý. Ale mě osobně je to v celku fuk. Já si od Shimana mimo převodů na kolo nekoupím určutě nic:o)

roxtidy - Profil | Ne 11.9.2016 20:33:37

Colasrumem >> samozrejme, ze si cast koupi neco jineho. to je ale naprosto normalni u kupujicich a zaroven nicnerikajici ohledne kvality. A odvozovat neco takoveho od poctu kusu v bazaru je absolutni kravina. Aero technium tam jsou taky relativne casto, pricemz prodane mnozstvi oproti ultegre bude o nekolik radu nizsi. Rozhodne to nebude tim, ze jsou nekvalitni. Nezlob se na me, ale pises blbosti. mej se

Pepa z depa - Profil | Ne 11.9.2016 14:59:17

fheavy >> máš pravdu s tím mazáním i s přesností uložení a ještě hrajou roli i materiály. i ta vůle samozřejmě musí být jinak by se to netočilo. prostě s dobrou vůlí se lidi občas na něčem shodnou. měj se. :-)))

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 12:49:44

Pepa z depa >> sice tady neni nikdo z oboru vyroby lozisek to mas pravdu,
Ja chcu jenom rict ze hodne zalezi na presnosti ulozeni a zpusobu a druhu mazani.kdyby to na tech navijakach melo byt ulozeny v h7 tak by ten navi byl prakticky nerozebiratelnej,takze vzdy tam nejaka mininalni vule musi byt a treba i u basiaru za 25 tisic,o spravnym ulozeni bych tady mohl napsat roman ale asi jinde" howgh" čus.:-)

Pepa z depa - Profil | Ne 11.9.2016 9:49:33

fheavy >> tak mě se stalo že se mi zadřelo ložisko v rolničce. vono se není čemu divit. no a jak se ložisko protáčelo na ose tak ji sedřelo ten tvrdochrom až na podklad z mosazi. o tom jak je to s povrchovou úpravou se tu už zmínil willow. taky mám doma pár šejkspírů a šlapou do ted. nemá cenu tu rozebírat co bylo a porovnávat se současností.....
tribologie je dost obsáhlá věda a myslím že tu nikdo z tohodle oboru není aby nám to osvětlil. a s kvalitou ložisek to je stejný jako s kvalitou roláků a i těch plastů co sou v nich a kdo chce něco lepšího tak si musí připlatit. a může to bejt kov nebo i plast..... :-)))

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 8:35:26

Pepa z depa >> jen takova nepodstatna malickost z praxe,za cca 40 let rybareni se mne jeste nezadrelo zadny lozisko ani futro na navijacich a ty stary silstary mam jeste doma,kdysi jsem se s nina stavil primo v servisu v silstaru a pan co se tim zivil mne vysvetlil,zmeril a predvedl nazorne ze vymena futra nestaci,byly vydreny i ty osky,takze mne dal i novy vnitrky tehdy 2 za cenu jednoho,stalo mne to navic flasku slivovice.
Edit:z loziskama delam skoro denne a zalezi taky na kvalite a tride jakosti,dale mazani ,zapouzdreny kryty adalsi faktory ovlivnujici zivotnost,mluvim ale o trochu vetsich nez u navijaku,ty nechavam menit odbornikum pres navi. Na mne je to moc maly:-) :-) :-)

Pepa z depa - Profil | Ne 11.9.2016 8:25:27

fheavy >> určitě ti neuniklo to že sem se zmínil o tom kde sou ty který ložiska použitý. co k tomu dodat? asi nic co? ještě sem neviděl zadřený samomazný futro z plastu ale zadřený valivý ložisko jo a to samozřejmě poznamenalo hřídel která v něm byla uložená.....
kdysi dávno ještě v dobách starýho dobrýho silstaru byly plastický hmoty tam kde byly. a ty kosmický si našel leda víš kde. hele pokrok nezastavíš a vývoj de dál a některý plasty předčí kovy i jejich slitiny. samozřejmě i cenou. pokud budeš chtít tak materiálu na studium je na webu dost.

TomVl - Profil | Ne 11.9.2016 5:40:05

Willow >> můžu tě pouze doplnit nebo se zeptat. Jak jsi mysle tu specifickou hmotnost.Nerez má stejnou specifickou hmotnost jako ocel tzn hřídel z nerezu nebo z oceli mají hmotnost stejnou. Jinak jsem měl rozebráno pár navijáků a občas tam nerez opravdu byl. I ložiska. Sám si upravuji navijaky a vše osazují nerezovými japonskými ložisky. Z navijáku za 1500 máš najednoudnou papírově navijak za 7000 tis. Jinak věřím, když napíšou nerez, že tam opravdu je myslím u renomovaných značek. Pouze je důležitý jakou nerez tam dají. Ona se totiž i ta nerez dá velmi dobře šidit. Na moře by měli dát jinou než na rybnik, ale myslím si, že to šidí. Dal jsi mi brouka do hlavy mám k dispozici spektrální analyzer a tak to zkusím načíst. Myslím jakou jakost opravdu používají, když napíšou navijak vhodný na moře a pod. Jinak jakost by měla být i na hřídele, ale to taky pochybuji, že dodržují. Ještě jsi dole psal nesmysl, že nerez má od 0, 7 uhliku a výše. Nerez i který oni používají má do 0,7 možná spíše používají variantu do 0,3 % Jinak co dělá nerez odolnou jsou pouze čtyři hlavní prvky Chrom a dále hlavně Nikl a u lepších Molybden s Titanem. A samozřejmě nízký obsah uhliku. Psal jsi ze segrovka z jiného nerezu vadí a potom to rezne. Jiná jakost nerezu vzájemně nevadí spíše si myslím, že to výrobci šidí a ta segrovka není z nerezu a při styku železa s nerezí se vytvoří článek. Vždy v tomto článku zrezne méně legovaná ocel tzn. Železo podstatně rychleji než nerez. Jiným slovem špatně použití nerezu je horší než když ho tam nedají vůbec. Když prisroubujes nerezový plech černými šrouby tak vše zrezne rychleji než kdyby ten plech byl železný. Ty šrouby totiž do roka az dvou upadnou pokud na to bude pršet a pod. Nerez totiž není zázrak. Je v něm stále mimo drahých prvků 70% železa. Mimochodem někdy je použití nerezu v navijáku pouze důvod aby ho mohli o tisícovku zdražit jiný smysl to nemá.

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 1:04:39

fheavy >> Jo,jasný,čím větší průměr,tím větší vůle ,H,h,,tam se neřeší stovky,ale jen desetiny.

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 1:01:19

fheavy >> Já jsem viděl nerez hřídel průměr 30mm,dvě dvoubřitá gufera+filc,bylo to ,,vypsané,,na hřídeli,,protože obsluha stroje nemazala,stačila kapka,tak že vím,co dokáže plast.4stovky jáma,což je u tohoto průměru,hodně..

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 0:51:09

Willow >> no ty vule jsou v desetinach pro priklad -hridel prum.300mm,
160ot/min. Souctova vule je cca 0,25-0,35mm/predepsana tzn.0,17 mm na polomer.a to je priklad nizkootackove turbiny,nekde je treba az 1500ot/min. Ale to uz je na jinou diskuzi.

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 0:46:07

Willow >> jo a nekdy ti poslu schvlne fotku co dokaze plast udelat na nerezu,to budes cumet,

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 0:41:20

fheavy >> Jo,dobrý,pracovní úchylka.:-)

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 0:39:48

fheavy >> Ona voda vlastně maže,vodní film dokáže vymezit ty tisícinové vůle,protože není stlačitelná.Prdíme na to,protože 99% rybářů nepochopí,o čem,a co ladíme.;-) Vše v poho.

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 0:39:19

Willow >> vsak ja jsem nikdy nerekl ze navijaky maji hridelky z nerezu,treba hridel /nebo oska/na klicce kteta je mnohdy ulozena v plast.futru ta je urcite z nejake slitiny u 99,9% navijaku a tu jsem konkretne myslel,tu taky kolega lajnator meril a ty vule jsou treba milimetr a vic,vydreny od plastovyho futra,kdyz to potom chces osadit loziskem tak uz to jaksi neni uplne echt,
Nejlepe je to udelat na novym,potom to ma smysl yspon teda podle mne,
Sorry za toho chytrolina to bylo jen v zapalu boje:-) :-)

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 0:31:44

fheavy >> Nejsem,a nebudu chytrolín,jenom praxe mě zajímá a o těch materiálech,myslíš si ,že firma Shimano používá opravdu nerez???,vždyť to je matroš,který má vyšší specifickou hmotnost.??Používají ,vše možné+ vícevrstvý tvrdochrom,nerez to není.Možná Stela,tam už by to odpovídalo.P.S. na turbíny se.u,to není můj obor,ale nerez ve všech podobách....??

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 0:31:16

Willow >> jo a abych te nemystifikoval tyka se to hlavne ucpavek slozenych vesmes z 1 az 3 rad nekolika segmentu pocet a velikost je dle prumeru hridele.
U lozisek je to opotrebeni o neco mensi a hlavne jich neni tolik plastovych jako tech ucpavek.
Driv se delaly ucpavky z uhlikovych segmentu a byli mazany grafitovou vazelinou,dnes uz se dla hodne plastovy a nekde uhlik ale uz vyrobeny pro mazani vodou

fheavy - Profil | Ne 11.9.2016 0:20:45

Willow >> nevim kdo je frantisek ja ti rikam veci z praxe,delam to uz 23 let a ten plast se sice taky opotrebuje ale to pouzdro at uz z nerezu z tvrzenym povrchem a dokonce i z keramickym nastrikem vypada po par letech jak vanocni stromecek,faktory ktere ovlivnuji zivotnost
Jsou cistota vody a obvodova rychlost mluvim o vodnich turbinach,kde se nahrafil kompozice anebo uhlik vysokomol.polyetylenem nebo ekotalem z duvodu ekologie mazani je pouze vodou.
A netvrd mne neo jinyho kdyz to vidim xkrat do roka ty chytroline.
Edit: akorat ta keramika pri ciste vode/pokud je privedna z externiho zdroje vydrzi o trochu dyl nez ten nerez

Willow - Profil | Ne 11.9.2016 0:06:22

fheavy >> Ty,Františku,to snad nemyslíš vážně,tu nerez a HMP.Ten plast třením zmizí,a to přísahám.Vem si obyčejnou nerez ocel třídy 17???I ta nejhorší má takovou houževnatost,danou,chromem,vanadiem a dalšími,ani nemluvě,o uhlíku se nebudem bavit,protože nerez ho má od 0,7%,ale má více legujcích prvků,které z ní dělají nerez,třeba chrom,barium atd.To ,co dělá průser na navi,a možná turbínách ,bude nějaká segerovka,která to jistí,a ta je vyrobena z úplně jiného nerezu,než ostatní,otočné,třecí materiály.U toho navi,jsem si jist.Protože výrobce uvede nerez,a je to silně chromovaná mosaz a jiné matroše,které se dají chromovat silnější vrstvou,ale nerez to není.Nerez,podle použitých legujcích prvků,není tvrdý,jak se všude,neznale,píše.On je abnormálně houževnatý a tření ,není jeho slabina,spíše výhoda.Já jen aby..... ;-)

fheavy - Profil | So 10.9.2016 23:19:46

rájovec >> s tim prevodem mas sice pravdu ale ultegra uz ma prece jenom mohutnejsi soucastky /ozub.kolo+ pastorek/vcetne delsi a silnejsi klicky ,/prenos sily pres veti paku/nez treba technium 4000.pokud ultegru 5500 pouziva clovek s rozumem tak vydrzi,daval jsem je po 5 letech servisovat kolegovi Lajnatorovi a zadny zabady na ni nebyli,pouze u jedne mensi vymezeni vule a jinak jen vycisteni a promazani.tim pouzivanim s rozumem je mydleno zateze do 100 g pri prumerne intenzite.anebo je to taky mozna tim ze navi. stridam, na heyvyckach na odhoz ultegry nebo cast'izmy a na drinu penny slammery.

fheavy - Profil | So 10.9.2016 23:08:21

Pepa z depa >>jelikoz su nejen rybar ale i strojar tak o tom neco vim,mas pravdu v tom ze plast neni narocny na udrzbu,akorat problem je v tom ze to plastovy futro nejen ze se driv opotrebuje ale hlavne vydre hridelku na ktere se toci,potvrzeno s zmereno kdysi servismenem silstaru a letos se o tom presvedcil i kolega Lajnator ktery dela servis a tunning navijaku,a ja to znam z praxe z vodnich turbin kde je pouzit plast/vysokomolekularni polyetylen/na ucpavky a lozika hridele,ten plast doved udelatcasem normalne drazky do nerezoveho pouzdra na hrideli,naposled jsem se s tim setkal minuly tyden,ppripade mam mozna i foto z drivejsich akci.

fheavy - Profil | So 10.9.2016 23:00:22

Colasrumem >> vpoho,mozna jsem se jen spatne vyjadril.tu QD mam u cast'izmu 25 QDA ,takze vim o co gou,stejnou mam ted i ultegry diky vymene podlozek v civce misto filcu carbontex origo australia.

svaro - Profil | So 10.9.2016 20:25:08

Inak okrem bazáru si všímam aj vynikajúce ceny shimo navi na eshopoch (keď som zháňal navi, bol by som za také ceny skákal meter a pol do vzduchu). Možno fakt niečo s tými navi nie je s kostolným poriadkom...