Filetovací nože Marttiini

Autor diskuse: kratiknot - Profil , 31.10.2014 všeobecné - náčiní, doplňky

marmyš - Profil | Čt 24.11.2016 18:45:54

R.P. >> Správně,čím delší čepel,tím méně v ní citu.

R.P. - Profil | Čt 24.11.2016 18:31:14

osobně používám na ryby 3 nože, klasický fileťák Marttiini s měkkou čepelí 15 cm na filetování, podřezávání šupin, fileťák Fiskars s tvrdší čepelí 20 cm na celkové zpracování (seříznutí šupin, kuchání, půlení) ale nejvíc jsem toho nafiletoval s vykošťovákem KDS, většina fileťáků má moc dlouhou čepel která se hůř ovládá něž krátký řeznický nůž

cechura09 - Profil | Čt 24.11.2016 18:20:56

Kvalitní a pěkné nože má i Victorinox, včetně fileťáků......
http://victorinoxcz.cz/filetovaci-noze/

marmyš - Profil | Čt 24.11.2016 18:10:22

turbo7 >> Na to houno co většina rybářů lapne je to zbytečný luxus:-)

marmyš - Profil | Čt 24.11.2016 18:09:34

turbo7 >> Tady taky nakoukni:
http://www.pajl-noze.cz/cz/clanky/brouseni/

turbo7 - Profil | Čt 24.11.2016 18:09:03

Miras >>
Tak to už je super třída.

mzxy - Profil | Čt 24.11.2016 18:08:36

http://www.kds.cz/cz/produkt/nuz-reznicky-vykostova​ci-5.html
všechny vykošťováky tohoto výrobce jsu kvalitní

Miras - Profil | Čt 24.11.2016 18:03:38

S klidným svědomím mohu doporučit tento: http://nozirstvibares.cz/pevne-noze/38-filetovaci-n​uz.html
Cena odpovídá použitému materiálu i ruční práci.

marmyš - Profil | Čt 24.11.2016 18:01:34

turbo7 >> Mám jen dobré rady:-) Taky je potřeba se podívat,jestli má nůž fasetu a jak je velká,aby se nemuselo moc přebrušovat.

R.P. - Profil | Čt 24.11.2016 18:00:09

turbo7 >> nejlepší fileťák je řeznický vykošťovák

turbo7 - Profil | Čt 24.11.2016 17:58:02

marmyš >>
Hmmmmm, to je dobrá rada.

marmyš - Profil | Čt 24.11.2016 17:54:26

turbo7 >> Pokud je nerez jak bláto,tak se může člověk zbláznit a nůž holit nebude nikdy. To chce železný šroubek do kapse,nechat si položit na pult několik nožů a poklepem zjistit,jaký vydávají tón. Čím vyšší,tím lepší.

turbo7 - Profil | Čt 24.11.2016 17:49:45

hadr kapr fakr boy >> Flying trout - 23.11.2016 19:23:40 >>
Každej nůž pořádně nenabrousíš, a hlaně jde o to, jak dlouho vydrží ostrý, aby se nemusel po každém řezu přebrušovat.

Flying trout - Profil | St 23.11.2016 19:23:40

Měl jsem fileťák Marttini - Rapala, rukojeť šedé lepené dřevo, teflonová povrchová úprava nože, krásně ohebný nůž, 3 x Norskej masakr a u nás taky nějaký céčko, duháka a kapra udělal. nakonec asi po 6 letech jsem ho zlomil nad rukojetí, ohnul jsem ho až moc ... když ho někde potkám, koupim si ho! Aktuálně používám Cormorána, dostal jsem ho loni k narozkám a taky to řeže ... každopádně je to tuhý nůž, o ohýbání nelze mluvit.

Závěrem: je to spíš o rukou a šikovnosti než o kudle.

drvoštěp - Profil | St 23.11.2016 18:19:39

turbo7 >> Máme s kolegou Cormoran za 200,- a spokojenost

marmyš - Profil | St 23.11.2016 18:14:30

turbo7 >> Kup si řeznický nůž a nebudeš litovat.

trpaslik-jg - Profil | St 23.11.2016 18:13:22

Já na občasné filetování používám nože MORAKNIF a jsem spokojený.

turbo7 - Profil | St 23.11.2016 16:50:51

Nemá někdo nějaký tip na fileťák z aktuální nabídky nožů?

PepanD - Profil | Pá 31.10.2014 21:40:00

Mám jeden z těhle už 4 roky, a jsou vynikající. Vřele doporučuji. http://www.trapper.cz/noze-slim-filetovaci/

nofish - Profil | Pá 31.10.2014 21:27:58

KóĎA >> Nějak nerozlišuju, co dělám z maso :-)
Dělal jsem letos malá kuřata i kandáty velikosti selátka :-))) Fakt je to prostě o tom že člověk s tím a tím nožm dokáže řezat hodiny a hodiny, tím pádem i ta desetiminutovka jde od ruky. Mám tu třeba i kapesního dicka, v broušené kůži a je ničemu, není to o ceně... ostří fajn, do ruky to nejde...
Ve finále, jediný fileťík co se mi fakt zalíbil i když nedrží ostří a je to celekm šmejd jeden balzer za pár desetikorun (stejně čína).

KóĎA - Profil | Pá 31.10.2014 21:15:31

nofish >> tak já dostal fileťák darem (asi před osmi lety). Proto ryby Martiini, ostatní maso Zwillingem.

nofish - Profil | Pá 31.10.2014 20:56:28

KóĎA >> zapomeň, že filťák je blbuvzdornejší. Jestli je nůž, který odřežeš cokoli, tak je to totálně vybroušený vykošťovák, rovný... To jako fakt.
Kurňa, vím s čím se kluci co jsem je učil řezat, naučili jak nic. Fileťáky co jim dali, to nebyly...
Fileťáky ty "rybářské" mají své opodstanění, ale já jej nenašel,m pokud šlo o to řezat "na výkon", z toho usuzuju, že teda "obyč, kvalitní" řeznické nože jsou praktičtější, levnější a tím pdáem zbude víc peněz i na jné věci. Protože jestli kuchám 5 ryb za rok tak mě netrápí jestli jednu udělám za 5, nebo 9 minut a to stejně neovlivní nůž, ale ruce :-)
Ale jako fakt. Fileťáky jsou fajn, taky mám, ale spíš jako "snobárna", na prc to není. Zase, když má člověk peníze, chápu, že má krásný nůž.

KóĎA - Profil | Pá 31.10.2014 20:48:54

nofish >> pokud to děláš takřka "profesionálně" budiž. Pro mě, který vyfiletuje pět ryb ročně je fileťák na místě. Je prostě blbuvzdornější - eliminuje mé chyby. A to se nepovažuji v kuchyni s nožem za úplně nešikovného.

rover - Profil | Pá 31.10.2014 20:47:46

nofish >> jj, přesně toto je třeba napsat, aby ostatní pochopili. A stím amatérem jsi si to mohl odpustit, ...kdo čte, ví :-)

S&F - pescador - Profil | Pá 31.10.2014 20:47:04

Až zase toho tolik nefiletuju ale za ty roky .... prostě vím co mě vyhovuje a jak by to bylo pro mě lepší. Proto taky to větší vyosení a jiné úpravy.Kdybych třeba filetoval hodně jak na běžícím páse tak
určitě bych další úpravy a vylepšení našel. Jsem prostý rybář "hownochyt" a tohle mě fakt sedí.
Ale jak píšu výš. Být profík a živit se tím tak víš samo sebou co je lepší a hlavně usnadní práci.Tudíž
tvar a jiné věci kolem bude jinak. Každému bude sedět něco jiného ... V podstatě ... Přirovnal bych to ke stavěnému prutu .

nofish - Profil | Pá 31.10.2014 20:43:12

rover >> "nože na míru" si nechá udělat človek co má nůž a kuchne s tím chycenou rybu. Já spíš vycházím z vraždění ve velkém.
Hele já zládnul vyfiletovat candoše 90. slabých 7kg i s gerberem, tím druhým, nejmenším, se sponou na kapsu, o to nejde.
Nevím, pokud jde o nože, pokud jde o zpracování ryb, tak jsem oproti mrku a profíkům tady asi amatér, co tak sleduju... a je mi to celkem jedno... vím své...

nofish - Profil | Pá 31.10.2014 20:39:13

S&F - pescador >> ||||Nezlob se na mě, víš, že se mi to taky líbí ale já frt nějak čučím na to praktické hledisko. A to je u mě furt jenom, jestli s tím dokážu "jen tak" řezat osm hodin... Jsou nože, ze kterých mě i za dvanáct v kuse nebolela ruka, a jsou nože, které jsou drahé a šmejdy.
A pozor, nesrovnávej solingen a tak.. J třeba (subjektivně) raději KDS i když jsem to nepalatil...
MI ty rybářské fileťáky fakt připadají jako úlet. Kdysi jsem je zkoušel okukoval, ale od té doby si stojím za tím, že pokud jde o práci, tak zlatý řeznický nůž. Pokud jde o vzhled... pak je to trošku k zamyšlení.
Fakt, nařezal jsem kdysi ročně docela dost tun... ryb... KDS je pro mě NO-1, možná i z tvrdohlavosti.

rover - Profil | Pá 31.10.2014 20:37:24

nofish >> Kdo s čím zachází, tím také schází. Nechávám si nože vyrábět "na míru", a potřebu zahodit ho, jsem zatím neměl. :-)

S&F - pescador - Profil | Pá 31.10.2014 20:29:52

nofish >> Myslím,že Elmaxovou čepel která je někde jinde jak i Solingen jen tak rychle neztupíš a když si necháš udělat rukojeť přesně na míru na svou ruku tak je to úplně ale úplně někde jinde. Nemyslím to ,že je to jako jenom dárek.

S&F - pescador - Profil | Pá 31.10.2014 20:26:58

kratiknot >> Roman Stoklasa