Začínám a tak se ptám

Zdravím potřeboval bych poradit, chci začít se sumcařinou a tak bych chtěl poradit popřipadne zaslat odkazy sumcarského načini které je nejnutnejší.

Děkuji.
Autor diskuse: myšek - Profil , 22.7.2014 dravci - náčiní, doplňky

Blue - Profil | So 26.7.2014 12:46:02

Solem >> Vůbec nemáš zač,já taky čekám na zimu budu muset ještě dokoupit jeden proutek a naviják a není to levná záležitost,taky plánuji až příští rok pořádně začít a trochu cestovat ale vypadá to že jen po přehradách ČR.... někam dál zatím odkládám na neurčito nejsou lidi... mě jde taky na feldě otevřít kufr když je na střeše už připevněnej člun ale neotevřu ho celej jen do poloviny.

Solem - Profil | Pá 25.7.2014 10:55:53

Blue >> Já mám Astru sedana, takže jinak než střechu neuhraju, ale kufr otevřít půjde., Dík za info, tuhle sezonu na to prdim , ale příští už o tom budu Vážně uvažovat.:)

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 16:19:31

P!F >> Přesně jak říkáš je to sice hezký ale běžný člověk to nevyužije,za ty prachy a starosti kolem toho to nestojí za to to pořizovat kvůli 1-2 cestám za rok,,loni jsem taky dlouho řešil nápad pořídit když né tu motorovou lod tak mě napadla geniální věc pořídim si tedy obytné auto :-) mrkl jsem na bazary atd...a hned mi padl do oka jeden pěknej Ford klasickej obytnák ale tenhle byl jak novej a fakt pěkně zařízenej sevším všudy (lednice,myčka,wc,2 lůžka,vařič) prostě krása a v tom jsem chtěl jezdit na dovolenou a ryby,ale stál hodně 250 000 což je dost ale říkal jsem si proč né každý něco má,nakonec jsem si ho samozřejmě nepořídil páč na to není a rušit pojistku a brát půjčku kvůli tomu nebudu páč to je jak s tím velkým člunen je to jen na pár dní v roce a to nestojí za to ta udržba a pojistka TK atd... jsou moc drahý kvůli těm 14 dním v roce kdy bych s tím vyjel a aby mi to stálo u baráku tak to nejsem milionář,,,ale chápu lidi co to mají bud to maj proto že se jim to líbí a mohou si to odovolit nebo to opravdu využijí já bydlet někde u přehrady nebo u nějaké velké a hluboké vody nebo cestovat hodně tak si toho taky pořídim víc ale musim to brát tak jak to je..................
Ale dal jsem si předsevzetí každej měsíc když jdu na poštu platit složenky koupim si i jeden velký los a pokud vyhraji tak obytnák je první věc co pořídim:-)

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 16:03:02

Steel >> to s dědkama , já neříkám že to dělaj jen dědci ale máš pravdu když sem na jaře dávaj ryby tak vidim děda dostal kapra pak zavolal někam mobilem do 5 minut tam byl druhej co si přišel pro igelitku s kaprem a pak se chytalo vesele dál bez zapsání kapra atd...Ale z daleka neříkám že to dělaj jen důchodci znám plno starších kolegů co chytá a ryby nebere,jednou jsem se dal do řeči s jedním jezdil k vodě na skůtru a jednou to nějak vyšlo že jsme seděly vedle sebe a nevěřil jsem vlastním očím chlapoj mohlo být kolem 65let trochu jsme pokecaly on mi pak vyprávěl o tomhle místě na pláži a o metrových amurech atd... já jsem samozřejmě nevěřil páč jsem tam v životě nic nechytl ale přikyvoval jsem a opravdu že jo kolem 17-18 hodiny dědula vytáhl 3 amuři za každým šel do vody a každej byl větší něž jsem kdy chytl já :-) mohly mít kolem 90-110cm. co mě zarazilo bylo jeho přesvědčení já jsem mu nabídl že mu pomůžu při podebírání ale on nechtěl že prý je ze staré školy a kdo si rybu sám nezdolá si jí nezaslouží,,,amura vždy jen odháknul a pouštěl zpět že to ne jí ale prej ho rybaření moc baví jsem koukal a nevěřil......Já musim říct že amura bych si moc rád vzal je to dobré maso lepší než kapří a amur na (česneku a cibule) je dobrota ale bylo mi blbý mu to říct jestli by mě jednoho nedal přeci jsem rybář a chytnu si ho sám když tu tak jdou ? A výskledek ? po 2 roky už jezdim na tu pláž sám a ještě jsem amura nevytáhl jen jednou byl pořádněj záběr na 20mm boilí ale nějak se mi povedlo že mi ryba z toho spadla............Ale dědula mi tenkrát něco prozdradil prej ty amuři chytá na običejnou Foukačku a na speciální háčky co mu posílá dcera z Itálie,,,to je všechno co o jeho tajemství vím :-)

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 15:48:07

Steel >> To u nás je toho mnohem víc dříve to tu bylo celkem normální pak si ale naše MO vzala příklad ze sousední (mětské Mo) a pak to začalo najednou měl okoun míru,zároven zakázaly lov na ovoce pak přišlo toto se sumcema a letos zašly ještě dál na polních cestách co vedou k Pískovnám vyrostly značky se zákazem vjezdu (samozřejmě jen pro běžného rybáře pro lidi co tam maj pozemky to neplatí) a ty co tam maj pozemky nemyslim nějaké lány nebo pole fakt tam maj pozemky o velikosti 10*10 fakt malé to jim prodal starosta kdysi dávno už aby si tam mohly stanovat a stavět kolem vody ty svoje příbytky ( samozřejmě že tam lověj nonstop a pytlačej ale nikdo je tam nekontroluje páč RS by musela obejít pískovnu a to je pomalu 2km a to se nikomu nechce. Dřívě ještě tak před 3 lety než toto celé začlo jsem měl průměrně za hodinu 1 záběr od kapra kolem 45 a víc cm a většinou se do té hodiny ještě vešly 1 nebo 2 cejni nebo karasy, opravdu člověk si tu pěkně zachytal- a ted ???? ted jsem rád když mám jeden záběr za 4-5 hodin a ještě ho většinou nestihnu páč s tím už nepočítám že by něco vzalo.

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 15:36:07

Solem >> Mám jen feldu (obič krátkou) normálně to dám na střechu a přikurtuji (nemám zahrádku fakt to sedí jen na střeše) pevněji to utáhnu a ono to drží, pozor je to guma a člun moc neváží tak nesmim jezdit jak dobytek nejvíc jsem s tím jel 70km ale to bylo jen když jsem zapoměl že mám na střeše člun :-) jinak jezdim kolem 50km/h aby neuletěl. Nejhorší je že když přimontuju člun na střechu tak už mi nejde otevřít kufr a znáš to ,,právě když se chystám odjet tak jsi honem rychle vzpomenu co všechno jsem ještě nevzal atd..a pak to láduju všude možně do auta :-)

Solem - Profil | Čt 24.7.2014 11:47:23

Blue >> Ahoj, dík za informace.:) Jak to vozíš, když to nevyfukuješ, to narveš do kufru? nebo na střechu?

Steel - Profil | Čt 24.7.2014 9:13:29

Blue >>

Myslel jsem, že tu u nás jsou samý hňupové, ale na Vás nemají.
To je ale ptákovina.

Já s lovem kaprů nemám žádné problémy, akorát před 10 lety byl u mě pr.měrný kapr padesátník. Teď je průměrný kapr 39,5cm-42cm. Taky kolem vymýšlí blbosti typu, že si za týden můžeš odnést 3 jen tři kapry. Mě konkrétně to vůbec nevadí. Jenže se tím způsobilo to, že dědci nezapisují. On se u rybníka otočí třeba třikrát za den.

P!F - Profil | Čt 24.7.2014 7:50:42

Blue >> ono ten kajutak tiez nie je uplne na vsetko, je to tazke ako krava, fakt s tym uz je problem manipulovat, vytiahnut to z vody z co len trosicku horsieho zjazdu bez 4 kolky je skoro nerealne, treba na to uz fest silny motor, ktory samozrejme zerie aj travu popri brehu, ma to dost hlboky ponor... Nakoniec clovek zisti, ze ho pouzije raz za dva roky a aj to by zvladol z normalneho.

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 7:32:30

P!F >> Já mít byt tak jsem taky v prd.ly :-) Člun dávám na zimu na půdu dukladně ho zabalim at mi ho nesežerou myši a nechám ho tam celou zimu,na jaře ho vytáhnu a obětuju pro něj garáž auto mám přes léto na zahradě na větru a dešti jen aby člun byl v klidu v garáži :-) Jsi mě dostal s tím skládáním takhle jsem na to ještě nekoukal já ho sice za 10 min nafouknu ale pokud ho chci vyfouknout tak to je pomalu na půl hodiny... Mě by se taky líbil nějakej větší člun nejlépe s kajutou atd.. ale byl by to jak ty říkáš extrém na zahradě by se mi v něm zabydlely určitě slepice a pak ten šok až bych do něj vlezl po 2-3 měsících :-)

Blue - Profil | Čt 24.7.2014 7:23:25

Steel >> Já si skoro myslim že to s tím přemnožení sumců nebude až tak horké u nás se na schůzi toto taky řešilo a co jsem se ptal v okolí tak u ostatních spolků to je podobné a to mi příjde divný si skoro myslim že MO šetřej nechtěj dávat tolik ryb a tak to sváděj na přemnožené sumce že nejsou ryby nedivte se přemnožil se nám tu sumec :-) je to docela jednoduché.............U nás se taky nesmí zavážet na sumce taky se jako návnada nesmí použít Lín ani Ůhoř- a pokud jedeš cíleně za lovem sumce musíš to předem ohlásit MO která ti na to vydá speciální povolenku zdarma,,s povolenkou taky nic nemůžeš nesmíš zavážet a musíš respektovat dobu lovu vlastně je to to samé jako bys povolenku neměl jen oni o tobě budou vědět a množství povolenek je taky limitované max 7kusů na týden což nechápu tuhle genialitu na co speciální povolení když ti to stejně nijak nepomůže jediné co na tom je že oni o tobě vědí.

Turňa - Profil | Čt 24.7.2014 7:08:33

P!F >> Jo, máš pravdu, hlavně s tou .... palicou.

P!F - Profil | St 23.7.2014 23:58:59

Blue >> Mno s tym skladovanim clna ani nehovor, najprv som nemal kde skladovat lebo som byval v bytovke a teraz musim pol hodinu posuvat vselijake plavidla po zahrade, ked potrebujem kosit, z extremu do extremu :o)

Ono normalny gumak nevyjde zase az tak moc penazi a nejaku 2,7m s pevnou podlahou vopchas niekam pod postel, to sa da. Jasne ze nieco stoji, ale cez bazar sa to zohnat da sem tam za relativne par kaciek. Ked k tomu budes mat el. motorcek s baterkou, doporucujem kompresor na fukanie, je to paradicka ked sa zlozis a nafukas cln za 5 minut a rovnako aj zlozis.

P!F - Profil | St 23.7.2014 23:54:15

Turňa >> Keby si o tom nieco vedel, doslo by ti, ze som poradil to najdolezitejsie. Prut, navijak atd su v reali omnoho menej podstatne, nez snura, haky, ci nadvazcovka a vsetky tie lowend veci maju tendenciu sa potentonc. Radsej kupit nejaky, uhm, sumcovy set za liter a dokupit ostatne veci poriadne, nez kupit normalnu palicu a navijak a tie fakt podstatne veci kupit od tintongov.

Steel - Profil | St 23.7.2014 21:27:23

lada78 >>

To ano. Ale tak bych zavážení jen omezil. Resp. povolil bych ho buď jen na večer mezi třeba 17:00 - 18:00, nebo jen přes noc. Ty co chytají přes den by měli hold smolíka no, ale furt lepší, než je to teď.

Nevím, nepotřebuju se v tom vrtat. Já na sumce nechodím, hodím si to tam spíš na candoše. Chlapům to taky tak nevadí, nesmí se zaváže, ale teoreticky zaplavávat ano, to nevadí ani rybářské stráži, i RS si zaplavává. :D

lada78 - Profil | St 23.7.2014 21:10:10

Steel >> nene,myslel jsem to tak,že povolení zavážení je někdy spíš na škodu. Dokážu si představit,jak by to vypadalo,kdyby na revírech povolili zavážku(na těch menších)-každou chvíli by ti kolem bojky proplulo nějaké nemehlo ve snaze zavézt tu svoji. A jelikož sumec vyžaduje klid,bylo by to ke vzteku. Raději si poradím jak to tam dostat jinak a mám klid.(relativní)

Steel - Profil | St 23.7.2014 20:58:38

lada78 >>

skoro 20ha
Teď pojede prstem po řádu, dokud nenarazí na 20ha.

PS: Dělám si srandu.

lada78 - Profil | St 23.7.2014 20:31:56

Steel >> jak je to velký revír?

Steel - Profil | St 23.7.2014 20:30:22

Blue >>

Problém je takový, že se na revíru přemnožili sumci, jsou úplně na palici, zakázali zavážení. RS mají kecy i když si bójku chceš zaplavat s lehátkem.

Nadávají na přemnožení sumců a zároveň zakážou zavážení...

Radunak - Profil | St 23.7.2014 19:50:33

Blue >> zaplaťpánbůh ve zvýšeném přízemí :)). Nebo bych pak mohl paní a dětem říkat dva měsíce u večeře. Ty cucej ventilek, ty okusuj veslo a ty místo jídla startuj motorek a neotravuj :)))

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:45:06

Radunak >> :-) to by sousedi koukaly :-) akord pokud bydlíš v nějakém vysokém paneláku a zvedne se vítr :)

Radunak - Profil | St 23.7.2014 19:41:07

Blue >> to já bych si to musel vytahnout špagátem na balkon :)))

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:39:14

Radunak >> mě to jednu dobu taky hodně bralo,skoro dva měsíce jsem zvažoval že zrušim pojistku a pořídim si to ale víš jak ono je to pěkné ale musel bych bydlet někde u přehrady nebo u nějaké velké vody takhle by mi to jen stálo u baráku a na ty 2-3 týdny v roce mi to nestojí za to abych to někam vozil atd.. nemluvim o udržbě takové lodi.

Radunak - Profil | St 23.7.2014 19:33:42

Blue >> vím vím. Kochám se skoro denně :))

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:32:05

Radunak >> to mě by se taky líbil ten laminátovej člun s kajutou 2 motory, ledničkou + 2 postele atd..... ale na to nejsou drobné ani skladovací prostory nemluvim o těch drahejch vozejkách jen ten vyjde na 20-30 papírů...mrkni na net na bazary tam jich najdeš mraky.

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:30:02

venca1 >> divil by jsi se už jsem to psal dole a viděl jsem tahat sumce 130cm i s nafukovacim kajakem z Lídlu za 1200kč a taky ho dostaly byly na to dva a jeden musel do vody.
A pokud jsi viděl Sehawk2 na vodě nebo v něm seděl tak víš,já fakt nevidim rozdíl mezi tímto člunem a člunama za 8 -10 nebo 15 tisíc možná maj nějakou světovou značku ale jinak nosnost tam je podobná a stabilita bych řekl taky,ale nebudu se přít nejsem profík jen říkám že se toho s tímhle nebojim a nevěřim že mě sumec převrhne nebo ták něco ( jasně když ho necháš zajet pod lod a nahneš se a on zabere tak to možné je ale musíš u toho trochu přemýšlet).

Radunak - Profil | St 23.7.2014 19:30:00

venca1 >> njn. Já bych taky rád laminátový remorker. Bohužel :((

venca1 - Profil | St 23.7.2014 19:29:12

Radunak >> Já to nehaním, jenom obdivuji odvahu majitele. :-)

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:24:05

P!F >> Já věřim a vím je to člun a pramice nebo motorovej laminátovej člun je mnohem vhodnější ale na to já nemám možnosti ani skladovací ani finanční,, ono samotná pramice tě vyjde kolem 20 000 nebo lam.člun 40-60 možno víc + motor + vozejk aby jsi to měl na čem tahat a to je dalších 20 tisíc a k tomu ještě musíš mít 1 kolegu kterej ti to bude pomáhat tahat k vodě, já jezdim hodně hodně sám tak musim k tomu přizpůsobit i vybavení.
V tomhle máš taky pravdu s tou pletenkou když pojedu někam dál (přehrada,ebro,pád nebo i labe) tak je lepší mít silnější vlasec já jak jsem říkal začínám a letos chytám jen na jednom fleku na pískovně a tam vázky nejsou nebo o nich nevím chytám tam už 5 let kapry a na pláži jsem to nikdy neurval ještě.
měj se a přeju hodně uspěchů né jen u vody.

Radunak - Profil | St 23.7.2014 19:23:07

venca1 >> Každý bohužel nemá prostředky na lepší pane kolego.

Blue - Profil | St 23.7.2014 19:17:26

Solem >> Já našel na netu i Seahawk4 a dokonce jsem ho viděl i u vody zkus na něj taky mrknout je mnohem větší a širší a pokud to budeš mít jako rodinej člun na raft,ryby a běžné ježdění s dětma po vodě tak bych ho bral taky ale je dost velkej záleží jestly máš prostory na skladování,člyny to uvádí každý výrobce v návodu by se neměly vyfukovat nebo jen minimálně já tenhle vyfukuju jen před zimou a na jaře ho nafouknu a pak případně dle potřeby jen dofouknu.... jinak verze 1 je zmetek 2-3 jsou skoro stejné a 4 je dost velká....K těmto člunům i k 2 se dá pořídit i závěs a motor do 2,5kw (elektromotor) ale nedoporučuju už jsem to taky viděl a niní to o moc rychlejší než pádlování a pořizovací hodnota je dost drahá je to drahá sranda na to že to nijak zvlášt nepomůže ale to je na tobě. V návodu též píší že to má 2 držáky na pruty ? to je jediné s čím nesouhlasim nějaké držáky tam sice jsou ale opravdu nevim jak by se tam daly dát pruty :-)