Začít s lovem sumců, nebo s kaprařinou?

Ahoj. Rybáři.... chtel jsem se zeptat jestli je lepší zkoušet kaprařinu, když o ní nic nevím a nebo si splnit sen a koupit prut na sumce na vlačku ? A zkoušet je? Jde mi o to že kamarádi tvrdí že sumčarina stojí za prd.. a že kapry si zachytám .. ale kapr pro me je spíš ryba jako nástražka na sumce... :-D tak se chci zeptat opravdových sumčarů, kterí o tom neco ví a doufám poradí...:-)
Autor diskuse: haluzář - Profil , 2.11.2013 dravci - techniky lovu

blackfish - Profil | Po 4.11.2013 18:37:08

Kubajz >> Je dobré se na něco zaměřit. Neznám člověka který by vzal vlacak a šel na ul, druhy den capnul 150cm sumce a třetí den vyhrál zavody ve feederu. Čím více se zamerujes na jednu techniku tím ses v ní lepší, samozrejme v případě že ti o to jde. Každá technika je jinak náročná a třeba při sumcarine se bez základního feederu neobejdes, neměl bys na co chytat.

Unkas - Profil | Po 4.11.2013 16:54:08

Začínat s vláčkou hned sumce? Nevim, připadá mě to trochu moc odvážný. Potřebuješ získat zkušenosti, tak by jsi měl asi začit s trochu menšíma rybama než je sumec.

Kubajz - Profil | Po 4.11.2013 16:16:46

Já nechápu,proč se každej chce škatulkovat na kaprařa,sumcařa,vláčkařa,muchařa atd.Chytej všechno.Každá rybolovná technika ti pomůže pochopit chování a život ryb a později ti nebude dělat větší problém dokázat nachytat konkrétní ryby,které chceš.

Denny - Profil | Po 4.11.2013 15:31:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

haluzář - >> Vykasli se na vsechny zdejsi rady.Naprosto souhlasim s tim,co ti napsal Vydrak.Rozhodni se dle sveho.Chces chytat sumce na vlacku,kup vercajk a vyzkousej to.Chces chytat kapry,bez a chytej.Ptej se,az zacnes a budes mit nejaky problem.

Tomáš - Tom - Profil | Po 4.11.2013 14:43:13

haluzář - >> Záleží jaké vody máš v okolí,ale obojí když se dělá pořádně tak je to náročné jak finančně tak časově.

haluzář - Profil | Po 4.11.2013 14:27:29

MAXXSKATER >> urcite veřím taky srdci a je mi jedno ze si nezachytam.... az ho chytnu tak to bude zazitek na dlouho... ne jako kapr.. :-D

haluzář - Profil | Po 4.11.2013 14:24:13

Lauri >> jiste.... souhlasím.... ale i pres to bych to chtel zkusit.... kolem sebe mám vody spíše na trhačku ale pevne věřím ze i na privlac nejakeho chytnu.....

Palusko - Profil | Po 4.11.2013 13:55:50

Uvedom si ze privlac je s mucharinou najnarocnejsia technika, potrebujes mnoho mnoho dni kym sa naucis ovladat nastrahu tak aby dokazala vyprovokovat ryby a vzbudit v nej doveru, hladat vhodne miesta a samotne ryby. Nastrahy co su ucinne tiez nie su najlacnejsie a pri hladani zivotnych ryb ich aj vela stratis. Ty sa chces este k tomu zamerat na to najtazsie co v privlaci je a to je sumciarska privlac. Sumce su velmi specificke ryby a dalo by sa povedat ze ich lov je co sa tyka dravcov vrcholom rybarskeho umenia. Hovorim o rybach co za to stoja, nie pol metrovu mlad. Na kapra ti staci vediet kde tie ryby su, nahodis a uz len cakas(v skratke). Takze sen to byt moze, sumcia privlac je nadherna, ale treba ratat s tym ze ten sen moze zostat len snom.

Lojzakk - Profil | Po 4.11.2013 13:22:28

haluzář >> Tak to jo. Sem ročnik 1963 ,rybařím s přestávkami od 10 roků,sumcařině se věnuju od roku 1989 a to taky střídám s jinými spůsoby rybaření. Sumců mám nachytáno mraky ale přes 200 cm pouze 2. Podotýkám že pouze v tady ne v zahraničí. Co si ale vybereš je na tobě,chci ti ale říci že sumcařina je velká vášeň a ještě větší dřina.

matto - Profil | Po 4.11.2013 13:01:50

treba skušať oboje ale najprv radšej chod na tu kaprarinu a potom až smeruj k sumcom

Fishky - Profil | Po 4.11.2013 10:08:37

haluzář - >> Začínat by se mělo s tím jednodušším a směřovat k tomu těžšímu, takže začít lovem kaprů - klidně na brčko. Až se prokoušeš omáčkou, naučíst se číst vodu a porozumíš zákonitostem, pak směřuj k sumcům.

Starc55 - Profil | Po 4.11.2013 10:03:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

haluzář - >> Každý prochází určitým vývojem, od základní školy přes střední na vysokou atd. Platí to i v rybařině. Je správné mít ty nejvyšší cíle, ale ty nedosáhneš hned. Proto začni chytat všechny ryby a samozřejmě i sumce. Poznávej vodu, jak se chovají ryby, vliv počasí atd. Je toho strašně moc, co musíš poznat, abys byl úspěšný, zvláště pak při lovu sumců na vláčku. Je to jeden z nejnáročnějších způsobů lovu. Nezaměřuj se pouze jednostranně, využij všechny možnosti, které rybolov poskytuje. Tím se hodně naučíš. Rybařina je krásný koníček. Přeji ti hodně zdaru do příští sezony.

MAXXSKATER - Profil | Po 4.11.2013 9:03:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

haluzář - >> Záleží na tom, kolik máš času. Na sumcařinu musíš mít toho času fakt hodně, abys zachytal hezké kousky. Je jasné, že můžeš mít štěstí, jít k vodě na sumce třeba 5x do roka a chytneš ho, ale nelze na to moc spoléhat. Kapry si zachytáš skoro vždycky a skoro všude kvůli jejich množství a neustálému vysazování. Znám chlapy a mám kámoše, co chytají sumce, jsou na nich třeba 60 nocí za sezónu a některý jich má 5, jiný 2 a další třeba žádného ... Ono to není jako u kapra, že si člověk řekne, že teďka půjde na sumce a chytí ho. Chce to spousta znalostí a zkušeností, kde ti sumci jsou a na co berou, tím spíš na vláčku. Odrazovat Tě nechci, sumcařina je určitě krásná a ve finále se stejně musíš rozhodnout jen Ty sám. Myslím to tak, abys pak nebyl zklamanej. Kámoš chytá sumce 3 roky, koupil si na to výbavu a ještě nechytil berného ... A je to starej mládenec (bez přítelkyně), takže jim v létě věnuje opravdu hodně těch nocí. Má chycených dost malých, ale přes 70 čísel se ještě nedostal. Jelikož jsou dravci moje srdcovka, tak srdce radí dravce (v tomto případě sumce), ale rozum radí kapry kvůli zachytání si. :-)

Lauri - Profil | Po 4.11.2013 8:48:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

haluzář - >> ano sumec na přívlač musí být super zážitek, ale důležité je ho chytit. Pokud jsi začátečník, tak si říkám, že máš hned hodně vysoké cíle. Mně trvalo hodně let než jsem sumce na vláčku chytil. Znám rybáře , kteří se o to pokouší dvacet let a sumíka na kontě nemají. Tím tě samozřejmě nechci podceňovat, sumce ti přeji. Jen si myslím, že se rybář k lovu sumců musí postupně dopracovat.

tomisBMW - Profil | Ne 3.11.2013 21:51:21

TomášV >> souhlasím s tebou už jsem na to taky přišel ...

ansa - Profil | Ne 3.11.2013 21:27:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

haluzář - >> splň si svoj sen a vykašli sa reči kamarátov. Žiadny kapor nemôže zanechať také spomienky zo zdolávania úlovku ako pekný sumec ulovený na prívlač !!!

rošt - Profil | Ne 3.11.2013 20:39:42

nedej se kloučku.časem se budou ptát mladší generace tebe a ty jim jistě odpovíš lidsky stejně tak,jako někteří kvvalitní lidé zde .hodně štěstí u vody a nenech si štěstí uplavat.pic

haluzář - Profil | Ne 3.11.2013 20:33:50

Lojzakk >> ahoj... 3 roky jsem chytal plavanou závodně a pak rok feeder, ted rok lehké přívlače a priste chci neco tezsího.. chtel bych si porádne potahat.. obrí rybu...

tony.bobo - Profil | Ne 3.11.2013 20:22:14

Tím že si koupíš prut na vláčku splníš si sice sen ale když sumce neulovíš bude tě štvát že si vyhodil peníze zbytečně.Sumec je životní ryba každého rybáře a je to jeho sen ale jen málo rybářů má ten dar ho chytit kdykoli a nacokoli.Pak sou rybáři kteří ho sice chytí ale je to hodin a hodin čekání a chození kolem vody pak sou haluzáři neboli náhodní rybáři kteří ho chytí náhodou a poslední rybáři jsou ti co koupí celou výbavu ale vživotě ho neuloví nebo to nesplní jejich očekávání a přestane je to bavit.Musíš sám vědět co chceš s tím ti nikdo neporadí.

Malda512 - Profil | Ne 3.11.2013 20:20:54

haluzář - >> když budeš na pustým ostrovu bez ženské ... taky budeš řešit zda pravá nebo levá ruka ???? :_)))))

Lee-Haney - Profil | Ne 3.11.2013 18:43:12

haluzář >> Na svou otázku máš již odpověď právě v té svoji otázce:,,nebo si splnit sen a koupit prut na sumce na vlačku '''
Nikdo ti nezaručí že budeš úspěšný.Ano je jasné že vepřů na kule chytneš asi víc jak těch sumců na vláčku,ale tady jde přece o to dělat co tě baví a co chceš dělat.Výsledky budou na tvém umu a hodně rybářském štěstí....Každopádně vlačka je jistě větší výzva jak pasivní kaprařina a řekl bych že tam si lidé musí sakra něco navláčet,aby se úspěch dostavil,teda pokud dotyčný není haluzák :) Na druhou stranu ta ryba na vláčku má určo větší hodnotu jak vepř,co si budem namlouvat .