Pruty na feeder jako doplněk

Ahojte ...
Zvažuji koupi páru feederových prutů.
Navijáky použiju starší kousky z vláčky s větší cívkou, to by podle mě neměl být problém, sloužily parádně a teď jsou v šuplíku, páč jsem dostal lepší "bestie".

Moje představa je délka 360 se zátěží do 100g, ale možná se hodně pletu ...

Bude se jednat o doplňkovou rybačku na rychlo, kdy zkrátka dotanu chuť sedět u vody, moc nepřemýšlet, zakrmit a bavit se taháním čehokoli. Převážně menší jezýrka a odlehčovací kanály (cejni, kapříci, plotice, perlíni, karásci).
Oblíbená nástraha červíci, hnojňáci, kuku, těsto.
Házet budu MAX do 30 metrů, spíš ani to ne.
Háček 12 nebo 14, feederové krmítko, návazce plánuju tak 30-50cm, ale to bude podle pocitu.

V bazaru tu straší pruty Kingfisher Alt Meister Medium 350 za 3000kč, co na ně prosím říkáte? A cena?
Ty 3K jsou zároveň i jakýsi strop kolem kterého bych se chtěl pohybovat. Snad nekoupím plečku a když přijde, zdolá to i většího kapříka v klídku a pohodě ..

Možná bych zkusil i parmy na řece Moravě, pokud to bude reálné.

Děkuji za názory.
Petr
Autor diskuse: Brawler - Profil , 22.9.2013 feeder - náčiní, doplňky

Brawler - Profil | Út 24.9.2013 9:41:58

Palusko >> ano to mi říká kde kdo a já tomu věřím, ale nechci na to jít stylem ... neumíš plavat, hodíme tě do vody ... mám místa kam chodím např. na cejny a není problém tam tahat lopaty 60cm, jeden takový za docházku je minimum, taky mám místa kde jdou kapříci do 50cm po hnojňácích skoro na nához a taky jednu tůňku, kde na červy jdou tlouštíci (a to tak že pěkní) ... chodím sem za zábavou, třeba na 2-3hodinky posedět, pes se vyblbne, přítelkyně vykecá a já vytáhnu třeba 10 ryb, velikost je mi ukradená, všechno jde zpátky ... chci si na nich feeder nejprve ošahat, a jen učení dělá mistra=) ... teď to tahám na kaprové pruty a požitek je nulový, víš jak ...
až budeme s prutama jedno tělo, jedna duše :-D tak se možná vydám na Moravu ... dřív ne.

Palusko - Profil | Út 24.9.2013 8:51:35

Brawler >> Podla mna osobne si na rieke a hlavne na morave zachytas na feeder ovela lepsie ako na jazere.

Brawler - Profil | Út 24.9.2013 7:38:22

target 40 >> nebudu si kazit zážitek z parmaření pod splavem na feeder, tam na ně (a nejen na ně) chodím s vláčákem, jde mi spíše o případný lov na "klidné" části Moravy, kde by to podle všeho mohlo jít i s mediem

Bečetka >> ty pruty mají být na malé stojáky, to že se s nima vydám na Moravu je tam uvedené jen jako čistě náhodný jev, který by mohl nastat v případě, že uznám ty pruty za schopné poprat se tam např. s onou parmou, která se tady chytá často a pěkné kousky, takže jsem ji vybral pro porovnání ...
je mi jasné, že i na malé vodě mi do toho může praštit cokoli, proto jsem napsal, že zvažuju to medium, aby ten lov byl alespoň trochu důstojný a asi u toho i zůstanu


asi nebudu nijak zvlášť váhat a vezmu pruty AbuGarcia DiamondFeeder 3,6m/60-100gr, jsou ještě s cedulkama a fóliema, zabalené, nechytané, bez jediné známky použití ... za oba dám 1900kč (možná jsou kradené, dotyčný nevypadá že je opravdu vyhrál na závodech, fakt nevím a je mi to jedno)
pokud se na ně podívám z pohledu feederového panice, tak ty stojáky mi odchytají všechny co tu máme a pokud jde o Moravu, tak tam dám na vaše názory a hlavně na osobní pocity z toho, až se mi z těch jezýrek podaří něco vytáhnout ...

Děkuji za případné pohlavky :-D

Bečetka - Profil | Po 23.9.2013 19:07:30

KóĎA >> Já pricipielně souhlasim, ale nerad bych tady autorovi zas-ral téma diskusí mimo téma. Já bych asi dokázal většinu poměrů jen heavy prutem, ale často s měkčí medium špičkou líp čtu záběry, které nejsou nejupřímnější.
Jak říkám, tazatelovo zadání lokalit podle mě určitě není optimálně splnitelné buď jen mediem, nebo jen heavy. A když už jen jedno, tak heavy. Radím pořídit medium a po osahání stylu jít do levnější nové např. Daiwy než staršího dražšího použitého čehokoliv.

KóĎA - Profil | Po 23.9.2013 18:50:41

Bečetka >> pro mě je kritériem výběru prutu v první řadě místo kde budu chytat a až v druhé fázi co budu chytat respektive co bych chtěl chytat. V tom s tebou naprosto souhlasím. Ostatně i ráz tvojí feederové výbavy se mi jeví jako naprosto vyhovující. Já reagoval jen na toho timura, pořád mi to nějak neštimuje. Mně z nějakých osmi druhů fídru zůstali jen dva. Oboje m/h, oba s proměnou délkou. Pokryju s ním 95 % možných scénářů. A to jenom díky občasným návštěvám závodů. Jinak bych nic dalšího nepotřeboval. Ty scénáře jsou v zásadě dva, chytání na vodě kde jsou potřeba krmítka těžší než osmdesát gramů + futro (mé zvládnou maximálně velké osmdesátigramové krmítko a futro, odhaduji nějakých 120 - 130 gramů celkem) a dalším možném scénáři tj. chytání v blízkosti břehu - tam je i se zkráceným (360 cm) prutem chytání neohrabané.

target 40 - Profil | Po 23.9.2013 18:44:05

Bečetka >> omlouvám se , že se vkrádám do dialogu. Jsem ze stejného bydliště jako zadavatel diskuse. Řeka Morava kde chce lovit parmy je cca 50 metrů široká s hloubkou 2 metry a více při bězném stavu vody. Řeka je je mírně tažná, pod splavem kde je proud rychlý ( stanoviště parem ) používám 80g krmítko + futro , kmen 0,22 mm. Je to tak akorát aby sestava necestovala po dně. Za mě spíš heavy .

Bečetka - Profil | Po 23.9.2013 18:21:28

KóĎA >> no tak netvrdim, že moje možná vývojově starší, i když nový medium je měkčí než lepší značka na technické špičce a tudíž jsem měl handicap. Ale pořizovat si JENOM medium s tím, že chci chytat i tyto ryby je podle mě nevýhodné. A hlavně tazatel mediem může mít v hlubších tažnějších nebo rychlejších řekách problém (nevím, jakej charakter má dotazovaná Morava).

KóĎA - Profil | Po 23.9.2013 17:45:01

Bečetka >> viděl jsem amury 80 - 90 (na řece bez vázek) na medium - byly do 30 min venku. Sám mám pár amurů na řece (okolo sedmdesáti) na m/h (18 kmen, 15 návazec) a jestli to trvalo max deset minut. Na posledním kapro/feederovém videu MM 2 - 4 kg kapři jdou z vody jako po másle (na čistokrevné parabolické medium). Amur v tebou udávané velikosti bude mít okolo tří kil, nechce se mi věřit, že na takovou rybu by klasickej medium prut nestačil. Buď byl ten amur mnohem větší, nebo bych hledal chybu pohledem vpřed za současného předpažení :-)

Bambi.SpP - Profil | Po 23.9.2013 17:09:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Za mě ti doporučím tyto http://www.rco-fishing.cz/eshop/prut-delphin-magma-​light-feeder-360cm90-g mam je a na běžné chytání a za ty prachy jsou super je tam i recence mrkni na ně a uvidíš

target 40 - Profil | Po 23.9.2013 17:02:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brawler - >> zdar , na ty parmy pod splavem na Moravě chodím s heavy prutama. 70cm parma je za chvillku venku a nemusíš se s ní přetahovat čtvrt hodiny a narazíš tam i na pěkného kapra.
Mám Mikada Golden Bay feeder 360cm /140g
http://www.splavek.cz/shop/243-t.html
za ty kačky super proutky , nemůžu si stěžovat :-)

Bečetka - Profil | Po 23.9.2013 16:40:28

KóĎA >> Co to je "ti musí medium stačit"? Stačilo. Amura jsem dotáhl stěží ke břehu a u břehu si dělal, co chtěl, protože medium je prostě měkčí a já neměl šanci měkkým prutem rybu silově udolat a přitáhnout nebo otočit. Prut jsem rozhodně nešetřil, ale je na velkou silnou rybu MĚKKEJ. Po 20 minutách v dešti s nohou ve vodě mě bolelo rameno jako prase.

Palusko - Profil | Po 23.9.2013 12:09:18

Zajda >> Skludom aj na 100 :) Na morave ho davam aj 3 metre od brehu... Chodim vylucne na rieky kde je v niektorych usekoch medium na hrane. Na stojaka chodim feedrovat len kapre na pelety alebo boile a tam to chce uz tiez minimalne medium. A to som len tak poznamenal ze ta daiwa je dobry prut co teda naozaj je.

Zajda - Profil | Po 23.9.2013 10:57:50

Palusko >> Na házení do 30m? Hmmm...

KóĎA - Profil | Po 23.9.2013 10:56:20

Bečetka >> na takového amura ti musí medium prut s čtrnáctkou návazcem stačit naprosto v pohodě. A s tou jemnější špičkou, no nevím nevím. Já chytám na tvrdé uhlíkové špičky celoročně a nijak mi to nevadí.

Palusko - Profil | Po 23.9.2013 10:50:02

Bečetka >> Daiwa aqualite heavy je veeelmi dobry prut za tu cenu. Mam aj medium ale to je uz dost do paraboly.

Bečetka - Profil | Ne 22.9.2013 19:54:14

3.000 za bazarový zboží je dost na to, že za levnější peníze se dá koupit nová dobrá osvědčená značka. Jinak já letos s feederem začal a celou sezonu odchytal na jediný 2 feedrový pruty, který vlastním: medium do 90 g a heavy do 150 g. S oběma plus mínus obsáhnu veškerý revírový podmínky kolem bydliště a mohl jsem si už od jara pěkně porovnávat naráz plusy a mínusy využití heavy a media v danejch podmínkách lovu. Doporučuju totéž. Na light bych se vykašlal. Medium by mělo mít dostatečně jemnou špičku a pokud ti na to přijde opravdu slušnější ryba, budeš mít co dělat ji unavit a dostat v rozumném čase ke břehu. Jednou se mi na to pověsil amur 50-70 cm a dělal si s mým mediem co chtěl. Myslím, že bych ho vytáhl totálně vysílenýho, kdyby to neupálil. Něco podobnýho budeš mít imho s parmou. Navíc v jenom trošku proudnější vodě se ti light ohne proudem jako luk a bude nepoužitelnej, protože moc měkká špička. Ale to jsem se už vzdálil od původního dotazu... Heavy doporučuju ze svý zkušenosti Daiwa Aqualite 390 - já to koupil za dvojku, normálně je za 2500,-.

Zlejšek - Profil | Ne 22.9.2013 16:49:37

Brawler - >> jestli chceš hodně slušný feeedery do 3500kč/ks, kup. si Deimose od Mila. Luxusní proutky s cenou do 2500kč. mám verzi 3,6m už 5 let a max spokojenost.

Štěpsa - Profil | Ne 22.9.2013 15:43:06

Brawler - >> Ahoj, tu značku neznám, ale v bazaru se teď objevuje hodně inzerátů na shimano beastmaster, což je podle mě feeder na pořád. Dá se sehnat i za 2K a většinou jde o vůbec nepoškozené pruty. Já jsem sehnal za 1700, páč ještě študuju, tolik peněz nemám. Kdybys chtěl levnější je tu shimano catana a hyperloop, ale s hypeloopem bych na moravu asi nešel.

rumi7 - Profil | Ne 22.9.2013 11:54:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brawler - >> přesně to samý,co už napsal Anýzový dědek, jsem ti chtěl taky napsat.když už dva,tak každej s jinou gramáží a dýlkou.obsáhneš víc situací.podle mě se stejný feedry do páru neberou,tak jako je to u kaprařiny(můj názor).....lightku bych ale asi nevolil,to už medium s parabolickou křivkou a měkčí špicí.a druhej heavíčko.značku nechám na tobě,co ti víc vyhovuje.já mám tedy šíma(a nikomu je nevnucuju),ale s cenou jsme někde jinde.a jestli se nebojíš tady bazaru,tak se dají pořídit někdy opravdu pěkný proutky.tak jako já,koupil jsem tu aerocasta medium za 3000kč a k němu za 1000kč speedmastera heavy.takže pruty v hodnotě 10 000kč,jsem pořídil za 4000kč.....přeju šťastnou ruku

Anýzový dědek - Profil | Ne 22.9.2013 10:16:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejsem sice žádnej odborník, ale na stoják bych klidně šáhl po 3,30/ 10-80g a na řeku pak klidně 360-390/ do 100g...
Takže bych vzal dva, ale každý s jinými parametry.
Toť můj názor. Značku neřeším, tu nechám na tvé důvěře v tu či onu.

Palusko - Profil | Ne 22.9.2013 9:32:43

Presne tak, za tie peniaze kupis nove a lepsie od inej znacky. Parametre a gramaz si si zvolil spravnu, nepocuvaj rady ze mas kupit picker alebo light. Picker je fajn vec ale uzko specializovana na stojaky a kratke vzdialenosti bez krmitka, na morave by si si s nim neprdol. S mediom a 0,5 alebo 1 oz spicou sa da robit to iste co s pickerom len zdolavacka malych ryb uz bude silovejsia.

bobco - Profil | Ne 22.9.2013 8:49:28

Za tie peniaze sa daju kupit nove.

deglaser - Profil | Ne 22.9.2013 8:06:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brawler - >> Já chytám jen na feeder a to už hodně dlouho a jestly ti mohu poradit tak stačí jeden a to medium 3,60. A jakou firmu to je těžko říci každýnu sedí něco jiného. Mě osobně sedí shimano a to sem jich vystřídal hodně značek, výber je hold jen na tobě.

fishingboys - Profil | Ne 22.9.2013 7:53:04

Brawler - >> Zdravím, řešil jsem podobný problém, potřeboval jsem prut na pár návštěv u vody, jako doplněk, lov na kratší vzdálenost, nyní jsem si s ním hrál na rybníku v blízkosti stulíků a vytáhl bez problémů mj.kapříka 45cm. Volil jsem tento picker 270cm: http://www.rybolov24.cz/product/pruty/feederove/pru​t-lineaeffe-picker-/150 a osobně spokojenost. Rybu v klidu otočím, prut sám to poměrně dobře vykryje.
Než něco z bazaru, radši jsem volil novátora se zárukou, byť to není nějaká Top Star, ale má to tři špičky. Jak říkám, já spokojenost.

strecek - Profil | Ne 22.9.2013 6:58:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brawler - >> Zdravím, na prvních typech vod, co jsi uvedl bych se nebál jít ani s lightkou nebo picker, tedy minimálně v případě, že tam nejsou téměř žádné vázky. Na řeku na parmy by jsi potřeboval něco takového co jsi uvedl. Jinak s prutama od Kingfisheru nemám zkušenost, měl jsem od nich jenom telematch kterou jsem vyhrál a ta po pravdě vydržela asi rok mého používání, pak jsem ji zlomil. Téhle značce já prostě nevěřím.

Šámik - Profil | Ne 22.9.2013 0:50:47

Já nachytám nejvíc se šitkou za 200kč.Prdlajs.Měkká,střední,tvrdá špička. 3 metry a nazdar.

freddys - Profil | Ne 22.9.2013 0:42:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brawler - >> Ahoj, můj názor je rozhodně nebrat. Krom toho, že tu firmu moc nemusím (což je čistě subjektivní názor), je za tu cenu seženeš i nové...
http://www.nasoutokushop.cz/kingfisher-alt-meister-​3-5m-h-d8912
Jinak si také myslím, že není nutné chytat hned na dva feeder pruty. Ono když to jde, tak (asi proto, že nejsem závodník) mám co dělat, abych zvládal obsluhovat jeden. A v bazaru jsou i kousky trochu z jiné ligy. Kupříkladu ten Trabucco MRX-V je taková chuťovka, že kdybych nevyčerpal letošní "limit" na nákup nových hraček, už by putoval ke mě domů.

Barbusek - Profil | Ne 22.9.2013 0:38:12

Brawler - >> nerad bych hanil nabídku v bazaru, ale radši bych se s touto značkou neukvapoval. Jeden prodejce mi o ní řekl dost nepěkného :) Jinak parametry sis vybral dobře, myslím.

černásmrt - Profil | Ne 22.9.2013 0:36:45

Jestli chceš chytat pouze na menších vodách a chceš si dobře zachytat kup si jeden picker a máš vystaráno.

Šámik - Profil | Ne 22.9.2013 0:15:55

Určitě jako doplněk super.A kolikrát opravdu potěší.Cíleně je cíleně,ale překvapení je překvapení.A poznáním místa už to může být znalost.