Jak řešíte focení ryb u vody?

Ahoj rybáři, chtěl bych se jednoduše zeptat čím si na rybách fotíte úlovky a jak jste s fotkami spokojení? Já měl do teď mobil s 2megapixelovým fotákem (čudlíkáč) a fotky byli jakš takš, něž jsem ho zase utopil (jako už třetí v řadě :(. Chtěl bych kvalitu fotek posunou výš. Mám doma i 4roky starý 8megapixelový foták od Nikonu, ale skoro pokaždé když chci na ryby mám vybité baterie i když mám dobíječky. A další problém je v tom, že když foták (nabitý) sebou mám tak skoro nikdy nic nechytnu a když ho nemám nebo mám vybitý tak skoro pokaždné chytnu něco pěkného co by stálo za fotku.

Zvažuji zda koupit nový mobil s dobrým fotákem a nebo nový foták s dobrými bateriemi či foták na dobíjení.

Výhoda mobilu je, že ho člověk má pořád u sebe, ale nevýhoda, že se dělají s dobrým foťíkem už jen téměř samé dotykáče a baterie u nich vydží 1-3 dny, podle používání což je pro mě nedostačující.

Na druhou stanu, když budu pořád před každou vycházkou foták nabíjet či baterie dobíjet, aby náhodou u vody nezdechl (při v zimě) tak za chvilku odejde baterie.

Nevím si rady proto se ptám vás. Děkuji. Klidně vložte fotky z vašich mašinek. Petrův zdar.
Autor diskuse: kopik - Profil , 8.9.2013 všeobecné - ostatní

viceroy - Profil | Út 8.10.2013 7:50:53

uz cca 2 roky pouzivam stativ od XI XAO za 150kc cca a plne dostacujici

F.T.M. - Profil | Čt 3.10.2013 20:04:13

Normálně to řeším foťákem, ale večer při ulovení kapra jsem zjistil, že baterie jsou vybité, tak musel zaskočit mobil bez blesku a tady vidět je rozdíl :-))))))

Vendys 65 - Profil | Po 23.9.2013 21:32:00

kopik - >> Čus,většinou fotím u vody mobilem,vím,že na s foťákem se to nedá srovnat,ale zatím si nestěžuji,posílám jednu fotku focenou mobilem,

Kuban - Profil | Po 23.9.2013 20:59:33

GRUPA >> Bledě ti závidim..Letos jela k moři s mámou,pak s kamarádkou + asi 4x služebně,mě stejně "donutila" ještě na jednu dovolenou a to jsem myslel,že už toho bude mít dost a já si taky střihnu aspoň týden v kuse na Lábku :-)
Ale aspoň jsem si moh vybrat místo,jel jsem na jistotu do jedný zátoky,navíc se mi ji podařilo poprvé dostat pod vodu,do letoška jenom ležela na hladině :o)

GRUPA - Profil | Po 23.9.2013 18:57:07

Kuban >> je to krásný, asi taky budu muset jet k moři. Letos jsem se vyvlík a jel na ryby, poslal jsem tam jen ženu, děti a tchýni. Příště mi to ale asi neprojde. :-)

Rostik - Profil | Po 23.9.2013 16:46:16

Zdravím,loní jsem pořídil olympus vg-160 a za ty peníze musím říct hodně dobrý. Samozdřejmně to není zrcadlovka,ale pokud nejsi nějak moc náročný tak určitě doporučuji. Baterku ma nabíjecí jak u telefonu,takže vydrží opravdu dlouho. Co se týče natáčení videa,tak přes den celkem solidní kvalitka. Mám dotykáč s dobrým foťákem,ale vždycky použivím na focení foťák :)

Yoraq - Profil | Po 23.9.2013 16:01:30

Mě se na rybách vyplácí tato pomůcka. Stačí omotat kolem větve, stoličky atd., našroubovat na ni foťák a je to. do země zapíchnu vidličku na místě kde se pak vyfotím s rybou, abych s ní nelítal tam a zpátky. Jinak k tvému dotazu na mašinku... Megapixely nejsou hlavní věcí, podle které by jsi měl vybírat foťák (pokud neplnánuješ svoje úlovky tisknout na A1). Dívej se i na čipy, světelnost, ohniskové vzdálenosti a u rybaření asi hlavně odolnost. Já nosím na ryby malý kompaktík od Olympusu. Je hodně odolný a levný.

http://www.aaron.cz/produkty/olympus-tg-310-blue

Kuban - Profil | Po 23.9.2013 15:48:51

GRUPA >> nějak to spadlo,ještě jich švihnu pár ;-)

nofish - Profil | Po 23.9.2013 15:33:15

kopik - >> Řeším to tak, že ryby u vody nefotím. Buď ji hned majznu po hlavě a mrtvé se prý nefotí, nebo ji pustím hned. Na co fotky, nemusím někomu dokazovat, že obas i něco chytnu :-)

Kuban - Profil | Po 23.9.2013 15:22:09

GRUPA >> Tak jsem ho testnul-asi 1500 snímků pod vodou- a předčilo o moje očekávání:-) Mám se přes zimu čím probírat a třídit..Labe to není,ale bylo dobře ;-)

Anýzový dědek - Profil | Út 10.9.2013 14:50:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kolib >> Není zač...))

kolib - Profil | Út 10.9.2013 14:40:21

Anýzový dědek >> díky

Anýzový dědek - Profil | Út 10.9.2013 13:40:59

kolib >> Jednou začít musíš, protože jinak začneš stát na místě a budeš fotit tzv. do šuplete. Pokud víš, že jsi pro tu fotku udělal maximum a neodflákl jsi jí, tak případné negativní reakce pokud jsou věcné, mohu tvoje focení posunout kupředu.

lunimus - Profil | Út 10.9.2013 13:40:17

robbie >> hehe ... je jasné, že si teraz nepobežíš kúpiť foťák s AA baterkami ... ak má slúžiť vyslovene ako dokumentačný, tak tento canon bude fajn

Možnosť alternatívneho zdroja je dôležitá hlavne v prípade, že chceš fotky posunúť až na profi úroveň a fotíš veci, kde potrebuješ spraviť X sekvencií záberov. Napr. som fotil jeden basseballový turnaj. Ak chceš mať záber, kde má pálkar loptičku presne na pálke, tak spravíš sekvenciu 7-15 fotiek za sekundu, pričom každý záber trvá max 1/1000s tak vyplieskaš bateriek celkom dosť a i tak sa ti záber nemusí podariť...
Alebo sa posadíš k vode, kde čakáš na výskok parádnej ryby ... tiež potrebuješ mať pustenú sekvenciu záberov ...
Ale v takomto prípade by som už ťahal so sebou zrkadlovku s komplet príslušenstvom :)

A ako som už písal, je treba rozlišovať čo fotím a za akým účelom to fotím. Podľa toho sa rozhodnem, či mi stačí mobil, kompakt, alebo zrkadlovka.
Nemá význam fotiť grafikon MHD zrkadlovkou. Najdôležitejšie je však robiť fotky tak, aby sa páčili nám samým a aby nás to bavilo. Ak sa to bude páčiť aj okoliu, je to len plus. Ale čo by som mal z fotky, ktorá sa všetkým okolo páči, len mne samému nie?

kolib - Profil | Út 10.9.2013 12:31:52

Anýzový dědek >> Tak to je trefa do černého :-) proto ještě nikde své foto neukazuji :-) ale baví mě to :-)

robbie - Profil | Út 10.9.2013 12:31:23

lunimus >> Díky, vykonám. Info o dátume mi až tak nechýba. Ako som písal, viem že je to takmer najnižšia rada od Canonu, ale vozím ho zo sebou na prívlač v ruksaku a zrkadlovka by bola zbytočná záťaž.
Ohľadom Li-Ion, nechcel som Ni-MH / Ni-Cd kvôli samovybíjaniu. Takto mi to vyhovuje :)

lunimus - Profil | Út 10.9.2013 12:10:34

robbie >> jedna drobná rada ... vypni si na foťáku dátumovú clonu. Ničí ti to každú jednu fotku. Ak budeš chcieť raz niektoré fotky použiť do tlače, tak si odkázaný na retuš, alebo orez ...
Ak ti chýba info o dátume a čase vytvorenia, tak si pozri dátum vytvorenia súboru.
Nehovoriac o tom, že tieto informácie sa automaticky vkladajú do EXIF-u kde u niektorých typoch foťákov máš ešte aj info o GPS pozícii fotografa.
Exif dokáže čítať ktorýkoľvek trochu lepší prehliadač fotiek počnúc IrfanView, cez ACDC až po profi nástroje a samozrejme každý jeden foto editor, ako napr GIMP, alebo Photoshop ...

lunimus - Profil | Út 10.9.2013 12:03:48

kolib >> to je úplne v pohode, že si laik :) každý nejako musíme začať :)
V tom má aj Anýzový dědek čiastočne pravdu, že fotku robí fotograf a nie fotoaparát.

V bývalej robote som mal kolegu, čo si kúpil kvalitnú zrkadlovku len preto, že chcel byť "in" ... lebo sme tam boli skupinka ľudí, čo robila celkom slušné fotky a väčšina z nás mala zrkadlovky. Bohužiaľ mu zrkadlovka nepomohla, skôr ublížila - zrkadlovku už totiž treba vedieť používať a používať zrkadlovku v čisto automatickom režime a navyše len s jedným objektívom je zvrhlosť ...

Oproti tomu som bol raz na výstave istého fotografa, kde fotky po technickej stránke boli nič moc. Bol tam veľký šum, veľké zrno atď. Okrem iného bol na výstave vo vitríne aj foťák, s ktorým bola celá táto séria nafotená. Tuctový kinofilmový foťák s fixným zaostrením, fixnou clonou ... len natiahneš a cvakneš ... mašina, ktorú kúpiš od číňanov za pár drobných ... ale tie fotky mali v sebe úžasný kus života. Priam z toho dýchala atmosféra miesta, ktoré bolo zachytené.

Fotograf, čo to má v oku, spraví dobrú fotku aj s pinholkou (pre info http://www.pinhole.cz/cz/pinholecameras/whatis.html​)

Je to však vec, ktorú môžeme rozobrať v inom fóre, alebo cez privátnu poštu a nezaťažovať túto diskusiu :)

Aby som znovu nerozprával len všeobecne, tak znova niečo poradím :)
Ako Robbie spomínal, používa kompakt - Canon - chcel kvalitu, nízku cenu a Li-Ion baterku.
Kvalita je primeraná cene. K tomu sa nebudem vyjadrovať. Čomu by som sa však osobne vyhol je práve Li-Ion baterka pri lacných modeloch.
Nie, nie je to preto, že sú zlé. I keď v danej cenovej relácii nie je možné od nej očakávať to, čo od mojej baterky, za ktorú by som si kúpil celé 3 tieto spomenuté foťáky. Znova platí, že cena je primeraná kvalite.
Ide však o to, že kompakt si beriem väčšinou na dlhšie výpravy bez možnosti dobíjania akumulátora. Napr na dovolenku v zahraničí atď. alebo, keď potrebujem ušetriť miesto v batožine.
Just sa mi potom stane, že v priebehu dňa akumulátor celý vybijem a som nahratý ...
Takže som zástancom, že ak kompakt, tak s klasickými AA/AAA batériami, ktoré sa dajú kúpiť pomaly v každej PNS.
Dokonca aj k mojej zrkadlovke mám batery grip, kde mám adaptér a môžem miesto 2x Li-Ion akumulátora použiť klasické AA baterky. No a môžem ti povedať, že s jedným akumulátorom spravím cca 600-700 záberov a už sa mi stalo, že pri fotení v teréne som vybil 2 akumulátory a došlo aj na AA baterky :)
U kompaktu s takýmto počtom záberov počítať samozrejme nemôžeš, ale neviem si predstaviť, že by mi došla šťava a ja nemám žiadnu možnosť alternatívy :)

robbie - Profil | Út 10.9.2013 11:43:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

robbie - Profil | Út 10.9.2013 11:30:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.

šmudla007 - Profil | Út 10.9.2013 11:27:36

kopik - >> Když chytnu pěknou rybu která by stála za fotku a nemám foták(nenosím).. tak vemu rybu a fotím doma na zahradě nebo v domácnosti.
Dá se aji poprosit náhodný kolemjdoucí s fotákem v telefonu. S fotkami jsem spokojený, protože na fotky nemám nijak extra požadavky, su skromný.

robbie - Profil | Út 10.9.2013 11:22:29

Na ryby mám Canon A2500, za tú cenu uplne v poriadku, mne postačuje. Chcel som čo najlacnejšie, ale zároveň kvalitnú značku a napájanie Li-Ion aku.

Anýzový dědek - Profil | Út 10.9.2013 11:11:43

kolib >> To je v pořádku, že ti vyhovuje třeba Olympus.Ale já měl na mysli, že pokud je fotograf tzv. slepý,tak mu nepomůže nic.

kolib - Profil | Út 10.9.2013 11:03:23

lunimus >> ok.. souhlas jsme jen laik:-)

lunimus - Profil | Út 10.9.2013 10:51:37

kolib >> Tiež som si myslel, že najlepšie fotky robí olympus, ale to len dovtedy, kým som sa o fotografii a o fotení nedozvedel viac info...
A musím povedať, že nie je Olympus ako Olympus a nie je Canon ako Canon a podobne Nicon. Predpokladám, že Hasselblad ti asi nič nehovorí a o "nejakom" fullframe si asi len niečo počul ....

Súhlasil by som s tvojím tvrdením jedine, že by si povedal, že kvalitný oly je lepší, ako nekvalitný canon. Alebo ak by si povedal, že v kategórii kompaktov ti oly sedí najviac, ale s tvojím všeobecným tvrdením bohužiaľ nemôžem súhlasiť...

Aby som však niečím pomohol zadávateľovi tohto fóra, tak poviem, ako to riešim ja.
Keďže ryby na suchu nie sú zaujímavé fotografie pre svetové fotobanky, ale sú zaujímavé "len" pre rybárske časopisy a médiá a ja nepredpokladám, že by som ulovil rybu vhodnú na titulnú stránku prestížneho časopisu, tak svoju zrkadlovku bežne k vode nenosím.
Väčšinou sa jedná len o dokumentačnú fotografiu, kde sa pochválim svojím kamarátom na webe - aha, toto som včera vytiahol z vody ... a k tomu stačí v princípe hoc aký mobilný telefón.
Ako ale hovoríš, že chceš posunúť svoje fotky vyššie, tak za predpokladu, že ich nechceš posúvať až na komerčnú úroveň, bude pre teba zrejme kvalitnejší kompakt dostatočným riešením :)
Ak môžem poradiť, kúp si menší kompakt, ktorý bude vodotesný (odceníš pri "utopení") a bude mať statívový závit na tele. K tomu si kúp malú prenosnú trojnožku - dôležité, ak si pri vode sám :)
Samospúšť má pomaly už aj každý mobil, takže to u klasického kompaktu predpokladám ako štandart.
Ak sa bojíš výdrže batérií v zimnom režime, odporúčam ti menší kompakt, ktorý môžeš mať strčený vo vnútornom vrecku bundy. Tam bude mať minimálne +10-15°C čo je dostatočné, aby sa ti zimou zbytočne nevybíjal.
Ak budeš mať kompakt, ktorý používa klasické AA, alebo AAA baterky, tak v zimnom režime ti odporúčam používať buď kvalitné akumulátory, alebo obyčajné alkalické batérie. Rozdiel je v tom, že kým bežný akumulátor má 1,2V batéria má 1,5V. Zimou sa môže stať, že to poklesne na 80% a necelý 1V je pre kompakt nedostatočný, kým na klasickej baterke ti ostane 1,2V čo máš vlastne na začiatku aj na akumulátore :)

kolib - Profil | Út 10.9.2013 10:42:51

Anýzový dědek >> Ano máš pravdu ale takový laik jako já potřebuje pomoci více a tu pomoc jsem našel u této značky :-)

Anýzový dědek - Profil | Út 10.9.2013 10:04:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kolib >> Fotku vždy dělá fotograf a technika mu jen dopomáhá....-:)))

kolib - Profil | Út 10.9.2013 9:43:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nejspolehlivější a nejhezčí fotky dělají fotoaparáty olympus... nedám na ně dopustit :-)