Rybolov Nový Zéland

Rád bych nasosal od místních MRK kolegů co nejvíce relevantních informací o rybolovu na Novém Zélandu. Vím, že se již řadu let na MRKu veřejně rybářské destinace neprobírají, neb panuje obecná obava, že dané místo vyplundruje banda nezbedných Netipů. Leč, nemyslím si, že zrovna Nový Zéland je místo, kam by se každý hned hnal. Tudíž velmi ocením ideálně osobní zkušenost, jak s lovem na NZ, tak i s možnými peripetiemi života a pohybem v místní přírodě apod.

Pokud je to podstatné, tak budu na jižním ostrově a v plánu mám vláčet na řekách či jezerech. Moře mě moc neláká. Co se týče času, budu tam v říjnu, tj. na NZ bude jaro. Pořád zvažuji, zda potřebuji brodit, nebo zvládnu lov ze břehu. Na rybolov budu mít necelý měsíc. Odkazy a obecné info k rybaření na NZ jsem četl na ofiko NZ stránkách. Jde mi spíš o tu zkušenost...

Díky.
Autor diskuse: Hugo Fisher - Profil , 30.5.2013 dravci - revíry, cestování

Jerimo - Profil | St 2.8.2017 1:27:54

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 31.7.2017 12:59:17 >> Predavaju tam tiez knizku - Salmon Fever, ktora je cela iba o chytani lososou a je fakt dobre spracovana. Su tam popisane sposoby lovu a dost presne aj miesta a cas, kedy chodit na ktoru rieku. Stoji sice asi 40/50 dolarov, ale ked chces lososom na zelande venovat dva a viac tyzdne tak to mozno aj stoji za to :P
V prilohe mala ukazka.

Šela123 - Profil | Po 31.7.2017 14:00:44

Ps losos se mi také poštěstil sice né obří ale tak 60cm v tom nejvyhlášenějším ústí řeky ale jsou to už leta. Také na surfovej prut není problém zajít na pláš na žraloky nebo zmiňované tuňáčky ...Jo to byli časy...

Šela123 - Profil | Po 31.7.2017 13:56:05

Také jsem kdysi byl rok na NZ a pár pstruhu přes 70cm se mi podařilo musím říci, že nejvíce fungovali klasické rotačky stříbrná, měděná vel.3 nebo malé woblery. Dálší co bylo super tak lov v místech kde se řeky vlévají do oceánu při přílivu a mořské ryby najíždějí na sladkovodní drobotinu ...souboje s tuňáky kolem 1m na surfové pruty byly mazec.(nástraha z benzínové pumpy boníto byla to) Také všude na NZ se dá kdekoli chytat obří úhoři kteří zde dorůstají i více než 2 m prostě v noci na kus párku ať to hodíš kamkoli tak ho tam máš ...měl jsem v autě udírnu a udili až jsem se jich přejed ..

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 31.7.2017 12:59:17

Jerimo >> Děkuji moc. Tvoji mapku jsem prostudoval. Je mi jasné že chytit lososa tam bude hodně o stěstí, ale aspon to nezkusit by byl hřích. :)

Jerimo - Profil | Po 31.7.2017 2:28:46

Ahoj sezona na lososy je od konca novembra do konca aprila. Najlepsie mesiace su februar az april. Rieky odporucam rangitata, rakaia, waimakiri a ostatne na vychode (ani west coast nieje na zahodenie). Mozes sa prihlasit na odber newsletru north cantenbury - https://fishandgame.org.nz/about/newsletter/
Pocas rybarskej sezony posielaju kazdotyzdenny report o riekach a ulovenych lososoch. Lososov na zelande nie je az tak vela 100vky az 1000ky na rieku, takze je to dost o stasti. Mne sa ani po mesiaci nezadarilo a ten jediny co mi zabral, tak sa utrhol :(

Attta_vlastimil_vasi - Profil | St 26.7.2017 9:38:47

Zdar chlapi, nevíte někdo jeslti se dají pochytat na jižním ostrově v prosinci lososi? Táhnou tam v tu dobu ještě? Popřípadě nějaké konkrétní tipy na řeky? Díky moc. Ať vám to kouše. :)

Lukas22 - Profil | Ne 18.6.2017 16:23:23

Jerimo >> vyborne

Jerimo - Profil | Ne 18.6.2017 15:32:39

Ahojte,

v roku 2015 a 2016 som stravil 15 mesiacov na Novom Zelande a dost casu venoval prave rybacke (hlavne sladkovodna privlac). Pochodil som skrz - naskrz oba ostrovy. S cesty sme si s priatelkou pisali blog a nakoniec som vsetky miesta a clanky nahadzal na prehladnu mapku. Je tam aj zoznam asi 60 miest kde som lovil ryby, s dajakymi poznamkami, pripadne fotkami, linkami na clanocky na blog.
Mozno sa to dajakemu rybarovi co bude chciet navstivit tuto krasnu krajinu bude hodit :)
http://nztrips.tumblr.com/mapa (treba sledovat tie rybycky na mape)

Svato.svk - Profil | Út 22.11.2016 10:42:24

V podstate tu už všetko o bio-checku a vybavení povolenie odznelo, ale tiež pridám pár svojich prívlačiarskych skúseností... Severný ostrov - lov na jazere Taupo z brehu ťažký.... treba ísť na loď a to už nieje to pravé. Rieky v okolí Taupa plné veľkých dúhakov a aj potočákov. Najmä okolo Tongariro river na juhu alebo na severe jazera je Wikato river - cca 4km od elektrárne je taký geotermálny prameň, super miesto. Lov na jazerách ma osobne nebavil a popravde som na nich ani nič nechytil... zameriaval som na 99,9% len na rieky. Vlastne na Rotorue som niake duhaky ulovil. Inak každá riečka má ryby, len tým že Sever je preludnenejší, je tam aj väčší tlak... južný ostrov od ľadovcovej rieky Wairau pri Nelsne a okolí - veľa pekných ryb... Najepickejšie ale považujem úseky na juhu okolo Wanaky... krásna príroda pod Mt. Aspringom, čistučká voda a sightfishing.... Samostatná kapitola sú kanály Twitzel, kde sú brutálne obrovské dúhaky a potočaky spolu s lososmi... mám tam stále pár kamarátov Čechov, ale všetci žijú a chytajú hlavne južák. Sever menej a menej ľudí. Ak máš niake otázky, kľudne napíš správu.

Hugo Fisher - Profil | Po 21.11.2016 11:59:20

Povo jde vyzvednout na kontaktnich mistech Fish and Game (ne fishing and hunting, ackoli tam asi taky :) ).

Hugo Fisher - Profil | Po 21.11.2016 11:21:40

Žádňas >> ahoj, sorry, jsem zrovna na cestach a signal a data je tu obcas zazrak mit. Obecne potrebujes auto, bez auta jso vice mene v hajzlu. Pak potrebujes koupit povolenku, pokud chces na reky/jezera. Jde koupit uz z cr. Protoze bry odletas, idealni je nechat si ji poslat nekam na nz. Taky jde vyzvednout primo u fishing a hunting v kanclu pro tebe nejblizsiho mesta. Pocitej s tim ze pro tebe jako cizince bude drazsi nez pro mistni. Pak uz neootrebujes krom vybavy nic, jen mrkniut do radu, co dostanes k povo, nebo na web nzfishing.com. Tam je informaci habadej. Staci hledat a cist. Na severnim jsem nebyl. Ani jednou. Nejak me nicim zatim nelaka. Priroda je dle meho na jiznim. Navic na severnim to neni tak bezpecne, co se vykradeni aut tyce... V prosinci zacina tah lososu do rek. Nevim ale opet, jak je to na severu. Pokud bys chtel brodit, nesmis na nz privezt boty s filcovou podrazkou. Je zakazana. Taky obecne je fajn precist si neco o bio kontrole na letisti, abys vedel, co te ceka. Co se tyce vod - pstruzi jsou opravdu asi vsude, lec cim snazsi misto, tim vetsi sance, ze hazes do vody, kde uz hazelo milion pred tebou. Takze doporucuji hledat a chodit. Taky nevim, zda vybavu potahnes, nebo koupis tu. Pokud bys neco resil, pisni spis sem. Snad se ozvu. :)

mastrof - Profil | So 19.11.2016 19:24:17

kaprus >> to si nemyslim, normálka sme to tam jedli. Každopádně když jsem přišel do fishing and Hunting, což je místní síť loveckejch a rybářskejch potřeb, a chtěl jsem po prodavačovi něco na úhoře, tak první co mi ukázal byl trojzubec. Prý nejůčinější metoda na úhoře, do vody hodit večer kus pořádně krvavýho masa, svítit do vody a číhat s trojzubcem.

mastrof - Profil | So 19.11.2016 19:12:17

ZT79 >> jj didimo je svinstvo, ale musel by si bejt slepej tupej a ignorant aby sis nevšim všudypřítomných check, clean, dry cedulí. jinak s tim oceánem máš pravdu, druhová pestrost sladkovodních vod NZ je žalostná. Ale zas chytit si pořádnýho pstruha taky neni k zahození;)

ZT79 - Profil | Pá 18.11.2016 11:38:15

Imho, jet na NZ a chytat tam ve sladkých vodách je velká škoda. Mnohem lépe a jednodušeji si zachytáš na oceánu. Navíc tam nikdy nevíš co chytneš. Ve sladké vodě na NZ víš na 95% co chytneš.
Taky mnoho zahraničních muškařů včetně těch českých nezná základní pravidla o pohybu v NZ vodách, nebo na to kašlou a tak o "didymo" není nouze!

Pokud i přesto po tom toužíš, doporučuji hledat zde http://nzfishing.com/

mm.carp - Profil | Pá 18.11.2016 11:06:37

.

kaprus - Profil | Pá 18.11.2016 10:23:23

mastrof >> Mám pocit, že ti ouhoři sou tam posvátní a je za to skoro kriminál :D

mastrof - Profil | Pá 18.11.2016 9:28:32

Žádňas >> pokud rád chytáš úhoře tak jedeš do úplného ráje, já od pobytu na zélandu nechci úhoře ani vidět, kamarád tam lousknul cca 150ku a nic podobného už nechci vidět, byla to obluda.Berou všude, stačí se setměnim nahodit na kus masa, je jedno co je to za maso, může bejt klidně kuřecí. K tomu moři, spíš se mi osvědčilo chytat z útesů než písčité pláže...

mastrof - Profil | Pá 18.11.2016 9:24:19

Žádňas >> ciao, sice už to nějákou dobu je co sem trajdal po NZ ale měl jsem také auto a začínal jsem na severnim ostrově. V podstatě se to dá tak trochu rozdělit podle výskytu pstruhů, severní ostrov= duháci, jižní = potočáci. Neni to dogma, ale obecně to celkem platí. Povolenku si koupíš v každejch rybářskejch potřebách. Na severnim ostrově se nachází jezero Taupo vyhlášené úlovky duháků přes 20kg. Ale ty už se chytaj na troling, se pstruhařinou to má málo společného... Když zajedeě někam k řece a kus si jí projdeš, většinou něco čapneš. Pokud by sis půjčil 4x4 auto dostaneš se dál ze silnice po 4x4xroad a tam bejvá pstruhů vícero ve větších velikostech. Na moři je to všechno zadarmo, povolenka není nutná, většinou sem kupoval jako nástrahu squidy na benzínce nebo pár krevet normálka v krámě. tip na konkrétní řeku ti nedám, bo už si žádný jména nepamatuju, ale nemusíš se bát, plavou tam v každý louži;)

Žádňas - Profil | Čt 17.11.2016 22:40:34

Ahoj,

trochu to tu oživím a snad získám nějaké rady. V prosinci se chystám na NZ na 1 měsíc, mám v plánu si půjčit auto a projet severní ostrov. Rád bych to spojil s nějakým rybařením ale co jsem tu četl tak většina byla na jižním ostrově.

Máte nějaký tip kde bych se dočetl o nějakých řekách či jezerech kde je možné muškařit či vláčet?

Je mi jasné že sever asi nebude tak atraktivní na tohle jak jih ale určitě tam něco bude :)

Díky moc za každou radu či tip

koubic - Profil | Út 24.2.2015 13:53:22

FishingBrothers.sk >> čau, Hugo je v současné době mimo MRK, ale psal jsem mu, že ses ho tady ptal. pokud se ozve, pošlu ti na něj kontakt

xDanielS - Profil | Út 24.2.2015 7:25:42

kaprus >> Já tam chci pořád. Zrovna včera jsem ukecával kámoše, co odešli do Austrálie, aby se přestěhovali na NZ :-D

kaprus - Profil | Út 24.2.2015 7:14:20

xDanielS >> Sebral ho z hladiny pri koupacce o_O
Tam sem vzdycky chtel....

xDanielS - Profil | Út 24.2.2015 6:57:10

kaprus >> Slyšel jsem, že tam jsou tak velký pstruzi, že si člověk musí dávat u vody bacha, kdo ví...... :-D

kaprus - Profil | Út 24.2.2015 5:34:57

Takže tam zůstal o_o

Zajda - Profil | Po 23.2.2015 17:00:35

FishingBrothers.sk >> Když si klikneš na "r" v kroužku za nickem páně Fishera, tak zjistíš, že na Mrku už neexistuje. Takže máš smolíčka..:-(

FishingBrothers.sk - Profil | Po 23.2.2015 5:41:21

Hugo Fisher - >>
Zdravim vas. Nasiel som vasu diskusiu a prispevky o
Novom Zelande. Prave tu cestujeme a rybarcime s priatelkami :)) bol by som vam velmi vdacny, ak by ste nam vedeli poradit pekne miesta na rybacku na pstruhy. Sme na juznom ostrove. Vopred vam dakujem.

Pedro1 - Profil | Pá 19.7.2013 11:47:15

Zdencek >> Paráda.

Akorát by mě zajímalo,co žerou v takhle čistý vodě kromě masa,kterým je krmí člověk.
Raky?Nebo loví vranky?Nebo ...?

Hugo Fisher - Profil | Čt 11.7.2013 15:25:07

Lauri >> :))))

Lauri - Profil | Čt 11.7.2013 15:22:41

Hugo Fisher >> znám jednoho rybáře na Zélandu, ale ten chytal pstruhy do rukou. Bohužel si s počítačem moc nerozumí, takže ho nemůžeš kontaktovat

Hugo Fisher - Profil | Po 1.7.2013 11:00:33

Zdencek >> hodne zajimave, lec uhor ani pripadne zadna morska ryba nejsou mym cilem na NZ.

Losos by se mi libil. Ale nechci byt "nenasytny". :)

Zdencek - Profil | Po 1.7.2013 8:36:59


jsou tam jedni z nejvetsi sladkovodnich uhoru na svete...

JHolc - Profil | Ne 30.6.2013 23:01:11

Já osobně ti můžu poradit spíš místa na jihu Jižáku, tam to znám dobře. Pokud chceš na trek a přitom chytat, tak byla úžasná Hunter river, ale je to cca 5-ti denní trek a zachytáš si dva dny... :-) Ale zase se dostaneš na místa, kam rybáři lítají tak cca desetkrát do roka vrtulníkem. Vlastně většinu řek okolo Wanaky jde projít pár desítek km proti vodě - Makarora r., Young r., ... Jen pozor, na některé řeky tam dole musíš mít speciální povolenku (backcountry licence) je zadarmo a vystaví ti ji jakékoliv centrum D.O.C. Nevynech Clutha r. - nejlepší je nechat auto v Albert townu, je tam krásnej camp přímo u vody. Kdybys chtěl bližší info, tak písni do osobky - Zéland je sice daleko, ale Češi už si tam stihli udělat "jméno"...

Hugo Fisher - Profil | Ne 30.6.2013 10:49:17

JHolc >> ahoj. Zacinam v Motuece, kde fotim svatbu. Az dokoncim job, beru obytne auto a vyrazim na tri tydny nekam smerem "dolu". Presnou trasu jeste nemam. Ale rad bych asi dojel na uplne nejjiznejsi cast ostrova. Chytani chci pojmout formou treku. Tj. prut sbalenej v batohu, prochazka prirodou, podle moznosti lov.

Hugo Fisher - Profil | So 29.6.2013 23:39:00

Panove, diky moc za rady a poznatky. Prave jsem se vratil z prace, v nedeli pisnu s konkretnimi dotazy, v kterych jeste "plavu". :)

Dik moc. :)

Martin Stuchlik - Profil | So 29.6.2013 21:54:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, na jiznim ostrove jsem cestoval tri tydny v roce 2007; v prubehu dne jsme cestovali a navecer vzdy zastavili u reky/jezera/potoku a chytli si rybu k veceri. Pstruhu je temer vsude dostatek, ale jako u nas berou jen brzy rano nebo chvili pri setmeni. Mistni mi doporucili zejmena plandavky ABU Toby v barve cerno stribrne, ale da se pouzit vse na co se chyta i u nas. Na jezerech jsme moc uspech nemeli, obcas se nam povedl jezerni pstruh po setmeni, kdy vyjeli lovit do melcin. Podle mistnich to chce lodku a lovit na hloubkach. Fantasticke chytani je na potocich a rekach, obvykla velikost ryb je 30-40cm. Na kanalech a v rekach, kde jsou klecove chovy lososu, lze v celku bezne chytit i lososa 60cm+. Vedle vlaceciho prutu na lososovite ryby bych doporucil s sebou i tuhy sumcak s vlascem 0.45+ s velkym jednohakem na tamejsi uhore, jsou to uchvatny ryby. U jakekoli vody staci za tmave noci bez mesice a hvezd hodit nekolik kousku masa na melcinu ke brehu a behem 10-15 min priplavou uhori, lidi se neboji a da se na ne prakticky dosahnout. Je ale mozne, ze uz je neni mozne lovit; tenkrat se diskutovalo jejich pripadne chraneni. Chytali jsme i v mori ve fjordech, lovili jsme prevazne hlavacovite ryby. Lov z lodky na mori se vyrovna Norsku (napr. myslim oblast Kaikoura), ale je to celkem nudna masarina.

DeFoRt - Profil | So 29.6.2013 19:40:59

Ako je to tam s rybami? nie je to take ruzove ako to vyzera na videach nie?