pozastaveni členstvi v črs

Je ňejaka možnost pozastaveni členstvi v črs.Bez toho aby človek pro obnoveni clenstvi musel znovu skladat zkousky.Treba z duvodu dlouhodobe tezke nemoci,nebo odcestovani na delsi dobu z ceske republiky.Dekuji vsem za radu.
Autor diskuse: Oldas 666 - Profil , 6.3.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

arnošt - Profil | Čt 7.3.2013 22:28:34

computerfish >> Tak to se budu muset někdy přeptat,jestli dneska už jsou znovu potřeba zkoušky.Já byl tenkrát dost překvapenej,ale samozřejmě jsem neprotestoval...

alfonz42 - Profil | Čt 7.3.2013 22:23:34

FRANK71 >> Ano!!! Všechno je to byznys, i rybařina.

computerfish - Profil | Čt 7.3.2013 22:21:21

arnošt >> No bývávalo. Dnes je to jinak určitě i na Kladně.

FRANK71 - Profil | Čt 7.3.2013 22:18:47

alfonz42 >> Zase se plkaj blbosti. Je to prostě u každé MO jiný. U nás školení pro dospělé není jako můžu zaplatit členství v květnu a nic se neděje jinde by mně třeba povolenku nevydali.

arnošt - Profil | Čt 7.3.2013 22:18:10

Já teda nevím jak někde jinde,ale já když jsem si šel po hezkých pár letech pro povolenku na rybářský svaz u nás,tak jsem se ptal,za jakých okolností jí můžu získat a k tomu rybářský lístek.Jako asi dvanáctiletý jsem lístek měl na nějakých pár let,pak dlouhou dobu pauza a bylo mi vysvětleno,že lístek a povolenka je otázka peněz a hodiny času,kdy si lístek zaplatím na magistrátu a povolenku dostanu u nich na RS.A večer už prý můžu klidně chytat a žádné zkoušky už se nedělají.Ani nikoho nezajímalo,jestli jsem někdy v minulosti nějaký lístek měl.Takže mě zaráží,jestli je to někde jinak než u nás na Kladně...

alfonz42 - Profil | Čt 7.3.2013 22:12:49

hraji >> Je třeba si uvědomit, že na Moravě jsou daleko inteligentnější lidé a hlavně tolerantnější.

computerfish - Profil | Čt 7.3.2013 22:07:41

hraji >> Je docela zvláštní že v MRS to jde a v ČRS to možné není. Je to naprosto logické. Deset let platnosti rybářského lístku si myslím je maximum, aby rybář neztratil kontinuitu s informacemi a znalostmi. Pak logicky přezkoušení. Teď člen nemá jinou volbu. Chytáš nebo nechytáš je to jedno stále plať.

hraji - Profil | Čt 7.3.2013 21:52:11

computerfish >> když ono to není postavené na tom, že by bývalý člen přišel o kvalifikaci, vyloženě to mají postaveno na tom, že výbor určuje, jaké proceduře se nový člen podrobí (zápisné, školení, přezkoušení, ostříhání do hola atd.). V tom je kouzlo. Oni se neohlížejí na zákon, oni si určili vlastní pravidla a ta jim dovolují vše.
U nás třeba člen nový člen, pokud má platný RL, žádné zkoušky nedělá, není důvod.

computerfish - Profil | Čt 7.3.2013 21:46:30

minoq >> Dle mého trochu divná úvaha.
1) Rybářský lístek obdržím na základě kvalifikačních předpokladů vykonáním zkoušky. Důkazem a dokladem o nabytí kvalifikace je právě státní rybářský lístek.
2) Platnost mé kvalifikace je neomezená jen pokud jsem členem ČRS.
3) Prakticky nelovím ale platím členství a jsem členem ČRS a tudíž kvalifikaci nepozbývám.
4) Nejsem dočasně členem ČRS a najednou kvalifikaci pozbývám. Jsem proto najednou hloupější?
5) Je dost spolků, kde si můžete platit jen členský udržovací poplatek neb nevyvíjíte žádnou činnost a tudíž nevyužíváte služeb spolku. Bohužel ne u ČRS.

minoq - Profil | St 6.3.2013 21:07:33

Dotaz č.42, kategorie "Vnitrosvazové předpisy"

Dotaz:
Rybář byl členem ČRS 10 let a před 4 roky z rodinných důvodů přerušil členství. Je držitelem rybářského lístku na dobu 10 let a rád by si obnovil členství a zakoupil povolenku k lovu ryb. Na organizaci po něm požadují znovu absolvovat školení a zkoušky. Teprve poté ho přijmou za člena a prodají povolenku. Rybář se domnívá, že MO jedná neoprávněně a pokud je držitelem rybářského lístku, tak pro přijetí za člena by měl pouze písemně vyplnit přihlášku a podat ji výboru MO.

Odpověď:
Rybář se bohužel mýlí a je třeba dát za pravdu výboru MO ČRS. Spojovat jakkoliv otázku vlastnictví (správněji držby) rybářského lístku se členstvím v ČRS je zavádějící. Rybář může být členem ČRS a nemusí mít rybářský lístek a naopak, může být držitelem rybářského lístku a nemusí být členem ČRS. V tomto druhém případě chce-li lovit na revírech ČRS, může mu být vydána (upozorňuji, že na vydání povolenky není právní nárok) pouze povolenka pro nečleny, která je samozřejmě výrazně dražší než povolenka pro členy ČRS. Především proto se také rybáři sdružují v Českém rybářském svazu, resp. Moravském rybářském svazu. Otázky členství řeší v obecné rovině zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, konkrétně pak Stanovy ČRS a Jednací řád ČRS. Podle § 3 odst. 3 písm. a/ Stanov ČRS rozhoduje o přijetí za řádného člena výbor místní organizace. Dále lze ze Stanov dovodit (§ 3 odst. 2, odst. 4, odst. 9), že po uchazeči o členství se vyžaduje splnění třech podmínek: musí být ve věku, kdy by měl začít chodit do základní školy, musí mít trvalý pobyt na území ČR a nesměl být v uplynulých dvou letech vyloučen z ČRS. A je zcela bez významu, zda už někdy v minulosti dávné či naopak zcela nedávné členem ČRS byl. Takže důsledně vzato, pokud např. rybář nezaplatí do konce února členský příspěvek, zaniká mu členství zrušením podle ust. § 3 odst. 7 písm. b/ Stanov ČRS a chce-li se stát znovu členem, měl by se podrobit celému procesu přijetí, jako každý jiný uchazeč o členství. Musí zaplatit zápisné a musí tedy také absolvovat rybářské školení a v jeho rámci se podrobit přezkoušení (viz § 4 odst. 2 písm. c/ Stanov), jestliže výbor MO rozhodne, že je to podmínkou pro přijetí nového člena. Abych rovnou předešel zdrcující kritice některých čtenářů, pak upozorňuji, že považuji za rozumné, jestliže výbor MO promine např. povinnost absolvovat školení u rybáře, který svoje členství v ČRS ,,přerušil" (připomínám, že Stanovy ČRS žádné přerušení členství neznají) na krátkou dobu (např. když zaplatil členský příspěvek v březnu, byl v únoru nemocen) a přitom je to takový rybářský ,,machr", že by mohl sám o tom přednášet. Takže v případě uváděném v dotazu je třeba vycházet z toho, že rybáři zaniklo členství (on se subjektivně domnívá, že si členství jen ,,přerušil", ale přerušení členství v ČRS neznáme, zato známe ,,zachování členství" podle čl. 3 odst. 8 Jednacího řádu ČRS, ovšem bez možnosti vydání povolenky) a pokud se chce znovu stát členem ČRS musí se postupovat podle Stanov ČRS jako každý jiný uchazeč o členství. To, že mu správní orgán vystavil rybářský lístek na věci vůbec nic nemění.
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

Flip - Profil | St 6.3.2013 19:29:34

RST >> to ti je schopen tvrdit i dlouholetej člen kterej má zkoušky-kolikrát se až divím s čím se na kontrolách setkávám:-)))

RST - Profil | St 6.3.2013 19:20:51

Flip >> No a pak to dopaden tak že ti rybář tvrdí při kontrole že ta 30ti centimetrová ryba je karas lisec:-))

Flip - Profil | St 6.3.2013 19:18:19

MAXXSKATER >> některé organizace ti to potvrzení o zkoušce dají i bez té zkoušky-potom stačí zaběhnout na tu obec a s RL zpět na MO-nechá se to stihnout za jeden den-pokud tam na té radnici nemají úřední dny.
V dnešní době úbytku členů ČRS s těma zkouškama nedělají žádnou vědu.Sedím, ve výboru MO naší organizace tak vím jak to probíhá-bohužel.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 19:18:12

RST >> OK.

RST - Profil | St 6.3.2013 19:17:09

retrívr >> Svatá pravda.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 19:14:19

RST >> Buď v klidu, je možné, že úředník vytvořil svá pravidla, to je dnes běžné. Zajdi na stavební úřad, či na KRNAP a uvidíš, co je možné.

RST - Profil | St 6.3.2013 19:12:28

retrívr >> Zažil sem pána který k nám přišel na zkoušky, po tom co mu úředník odmítl vydat RL po tříleté přestávce. Pak sem se toho úředníka ptal proč ................. Ale je to už nějaká doba naz5. Pokusím se zjistit jak je to teď ale chvíli mi to potrvá.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 19:11:32

Flip >> Je to tak.A u nás jiná cesta nevede, pokud neprodlužuješ.

MAXXSKATER - Profil | St 6.3.2013 19:10:44

Flip >> Jasný, tak takhle je to normálně, ale myslím to tak, že když bude mít známého, tak to v podstatě může dostat i bez toho potvrzení o rybářské zkoušce.

Flip - Profil | St 6.3.2013 19:09:34

MAXXSKATER >> nemusí mít známého -u nás mu stačí potvrzení o vykonané rybářské zkoušce.

Sintrix - Profil | St 6.3.2013 19:08:09

Obávám se, že pozastavení členství se nikde neřeší. Zaplatíš členskou známku , jsi členem. Nezaplatíš, členství zaniká. Obnovení by mělo proběhnou zaplacením zápisného (kurz) + členská známka.

slavahagen - Profil | St 6.3.2013 19:07:57

Asi to tak bude,nemám tedka ponětí jak to je.Dříve asi úřady hleděly více na prachy a asi jim bylo jedno jestli člověk má RL nebo ne.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 19:06:11

RST >> Tak jsem Ti to skousnul, kdes to přečet o těch 3 letech?

MAXXSKATER - Profil | St 6.3.2013 19:06:02

Flip >> Přesně tak, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že když bude mít někdo toho úředníka na MÚ jako známého, tak mu to vydá kdykoliv, ale tak je to asi všude a ve všem ...

MAXXSKATER - Profil | St 6.3.2013 19:04:03

slavahagen >> Před 10 lety bych tomu věřil, když jsem si tenkrát dělal poprvé povolenku taky někdy v létě roku 1995, tak s tím nebyla žádná těžká věda, ale co do toho začalo více fušovat ministerstvo zemědělství, tak se musí ty zkoušky fakt dělat i před nějakým inspektorem nebo co mi to říkal ten chlápek na MO. Prostě už to nejde tak jednoduše jako dříve.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 19:03:15

Jarda Š. >> Souhlasím, myslel jsem si to jen mne svojí jistotou nahlodal RST.Psal jsem to dole.

Flip - Profil | St 6.3.2013 19:01:27

MAXXSKATER >> souhlas u nás taky.-nejdřív RL a až potom povolenka.Při výdeji povolenky každámu členu MO by měl hospodář zkontrolovat platnost RL ,bez něhož by povolenka neměla být vydána.

slavahagen - Profil | St 6.3.2013 18:58:09

Tedka asi to tak funguje,já si před devíti lety bral RL na 10 let tak už nevím jestli někdo po mně chtěl RL ale je to možný.Ale si pamatuji po revoluci si kolega nechal udělat povolenku za tu úplatu a flašku a měl ještě dřív RL než povolenku a to vím na 100% to jsem byl sním a právě jsem se tomu divil.Asi v tom měly nějaký bordel na úřadech a nebo nevím.

MAXXSKATER - Profil | St 6.3.2013 18:56:54

slavahagen >> Povolenku Ti bez RL nedají, respektive by teda neměli. Předloni si kámoš uvědomil v červnu, že by chtěl chytat. lítali jsme z městského úřadu na rybárnu a zase zpět - nechtěli mu to dát povolenku bez lístku a lístek bez starého lístku nebo povolenky. Pak na rybárně mu řekli: "za rok nashledanou". Nakonec mu to vystavili až někde v Praze načerno, kam si pro to jel nějakých 120 km ...

Jarda Š. - Profil | St 6.3.2013 18:51:22

retrívr >> Kdo se prokáže rybářským lístkem, kterému skončila platnost, tomu podle zákona pověřený obecní úřad vydá nový RL bez potvrzení o složení zkoušky, bez ohledu na to, jak dlouhá doba od skončení platnosti uplynula.

Honza71 - Profil | St 6.3.2013 18:49:08

Já jsem minulý rok začal chytat po sedmi letech a úřednice si našla v databázi (starý sem už neměl) že jsem měl před lety RL a vydala mi nový.

retrívr - Profil | St 6.3.2013 18:49:01

slavahagen >> No povolenku tedy bez RL nedostaneš, tu musíš mít předem. Koupit RL však můžeš jen s potvrzením o zkouškách, či starým RL.Jinak to nevidím.

slavahagen - Profil | St 6.3.2013 18:44:32

RL se dá koupit na úřadě i když ještě nemáš povolenku.

Flip - Profil | St 6.3.2013 18:39:46

slavahagen >> tak to je špatnej oddíl-někde to udělají na počkání:-)))-ale ne bez RL kterej si musíš koupit na obci.

slavahagen - Profil | St 6.3.2013 18:37:21

Je známo že někde neděláš ani zkoušky stačí občanka,2000 kč a flaška a za 2 dny máš papíry.

Flip - Profil | St 6.3.2013 18:31:52

Pokud zanikne členství z nějakého důvodu třeba nezaplacení čl. příspěvku(logicky neplatíš čl.příspěvek nejsi tedy členem).Je k žadateli o vydání povolenky k lovu přistupováno jako k novému členu.Každý nový člen by měl zaplatit zápisné a vykonat zkoušku způsobilosti atd... Ovšem záleží na MO kde budeš žádat jestli bude brát ohled na to jestli jsi někdy lovil či nikoliv.Takže se přikláním k variantě o placení členského příspěvku i když si povolenku neberu.Pokud si je tazatel jist tím že bez problémů vykoná zkoušku způsobilosti a jeho absence bude delší než dva roky,tak je finančně výhodnější členství dočasně přerušit.

MAXXSKATER - Profil | St 6.3.2013 18:29:26

Stačí si zaplatit "jen" známku a nemusíš si kupovat povolenku ani nic dál k tomu a jsi pořád člen.

Anýzový dědek - Profil | St 6.3.2013 18:26:25

retrívr >> hm. přít se nebudu..))