Pomoc tonoucímu, zraněnému u vody....

Myslím jako, že jste pomohli někomu kdo se topil, nebo se na břehu zranil, nebo prostě někomu kdo zrovna opravdu potřeboval pomoct. Já osobně jsem loni vytáhl za pomoci kamaráda ženu, která vypadala, jako že omdlela, kdepak byla na mol a pěkně agresivní, kdybychom ji nezvedli, tak se zadusí trávou, neb ji měla všude v puse, to jak ryla pusou o zem, neb měla ruce podél těla a nemohla se zvednout. Kamarád zase vytáhl z vody opilce, který sjel na kole do rybníka, jak tam tak sjel, tak ho zavalilo kolo a nemohl se vyhrabat, kámoš mu zachránil život a on mu ještě nadal, samozřejmě použil ty nejdrsnější nadávky. Jiný kolega už tam málem skákal, neb přijel chlap, vylezl z auta a tak jak byl šup do vody, když se chvilku nevynořoval, kolega se už chtěl slíkat, naneštěstí chlap vyplaval, zase nalezl do auta a odjel, kolega říkal že to byl mžik, naneštěstí ho chytili za rohem policajti...samozřejmě nějaké to promile v krvi a bez řidičáku.
Autor diskuse: Noe - , 4.8.2004 všeobecné - ostatní

Tomas - Profil | Út 17.8.2004 23:40:57

Jednou vláčím na Labi v Pardubicích před Wonkovým mostem a podél vody bylo spostu dalších vláčkařů po obou stranách řeky. Už z dálky jsem viděl někoho uprostřed Labe(vypadalo to jako nějakej dědek) a říkám si, kterej debil se to koupe mezi létajícími plandavkami, woblery a pod., zejména většího kalibru na sumce. Po nějaké chvíli si říkám, že ten debil to s tím plaváním pod palbou myslí vážně, a jak se tak na něj zaměřím, tak zaregistruju, že volá teňounkým hláskem o pomoc. Stáhnu nástrahu, položím prut a sám nejsa excelentní plavec(do vody vlezu jen ve vaně, nebo pod nátlakem) vytáčím 112 a hlásím, že se tam a tam zřejmě někdo topí. Během chviličky se děly věci! Začly se sjíždět policajti pod most, až létaly jiskry vznikjící nárazy podvozků o nerovnosti na příjezdové cestě. Asi deset policajtů se začalo radit, kdo z nich se svlékne a půjde do "akce". Mezitím přijeli hasiči se člunem a 2 záchranky. Nakonec se nějak dohodli a pět policajtů šlo do slipů. Pěkná podívaná :-)) K nim se přidal rybář co chytal vedle mně a jali se oběti pomoci. Sami měli docela strach, aby se neutopili v proudu. Oběť naložili na z jejich rukou vzniklý pontón a dotáhli ke břehu. A hádejte co to ke břehu dotáhli!? 83 letou babku, která jim s úsměvem povídá: "To jste kluci hodný, že jste mě tam nenechali!" A pak ještě povídá na otázku doktora co tam dělala: " Hošíčku, už takovejch let si sem chodím zaplavat a ještě nikdy se mi to nestalo. Tomu nerozumím." Holt už ten rok nezvládla sílu proudu a nemohla se z něj dostat ke břehu.
A nakonec jsem se dočetl v novinách, že " K smrti vyděšený rybář přivolal pomoc tonoucí se stařence", což mně dodělalo úplně, a manželka se smála až se za břicho popadala, protože ví, že mně jen tak něco nevyvede z klidu a v krizových situacích jednám s chladnou hlavou. Tahle příhoda je stará asi 3, nebo 4 roky.

Rasto | Po 16.8.2004 15:49:35

Neznalek:tiez sa este obranim.9 let som zavodne plaval.Voda a vsetko s nou spojene mi bolo blizsie ako chodenie po suchu :-) A v bazene su casto plavecke kurzy kde sa casto niekto topi :-)

Neználek | Pá 13.8.2004 20:33:19

Hm, chtěl bych se trošku zastat Rastě. O té uspávačce jsem nejen četl, ale taky slyšel na vojně od vedoucího plaveckého kurzu...

Mirek S | St 11.8.2004 14:15:51

Asi před 4 rokama jsem vytáh nějakou ukrajinku na Č. Mostě v Praze, z toho malýho rybníka. Seděl jsem večer asi 15m od hráze a ona tam přecházela asi od 8 do cca 10, pak jsem slyšel šplouchnutí a už byly nad vodou jen ruce a kus hlavy , je tam z hráze betonový schod do cca 2 m (tenkrát, dneska už jen asi 1,5 m). Tak jsem to oběhnul a protože jsem zapoměl vzít podběrák (asi bych na ní došáhnul), tak jsem tam skočil za ní. Byla blbost jít tam oblečený a v botách ( taky i s hodinkama, samozřejmě obyč.). Dostrkal jsem jí ke břehu, ale bylo to jen tak tak, ještě že mi pomohl nějaký chlápek ze břehu, nahoru bych jí asi nedostal. Vážila možná přes metrák, to jí taky trochu pomohlo, vypadalo to , že i když neplavala, tak nešla pod vodu. Já sám, jsem v botách měl co dělat, abych se udržel na hladině, když se na na mě na chvilku pověsila. Tak jsem jí radši obeplaval a strkal jí jen ke břehu. Pak ten chlápek říkal, že jí trochu zná, že prej jí starej řek, že jí má plný zuby, ať se jde utopit. Holt poslušná ukrajinka :-))).

Slimak | Út 10.8.2004 9:52:02

No, já jsem sice nikoho nezachraňoval, ale vloni na Dlouhým / Chrudimka 6 tuším/ jsem si v poklidu seděl a ani jsem skoro nezaregistroval šplouchnutí, co se ozvalo takových 100 m nahrázi za mnou - myslel jsem, že to byla nějaká větší ryba a tak jsem se tam ani nepodíval. Až po chvíli slyším běh a šplouchnutí , tentokrát větší - to jak skočil nějaký kluk pro rybáře, který se prostě skulil do vody bez jedinýho slova. Měl asi nějaký epileptický záchvat. Kluk ho vytáhl a chlap se za chvíli probral, sbalil se a odjel. Ale být tam jenom já, tak měl smůlu, ani bych o tom nevěděl, že se utopil.

Rasto | Út 10.8.2004 9:16:50

:-))))))

siro | Út 10.8.2004 6:47:36

Rasto:chlapa bych kop do kulí.
Určitě by neomdlel a kladený odpor by se zajisté také zmírnil:o)

Salám - Profil | Po 9.8.2004 13:39:53

Já si myslím, že pokud tonoucímu nepomůžete, tak se jedná o trestnej čin - neposkytnutí 1. pomoci.

toulovec | Po 9.8.2004 13:23:20

já tahal před lety nějakou hezkou holku z bubnu na Ohři. Už si to skoro nepamatuju, ale můj dobrý kamarád to dává k dobrýmu, když spolu někdy sedíme.

Blbnuli jsme na splavu, pod kterým se dělal buben. Přijela tam nějaká parta vodáků a začali tam řádit stejně jako my, všichni byli ve vodě a já stál nahoře na jezu. V tom jsem si všimnul, že jednu holku to tam docela mele a že se nemůže dostat ven a už skoro ani andělíčky nepolykala. Všimli si toho i ostatní, ale nikdo se k ní přez ten válec nemohl dostat, protože už byli za válcem a s ní to mlelo u vývaru. Rozběhl jsem se a s výkřikem Tarzana jsem skočil co nejblíže k ní (takto to podává ten můj kamarád), naštěstí se mi ji podařilo zachytit hned na poprvé ještě než jsem se vynořil. Jelikož jsem měl stále velkou zásobu vzduchu a nedařilo se mi ji dostat dolů pod buben, rozhodl jsem se že ji přez něj přehodím !!!!! :o)) a ono se mi to opravdu povedlo. Sice jsem se nedostal já sám nad hladinu, ale podařilo se mi odrazit s od dna a mrsknout s ní přez ten válec na druhou stranu. Stále jsem měl ještě dost vzduchu a sil na experimenty. Pak jsem se potopil pod válec, podplaval jsem ho a tu holku jsem dotáhl ke břehu.
Kamarád to podává tak, že jsem s obrovským řevem skočil doprostřed proudu, pak se minutu nic nedělo a najednou nad hladinu vylítla holka a po další minutě já na druhý straně řeky. :o))

jediný co si já z tohoto pamatuju je, že jsem na ní chvílku čuměl jak jí to šmelcuje a řekl jsem si "holka ještě 2x a jdu tam za tebou".
Jo a že mi nakonec ani nepoděkovala - což by šlo udělat večer v kempu velice příjemnou formou že ???? :o))))))

Miloš_diakritický | Po 9.8.2004 13:05:16

Já bych tomu tonoucímu rovnou napral jednu na spánek pažbou.....

Rasto | Po 9.8.2004 12:54:02

Recese to nebola.Nejeden pripad konci tak ze zachranca je tonouci.Ten metajuci sa totiz moze zasadit prave taky uder zachranarovi.Ja osobne by som nesiel dat kravatu metajucemu sa dospelemu cloveku.Potom ma napada naozaj len cakat pokial sa nenaloka dostatocne.Vazne som bol pri zachrane topiaceho a vazne som dostal nohou po vazoch.Nebolo to nic moc.Keby ma trafil lepsie mohli zachranovat aj mna.Takze RWC co by si robil ty?Baywatch ma pekne baby ale realita im unikla.Ten uder do spanku bol extrem na extremny pripad.Samozrejume pritopeneho uz nebudem buchat po hlave.

xycht | Pá 6.8.2004 21:48:54

Rasto: to s tim úderem do spánku byla recese? :-)

siro | Čt 5.8.2004 19:43:05

Miloš:Valentův mlýn je pod Sýkořicemi,naproti Račicim u Berounky.Jez rozděluje B5 a B6.

Alan:ano,byl to průkopník rastovi metody.Jeho taktika však spočívala v suchém direktu(ve vodě lépe praktikovatelný),nebo pravém háku vedenem na bradu zachranovaného.

Alan | Čt 5.8.2004 18:22:20

Old Shatterhand byl plavčík?

Royale with Cheese - Profil | Čt 5.8.2004 17:36:18

Každopádně radit lidem takovou pitomost je nezodpovědný, Rasto, neboť kritické myšlení některých z nich není na dobré úrovni. Každopádně : až mi jednou do práce přivezou utopenýho, kterého záchranář šetrně omráčil úderem do spánku, má to dotyčný dobroděj na regres a nakopu mu prdel !

Miloš_diakritický | Čt 5.8.2004 17:23:09

siro:
kde je ten Valen´ták ????

siro | Čt 5.8.2004 16:46:25

Rasto:a kdyř zjistíš že tebou omráčený tonoucí je nad tvé síly?
Správný postup je ten co udal Mates.

Osobně jsem byl u třech záchran tonoucích a ani jednou v tom nehrál rozhodující roli alkohol jako spíš blbost a nezodpovědnost.Jednou jedinkrát jsem s kamarádem tahal kluka,asi 6 let jež přechazel pod jezem za otcem který si v klidu kráčel 10metrů před ním a ani jej nenapadlo se otočit jestli to kluka nevzalo.V prudším místě podjely klučinovi nohy a už se tlouk o kameny a nebyl se schopen v proudu postavit.Zabrozený kamarád jej zachytil a vytáhli jsme jej na břeh.Klučina si jen lokl a byl v trochu v šoku,zato fotr dostal málem po čuni.
Ostatní jsem jen viděl.
Bábovka asi 20 let přecházela Valenťák a ve vymleté jámě jí podjely nohy a už byla ve vývařišti.Buben jí podtrhával nohy a ona místo aby se potopila a odrazila od jezu,plácala rukama na hladině a byla dále sthávána.
Známý ji nakonec vytáhl.

Další to měl už horší.
Nechal si hadry na betoně a machýrkovsky nadřel šipku do hlubokého,ale krátkého vývařiště.Trefil hlavou šutrák a zázem z něj šlo krve jak z vola a začal omdlévat.Naštěstí ho kamarádi včas vytáhli a zavolali sanitu.
Co vím tak se na Valentově mlynu utopilo už asi šest lidí,většinou pitomců co skočej po palici někam kde to neznaj.

Rasto | Čt 5.8.2004 13:41:10

RWC:ziadna prirucka ti to neporadi.Ale ked topiaceho nevies upokojit slovne ani krikom a on sa mece hlava nehlava nemas moc moznosti.Kazdopadne je to lepsie ako cakat pokial odpadne v dosledku pridusenia vody v plucach

Radek Ch. | Čt 5.8.2004 12:37:44

Já osobně jsem nikoho nezachraňoval, ale můj otec. Kdysi, když jsme byli o prázdninách na rybách, tak vytáhl z vody a pak vezl do nemocnice kluka, co skočil šipku do mělčiny a zlomil si obě ruce

Pobřežní candát | Čt 5.8.2004 10:47:46

Mě už zachraňovali 3x . 1 v rybníce když jsem byl malej nějak jsem tam spadnul. Potom jsem lezl nad jez když mi tam spadla bota taky jsem byl malej a neuměl plavat. A jednou mě tahali lanem z pod jezu to už jsem byl velkej, ale posílen alkoholem. Rada pro všechny: kdyby jste se dostali pod jez z kterého nemůžete ven. Potopte se ke dnu a strčte do bubnunohy, (buben se tvoří díky padající vodě z jezu) Je to jediná cesta ven protože přeplavat to fakt nejde.

Royale with Cheese - Profil | Čt 5.8.2004 10:25:52

Sice nechápu, co chceš vědět, ale jedno vím určitě: rozhodně nezasazuj tonoucímu do spánku úder. Chtěl bych vidět, Rasto, ta guidelines, která tenhle postup doporučují.

harpunar - Profil | Čt 5.8.2004 10:14:42

Pokud je nachcanej,tudíž agresivní,použijte gaf!!!

Rasto | Čt 5.8.2004 9:59:09

Zachranoval som tonouciho asi dva krat.Nikdy nie na rybach ale v bazene.Je to o hubu ale ked clovek vie ako na to tak sa da vyhnut kopancom a uderom.Na vacsich ludi plat uder do spanku (zachranari to tak niekedy robia) a nasledne vytiahnutie.Odskusane to nemam.Na tych opilcov by to ale mohlo zabrat :-)

Mates(původní) | Čt 5.8.2004 8:12:05

Neználek:Standartní kravata a nemusíš ho příïtápět ovšem když má metrák tak jedině lano a za auto!Osobně jsem ještě nikoho nezachránil a ruku na srdce vůbec nevim jak bych reagoval,vim co dělat,ale v praxi jsem to díky bohu nemusel ještě použít.

Neználek | St 4.8.2004 22:42:51

No, nikoho jsem nezachránil, ale mám jednu maličkou zkušenost. Podělím se s ní s případnými záchranáři. Můj dvanáctiletý synovec měl odjakživa panickou hrůzu z vody. (Údajně při koupání v batolecím věku mu natekla voda do uší a on si užil zánětu středního ucha). Snažil jsem se mu vodu nějak "přiblížit". Dvanáctiletý jinoch už ale nedá tak lehce na sobě znát strach. Všechno bylo dobrý, dokud měl "půdu (dno) pod nohama". Jakmile ho ztratil, ostuda neostuda - začalo to s ním zase "cvičit". Vylezl po mě na vzduch a mě doslova zašlapal do vody. Nevěřil jsem kdysi těm záchranářským příručkám, že se musí zjankovatělý tonoucí nechat přitopit do bezvědomi a pak se zachraňuje, jinak že je pro záchranáře nebezpečný. Ale je to tak - málem jsem vypil celý rybník a to se počítám za dobrého plavce. Prostě jsem mu musel odplout a pak ho táhnout za ruku. Takže pánové, až budete zachraňovat tonoucího, bacha na vlastní utopení :-))

Noe | St 4.8.2004 19:54:55

otázka zní, "Pomoc tonoucímu, zraněnému u vody....
Myslím jako, že jste pomohli někomu kdo se topil, nebo se na břehu zranil, nebo prostě někomu kdo zrovna opravdu potřeboval pomoct" zbytek jsou příklady.... co jsem zažil já nebo kamarádi..... zatím jsem nikde nemusel skákat pro nějaké tonoucí dítě nebo někoho jiného, i když kolikrát nehcají rodiče 6-7 leté děti jen tak cákat na hloubce 1-2 m a někde se válejí.......

jura | St 4.8.2004 19:19:36

Jo, dnes je to ale tak nějak člověk člověku vlkem, ale pomoci musíš v každém případě, protože kdyby ten člověk zemřel a nebyla mu poskutnuta pomoc, byly by ještě potíže s paragrafy. A když ho zachráníš a on ti dá ještě na budku, tak si řekni, je to dobré, je živý.

KGrob - Profil | St 4.8.2004 18:28:58

Inu i nacucaný tonoucí je tonoucí, a já bych mu pomohl. Vzhledem ke své figuře bych ho eventuelně po výše zmíněných reakcí do vody hodil zpátky s možným návdavkem..... :-)

siro | St 4.8.2004 16:59:09

Tak to nechápu,u nás ožralé chrání všichni svatí.
Ptáš se jestli někdo pomohl tonoucímu,nebo chceš jenom říct že jsi abstinent a lidi co se napijí nemáš prostě rád?
Z otázky to není úplně zřejmé:o)