Lov na karase červeného? (Barevnou rybku)

Zdravím,

vážení, již pár měsíců přemýšlíme se známým, zda je povolen lov , kdy je jako nástraha použit karas červený nebo prostě obecně barevná ryba. Samozřejmě by měl dosahovat minimální míry (nebo nemusí, když je uvažován jako plevel)?
Autor diskuse: Lyam.jr - Profil , 6.9.2012 dravci - nástrahy, návnady

nofish - Profil | Ne 1.12.2013 17:31:31

SAHIB >> No právě z těch důvodů co píšeš bylo kdysi (pokud se dobře pamatuju) povoleno chytat jen na rybku z daného revíru. Jak jsem tu psal i dříve, jasně, je to neuhlídatelné. O tom nemá cenu diskutovat. Tuplem ne přitom co nepůvodní a různě barevné ryby do vody občas sype i svaz, jakožto hospodařící subjekt. NIkdo mi nedokáže, že jsem barevného karase nechytil na té vodě kde ho píchnu na trojhák.
Pak je tu zas další pohled na věc. Rybář by měl o rybách něco vědět, ne jako teď, že "přinese flašku, zaplatí a má papíry". Už za tohoto předpokladu by poznal nepůvodní druh ryby, případně by mohl mít "štěstí" a poznat rybu třeba s kožním parazitem a na jiný revír by ji jako nástražku netahal.
S těmi nástražkami v obchodě by mě to celkově zajímalo. Dej dotaz někam na veterinu a ČOI :-) Prodejce přece musí mít živnost na obchod s živými zvířaty, k tomu pak určitě nějaký papír ohledně veteriny a tak ne? Jak je to když vykupuje zverimex rybičky od akvaristy? Ale to je zas uzavřený chov, tam to bude zas nějak jinak. Pochybuju, že by to nešlo napasovat na nějaký paragraf. Je to prostě nikdo neřeší, jsou tu daleko větší problémy.
Osobně vím, z ČIŽP, že tyhle věci raději vůbec neřeší. Stejně jako nepůvodní ryby v revírech. Bylo mi sděleno že raději hlídají jen CHKO a podobná místa (nevím jak to napsat) a na zbytek kašlou.

Dívám se na tuhle věc ze dvou stran :-) Jedna je "veterina" a nepůvodní druhy ryb v našich vodách. Tam je to jednoduché a je ti to asi jasné. Pak z pohledu druhého. Rybáře, co je lepl a neumí si rybičku chytit, nebo rybáře co si je nachytá jinde, protože je to tam jednodušší. Ta druhá "strana mince" je mi jasná, není to nepohopitelné. Ovšem je to o průser. Stačí aby se na hektarové louži objevil velký okoun, někdo odjinud přitáhne třeba střevličku východní. Přitáhne jich kyblík. Okouna nechytne a tak po skončení lovu na*raně vyklopí nástražky do vody... a víš co se pak asi může stát... Nebo si v obchodě koupí karace s "modřiou na boku"... a ona to bude bakterka...

SAHIB - Profil | Ne 1.12.2013 17:11:05

nofish >>
nazdar,já s Tebou a s těmi riziky souhlasím..
jdu-lapnu si karáska vedle ve vesnici a du do druhé na zubejdu-((,ale zeptám se takle:
Ten,kdo "koupí"karáska(či jinou)rybičku ve kvelbu - jakou má jistotu,že ta nebyla něčím "švihlá"-nějakým sviňstvem,že byla zdravá,..Jak to můžu vědět,prodavač Ti neřekne ,protože by přišel o zdroj a ten si chrání..Doufám že jsi mi pochopil,že jsem to napsal dobře,..ani Ti tady ironicky nepíši..Jen prostý dotaz "zpozaplota"-))

hurja - Profil | So 30.11.2013 19:02:59

Letos má kolega velké uspěchy na červené kerasky :-) Takže už máme zakoupene a snad se vytřou :-) Uvidíme co dál :-) Jinak kus stoji 25kč...mazec!!!!

nofish - Profil | Pá 4.10.2013 18:36:10

Louda >> nemusím vše ojebat. Na živou dlouhá léta, už víc jak desetiletí, nechytám. Na mrtvou úplně minimálně. Musím ale upozornit na jednu věc. Abychom předešli nedorozumněním. Dokážu posoudit, zda je ryba zdravá. Přímo kvůli tobě rovnou píšu, že mám odborné vzdělání. Vím, jak zhruba by měl probíhat chov, jak veterinární dohled během něj a jak by neměla vypadat ryba co jde do revíru (řekneme "výstupní veterinární kontrola"), jak by něměla vypadat přeprava těch ryb a jejich vysazení do vody. A vím, jak to často probíhá v praxi. A řeknu ti jedno. To že si někdo chytne na jednom rybníce rybičku na kterou na jiném chytá, je nic proti tomu zbytku. Jsou tu daleko větší rizika, která nikdo neřeší. Kolikkrát spíš jsou ta rizika vyloženě ignorována.

Tak asi tak. Nevím co víc bych k tomu měl napsat. Pokud o tom něco víš, už ti snad musí být jasné, že buzerovat rybáře za to, že "má rybičku odjinud" ještě k tomu když "mám školení na RS nic víc", je úplná blbost.

hraji - Profil | Pá 4.10.2013 13:11:02

Louda >> no já jen pro případ ..., znáš to Vašku

Louda - Profil | Pá 4.10.2013 12:55:31

hraji >> neměj strach že to nevím

hraji - Profil | Pá 4.10.2013 12:51:59

Louda >> debata se šmudlou je debata k ničemu. Tudíž zhola zbytečná ztráta času.

Louda - Profil | Pá 4.10.2013 10:43:58

šmudla007 >> tím že budeš nosit ryby odjinud sice neporušuješ RŘ protože to tam není ale porušuješ jiný zákon a neznalost neomlouvá

šmudla007 - Profil | Pá 4.10.2013 10:36:09

Louda >> dodržování rybářského řádu do puntíku není žádný ojebávání. zakázaný to není i když by to mělo být kupovaný nástražky. Lidi když neuloví nástražní rybku budou muset chytat na umělé nástrahy a to není takové pohodlné ani terno. Když něco není zakázaný tak se to prostě může dělat.
V řádu je psané spousta dobrých věcí na který sportovci jaksi neberou zřetel protože se jim nehodí od krámu.

Louda - Profil | Pá 4.10.2013 10:24:43

nofish >> a jak jsem psal já
jsi jeden z těch co musí za každou cenu vše ojebat

nofish - Profil | Pá 4.10.2013 6:59:38

Louda >> vzpamatuj se. Vec z puvodem nastrazky je uplne neco jineho. Uz vynechani te podminky neco naznacuje.

veterina je fajn vec, ale jak jsem psal uz predtim. RS o tom vi prd a nikomu nic nedokaze.

davca valach - Profil | Pá 4.10.2013 1:08:25

Cau chlapi nemate nekdo v okoli Hradce kralove doma par tehlech karasku? Tak okolo 12 centaku,zitra bych si pro ne prijel :)

Louda - Profil | Čt 3.10.2013 22:49:24

nofish >> dobrá tak tedy nejsem držitelem řidičského průkazu a tak tedy můžu jezdit jak chci ?
co zná nebo nezná RS je na RS
správný Čech najde vždy skulinku jak to ojebat nikoliv to dodržovat

Šámik - Profil | Čt 3.10.2013 22:39:29

hurja >> Já myslel ty oranžový jebky.:-))) a stříbrný jebky

nofish - Profil | Čt 3.10.2013 22:35:00

Louda >> podívej se ještě jednou co jsem psal. A RS (99%) neví ani že nějaký existuje, natož aby měl pravomoc podle něj něco řešit. Vymluvím se na BP, kde není nic takového zakázané. Stejně tak jako nemá šanci dokázat, že sem nástražky předtím nenachytal na té samé vodě. Zapíšu tři a budu na ně papírově chytat celý rok.
Co vím. Ono teda spíš celkově je tahle veterina jen o razítkách, bohužel... Ono to i odpovídá, bohužel... Kdyby veterina v tomhle státě fungovala jak má, to by bylo "srandy" (nemyslím jen ryby).

hurja - Profil | Čt 3.10.2013 22:30:58

Šámik >> střibrný? jjj české jsou vlastně jen zlate karasky... No nic jdu spát.....diky za komunikaci

Louda - Profil | Čt 3.10.2013 22:30:49

nofish >> jsi si jistý že to není zaneseno ve veterinárním zákoně ?

Šámik - Profil | Čt 3.10.2013 22:28:08

Nejsem rasista,ale čínské druhy vyhubí ty České.Mám zkurvený rybníček.Dobrák zachraňoval ryby a pustil tam údajně sříbrňáky

hurja - Profil | Čt 3.10.2013 22:23:31

nofish >> osobně mě to mrzí....velmi rád dodržují řád a chtěl bych v tom i pokračovat....ale jak říkam...sám nevím co psát a na co chytat..... Příští rok zkusím sehnat ty karasky a chytat na ně...zkusím to....a do papíru nenapíšu ani ťuk o nastražkach....prostě jsem je našel u vody..... dobrou....

Šámik - Profil | Čt 3.10.2013 22:21:35

Tak to bych nepřemýšlel.Obecňák se napíchne a červený musí:-)))

nofish - Profil | Čt 3.10.2013 22:19:06

hurja >> nemají v tom bordel. Bordel v tom má ten chytrák co ti tvrdí kraviny když on by to měl vědět lépe než ty.
Nic si z toho nedělej. Blbců je plný svět, to bysme se z toho museli zbláznit. NNejhorší jsou ale ti tupí, co si myslí, že jsou chytří. Těm pak dáš fukci a je vymalováno...

hurja - Profil | Čt 3.10.2013 22:14:09

nofish >> Souhlasím..... Kolega jezdí na hartu a berou mu tam právě na ty červené karasky ale jen tam.....a dnes se ptal na benešově....na hartě problém neměl....ani se zapisem.....kluci v tom mají bordel....není to dobré vyznamenaní....:-(

nofish - Profil | Čt 3.10.2013 22:09:32

hurja >> Takže, jméno klidně napiš. Jsem severomoravák, tak ať vím až se mi bude představovat někde jinde :-)
Za prvé, ví prd odkud toho karase máš. Vyskytují se i v revírech, může se vyskytnout i "přirozeně", i když šance je strašně malá. Kdysi platilo, že ryba měla být z revíru kde na ni chytáš, to jo. Sedí to i s "veterinou" ovšem řád jako takový a snad ani zákon to neřeší. Takže on může řešit akorát tak prd. Nemá právo po tobě požadovat "veterinu" k nástražce. Kdybs ji měl, můžeš teoreticky legálně vozit ryby na revír. Tak i tak to řešit nemůže, nic mu do toho není. A klidně to zopakuju přřed ním, pošli mi ho na hartu :-)
Nástražky musíš zapsat? Ad prrvní bod. Není mu nic do toho odkud je máš, dokud se nebude hlídat aby byla z daného revíru. A i tak ti nedokáže (hlavně u mrtvé), že je neuchováváš roky doma.
Nedělá z rybařiny komedii, ale ze sebe něco víc než je. Asi tak.

hurja - Profil | Čt 3.10.2013 22:00:49

Takže dnes jsem se bavil s porybným z dolniho benešova jméno neřeknu schvalně.... říkal mi že na červené karasy chytat nemužu...nejsou z daného reviru....a za druhé...že nastražky musim psát do ulovkoveho listu....napsat:např: nastražní rybičky 3 kg. A to by pry mělo vystačit na cely rok..... Pro mě jsou to zaražejicí fakta!!!! Říkal že papiry za to nebere ale napomina a po druhé je už vezme!!! Dělaji z té rybařiny zbytečnou komedii :-(

nofish - Profil | Út 24.9.2013 20:39:32

hurja >> Je to karas? Je. Původ nástražek v ČRS neprokazuješ, v MRS ti poradí jak nna to. Třeba si napíšeš darovací smlouvu, co já vím :-)
Na barevného si chytej jak chceš, na KOI kapra můžeš taky, sežrat albína sumce taky není trestné :-)

hurja - Profil | Út 24.9.2013 20:08:33

Kolega má doma vytřené karasy tak na pul červené.....chce na ně chytat....ale neví jak a co odpoví rybařské stráží odkud to má atd...... Copak je to takový problém??? Děkuji.

Petan600 - Profil | St 17.10.2012 14:34:23

tupac >> A na takový platíme daně .

Walli7 - Profil | Po 15.10.2012 19:05:08

tupac >> to sem ještě neviděl, :-D to máš natočení z domu ?? :-)))

raušík - Profil | St 12.9.2012 20:48:27

Lyam.jr - >> Bejt tebou tak si vemu velkého červeného woblera a du vláčet

tupac - Profil | St 12.9.2012 19:45:29

deni 79 >>
:D dělají mi radost kucí

deni 79 - Profil | St 12.9.2012 17:44:45

tupac >> koukam ze vis odkud jsem si tu hlasku vypujcil... Jinak je to luxusni vtip

tupac - Profil | St 12.9.2012 17:41:31

deni 79 >>
A- arabi
B- buzeranti
C- cigani

deni 79 - Profil | St 12.9.2012 17:16:39

tupac >> hezky podle abecedy. Na tom neni nic rasistickeho.... :-) :-)

tupac - Profil | St 12.9.2012 17:11:26

deni 79 >> ty rasisto :D

k-70 - Profil | St 12.9.2012 12:18:02

Mysho22 >> klidně...kaprů je taky jak s.... hlavně těch násadovejch

deni 79 - Profil | St 12.9.2012 9:49:20

Mysho22 >> jdem vybijet nepuvodni druhy ??.
Ja bych sel,ale bral bych to podle abecedy....
A-amur
B-bolen
C-cigan