Jak na lipana bez muškařského náčiní?

Na podzim se chystám na pár dní na Šumavu do okolí Lipna a chtěl bych si tam vyšetřit čas i na ryby. Můj sen je chytit a pustit si aspoň jednou lipana, ovšem nevlastním pstruhovou povolenku ani muškařské náčiní. Poradil byste mi někdo jakým jiným způsobem se dá chytit(snad přívlač či plavaná)? A kam se s mimopstruhovou povolenkou nejlépe v okolí Lipna vydat(pod či nad Lipno)? Díky.
Autor diskuse: Daneček - Profil , 23.7.2012 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Pike - Profil | Út 24.7.2012 17:24:53

Mrknato >> Buďme úpřímní, opravdu budou všichni chtít P povolenku? Roční? Spíš ne, co :-)

U kapři by to byl problém, mnohem větší problém.

Co se týče shánění povolenek, tak to uznávám, mnohdy je to očistec v dnešní době, ale i to by se dalo řešit, kdyby lidi chtěli.Jak koupíš u "pepíkovských MO" povolenku každý den od 9 do 18, tak by to šlo jinde. Třeba i 24 hodin - na pumpě, večerce, v penzionu, v hotelu. Možností je dost. Kolikrát je větší problém sehnat povolenku dnes u různých MO - už jednou zmiňovaný výdej jednou v únoru a jednou v březnu atd.

Jinak věřím, že někdo bude mít i lepší nápady než já.

xmac - Profil | Út 24.7.2012 14:38:10

Drozďák >> Aha, tak to veliká omluva a mé nepochopení - je pravda, že obé dává smysl.

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 13:49:27

Pike >> Také možnost, ale zase ti přibyde to shánění povolenek a také limit 15 povolenek na 1ha...... Příklad MO Králíky. P řeka má 11ha a MO 260 členi. To znamená že si tam povolenku při převodu dekretu na MO nikdo cizí nekoupí. Dokonce polovina místních s žádostí o povolenku neuspěje......

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 13:36:09

Pike >> Kapacity jsou, ale není ochota zavřít kohouty svazopeněz do MO chovů a otevřít kohouty za jasných dlouhodobých podmínek pro produkční chovatele. Výsledky současných chovatelů PO a Li vidíme v revírech. Žádná hitparáda to není, co?. Vůbec bych se nedivil, že mnozí PO plní zarybňovací plán 2-3x ve svém krátkém životě a jsou také tolikrát zaplaceni. Když se podíváš do dekretů na webu kraje, tak téměř na všech P revírech obou Orlic je povolen elektroodlov.......

G.Moolis - Profil | Út 24.7.2012 13:35:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Daneček: tak si vyraž na MP řeku v okolí Lipna (snad ti nemusím napovídat) a zkus si nějakýho chytit na plovku. Na červa, na chrosťana, žrali i kuku. Chytali jsme je i na feeder, ale celkem škoda se podél vody neprojít. Třeba zjistíš, že ta krásná ryba netáhne tolik jako kapr nebo parma a na lipany se vykašleš. Anebo uvidíš sbírat lipany z hladiny a zjistíš, že bys je chtěl chytit na suchou mušku. Je to na tobě. Na přivlač fakt berou velký lipani na jaře.

Pike - Profil | Út 24.7.2012 13:34:26

Dám příklad. Malá MO, k dispozici pstruhová říčka, pstruhový potok a tři chovné potoky. Členové MO s P povolenkou na P revíry dané MO musí odpracovat X brigádnických hodin nebo za hodinu práce dát peněžní plnění. Za odměnu si pak můžou koupit roční povolenku na dané dva revíry za rozumnou cenu.
Nečlenové MO na daných dvou revírech chytají jen na základě denní nebo týdenní povolenky, kdy cena těchto povolenek reflektuje neodpracované brigády + nějakou prémii pro MO.
I takhle to může fungovat a je to jedno z řešení. Podmínkou je, aby existovaly jen MO, které mají revíry. Odpadnou tak náklady na přerozdělování peněz, aparát na radě a vedení MO.
Peníze půjdou přímo jednotlivým MO nebo sdružení MO (když se jich pár spojí).
Ale jak říkám, je to jen jedna z možností.

Knapík - Profil | Út 24.7.2012 13:25:56

Mrknato >> tak velmi dobře si pamatuju, jak začínal rybařit kámoš a v Manětíně stály povinnosti cca 1500,-Kč, za což měl v Plzni celé papíry
Chápu, že malá organizace s vlastní vodou na to někde musela brát ...

Mates PB - Profil | Út 24.7.2012 12:59:36

Mrknato >> Když já za rybařinu dám bratru 2.200,-Kč a pepik v Praze, Plzni 1.600,- Kč je to rozdíl, který není hned cítit po pachu............ já tomu nerozumím.

Pike - Profil | Út 24.7.2012 12:55:08

Mrknato >> Souhlasil bych, pokud by produkční rybáři byli schopni dodat kvalitní "původní" rybu. Pokud MO do revírů sadí "místní" původní potočáky či lipany, kteří nejsou žádní zavlečenci, tak je vyšší cena ospravedlnitelná.
Něco jiného budou různí kolowrati, duháci atd.

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 12:50:03

Pike >> Problém je v tom, že ryba produkovaná cca 99,5% MO je celkově o hodně dražší, než ryba koupená u produkčního chovatele. Není to žádné překvapení, novinka. Proto chov ryb v MO dobrovolníky vidím jako neskonalé plýtvání. Dojení rybářů a revírů.

Každý může lovit kde chce, pokud to je revír, ale měl by lovit za stejných podmínek jako každý jiný a pak je zcela jedno odkud je. Dnes to tak není. Pokud by se zrušil CS rybolov, tak se nic nestane, každý si bude moci koupit povolenku kteréhokoliv ÚS za dost dobrou cenu, ale pak se muselo řešit, co se slavným Orlíkem....

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 12:36:15

Knapík >> Ale naprosto jasně to ukazuje, že svazocena násad je jen fikce a má sloužit k oblbnutí členstva a podpořit theorii "levné ryby" a opodstatnění MO. V ÚSMP to není třeba, protože zarybňují méně hekrarů a mají zase nejvíce členů. Brigád, jako doplňku svazoceny netřeba. MO si zřizují různé cestovky, rybářské speciálky a jiní dobráci, jak říká Butchi. No a to normální není.....

Pike - Profil | Út 24.7.2012 12:34:27

Mrknato >> Mi osobně nebude vadit, když si budu zase kupovat jen ÚS povolenku. Kdysi sem to v Bojanově na Chrudimce i dělal. Přijeli jsme, koupili denní povolenku, zachytali, odevzdali a jeli domů. Jezdili jsme tam relativně často, ryby tam byly pěkné. Peníze, tuším 100 nebo 150 Kč jsem odevzdal přímo MO, které to poslalo dál. Kdybych platil přímo MO Bojanov, bylo by to lepší.
Nyní to tam stojí za pendrek a nejezdím tam. Když koupím CS povolenku, moje prachy jdou čertvíkde, protože moc ryb od vody neodnesu (tento rok nemám povolenku vůbec).

Jinak mám rybařinu za koníček a nechci lítat po půlce kraje, abych sehnal povolenku. Nechci běhat po nesmyslných brigádách, kdy budu hrabat listí, ať se něco dělá (zažil sem takové).
Uměl bych si představit směřovat peníze za brigády těm MO, které mají rybochovné zařízení a které produkují ryby, uměl bych si představit směřovat peníze za brigády těm MO, které mají revíry a starají se o ně.
Klidně bych zrušil ty MO, které nemají na starost žádný revír. Proč ne.
Klidně bych zašel na brigádu vyčistit nějaký potok, případně udělat něco, co dává smysl. Ale když pak u vody vidím "některé vandráky", kteří můžou dle platných pravidel cokoliv, tak mne vždy přejde chuť.
Kolegové, kteří proto něco dělají, ti zaslouží uznání a v jejich boji s větrnými mlýny jim přeju hodně síly a zdaru.

Knapík - Profil | Út 24.7.2012 12:21:06

Mrknato >> to zas jo ...

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 12:20:24

Knapík >> Ale tak poslední 3 roky...... co se platí 500,- ÚS a ten tyto peníze přerozděluje na chov iniciativním MO.....

Knapík - Profil | Út 24.7.2012 12:15:18

Mrknato >> v Plzni to vyjde o něco dráž než píšeš ... územní se vším všudy 1900,-Kč
http://prvniplzenska.noveranet.cz/

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 11:48:04

Pike >> Děkuji, že reaguješ realisticky. Asi víš, že ve svazu panuje demokracie a nebo se na ní mnozí odvolávají. Vůle členi je delegována od spodu a o těchto věcech se rozhoduje na Radě, jako už mnohokráte. Z 15 členů má k pražskému centru velmi blízko 6 členů. 3-4 členi mají s centrem nadstandardní vztahy. Pak je výsledek jakéhokoliv hlasování znám už předem. Stejně jako na územních konferencích, pokud se čilimníkům ponechá to, co si myslí, že je jejich.....

Butchi - Profil | Út 24.7.2012 11:36:45

Mrknato >>
Já jsem naprosto v klidu, je to pro mě jen debata.
Nadsázku tam nevidím, necítím a nejsem sám - je tam vidět akorát posedlost částí komplexního problému.

Já už o tom dál diskutovat nebudu, neboť to nemá smysl. Vidíš svoje pepíky, jsi dokonce ochoten připustit jak to v podstatě je, ale dál s tím nijak neoperuješ.

Mě to nebaví číst a nemám potřebu na to dále reagovat.

Pike - Profil | Út 24.7.2012 11:26:51

Mrknato >> Jedna technická. Není chybou "Pepiků", že si koupí povolenky, brigády a příspěvky levněji.
Je to chyba někoho jiného a místo Pepiků by ses měl zaměřit právě na ty, kdo za tím stojí.

Jinak je to stejné, jako když budeš pranýřovat občany, kteří tankují levnější benzín za hranicema nebo si dokonce dovolí nakupovat v SRN potraviny. A to abstrahuju od kvalit potravin, ikdyž často i kvalita služeb "Pepikovských organizací" je vyšší, než nějaké MO v Horní Dolní, kde vydávají povolenky jednou ročně a stojí se tam fronty jak kráva.

Mrknato - Profil | Út 24.7.2012 11:19:19

Butchi >> Ty si se nějak dožral..... Myslím, že v tom co píšu určitě cítíš nadsázku, ale nechci tím zlehčovat to, co říkám. Asi je každému jasné, že svazocena násad je pouze jednou složkou, která je hrazena z povolenek. Druhá část ceny násad, cca 1/2 je hrazena z rozpočtu MO a MO si tímto realizují svazočinnost v její každé podobě a člena to stojí cca 700,-Kč. Člen v Praze platil dlouho 100,-Kč, nevím kolik nyní. Když si pepik koupí rybářské papíry o cca 600,-Kč levněji, než jakýkoliv jiný rybář z jiného svazu, tak už to je počátek nesourodosti, zvláštností, byť by byl pepik roztomilý, a sebenormálnější . A to se netýká jen CS rybolovu, ale i územního.

Pepik není pražák, ale v Praze žije určitě nejvíc pepiků a dají se poznat, ať už s muškařákem v ruce, za volantem, ve frontě, v autocampu..... Prostě většina pražáků je jiná, stejně jako rómové (cikáni), ukrajinci, japonci..... Může se to říkat? Je to ale tak. Nejsou horší, lepší, jsou jiní a to se obráží i v té rybařině.

Když já za rybařinu dám bratru 2.200,-Kč a pepik v Praze, Plzni 1.600,- Kč je to rozdíl, který není hned cítit po pachu, ale část toho rozdílu lze dopočítat a nemusí se pracně objevovat v CERNu, jako "Higsův bizon"....., nebo hledat "vysáté děti".

Bylo by dobré, aby jsi se zeptal, informoval, jaké změny svazem procházely a kdo a jak se k nim vyjadřoval a hlasoval o nich. Tady to není o letoře, ale vychcanosti. No a jistě uznáš, že když někdo na něčem vydělá, vočůrá ty ostatní, tak zbytek prodělá a musí se jít vopláchnout. To mi milé a normální nepřijde. Není to jen o ÚSMO, ale i o Stč ÚS. JardaŠ v nejaké diskusi zcela otevřeně řekl, proč by přijímali a hlasovali pro něco, co prodraží rybolov jejich členům.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Út 24.7.2012 8:32:42

Daneček - >> Lipan je debil a netáhlo.

To jsou dvě základní informace, ze kterých vycházej. Z první informace plyne, že zabere skoro na všechno: dá se chytit na kroupu, kukuřici, rotačku, kolínko, tarhoňu, hnojáka, larvu chrostíka, patentku, kostňáka, klíště, míchu. Zvládne to i pologramot.
Problém je především informace číslo 2 : lipan je netáhlo. Proto nemá smysl ho na uvedené nástrahy plavačákem, feederem nebo vláčákem lovit. Je to ztráta času a na rozdíl od kapra nebo ostroretky na udici nuda nuda šeď šeď. Kroutí se, hovno bojuje, snadno mu nasadíš sáňky a ani na nafukovací podložce není nijak zvlášť fotogenickej. Dokonce - v našich podmínkách - má méně kvalitní maso než potočák nebo duhák ( jeho starý krajový název je " smrdlán") .Takže nemá ani smysl ho brát pro kuchyni. Proto se lipan výhradně muškaří, aby z jeho lovu byl alespoň nějaký zážitek.

Daneček - Profil | Út 24.7.2012 8:27:26

Tak myslím, že původní téma dotazu bylo již vyčerpáno, takže moc děkuji těm kteří mi poradili a kteří mě pochopili :-). Přeji všem hodně úlovků a rybné řeky!

Butchi - Profil | Út 24.7.2012 8:11:36

Mates PB >>
:-)))
Taky neskáču radostí, když mně někdo běhá po Moravě, ale jsem si vědom skutečnosti, že to nepatří jen mně..

Mates PB - Profil | Út 24.7.2012 8:03:10

Butchi >> No já jsem organizovanej v Praze, dokonce jsem organizovanej u pana Voráčka a dokonce tam i platím brigády. Nemám rád Mrknata a nemám rád ksichty co mi lezou na některý fleky, bohužel nejvíc je jich z Prahe :-)) Jsem rozpolcený polopepík.