MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Fermentace kukuřice ve větším množství

Zdravím. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s fermentací kukuřice ve větším množství? Jedná se o cca 50 kg. Jaký postup bych měl dodržet, aby se kukuřice nezkazila. Nemám s tím zkušenost, tak budu rád za každou sebemenší radu :) Díky

Autor diskuse: F.Jack ®
Zařazeno do: kaprařina - nástrahy, návnady, 4.3.2012

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 4 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N Skřivánek - ® Ne 24.7.2016 22:01:51
Smrtak >> aha díky :)
N xDanielS - ® Ne 24.7.2016 21:33:10
Smrtak >> Běžně to fetmentuji pohromadě a žádný problém ani u mě, ani u ryb. Kefír ničím neředím, naleju do vychladlé směsi a rozmíchám
N 1975 - ® Ne 24.7.2016 21:16:17
Hustej kefir nebo jogurt je dobry zredit prevarenou vodou ale studenou lepe se to promicha
N Smrtak - ® Ne 24.7.2016 21:10:18
Skřivánek >> Kefir tam ma dodat kultury lactobacilov, ktore sa postaraju o tu mliecnu ferm. Idelany je domaci, nepasterizovany. U repky by som sa bal, ze tam zoxiduje ten olej a bude to srajda, ale myslim, ze ludia to takto spolu ferm. Zoxidovany olej kazdoapdne nebude robit peceni kapra ziadnu dobrotu.
N Skřivánek - ® Ne 24.7.2016 20:54:58
Dobrej, dá se místo kefíru použít mlíko při fermentaci kukuřice s řepkou? Má to smysl? :)
N xDanielS - ® St 8.6.2016 17:25:03
Luboš22 >> Klidně, ale přesmrdíš tím methodmix...
N mekula - ® St 8.6.2016 17:19:20
tak už se to vaří :)
N Luboš22 - ® St 8.6.2016 11:53:46
A co kdybych takhle zkvašenou kukuřici rozmixoval a rozředil?Dalo by se to použít třeba jako zálivka na methood mix,nebo tak podobně?
N brčál - ® Út 7.6.2016 13:53:55
mekula >> já ji povařil,pak nechal vystydnout,dolil převařenou vodu,kefír a cukr a je super a krásně voní.mám ji takhle už pět týdnů a pohoda,nic se toho neboj..
N GIGI77 - ® Út 7.6.2016 8:45:33
Pravda je ze ku kvasenie je vždy potrebný cukor (či už zložité cukry alebo mono sacharidy) v kukurici sa varom rozkladá škrob na jednoduché sacharidy ktoré sa skvasia. Preto je dobré ju poriadne rozvariť a tým pádom nie je potrebné pridávať cukor. Ak ju neuvaríte, pridajte cukor aby bolo čo kvasiť. Pre správny nástup kvasenia pridajte kefír alebo zákvas - živú kultúru. Nie jogurty alebo podobné gebuziny s mesačnou dobou spotreby - je to total mŕtve). Soli možete pridať dosť, mliečne baktérie znášajú ako jedny z mále silné zasolenie, čo utlmí iné baktérie. Sú anaeróbne, čize produkujú kyselnu mliečnu bez prístupu vzduchu, preto je potrebné aby bola stále zaliata vodou a ak je v nádobe minimum vzduchu a dobre uzavretá, vydrží aj niekolko rokov. Nedávajte zbytočne vela cukru, aj tak baktérie tvoria len určité percento kys. mliečnej (myslím že 4,2 %), inak už zabíja samotné bakterie alebo utlmí ich činnosť.
Takže v praxi - uvar kukuricu - pridaj kefír alebo zákvas - zalej vodou po povrch nádoby, tak aby bola kukurica zaliata - odlož na miesto s nižšou teplotou (do 20 stupnou v pohode) a za 14 dní to bude chytatelné. Jedna rada - ja používam pri robení novej dávky vodu zo starej kuku ako základ na štart kvasenia.
N xDanielS - ® Út 7.6.2016 7:28:20
Glasy >> Jop, potřebuje, ale u alkoholového kvašení přidáváš cukr se zřejmým cílem, ale jestli získáš více kyseliny, to netuším.
N Glasy - ® Út 7.6.2016 7:03:41
xDanielS >> zpravidla veškeré kvašení potřebuje cukr...je jedno jestli je alkoholové nebo mléčné....jde o přeměnu sacharidů...kukuřice nějaký sacharidi obsahuje,proto pro lepší prokvašení přidádávam cukr...

pro info dávám odkaz z wiki:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD#Ml.​C3.A9.C4.8Dn.C3.A9_kva.C5.A1en.C3.AD
N xDanielS - ® Út 7.6.2016 6:30:49
mekula >> Jak píše drvoštěp, klidně ji tam litr šoupni :-) Taky to můžeš nechat mléčně překvasit a potom tam rozmíchat ten litr nebo i dva, před krmením....
N drvoštěp - ® Po 6.6.2016 22:34:51
mekula >> Já bych ji uvařil a nalil litr melasy.Dál bych to neřešil.A věř, že zachytáš.Nechal bych soudek ve sklepě a hotovo.
N mekula - ® Po 6.6.2016 21:49:08
xDanielS >> dík za radu,ale ty píšeš že cukr ne, další zase cukr přidat je to asi jen o lidech,mám doma asi 15l melasy tak přemýšlím jestli ji tam přidat po uvaření, budu vařit jen 10kg kukuřice.
N xDanielS - ® Po 6.6.2016 21:36:45
mekula >> Hoj, celej proces trvá podle teploty cca 14 dní. Namočit na cca 48 hodin, povařit a nechat vychladnout. Cukr tam nedávej, nejedná se o alkoholové kvašení, ale mléčné, takže spis špetku soli, ale já ji nedávám. Aby proces započal rychleji, můžeš dát více správných kvasinek, tzn třeba dva kefíry s živou kulturou a pořádně promíchat. Dobře uzavřít a nechat v pokojové teplotě. Jak přestane bublat je hotovo. Když dodáš ten cukr, tak se občas ještě spustí druhotné alkoholové kvašení.
N mekula - ® Po 6.6.2016 21:10:06
tak namočeno nechám to tak 2 dny a pok povařím
N lado40 - ® Po 6.6.2016 20:23:01
mekula >> Ja fermentuju zhruba 3 mesice před pouzitim. Zkus to dat na hodne teply místo, no pochybuji, ze to projde kvasnym procesem za tri tydny. Mozna jo, fakt nejsem si jist. hodne zdaru, at kousou jako diví :-)))
N račet - ® Po 6.6.2016 20:21:08
mekula >> stihneš hlavně aby byla ve stabilní teplotě a povařená s dostatečným množstvím cukru
N mekula - ® Po 6.6.2016 20:15:10
lado40 >> chci jet 1.7.2016 stihnu ji ještě fermentovat?
N lado40 - ® Po 6.6.2016 20:11:53
mekula >> nejdříve zacina bila plisen od okraje az postupne zakryje celej povrch smesy. Vytvori se takova kuzovita slupka tlusta několik milimetru. Taky to není na zavadu. Az ji pak po několika mesici odstranis zacitis tu pravou pro ryby lakavou vuni :-)))
N mekula - ® Po 6.6.2016 19:59:49
jsem v fermentování začátečník tak jen zbírám rady tak proto jen 10kg na zkoušku, jinak díky za všechny rady.
N xDanielS - ® Po 6.6.2016 19:55:31
mekula >> Mléčně kvasím veškerou kuku na zákrm, velká spokojenost. Dělám vždy 50l barel.
N Karel K70 - ® Po 6.6.2016 19:43:01
mekula >> Až ji zfermentuješ tak budeš valit oči...10 kilo bude málo,amuři ji zlikvidují va chvilce.
N mekula - ® Po 6.6.2016 19:27:49
Karel K70 >> chci uvařit jen tak 10 kg kuku na zkoušku,tak jsem chtěl nějakou radu jinak dík
N Karel K70 - ® Po 6.6.2016 19:14:07
mekula >> Do meruny dávám uvařený hrách,zůstane měkký
N Karel K70 - ® Po 6.6.2016 19:12:52
mekula >> Nalej ji radši do sebe,aspoň si ji užiješ...
N mekula - ® Po 6.6.2016 18:54:44
marmyš >> ok díky vyzkouším to
N marmyš - ® Po 6.6.2016 18:53:17
mekula >> Do alkoholu dávají někteří rybáři dipovat nástrahy,hlavně tu kuku. Musí se tomu věřit,účinek se ověří těžko.
N tuzemak - ® Po 6.6.2016 18:50:15
mekula >> nemáš zač...

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 4 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | kaprařina | nástrahy, návnady ]

Oznámení - kaprařina
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - kaprařina
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniAKCE na 2x Fox navijáky FX9

Za 5 500 Kč s DPH.
CENA ZA 2ks Nové navijáky, silný stroj s hladkým chodem, volba pro kapraře, kteří hledají spolehlivost, výkon a trvanlivost-Platí jen při koupi dvou navijáků


akce, rybareniVánoční akce JRC 2+1 + pouzdro + čelovka

Za 5 990 Kč s DPH.
Vánoční akce 2x signalizátor JRC s modrou barvou LED diod + příposlech + pouzdro JRC Coccon Small Organizer + navíc ZDARMA čelovka Chub Sat-A-Lite SL-100 v hodnotě 500Kč


Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
LOS - CORMORAN LOS - CORMORAN

Písek, 39701 , Heydukova 100