Jaký je nejlepší kapr z jižních Čech?

Jaký se Vám zdá nejlepší kapr - třeboňský, novohradský nebo jiný? Svou odpověď můžete zdůvodnit. Setkal jsem se totiž s různými názory.
Autor diskuse: rybačka - Profil , 9.2.2012 kaprařina - ostatní

Anketa o nejlepšího kapra v jižních Čechách

A) novohradský8%

B) třeboňský35%

C) hlubocký8%

D) vlastnoručně ulovený(neznámý původ)19%

E) jiný30%

Od 9.2.2012 hlasovalo 63 čtenářů.

Kreja - Profil | So 5.5.2012 11:54:18

nejlepší kapr ze Štilce protože tam si parádně zachytám narozdíl od naší přehrady

Jarda 7 - Profil | Pá 4.5.2012 23:24:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší kapr je z Nového Kanclíře.Několik let jsem tam jezdil,a kapr z tohoto rybníku byl naprosto bezkonkurenční.Nevím jestli je to prostředím,ale tak výborného kapra jsem z jiného revíru nikdy neměl.Rozhodně mi to stálo za to,jet pro něho dvěstě kilometrů.

velbyk - Profil | Út 10.4.2012 21:35:16

Maďar ;-)

Horda - Profil | Út 10.4.2012 21:33:09

nej je tzv. kapr bahňák :-)

Šemík - Profil | Út 10.4.2012 21:26:23

Cloud >> Ahoj Cloude ,ve kterém roce jsi byl v Třeboni. Dík Šemík

Jiří Š. - Profil | Pá 10.2.2012 20:09:58

Carpeater >> pokud se na nějakém revíru chovají kachny, nebo husy >= hodně toho nadělaj do vody >= hodně planktonu >= hodně ryb, dřív to tak bylo u nás na Velkém rybníku a byly tam opravdu krásné ryby, bohužel je jich tam čím dál tím míň a to tady zatím chvála bohu nejsou kormoráni, takže to mají na krku rybáři... některým nedělá problém dát 150kg kaprů, candátů, štik za rok z tohoto jediného revíru

Cloud - Profil | Pá 10.2.2012 19:57:47

Carpeater >> Byl to jen můj názor,jak to vidím já!Přít se nebudu!Každý to vidí po svém.
Na škole v Třeboni jsem vystřídal všechny ryb.střediska,a vypuštěných rybníků jsem za těch pár let nejen viděl dost.Včetně čištění přítokových stok.

Nové Hrady mají chov hus jen na pár rybníkách.A (výkaly) je to přirozené hnojivo.Které si voda umí přeměnit v kvalitní plankton.A v průměru odchovaných ryb,je to zanedbatelné procento.

Třeboň rozváží,do chovných rybníků chlévský hnůj!

Neberu,konkrétní rybníky,ale celou soustavu.
Jinak ryby mi chutnají u všech třech rybářství :-))

Carpeater - Profil | Pá 10.2.2012 18:55:58

Cloud >> no, když se podívám na novohradecký rybníky a na ten puch z hus, kterej je cejtit na dálku (najmě pak Byňovák, Jakulský, Dlouhý hráze...) tak mě na novohradeckýho kapra chuť přechází...

dále, nevím, jak jsi přišel na to, že novohradecký rybníky mají kvalitní vodu a nezanášejí se bahnem ... :-) když se podívám na rybníky okolo Nových Hradů, tak fakt žádná sláva a třeba takovej Oborský je vysloveně smradlavá zarostlá díra.

Dave> - Profil | Pá 10.2.2012 9:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Samo, že je nejlepší třeboňský....................:D:D:D

Cloud - Profil | Pá 10.2.2012 9:55:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rybačka - >> Z mého pohledu je kapří maso nejlepší (vůně,chuť,obsah tuku),z výše vyjmenovaných- rybářství Nové Hrady.

Mají rybníky rozložené na několika vzdálených místech,ve vyšší nadmořské výšce, nejen v okolí Nových Hradů.
Většina rybníků je napájena kvalitní vodou pramenící poměrně blízko,tudíž nedochází k jejímu "zašpinění".A možnosti usazování bahna na dně rybníka je minimální.
Samozřejmě,je to jiné,zdali se jedná o rybník na začátku rybníčních soustav,nebo na konci.Ale jde o průměr. :-))

Cloud - Profil | Pá 10.2.2012 9:41:40

Pellon >> Třeboň má rybníky- téměř všechny na písku,jo???

Já jich prošlapal na Třeboňsku dost,a jen minimum bylo s tvrdým dnem.Maximálně jen některé rybníky mají pískové pobřežní části.
Bahna je na Třeboňsku mnoho.
Je to dáno dlouhou rybníční soustavou a splachů ze zemědělsky obdělávaných ploch kolem.
Navíc řeka Lužnice se pravidelně každý rok vylívá na pozemky kolem řeky a splachuje vše!

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:45:04

rover >> Ta radioaktivita bude zvlášťním bonusem pro fajnšmekry,,,o)))

rover - Profil | Pá 10.2.2012 8:35:23

Anýzový dědek >> jj, zmáknou cokoliv, ...už se stačí popasovat jen s radioaktivitou :-)

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:06:25

Pvl >> No taky než se to přes tu dálku pronese dětských hračkách tak z nás už budou jen urny plné popela...o)))

Pvl - Profil | Pá 10.2.2012 8:01:36

Anýzový dědek >> Ty už to mají vychytaný .Jen se to sem zatím ještě nedostalo .:o§)

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:00:21

rover >> soudruzi z made in Japan to zvládnou levou zadní....o)))

rover - Profil | Pá 10.2.2012 7:57:28

Anýzový dědek >> Tak to už by byla veliká machrovinka :-)

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 7:53:52

rover >> a samoopékací,....o)))

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:40:12

Jovánek >> jj

Jovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:39:40

nofish >>Psal viď? Takže už si rozumíme?

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:38:33

Jovánek >> ha ano už vím co myslíš, šatně napsaná věta trošku změnila význam :-) editovat už to nejde.....
edit: nebo nevím jestli špatně ale asi se dá pochopit i trošku jinak než je myšlena.

Jovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:37:19

nofish >>Asi se opravdu nechápem. Ty jsi psal, že chuť masa ovlivní víc bláto,než písek.

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:34:28

Jovánek >> nechápem se asi. Já netvrdím že to není možné, ale co by to muselo být za vodu aby se to až tak moc projevilo na chuti masa? Pokud to není jen tuk, nebo povlak na kůži(asi obsahem "smradu" ve slizu) nebo obsah střev tak se toho ta ryba přece stejně nezbaví, jak by se toho zbavila, voda jako taková jejím tělem neprotéká, že by to "vypláchla".

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:31:34

F16 >> netvrdím že to není možné, ta ryba v tom prostředí žije. Jen jsem to nezažil, asi nejsem taková citlivka. Ono i ryba v létě, když žere, roste a je nažraná, tak občas taky zrovna nevoní - při zpracování. Asi jsem to vzal za špatný konec, pro mě je to jakási přirozená "vůně" té ryby. Lidi co je jí třeba jednou nza rok na vánoce to berou asi jinak.
Měl jsem k jídlu kapra (ne jednoho) z vody kterou kdybys viděl tak bys ho nejedl (ale rozbory vody byly vždy v normě, bahno na těžké kovy taky) a maso bylo výborné po všech stránkách.

Jovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:30:06

nofish >> No ty jsi psal, že chuť bahna ovlivňuje bahno.
Jinak samo vím, co je sádkování.

F16 - Profil | Čt 9.2.2012 23:26:22

nofish >> Já to zažil.Koupil jsem si kapra v Jistebníku na výlovu.Nikdy více.Smrděl bahnem.Vím,že se ryba na sádkách vyčistí,ale přímo z výlovu z Jistebníku nikdy více.Opravdu smrděl bahnem.

rover - Profil | Čt 9.2.2012 23:24:04

nofish >> jj, ...to by myslím nemělo ani smysl, i dobrou radu si "někdo" musí zasloužit :-)

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:20:18

rover >> neplýtvám neboj, jen pokus o objasnění situace, nehodlám jít "do hloubky" :-)

nofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:19:03

Jovánek >> co je chuť bahna? Pořád se o tom mluví ale já to nikdy nezažil a to jsme těch ryb sežral hodně. Jako vyloženě nějakou chuť připomínající bahno- vím jak chutná bahno, z výlovů, chutná hnusně. Ryba při sádkování vyprázdní střevo a při delším sádkování se zbaví části své váhy (cca 5% se počítalo)- takže tuku.
Ale pokud to bude ryba třeba z nějakého biologického rybníka plného bláta kde se živila celý rok planktonem a bentosem tak bude mít lepší chuť i konzistenci masa než ryba krmená pečivem a obilím - jedl jsem takové ryby a i na mase to bylo vidět. Samozžejmě rostou třeba déle (biologický rybník, problémy s kyslíkem atd).
Ona ryba ze zabahnělého rybníka plného tlejícího bahna může nějak "smrdět" to ano, ale fakticky jsem ještě nezažil rybu u které by to bylo nějak výrazné, natož v mase, nebo něco podobného.

jindraŠ - Profil | Čt 9.2.2012 23:15:00

Nejlepší kapr asi bude kapr vyvíjený ve výzkumáku ve Vodňanech pod vývojovým označením KH35V11.Bude to kapr,který bude mít místo prsních ploutví 2 husí stehna

rover - Profil | Čt 9.2.2012 23:13:27

nofish >> Neplýtvej zbytečně energií ... :-)

Jovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:12:26

nofish >> Po vysádkování se chuť bahna nestratí?