Nerotující rotačky

Už se Vám stalo, že se Vám netočí rotačky(hlavně při pomalém vedení).Je to dáno konstrukcí,nebo to upravujete. Princip je pro mě Pythagorovou vesnicí,jaké s tím máte Vy zkušenosti?
Autor diskuse: dudu - , 20.7.2004 dravci - nástrahy, návnady

Pipsak Kratky Zobak | Čt 29.7.2004 14:33:43

Nektere rotacky mi nefungujou taky, jedna se predevsim o no name vyrobky, ale i mezi no namy mam par oblibenych vyrobku, ktere funguji naprosto bezvadne, chce to zkouset a trpytku si prohlednout pri koupi. Ja na ni vzdycky shora fouknu a kdyz se toci tak je ok.

Marek | Po 26.7.2004 13:45:31

Este je dobre vyberat rotacky podla typu vody, tecuca tenky list a stojata sirsy list.

Woody - Profil | St 21.7.2004 8:09:38

Forest - dovolím si s tebou nesouhlasit. Mojí nejůspěšnější rotačkou byla mírně zdeformovaná "vrbovka", která se v průběhu tahu občas zastavila pak se zas roztočila a to naprosto nahodile. Proto pokud je blbnutí mírné může to být ku prospěchu věci. Co se týká nových rotaček, které je nutno nastartovat tak s tebou prozměnu souhlasím, většinou nestojí za nic.

Forest - Profil | St 21.7.2004 6:03:24

Ty tvoje úvahy jsou jen bohapustá teorie, protože je tu jeden neovlivnitelný prvek-náhoda, který se projevuje a kompenzuje ve výrobní toleranci. Rotačky dělají ve velkém na lisech nebo po domácku a tam je to s přesností výroby dost špatný, kdyby vyráběli přesně, tak by všechny stáli tak jak značkové a kvalitní. Funkce rotačky zajišťuje mimo jiné i vhodně zvolený poměr mezi váhou tělíčka a listu. Po zajetí se Ti rotačka bude otáčet pokaždé na stejnou stranu - ve třmínku se dirky "vyšlapou" a je to, ale zase půjde chodit pěkně lehce i při pomalém tažení. Až do okamžiku kdy se třmínek zdeformuje natolik, že už začne rotace blbnout ajak začne blbnout musí z domu!!!

dudu | Út 20.7.2004 20:33:30

Forest: to s tím zatížením křidélka mě připadne zajímavý,taky se mi zdá že ten lehký plíšek má sklon "lepit", zkusím to. Jinak mě spíš zajímalo jestli někdo neví jak to přesně funguje. Já si představuji idealní rotačku tak,že by měla mít vůle v uchycení křidélka naprosto stejný na obě strany , takže by se točila na obě strany. K udělení směru počáteční rotace by jí stačila síla přetočenýho vlasce a setrvačností by ho mírně přetočila zase zpět. Takže by se nekroutil, protože by se točila jednou doprava a jednou doleva. Samozřejmě rotace při co nejmenší rychlosti. Ale to je jen moje úvaha,myslím si že to asi nejde vyrobit, takže prosím nekamenovat.

rybomil | Út 20.7.2004 10:28:24

Jako Rush, málo funkční jsou na ohmatání vázek.Nové nekupuji.Podle typu proudu některé jsou jen do velkých proudů, hlavně ty levné polské.Jo zlaté domácí ručičky, jména neuvádím byla by reklama, však je všici znáte.

prazacek | Út 20.7.2004 9:44:40

Také se mi to stava ale konci tak že si nechám trojhaček a zbytek koncí v kosi. Od jiste doby kupuji jenom , kvalitni znackove třpytky.

Rush - Profil | Út 20.7.2004 8:23:21

Problém u značkových rotaček nastane většinou po ohnutí ramínka listu nebo zachytáváním nějakých nečistot, řas apod. Ty levné které moc nerotují už nekupuji,
podobně jako forest ty, co mi zbyly ani nepoužívám, jen když tipuji, že na 80% budu viset a trhat a takto je postupně "vypotřebovávám".

Bob - Profil | Út 20.7.2004 8:17:45

Kdysi jsem kupoval rotačky v marketu. Byly levné, avšak nerotovaly. Upravoval jsem uchycení listu/ jen jedním drátkem na místo jakési omotávky okolo osy/ a ten jsem mírně jsem mírně ohl vně rotačky. Zlepšilo se to , avšak furt to není ono. Teď raději kupuju rotačky značkové a vyplatí se to.

Forest - Profil | Út 20.7.2004 5:54:13

To se mi občas stávalo u levnějších rotaček, kde bylo lehké křidélko(list), navrtal sem do nej dírku do ní zalísoval brok. I když nefungovala vždy na 100% tak už to bylo podstatně lepší, pak jsem s takovou rotačkou vždy prochytával problematická místa-taková rotačka kamikadze :-).

Laďa | Út 20.7.2004 5:41:13

Když uchopíš rotačku za trojháček a roztočíš list (odstředivou silou), měl by volně rotovat kolem osky. Jinak ve vodě to poznáš podle tahu, stačí pocuknout a list se roztočí. Jinak je třeba rotajdu zbavovat nečistot hlavně v uchycení listu.