Jak na lína na Lužnici a Blanici

Nevíte jak bych mohl chytit lína na lužnici / blanici (vlašimské)? Nemyslím ani tak jak ale kde ho hledat. Jistě odpovíte do nějakého slepého ramena ale když nevím o nějakém slepém rameni tak kam na ně.Lekníny na Blanici moc nerostou a na lužnici nevím. Tak prosím odpovězte jestli se dá chytit lín v pomalu tekoucí vodě kde nejsou leníny
Autor diskuse: rybar101 - Profil , 24.3.2011 všeobecné - RŘ, MO, svazy

FrancJosef - Profil | Pá 25.3.2011 12:39:57

HOK >> S tou blanicí máš pravdu, bohužel. Chodili jsme tam pravidelně chytat a pěkný ryby, teď nic.
Jediný co se tam dá chytit jsou malý štičky. Už ani okounimoc nejdou.
K těm línům. Bývali v Kamberáku, takže by teoreticky mohli být pod nim (dost ryb uteklo při výlovu), ale nezkoušel jsem ho tam chytat. koryto je tam dost zanešení po odbahnění Kamberáku

Tichej - Profil | Čt 24.3.2011 11:37:26

rybar101 - >> to je jako hledat jehlu v kupce sena :-) skus to spíše na zámeckém rybníku ve Vožici

Hora - Profil | Čt 24.3.2011 11:35:11

Hledal bych ho spíše kolem břehu,přímo pod špičkou prutu.Jednoho hnojáčka a nebo žížalku a pokud tam bude,tak dříve nebo pozdějc přijde.

rybomil - Profil | Čt 24.3.2011 11:28:01

Na Lužnici se lín chytit dá, ale je to spíš vzácně. Spíše na písácích okolo ní. A i tam je většinou použijí, vyšmelí jako nástražku na sumáky.
Nej nástraha kromě hnojclů a rousnic, zejména teď po jaru jsou pijavice. Je to málo známá nástraha, rybáře kteří znají jak a kde ji získat a používají spočítáš na prstech rukou. Pijavky lín svým " ožíráním " tak snadno nestrhne. Zrovna předvčera jsem jednoho malého na pijavky vytáh, ale na sázavském revíru.

martin007 - Profil | Čt 24.3.2011 11:16:34

Já ti neporadím konkrétní místo ale víc než hledání lína na řece se mě osvědčilo léto pod jezama. Různá zpomalení, oka, vracáky.Jak na feeder tak na plavačku.

HOK - Profil | Čt 24.3.2011 11:02:14

Blanice je prakicky bez ryb, zbylo pár tloušťů a pstruhů. Když nakrmíš jakýkoli flek, kromě nasadového kapra zde není jiný druh ryby. Pokud bych ale usiloval o lína, šel bych nad bývalou vlašimskou vodárnu, cca 300 nad ní, jsou tam ještě hodně hluboký tůňě. Další klidná voda je Bořkovec (Vítův mlýn), ale opět minim. 300 m nad jez - ani na jedno místo nejde dojet autem. Nahoru (Nespeky, Ostrov, Louňovice. Kamberk a výše) nemá cenu vůbec chodit, i pod Vlašimí a v parku je prd. A to jsem z Vlašimi, nechápu, jak je možný vodu, kde bylo víc ryb než vody takhle zničit.

SOPTIK 52 - Profil | Čt 24.3.2011 10:45:05

rybar101 - >> ahoj,tak předem upozorňuju,že to není ani tak rada,jako zážitek s Lužnice.cca před 20 lety.Už jsem tam dlouho nebyl,tak neví ,jak dnes.V životě jsem se na líni na Lužnici nezaměřoval,spíše ten cejn.Toto jsem zahlédl vlastrně náhodou,kdy jsem se vracel z horního toku řeky,okolo jezu v Dráchově.Jeden kolega tam chytal nástr. rybky hned pod šlajsnou a přišel mu na to lín!!!!Ale pan lín.Jemné náčiníčko,ale bohužel jen aby se vyhovělo zákonu,tak jen rakeťák,podběrák.Ten kolega ho dostal na schody,ten lín byl přes celou délku,pak následovalo to nepříjemné plácnutí při podebírání a byl pryč.Ty schody měli min 60 cm v šířce.To je jen pro znázornění toho,že ta ryba může být kdekoliv.Tam bych jí také nečekal.

Venca888 - Profil | Čt 24.3.2011 10:37:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lín se dá chytit všude... základní podmínkou ovšem je to, aby tam byl, což je dneska asi největší problém. Spíš bude tam, kde ho vysadili než tam, kde by se podle všech teoretickejch pouček měl vyskytovat.
Zkoušel bych to v nějakym zpomalení proudu, nejlépe u vodních porostů a hodně brzo ráno. Co jsem slyšel, tak se daj docela dobře naučit na vařený brambory, ale sám s tim zkušenosti nemám. Můžeš to zkoušet předem zakrmovat, ale při vlastnim chytání bych se asi snažil bejt spíš tichej, než tam házet nějaký hroudy.