Rybářská stráž v zahraničí

Jezdíte na ryby do zahraničí? Kontroloval Vás tam nějaký porybný? Jak to probíhalo? Rozdělte se s námi o své zážitky. Děkuji všem.
Autor diskuse: luft - Profil , 13.2.2010 všeobecné - příhody, kuriozity

luft - Profil | St 24.2.2010 16:51:33

hraji >> Taky bych to nebral doslova. Každý má právo bránit svůj majetek. Když chránění vlci napadnou ovce, tak bača taky nebude jenom přihlížet. Bohužel jsme se dostali dost daleko od původní otázky.

hraji - Profil | St 24.2.2010 12:00:41

kauflandák >> zákon na ochranu přírody, ten ti zakazuje plašit chráněné živočichy, což bezesporu kormorán je. Bez ohledu na škody, které působí, je chráněn zákonem víc než ty ryby, bohužel.

kauflandák - Profil | St 24.2.2010 11:51:34

hraji >> šlyšel jsem o tom na jednom nejmenovaném soukromém revíru jen jsem byl zvědavý jaký je to zákon

hraji - Profil | St 24.2.2010 10:11:02

kauflandák >> nevadí ti, že použitím plynové pistole porušíš jiný zákon? Asi ne. Pokud tedy víš, že tím nějaký zákon porušuješ.

luft - Profil | St 24.2.2010 10:08:58

Tak pěkně se to tady rozjelo a nějak to usnulo. Kde jste všichni? V Mexiku? :-))

luft - Profil | Po 15.2.2010 18:49:34

kauflandák >> Nejsi z toho kauflandu trochu ušlej? :-))

Karban - Profil | Po 15.2.2010 16:38:54

Dobříšák >> Ahoj Dobříšáku jsme kousek od sebe jsem Hořovák.Napiš jak a co jsi chytal na Balatonu.Jsou tam ryby??Historicky jich tam moc nebylo.

Dobříšák - Profil | Ne 14.2.2010 20:04:14

Jezdím v létě na Balaton a tam si jen tak lehce rybařím. Koupit rybářský lístek a povolenku není problém, tu tam mají v každým obchodě s rybařinou, jenže pravidla rybolovu jsou jen v maďarštině. Rybářská stráž mě kontrolovala, řekl bych standardní jako u nás. Jen mě upozornil že se může chytat pouze na 2 pruty, mluví schopně německy takže komunikace už není takový problém. Stejně jsem na ně chytal, ten třetí byl připravenej v rezervě.

kauflandák - Profil | Ne 14.2.2010 19:58:55

Jakým úspěsným způsobm plašit kormorány pokud člověk použije plynovou pistoly neporušuje řyb.řád

anakonda - Profil | Ne 14.2.2010 19:53:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Karban >> Souhlas,rybařina je tam krásná,kontroly korektní,přísné a nesmlouvavé.Jedu také znovu,ale tentokráte s průvodcem do kempu daleko od lidí.Bohužel ty odpadky se tam vyskytují.A jsou pomalu všude i na Ebru.Kdyby člověk měl přijet a začít uklízet,tak by nejprve musel den odvážet odpadky do kontejneru k pumpě a pak by mohl začít chytat.Nejsou to odpadky jen od Čechů,ale odpadky německé, polské,španělské,francouzské i jiné. Zdravím.A´t berou.

Karban - Profil | Ne 14.2.2010 18:38:10

anakonda >> Jasně na desinfekci lodě jsem zapoměl,Ale opět platí ,že pokud dáváš loď na vodu v kempu a ofiko nájezdu do vody jsou tam cedule ,že musíš desinfekci udělat.Stojí 3 EUR.Je fakt že v revírech na spodní přehradě aby se prase vyznalo.Horní je jednoduchá je tam potřeba pouze roční povolení a to je vše.Na spodní jsou soukromé revíry tak se asi víc hlídají.Povolení na spodní dostaneš v rybářkých potřebách za 3 EUR na den,Tomu ,že kontrolují u nočních lovců co se dá se nediv dělaj se ohně a je to nebezpečný.Kradou se lodě ,motory kšeftuje se s drogama a to mají na svědomí i češi.Dokonce jedni češi vykrádají druhé čechy a pár jich konkrétně v Caspe nějakou chvíli i prý sedělo.
Před deseti lety se dalo na Ebru (na horní )přehradě lézt do vody bez bot dnes je to riziko.Plechovky od Smíchova ,Gabrinusu a střepy jsou všude jak na Orlíce.Sám píšeš o pytlíku který nebyl váš.Ale i u nás kdyš chceš chytat na zabordelařeným místě máš za povinnost napřed uklidit jinak je to na tobě.Je holej fakt že to chce asi určitou opatrnost je fakt ,protože né každý ví jak přísná jsou např.fitosanitární pravidla a vyhlášky.(vývoz rostlin,semen,dřeva a pod.)A platí nejen pro podniky ale i pro jednotlivce.A když si představíte,že si tak češi vozej karasy a co to může mít za důsledky je lepší si nepředstavovat.Je asi dobře tady napsat ,že se nesmí chytat na červenopeřici a úhoře také použití čeřenu je zakázané.Ale i já psal že kontroly jsou korektní ale přísné což asi musí být.Přesto vše si myslím ,že rybařina na Ebru je něco co si zaslouží náš obdiv.A rybářská dovolená tam nemá chybu

Beila - Profil | Ne 14.2.2010 18:14:06

meteor >> Je tady bordel jako v každým městě kde jsou cizinci prote že se tady krade všude.Kapsáři jsou taková elita že chodí v předklonu pod tíhou zlata na krku,ale to nebrání brát socku.Jezdí v medvedech a brečí jak jak jim všichni ubližujou.A nejvíce arogantní rusové jsou ty co dělají v německu a mluví na tebe anglicky a pak se otočí na druha řeknemu ja něpanimal.
A ty největší boháči ty jsou už ve francii tam se jim líbí.

meteor - Profil | Ne 14.2.2010 17:57:00

Beila >> slyšel jsem to od jednoho spolužáka z Varů a pak (nezávisle) od kamaráda, který má v KV rodinu. To, co píšeš o Rusácích, se (pravda) říká - ono to ale asi bude tím, že za hranicemi Ruska nepotkáš jiného nežli bohatého Rusa. A takový bude mít ten svůj frňák hóóódně nahoru :-)
A co teda ten klid a pořádek (menší kriminalita, bordel po městě), to se v KV nekoná?

Beila - Profil | Ne 14.2.2010 17:40:10

meteor >> Nevím kde jsi slyšel takovou """ BLBOST """ jak si Varáci chrochtaj blahem,jak tu rusové
udělali pořádek.Chlapče probuď se - nejvetší šmejd na svetě je ten který si říká já RUSKY ČELAVEJEK
Proto že oni všechny lidi považují za méně cené,oni jsou nejlepší.A tady ve městě to dávají velmi dobře znát.

Hrochoroh - Profil | Ne 14.2.2010 17:17:12

S tím naprosto souhlasím a to je podle mého i příčina toho, že u nás mnoho lidí nemá vnitřní přirozené zábrany pravidla porušovat. Když můžou beztrestně papaláši, tak to prostě nasere každýho. To je pak boj s větrnými mlýny :-)

anakonda - Profil | Ne 14.2.2010 17:13:56

Karban >> Absolvoval jsem několik výjezdů do zahraničí.Itálie,Francie,Španělsko-Ebro.Kontrolova​​li nás 2x jednou v Itálii a podruhé na Ebru.
Itálie:Hned první den okolo 22.00 večer přijela parta 5 chlapíků v Jeepu a kontrolovali pasy,povolenky a pořádek na místě.Upozorňovali nás na způsob lovu,počet prutů a stěžovali si na Němce a Poláky,kvůli nepořádku.Když zjistili,že máme již instalované odpadkové pytle a vše v pořádku odjeli a do konce pobytu si nás nevšimli.Velký problém v komunikaci jak při nákupu povolenek tak s porybnými.Nemluví jinak než italsky.Takže dozvědět se přesná pravidla hry v angličtině nebo němčině není možné.Oproti kontrole na Ebru jsou italští porybní "spolek dobrovolných hasičů",tak jako u nás.
Ebro:Když přijedete jako turisté na Ebro,je velký problém sehnat přesné podmínky rybolovu a to i ve španělštině.Na horní přehradě platila jiná pravidla než na dolní a na levém břehu jiná než na pravém.Jiný jazyk než španělštinu nikdo neovládá,krom rybářské stráže,která mluvila anglicky.Na pár letácích v němčině,které jsme sehnali,bylo velmi nepřesně napsáno jak se může chytat.Vůbec nebylo popsáno,že se nesmí používat krmítkové směsi.Lodě musí mít nejen registraci,ale také desinfekci.Není možno používat dovážené pelety,ale jen pelety koupené na místě.Poslední den přijeli potichu na červeném člunu.Byli 4.Všichni vysocí okolo 190cm,černé barety,tmavé brýle, zelené košile s krátkým rukávem, zelené kalhoty a kožené černé kanady.Pásek a za páskem pistole a ještě něco co si přesně nepamatuji.Měli systém.Jeden kryl ostatním záda u lodi a ostatní 3 kontrolovali. Kontrolovali pasy,povolenky,na co chytáme a jestli máme doklad o zakoupení pelet.V jakém jsme vzájemném vztahu.Jestli nám nedělá někdo průvodce.Lodě a motory.Jestli souhlasí čísla registrací a jestli lodě prošly desinfekcí.Kontrolovali i pobřeží jestli nemáme náhodou schované boje a uvázané ryby.Kontrola trvala asi 3-4 hodiny.Kontrolovali i obsahy zavazadel.Vše fotogrrafovali a dokumentovali a to i vnitřky tašek.Bylo nás 7.Myslím,že tak důkladně nekontroluje zadržené ani protidrogová policie.Bohužel ani oni sami mezi sebou se nemohli shodnou na tom,jak se smí chytat.Koupil jsem si 25kg pytel pelet a většina mi jich zbyla.Přesypal jsem je proto do plastových kýblů od fasádní směsi,abych si je mohl odvézt domů.Přestože jsem měl na nákup doklad tak jsem jen velmi těžko vysvětloval,že je to zbytek pelet,které jsem nespotřeboval.Podezírali mne z toho,že jsem je přivezl,protože nebyly již v originálním obalu a že je mám na zakrmování.Někdo před námi ponechal na místě sáček od krmítkové směsi,která nám vůbec nepatřila.Také problém.Vyšel jsem z kontroly bez problémů,ale některé z nás to stálo více než 400Euro.Jen přítomnost plynového vařiče v tašce byla za 180Eur.Poukázka jim přišla až týdny po návratu domů.Kontrola byla velmi korektní, velmi důkladná a důsledná.
Letos pojedu zase.ALE UŽ NIKDY SÁM BEZ PRŮVODCE.Na Ebru se nesmí bivakovat a bydlet můžete jen v kempu.Jestliže přijedete bez znalosti místních poměrů,může se Vám velmi lehce stát,že budete nechtě porušovat rybářský řád,protože ho nebudete znát a pak v potu tváře s ostudou zaplatíte za pokutu 2x více než byste dali za průvodce.Navíc.Jestliže jedete 2000km do Španělska a nemusíte brát bivaky,lehátka a spacáky,protože to různé kempy nabízejí,vejdete se do auta ve větším klidu a cestování je o něčem jiném.

malamut - Profil | Ne 14.2.2010 16:50:06

Hrochoroh >> no on je průser už, že pravidla porušují ti, kteří je stanovují, nebo jsou před nimi chráněni imunitou, to, že je porušují ti, kteří mají dohlížet na jejich dodržování už ani nikoho nepřekvapuje. Takže co se děje v rybařině je jen obraz společnosti.

meteor - Profil | Ne 14.2.2010 16:48:32

Ono je to těžké... ve Zlíně se traduje historka, jak jeden porybný nachytal na Dřevnici 3 pytláky a výsledek byl takový, že dostal po papuli a jeho "prdítko" Babetta skončila ve vodě. Se potom nedivím, že by se na kontrolu mohl vyprdnout. A brát si s sebou třeba kvéra, kudlu nebo baseball pálku, to pak je (vzhledem k našim zákonům) člověk víceméně proti sobě.

Ad. cikáni, Rusové, Poláci: ano, říká se "nesuď rasu, suď člověka", ovšem pokud si to shrnu tak nějak procentuálně, tak třeba potkat slušného cikána je šance tak 1:25. To už člověk může jejich chování / náturu objektivizovat. Poláci jsou trošku šílení, aspoň ti co jezdí každoročně na Barum rally - člověk si jich tak nějak nesmí všímat, aby neměl problém. S Rusi zkušenosti nemám - na jedné straně "vyhráli" tuším v Anglii titul "nejhorší turisti", ale třeba v Karlových Varech si lidi údajně chrochtají, že takový pořádek a klid (od doby, co KV skoupili Rusové) tam nikdy nebyl. Jestli to ale není tím, že to skoupili "mafioso" na odpočinku a ti už prostě chtějí ten klid a pořádek :-)

HK - Profil | Ne 14.2.2010 16:27:37

Karban >> Nechtěla jsem nikoho strašit pilicií. Psala jsem na začátku, že jsou nekompromisní v porušování pravidel. Jako třeba když nemá pojištění na loď nebo papíry. ....atd
Podle mě je to stejné , jestli jedete sám nebo s průvodcem. Když nemáte potřebné doklady a porušujete vážně pravidla, tak dostanete pokutu úplně stejně a je jedno jestli máte průvodce nebo ne.

HK - Profil | Ne 14.2.2010 16:20:22

Sven >> To je v pohodě. Záleží na každém rybáři jak se k věci postaví. Někdo opravdu chce poradit se vším. A proto jsem psala, co jsem psala. Ještě bych chtěla ospravedlnit manžela, aby to nevypadalo, že tam dělá a pravidla porušuje sám. To fakt ne. To by mě zastřelil, kdybych psala takový věci na MRKu.

Hrochoroh - Profil | Ne 14.2.2010 16:17:08

malamut >> Těžko říct, kde je zakopanej pes, ale u nás je to podle mého soudu tím, že v mnoha lokalitách porybného nepotkáš jak je rok dlouhej a když už je někdo ři přestupku přistižen, tak trest (pokud vůbec přijde) je směšný. A to je velký rozdíl oproti okolním zemím. Pak se není čemu divit, že porušování pravidel je u nás velmi rozšířené. Je to tak nějak celkově o morální kultuře a vymahatelnosti práva a o tom si v naší zemi iluze bohužel nedělám.
Ale jak jsem již řekl, v cizině je rybářská stráž na úplně jiné úrovni a tresty bývají dost citelné, takže v takové situaci je na zvážení každého soudruha jestli mu to za to stojí.

Sven - Profil | Ne 14.2.2010 14:36:52

HK >> reagoval jsem na :
HK - ® So 13.2.2010 23:32:23
malamut >> Záleží totiž taky kde. V noci _ nevím od kolika totiž nesmí jezdit na lodi. A tam jak máme barák je zdaleka vidět jestli jedou po cestě.
Chytají normálně na úhoře, karasy, třeba večer. Musí se počítat s tím , že se při nejhorším ustřihne.

Karban - Profil | Ne 14.2.2010 11:15:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nemám rád když někdo straší ostatní policijí ,stráží a jinými kontrolami.Na Ebro horní přehradu ve Španělsku jezdím už léta dvakrát ročně s kamarády (tři lodě) vždy na 14 dní.Na netu tady už léta vidím jak jsou rybáři ,kteří by rádi jeli bez tzv.cestovky nebo rádo by rybářských průvodců strašeni.Ale toto strašení má jediný důvod.POJEĎTE SE MNOU A ZAPLAŤTE.Pokud jedete s lodí která je řádně registrovaná a máte zaplacené zákoné pojištění s této lodi a pokud má větší kubaturu tak kapitánské zkoušky pro malá plavidla,řádnou povolenku a jste kdekoliv řádně ubytováni nikdo vás persekuovat nebude.Kontroly jsou vyjímečně a korektní.Loni na podzim jsem si zapoměl veškeré papíry v kempu kromě povolenky a kontrola řekla zítra to mějte u sebe po druhé by to mohl být problém.Pokud se týká pravidel chytání na Ebru jsou v pár bodech na A5 formátu popsaném s jedné strany.Ne jako u nás celá knížečka.Na příklad u nás doby lovu každé období jiné časy.Ve Španělsku od vidím do nevidím a sumec byl nedávno a možná ještě je celou noc.(nelovím sumce).Stačej mi ti kteří mi na návnadu skočej při lovu candátů.Takže když to shrnu a porovnám s naší stráží na Orlíce která vám udělá zápis za to ,že jste deset metrů od prutu jsou španěláci úplní beránci.

afjee - Profil | Ne 14.2.2010 9:56:53

ladikxxx >> No já to pozoruji při cestě do školy, kdy jezdím šalinou přes Cejl(asi nejobydlenější část Brna cikány) a musím se jen smát, co to je za individua.