Zahradní jezírko - krádeže ryb

Zdravím všechny. Nedávno jsem založil malé jezírko a zarybnil ho pár rybkama (koi, karasi a závojnatky). Je to zhruba měsíc a už zmizela druhá ryba, obě dvě byly kolem 15 cm. Podezdřívám kočku. Nevíte někdo, jak jí zabránit, aby vytahovala rybky? Přeci jenom nejsou zrovna nejlevnější a každý měsíc dokupovat nové se mi opravdu nechce. Předem dík za každou radu.
Autor diskuse: Glanis - Profil , 11.9.2009 všeobecné - ostatní

Petr Z. Vedro - Profil | St 14.10.2009 15:57:44

DEPRESS >> slušný carpíci, kolik jich tam máš?

Glanis - Profil | St 14.10.2009 15:41:14

slimi >> jo to naštve... jinak dík za nabídku já bych těch hrouzku chtěl tak 5max. jinak na botič, nebo rokytku mužem určitě nekdy vyrazit dá se tam slušně zachytat i přes zimu...

slimi - Profil | St 14.10.2009 15:34:20

Glanis >> kočky sou svině, já mám přes jezírko síť z velmi jemné síťoviny a neni skoro vidět a je klid.Tak to by mě taky mrzelo.to znám.Letos mě to potkalo v dost hojné míře....Taťka měnil vodu v jezírku,nebo spíš upustil a novou půlku dopustil a během deseti minut všechny ryby co sem měl od miminek břichem nahoru a byl konec:( Dvacetkrát sme tak dělali a bez problému, jenže nyní vodárna přidala do dodávky mnohem víc chloru a bylo to!!!!!!!!!bylo to docela dost smutný, v podstatě to byla součást rodiny jak sme na ně byli všichni zvyklí.....výsledek byl 6 mrtvých koi, kteří po zakoupení měli čtyři centimetry a po týhle trágedii při měření přes 30Cm:( zlatý karasy,děti zlatejch krasů a hlavně jeden béžovej zlatej karas Kubík kterýho sem měl už deset let:) pak podlehli hrouzci. Co je na tom ovšem zajímavý, tak po vybrání mrtvol, sem nechal vodu čtrnáct dní odstát.Počet odlovených souhlasil a žádné jiné ryby v jezírku být neměli.Po dvouch týdnem před nasazením dalších kusů, tak sedim na kraji a koukám do vody...zaznamenal sem pohyb..... kouknu na kraj a tam se v hejnu bažilo řasami přesně dvanáct hrouzčích miminek(cca 1-4 cm)!!!! dodnes to nechápu..... všechny druhy a kusy okamžitě té síle chlóru podlehli a zjevně zrovna vylíhnutí malinkatí hrouzci přežily a jejich rodiče ne.... no minimálně zvláštní:)
Tak kdybys chtěl, tak při svym předzimnim vylovení jezírka vemu hrouzky domu do akvárka a pokud bys měl zájem tak ti nějaký dám....vytřeli se mi nejspíš i plotičky. A nebo mám výborný hrouzčí fleky na botiči, chytíš jich tam dvacet za hodinu....letos v září byli vidět společně s ouklejema snad na kilometry naskládaný jeden na druhym....

Glanis - Profil | St 14.10.2009 13:19:50

slimi >> no puvodně jsem tam dal dvě závojnatky, 6malích karasu cca 3cm a pak pár větších ryb kolem 10cm 3 karasy 2koi a jednoho kapříka no ke dnešnímu dni tam zbyli závojnatky a ti malí karáskové a jeden koi jinak je vše pryč číča si udělala výlov... nejvíc mě asi mrzí ten kapr toho jsme chytil při výlovu a měl tak 1cm nejdřív jsem ho měl v akvárku pak v malém jezírku a ted jsem ho dal sem, při posledním měření měl už 18cm... a pak si zněj udělala večeři... jinak v sobotu pujdu na výlov tak to snad doplním zas o nejakého prcka rád bych hrouzky...

Marda - Profil | St 14.10.2009 13:00:33

Foxík, to je spolehlivý ochránce pozemku před kočičí havětí :-)

Marda - Profil | St 14.10.2009 12:59:10

Vase zprava

DEPRESS - Profil | St 14.10.2009 12:40:48


DEPRESS - Profil | St 14.10.2009 12:39:47

Jo i kočička je dravá šelma ..to znám pro ní není trábl sedět minuty nehybně pozorovat je jak jezdí a lemují jezírko -zvláště v nočních hodinách..kdy jsou ryby v létě nahoře..Pak už rychlé seknutí drápem a ryba je venku...sem se s tím setkával často..moje kočky to nedělali..ty sem naučil a klidně tam posedávají a koukají jak jezdí..ale cizé kočky a hlavně zatoulané mají hlad..udělej hranu-oblož tokameny a nenapouštěj po okraj...mě se už i třou.. takže to je problém...mrkni na naší střánku a sekci naše videa-krmení kojáků..http://carpkapr.wbs.cz/..už umí i žrát z pusy :))

slimi - Profil | St 14.10.2009 12:19:47

Glanis >> grutuluj glanis...je fakt hezký...jakou máš a jakou chceš mít obsádku tvé zmenšeniny hostivařské přehrady?:)

Glanis - Profil | St 14.10.2009 12:02:02

Tak jsem dal konečne dohromady nejaké fotky jezírka tak se taky pochlubím. Je to první pokud o jezírko tak snad nesklidím od profíku velkou kritiku... první foto je z výstavby, druhé hned po napuštění a třetí je po dvou měsících kdy už se tam proháněli rybky...

dudan - Profil | Pá 18.9.2009 19:38:51

Zdravím(kočkomily).Broblém z kočkama řeším každoročně,skoušel jsem i sklopec,po chycení kočky jsem vzal ocelovou trubku a asi 15min jsem hrál na náš polo plechový sklopec.Mělo to svuj učinek! Bohužel za měsíc tam byly znova.Byla i vzduchovka,to přestali chodit ve dne a začali v noci.Momentalně mam vodu pod stav asi 10cm a k tomu mam silně osazene kraje jezirka.Ryby se mi už nestrácí jen někdy najdu ráno vytahané na břeh babelky a hyacinty,oni přes ty rostliny je nemohou chytit.No huř bude asi na podzim až vše uvadne.

Žandule - Profil | Pá 18.9.2009 12:33:32

slimi >> také jich mám hodně a také se mi vytřeli, evidentně se jim daří, mě na nich fascinuje ta rychlost s jakou oni vyrážejí na hladinu oproti ostatním rybkám.

slimi - Profil | Pá 18.9.2009 11:48:13

Žandule >> ano mě hrouzci taky chodí na hladinu pro granule a pro krmení, nyní jich mám v jezírku přes třicet,dokonce se mi i vytřeli, ovšem kromě krmení se nevzdálí pět centimetrů ode dna. Jenže když se stal inkrimonovaný střet, hrouzka sem měl v jezírku pouze jediného a byl listopad,kdy už na hladinu nekrmim,takže se hrouzek težko odlepil ode dna.... ano asi odlepil když byl uloven,avšak velmi ojediněle....

Žandule - Profil | Pá 18.9.2009 10:43:30

slimi >> no moji hrouzci nežijí jen na dně :o) úplně v klidu si připlavou k hladině a nasají granule a baští z hladiny, rozhodně si nemyslím, že jsou výhradně u dna !

slimi - Profil | Pá 18.9.2009 10:36:42

mám jezírko čtvrtym rokem.První rok ztráta asi 6 slušnejch zlatejch karasů,což mě zjevně dráždilo.Druhej rok po zárustu břehů, kočky číhali,ale rybu nechytli. Naše(mámina) kočka mi vytáhla jednoho hrouzka( jak známo hrouzek žije na dně a v jezírku mám hloubku metr dvacet), do dnes nechápu jak,pořádně sem ho nakop až zavískal a už se neukázal.Myslim že tohle je u koček hodně individuální,oprsklá zas příde, bojácná ne. Jinak mám zapnutou filtraci i s vodotryskem na střídavé zapínání a jakmile se vodotrysk ve tmě zapne(zhruba po půl hodině), kočka se lekne a okamžitě zmizí. Letos sem upřednostnil zdraví ryb nad jemnou estetikou.Mám přez jezírko síť z jemné síťoviny, která není ani na pohled nějak výrazně vidět a mám vystaráno. Kočky zkousšej projít i přes napnutou sí't,ale nemaj šanci.Proto bych nějakýmu plůtku nevěřil.

Žandule - Profil | Pá 18.9.2009 10:29:57

Venca888 >> přesně tak a to samozřejmě jak oba víme dělají i mnohem horší věci, mě se třeba ztrácejí kalhotky a pak je najdu u nich zahrabané v pelechu...

Venca888 - Profil | Pá 18.9.2009 10:26:49

Žandule >> maj svoje výhody... kupříkladu nemusim nosit drahý polovičce květiny, protože by jí vydržely asi dvě hodiny... :-)

Žandule - Profil | Pá 18.9.2009 9:59:27

Venca888 >> jo jo, je to s nimi přesně tak jak píšeš, taky jsem měla radost, že mi nelikvidují vzácnou palmu a nelezou ani do květináče, to jsem se ovšem nesměla vrátit pro zapomenuté klíče :o), ale stejně jsou to miláčci:o))

Neznaboh:-D - Profil | Pá 18.9.2009 9:56:44

Takira >> Tak to je drsné:-DDD,ale kočky by též prohnala ne?

Venca888 - Profil | Pá 18.9.2009 9:54:51

Žandule >> víš, co je nejhorší na kočce? Když jí potrestáš za to, že dělá něco, co nemá, tak ona to před tebou dělat přestane, ale jakmile má jistotu, že tam nejsi, udělá to znova. U nás to teda neplatí, protože bohužel naše kočka se vypracovala do takový pozice, že může prakticky všechno... :-) Ale kamarád měl kocoura a nedovoloval mu lézt na kuchyňskou linku. Nakonec ho to trestánim odnaučil a chlubil se, jakej je to úspěšnej drezér, protože kocour už tam měsíc nevlez. Jednou odešel do práce, ale pak se od auta vrátil a skrz okno se chtěl kouknou, jestli zhasnul. Vlez na zahradu, kouknul do okna a kocour samozřejmě ležel na lince... jsou to hrozně vychcaný zvířata a dělaj si co chtěj...

Žandule - Profil | Pá 18.9.2009 9:41:56

Také mám jezírko a měla jsem podobný problém, jak už tady bylo napsáno - nejlepší je vyčkat a strčit kočku do jezírka, většinou to zabere, ovšem teď jsem si pořidila dva kocoury a těm voda nevadí, klidně si stoupnou pod tekoucí kohoutek, šlapou do vody, lezou mi do vany a do sprcháče :o) , vím, že existují takové ty neviditelné ploty (http://www.elektricke-obojky.cz/neviditelne-ohradn​iky-i.html) pro psy, kdy se psům navlékne spešl obojek, natáhne se el. drát okolo plochy nebo pozemku, kam nechceme aby zvíře chodilo a při jeho přiblížení dostane el. ránu, myslím, že by to mohlo fungovat i na kočky, ovšem problém je pokud přijdou na zahradu třeba sousedovic.

Venca888 - Profil | Pá 18.9.2009 8:41:56

1kolda1 >> ondatra se příležitostně rybama živí... dvoukilovýho kapra samozřejmě nechytne (ale obávám se, že s tim by měla problémy i dobře rostlá kočka), ale pokud tazatel postrádá rbyky v délce 15 cm, tak je to teoreticky možný...
Naše kočka by nevlezla do vody ani pro vepřový, kvůli kterýmu je schopná drápat na lednici tak, až nás vzbudí... :-)

Petr Z. Vedro - Profil | Čt 17.9.2009 19:50:15

Prý stačí o cca 20 cm zvýšit břeh oproti hladině a čičí mají smůlu. Já jsem přispěl na kočičí jídelníček dvěma jesetery okolo 20 cm, brečel bych. Kapra něchytla žádnýho a karasy nepočítám. A to máme psa a ta mrcha čeká až není na zahradě a pytlači s...e!!!!!!

Takira - Profil | Čt 17.9.2009 19:36:33

Neznaboh:-D >> Tak ti klidně půjčím svého psa,teda fenku a za pár hodin máš všechny ryby na zápraží. Máš ho vidět na mělčině jak ryby honí a nosí na výřad. Do vany mi nechodí,ale když jí pustím pár karásků (nemocných,třeba vředy nebo plíseň) do dětské vaničky máš vidět ten fofr.

Takira - Profil | Čt 17.9.2009 19:28:42

Franta17 >> Pytlačící a toulavé kočky a psi se vždy myslivci stříleli,samozřejmě za dodržení nějakých podmínek. A pokud pytlačí ryby nebo zvěř vidím stejně. A pokud nepomůže nářez nebo koupel tak to buď musíš tolerovat nebo řešit.

1kolda1 - Profil | Čt 17.9.2009 19:23:17

Venca888 >> už si viděl ondatru jak žere rybu?:-))) kočka vytáhne i dvoukilovýho kapra pokud neni v nějaký extra formě.. sou to svině... vody se bojej, ale klidně se kvůli rybám zmočej

Takira - Profil | Čt 17.9.2009 19:17:32

Vase zprava

Lauri - Profil | Čt 17.9.2009 10:31:59

Glanis >> když jsem si zakládal zahradní jezírko,tak jsem u toho pročítal i nějakou odbornou literaturu a tam psali jako ochranu proti kočkám udělat příkrý břeh aspoň 25centimetrů. Já to udělal a mám od koček pokoj. Když už máš jezírko postavené tak buď musíš snížit stav vodní hladiny(což jestli tam máš nějaký přepad spojený s čištěním vody,tak samozřejmě nepřipadá v úvahu) a nebo musíš zvýšit břeh třeba nějakými velkými kameny. Pokuď se ti ryby budou ztrácet pořád tak ti na ně chodí sousedi :))

MiPo - Profil | Čt 17.9.2009 10:12:29

Jovánek >> když se prodává tak asi ne je to past na škůdce
Glanis >> v tom případě návratu zabrání nešťastná náhoda že spadne se sklopcem do vody kolem mě má každej 5 koček který lítaj všude tak je občas nakrmím petardou a zase je na chvilku pokoj ,každej ukazuje jen na západ ale nikomu by se asi nelíbilo např.v Dánsku nesmí kočky volně běhat jen ve voliéře

Neznaboh:-D - Profil | Čt 17.9.2009 9:17:21

Vidím tady různé názory,ale on by to všechno možná vyřešil pes...

Venca888 - Profil | Čt 17.9.2009 9:07:53

těžko říct. kočky maj většinou z vody vítr. spíš bych podezíral nějakou ondatru a spol...

Glanis - Profil | Čt 17.9.2009 8:46:50

Sven >> sven >> tak to je mazec =o)