proč to pořád nejde?

Ahoj lidi loni jsem si koupil svůj první prut na vláčení shimano catana 240cm, 10-30g, koupil 18ku vlasec. Na vlačení jsem používal twistry do 10ti cm, rotačky 1-2, malé wobley do 8cm a plandavky do 7g. U vody jsem byl asi 20krát(to nejmín a ne kratší dobu než 4hod) a výsledek byli dva boleni na zahájení asi50cm, pár okounů v září a to bylo vše. Co může dělat člověk tak špatně, že takhle vyhoří? Učim se z knížek a mrku,nevim jestli nezůstat u feedru to alespon nějaký ryby vidim. Zkuste mě poradit fakt mě přívlač moc přitahuje (ještě pořád)Dík
Autor diskuse: marek - , 14.6.2004 dravci - techniky lovu

prazacek | Út 29.6.2004 17:51:27

MAREK: Moc s tím nemám veliké zkušenosti ale dostal jsem dobrou radu:
Veliky trojhaček, k tomu přiměřená olůvka a provaz přiměřeně silný Olůvka přivážeš k trojháčku a ten pomalu pouštíš po napjatém vlasci. Trohaček by něl sjet za třpytku případně vázku. prý se tahkle dá hodné zacřnit.. Ale říkam prý ... tuhle radu jem dostal včera a ještě nebyl čas to vyzkoušet.

marek | Pá 18.6.2004 20:55:26

Ahoj lidi na zahájení jsem měl bolena a dva okouny. Druhý den se mě vyhákla štika asi 60 cm, snažil jsem se vláčet co nejpomaleji a u dna. Dík za radu asi to bylo fakt tou rychlostí, ale taky jsem přišel o pět rotaček, který jsem utrhl. Prosim vás, kolik toho utrháte za jednu vycházku? Dá se omezit váznutí, používáte nějakou fintu jak táhnout nástrahu těsně nade dnem a nenechat jí tam ?Dík

KGrob - Profil | Pá 18.6.2004 16:30:23

Marek: Podle mě to bude hlavně vo místě,jak píše Spinner.Zkus to protahovat jen task pocukama,jak píšou kluci,někde v tišinkách pod jezem, to by už bylo aby nepřemluvil bandu okounů a štíhlat KGrob

Salám - Profil | Čt 17.6.2004 12:48:59

Smaozřejmě to nebylo Mirasov, ale Markovi!

Salám - Profil | Čt 17.6.2004 8:33:43

Miras: soucítím s tebou, mám naprosto stejný problém, možná eště horší - chytám hlavně na plavačku a feeder a tam mi to celkem de, takže nemožu bejt takovej trouba, ale co se přívlače týče sem doslova panic. Byl sem vláčet asi cca 5x v životě, měl sem různý nástrahy, všechny rozumný velikosti, zkoušel sem zpomalovat zrychlovat, zastavovat, prostě sem se stavěl na hlavu, ale na rybu sem si při vláčení nikdy ani nesáh, ani sem nikdy neměl ani sebemenčí záběr. Včera sem to byl prubnout když bylo to zahájení a ani prd a to pravidelně cca každejch 5 minut něco v mé blízkosti zalovilo, chytal sem od 20.00-22.00. Jsem z toho zoufalej.

BoBo - Profil | St 16.6.2004 22:43:53

to marek: Člověče!!! To jsme kousek od sebe a já chytám na stejné vodě a na nedostatek dravců si rozhodně nemohu stěžovat! Boleny jsi, předpokládám, chytil na Skalce. Napiš mi maila a dohodnem společnou rybačku.

marek | St 16.6.2004 6:38:24

Chytám hlavně na přehradách u Chebu (Skalka a Jesenice) někdy zajdu na řeku.Nejvíce se chytají boleni, štiky a okouni o candátech jsem toho moc neslyšel(teda na přívlač). Chtěl bych se ještě zeptat jak působí na dravce počasí, když jdu na kapry nebo cejny a je fakt hnusně(déšt, zataženo, nízkej tlak a mírně zakalená voda) je téměř jistý že si pěkně zachytám, když je pěkně tak se většinou jen opaluju a ryby taky. Jak je to u dravych ryb si neumim představit. Přece se jim musí líp lovyt při čisté vodě a slunci. Myslíte si , že rozhoduje i denní doba?__Dík

karelc - Profil | St 16.6.2004 1:19:57

taky není od věci zkusit si někde na mělčině s fakt čistou vodou kousek vláčet a sledovat, jak nástraha chodí a zkoušet, co s ní udělá rychlejší nebo pomalejší vláčení. to dělám s každou novou nástrahou, abych věděl, co vlastně těm rybám nabízím.

marek - Profil | Út 15.6.2004 21:26:36

Chytám hlavně na přëhradách u Chebu (Skalka a Jesenice) někdy jdu na řeku. Loví se tam prý hlavně boleni, štiky, okouni o candátech jsem toho zatim moc neslyšel (teda ne na přívlač)

Angler - Profil | Út 15.6.2004 21:10:37

>>>Spinner: pokud je voda dost čistá, hraje barva někdy i klíčovou roli. Jednou jsem vláčel woblera na přímo učebnicovém místě dobrou hodinu a nic. Pak jsem změnil woblera (chod a velikost = stejný, barva zcela jiná) a šup, na druhý nához to vzal "pajk"...
Takových případů bylo víc, ale je pravda že v přikalené vodě je důležitý hlavně chod a zvuk nástrahy.
Jinak k otázce : Marku, důležité je věřit sobě a nástraze (potom ji podvědomě líp vodíš a nesoustředíš se na to, jestli náhodou neděláš něco blbě...). Dále nevoď nástrahu nijak rychle, většinou je lepší pomaleji, rotačky spíš u dna, woblery podle konstrukce. Zkus s woblerem (nebo ripperem) co nejvěrněji napodobit nemocnou, dodělávající rybku (určitě znáš její pohyby, náhlé vyražení vpřed atp. - toto kombinuj s plynulejším vedením)
Důležitý je taky cit pro vodu a nadějné fleky, to přijde samo časem (čím víc času u vody strávíš, tím rychleji). A poslední rada = EXPERIMENTUJ, neřiď se jen články a radami ostatních, je nejlepší "osahat" si tu kterou vodu, poněvadž každá je jiná a funguje na ní něco jiného, ale to je taky na revírech to krásné.
Rozhodně se přívlače nevzdávej, a za čas budeš mistr, hodně štěstí !

Spinner - Profil | Út 15.6.2004 19:39:32

dle meho je nejdulezitejsi byt ve spravnou chvili na spravnem miste.Potom je celkem jedno jestli tam mas woblera cerveneho nebo zeleneho.Staci, aby byla nastraha zvolena primerene situaci.Tim padem je nejdulezitejsi vyber vody.

zubáč | Út 15.6.2004 7:10:03

Řeknu to asi takto, základ je poznat vodu, stav a počet dravcu, potom vercajk i když ten až tak nehraje roli, nástrahy jsou duležitější, ono to chvíli trvá než zvládneš přívlač s rozdílnými nástrahami, wobler v podstatě pracuje sám, zatímco rotačky, plandavky , twistry a rippery musí rybář sám oživit, chce to jistý cvik a variabilnost a hlavně strašně moc trpělivosti. Záleží také na rychlosti navíjení, podle toho co píšeš, že jsi chytil bolena, asi navíjíš příliš rychle štika chce trošku pomalejší chod nástrahy a candát ještě pomalejší. Kdysi jsem začínal se Stabilem 321 velikost 40 a ten měl tuším převod 1:2,8 a to bylo to pravé ořechové na candáta, při normálním chodu to byla ideální rychlost na candáta, na štiku jsi musel točit trochu rychleji, potom jsem přešel na nové rychlejší navijáky, převod 1:5,1 a vyšší a také mi chvilku trvalo než jsem našel optimální rychlosti na jednotlivé druhy dravcu. Zapomeň na šablonu tahat a jen tahat, variabilnost spočívá v tom, že občas zastavíš nástrahu, občas poškubneš, občas pustíš nástrahu ke dnu, občas ji zvedneš do sloupce nebo i na hladinu, ja potřebné experimentovat. Co se týká nástrah, ryby jsou zvědavé a jistě ne hloupé, takže nepoužívat nístrahy, které na dané vodě používá každý, ty už ryby okoukali, ale spíše jiné neokoukané....ale to už jsem se trochu moc rozepsal ... pokud máš možnost, podívej se na kazety Stana Rafaje Orava - lov dravcu anebo Velký lov, tam jsopu i pěkné ukázky práce nástrah pod vodou ....

rastha - Profil | Út 15.6.2004 6:45:42

No zkus si koupit pár gum od firmy Relax rippery a banja experimentovat s rychlostí a hloubkou pak už samo sebou v září a říjenu budou žně :o))

BoBo - Profil | Po 14.6.2004 17:51:38

to marek: Přesně souhlasím s FreeGAme(mem) Problém bude v rychlosti, stejně jako u většiny začátečníků (boleni to jen potvrzují). Otázka je, jaký používáš naviják (velikost cívky, převod), prostě to chce být pomalejší. Můj kolega začal minulý rok vláčet, pořídil naviják 1:5,1 a točil, co to šlo....samozřejmě chytil kulový. Vidím přesně, jak to probíhalo ve vodě: Štika honí divnou rybičku, maká jako debil a v půlce trasy se zastaví, otře ploutví upocené čelo a povídá "seru na to, stejně ji nechytím" :-)

FreeGAme | Po 14.6.2004 12:17:55

No muj tip na tvou chybu bude rychlost pac na boleny se taha hodne rychle zkus zpomalit a trosku riskovat nech trpitku trosku klesnout obcas, ze zacatku jsem ji taky tahal spis po hladine. Beru to podle sebe mozna jsem vedle, ale moje zacatky byli prave o tehlech chybach

.Robo - Profil | Po 14.6.2004 11:22:06

ja vyhorim na deviti vlackach z deseti :) nepomaha ani radikalni reseni, ani prizvany kolega vedle :) myslim, ze opominam nejakou vec, o ktere si myslim ze je pouhy detail a ono treba ne. napr slunecny pocasi, cas kolem obeda apod :) samozrejme, kdyz vyrazim rano v desti, tak zrovna neberou :))

Lipid - Profil | Po 14.6.2004 11:11:46

jednou jsem nekde cetl ze na privlaci je nejhorsich prvnich 10 tisic nahozu a pak uz to jde samo s cimz naprosto souhlasim:o))

steve - Profil | Po 14.6.2004 10:34:26

Mam ten samej prut i vlasec a jde to o dost lip :). Odkud jses ?

hraji - Profil | Po 14.6.2004 8:36:07

Z tvého příspěvku se nedá nic zjistit, to třeba vůbec nemusela být chyba v technice vláčení, stačil špatný výběr revíru. Na seriózní radu to chce víc informací a nejlepší by bylo tě vidět a s tím i ten revír, kde jsi chytal.

PB - Profil | Po 14.6.2004 6:51:13

Napiš mi na mail odkud jseš a uvidíme.

Forest - Profil | Po 14.6.2004 6:10:29

To je velice jednoduché, zkus se zeptat jestli na revírech kam chodíš jsou dravé ryby v dostatečném počtu(dle výpovědí známých rybářů). Jestliže ano pak zkus nějakého známého přemluvit , aby šel s tebou a popřípadě Ti řekl co děláš špatně. Takhle od kompu Ti můžu poradit jen chytat u dna , pomalé vedení, pozorovat okolí a navštěvovat místa, na kterej není takovej tlak.