Vaření boilie

Zdravím všechny rybáře. Mám takový dotaz - je nutné vařit boilie, když koupím hotovou směs, do které se přidá jenom vejce? Nebo můžu jenom udělat koule a zamrazit, případně usušit? Děkuji za rady.
Autor diskuse: Thoomas - Profil , 18.5.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

Fery - Profil | Čt 21.1.2010 22:18:47

b.gun >> máš pravdu..omluva..viděl jsem pár příspěvků a nekouk na datum..myslel jsem,že je z dneška..to nic ale nemění na tom,že je toho tady všude plno:-(..tu druhou asi někdo smazal..

b.gun - Profil | Čt 21.1.2010 22:12:33

Fery >> Ať koukám, jak koukám, nevidím za tento týden ani jednu otázku na téma vaření boilie, natož pak dvě za dnešek ...

pjarmil - Profil | Čt 21.1.2010 22:02:48

Thoomas >> :-))) mistr kuchar

Sampus - Profil | Čt 21.1.2010 15:42:44

Thoomas >> Uz peknych par rokov naparujem boili v naparovacom hrnci,Tefal, ktory povodne mal sluzit na varenie bez tukov,manzelkin napad.Ma tri poschodia na jednu varku naparim asi 1kg guli zalezi od priemeru.Parim asi 5 min znovu zalezi od priemeru.Z prvej varky jednu gulicku rozlomim a podla konzistencie bud parim dlhsie alebo kratsie.

mároš - Profil | Čt 21.1.2010 15:20:02

Nic moc bych v tomhle směru nekoumal,boilies se jmenuje boilies od anglického slova boil-vařit.je pravda že vařením ztratíš dost atraktorů,ale dávkování s touto ztrátou počítá,takže teoreticky když budeš vařit v páře nebo boilies jiným způsobem zpevňovat tak bys měl změnit i dávkování.....Samozřejmě další otázkou je úprava boilie po vaření:jak dlouho sušit,ošetřit boilie nějakou aminokyselinou či dipem.......ale tohle už záleží na tom pro jakou situaci boilies použiješ

Fery - Profil | Čt 21.1.2010 14:20:58

patlal >> ale jo:-)..někdy se tomu jen musím smát..na ten rozdílný metr,co admini používaj..

patlal - Profil | Čt 21.1.2010 14:17:13

Fery >> to chce klid,mele se tu stálo to samé dokola .-)

martcv - Profil | Čt 21.1.2010 14:11:28

Thoomas >> Ahoj...já s tím zrovna dělám už od vánoc pokusy....část jsem zkoušel vařit i napařovat a část jen usušit.....moje postřehy jsou.....vařením ztratíš dost atraktorů, pařit je lepší...zjistíš to jednošu tím, že po vaření je voda hodně obarvená a je dodně cítit použitou esencí, což u napařeného je zanedbatelné...výsledek je tvrdá koule u obou způsobů....ideál proti bílé rybě a déle se bude rozpadat (pokus ve sklenici i více jak 2dny)...ta pařená je více voňavá(nemusí být vždy výhoda)..naproti tomu jen sušené(pelety) supr uvolňují atraktory hned po vhození do vody a rychle se rozpadaj...do čtyř hodin z toho mám už jen hromádku částeček na dně sklenice....pro úplnost dodávám, že jsem vycházel z vlastní směsi s velkým podílem ptačího zobu...jiné složení se bude chovat rtochu jinak, ale více méně hodně podobně...moje volba je...půlku napařit a půl jen usušit pro rychlé přilákání šupinatých potvor...netrvám je na trofejácích, hlavně když to bude tahat....

Fery - Profil | Čt 21.1.2010 13:59:09

..to už je dneska druhá otázka na stejný téma:-))..a to je jich už z dřívějška na Mrku asi 3452:-))
..třeba tady..
http://www.mrk.cz/search.php3?kde=otazky&kw=Va%F8e​n%ED+boilies

Frantos - Profil | Čt 21.1.2010 13:57:08

Malda512 >> napařuješ s pokličkou nebo bez?

Frantos - Profil | Čt 21.1.2010 13:46:46

Dulf >> ahoj, můžeš mi prosím rozepsat jak a kde sušíš boilie?A jak ten tvůj proces probíhá?

Dulf - Profil | Út 19.5.2009 16:05:00

Sla-tak dobře,když jinak nedáš,ale funguje to ,Pokud je mu jedno,že místo uvařenýho těsta(boilie)bude mít sušený(pelety) rychleji se rozpadající,tak vařit nemusí.Tu poslední možnost zmarazit bych nedělal,i když může dát těsto pod háček na pružinku,což někdy není od věci.

Sla - Profil | Út 19.5.2009 15:53:57

Dulf >> pokud nevaris tak pouzivas pelety a ne boilie. viz muj odkaz nize.

Dulf - Profil | Út 19.5.2009 15:37:29

Osobně boilí pouze suším,vyjímečně vařím.Nemůžu si stěžovat.Je pravda,že vydrží na háčku asi tak 6 hodin,ale zato krásně uvolňuje.Pokud ho tam potřebuji déle dám vařené,třeba v kombinaci se sušeným.

Lajnator - Profil | Po 18.5.2009 22:22:23

Thoomas >> Určitě doporučuju vařit, předejděš tak rychlému rozpadu a hlavně ti do toho tolik nebude tlouct bílá ryba, ale zase to moc nepřeháněj! Boilies o průměru 24mm vařím v pořádně roztopeném friťáku max 2,5 až 3 min. Když už se začínají zvedat ze dna. Čím déle budeš vařit, tím více látek v koulích zničíš! Jde jen o to, aby se na nich vytvořila tenká tvrdá vrstva. Následně suším 12h a pak do mrazáku...hodně štestí !-)

Malda512 - Profil | Po 18.5.2009 19:48:29

Thoomas >> ano. Z boili se nevyvaří ani minimum látek v něm obsažených,nezmnění barvu a nebude se lepit tak jak při vaření. A dokonce si dovolím říct že i lépe schne(mám na mysli že nezačne plesnivět) udělej si tak pár kuliček a uvidíš že tomu příjdeš na zub. Já ho pářím někdy i 10minut. Tady je totiž vyhoda že ho nemůžeš rozvařit. Já ho napařuji ve starším fritáku na hranolky.

diouen - Profil | Po 18.5.2009 15:04:31

čau. ze začátku jsem nevěděl jestli tím "rzbaře" myslíš zubře nebo rybářě. Z kontextu jsem pochopil že rybáře. Pak bych ti doporučil dát do tej boilis směsi víc než jenom jedno vejce. A k otázce. Je to jakýsi standart boilies vařit posléze sušit dotvrda nebo nechat proschnout a zamrazit. Nebo je můžeš tedy pokud je to v bezprostřední době před výpravou dát do dipu. Ale už kolikrát se mi stalo že kapři nešli ani na jeden druh boilies tak jsem kombinoval a úspěšně s toho vyšla kuku bonduel právě s těmito boilipeletami, čili nevařeným boiliem.

Thoomas - Profil | Po 18.5.2009 14:37:03

Malda512 >> takze steci dat na paracek pod poklicku a naparovat 7 minut?????

olympush - Profil | Po 18.5.2009 14:30:33

Thoomas >> když uděláš koule a neuvaříš je ani nenapaříš a budeš je jen sušet tak budeš mít místo boilie super pelety

Sla - Profil | Po 18.5.2009 13:36:28

varit podle velikosti ale vseobecne se da rict ze az vyplavou tak pak jeste tak pul minutky a jsou ok. pak jen ususit a dat je do mrazaku nebo je vysusit na kamen a skadovat v suchu.

Malda512 - Profil | Po 18.5.2009 13:34:20

Kašli na vaření normálně je napař jak knedlíky. Dej je na sítko a napařuj asi 7minut. Pak je dej na něco prodyšného a nech je vychládnout. Potom můžeš ty koule bud usušit upně na dvrdo nebo zamrazit. Pokud je chceš zamrazit tak je nech 2i3dny schnout a pak je dej do mrazáku. HLAVNE je evystavuj přímemu slunci jinak ti popraskají.

Thoomas - Profil | Po 18.5.2009 13:21:45

Super dekuji a jak dlouho ho varit? Dokud novyplave?

Sla - Profil | Po 18.5.2009 13:09:04

pokud chces boilie tak musis varit nebo naparovat. nazev je od slova boil z angličtiny tzn.varit. varenim a naslednym susenim boilie vytvrdne a tim dosahne sve selektivity. kdybys jen susil tak bys mel pelety-rychly rozpad. pokud bys mrazil mel bys jen mrazene testo.