Vše o peletách

Jak nejlépe uchovat pelety? A jejich trvanlivost.Jaké jsou nejlepší na kapry?
Autor diskuse: 2d3n3k - Profil , 1.3.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

Kebator - Profil | So 18.4.2009 21:20:07

caute, stalo sa nieco s peletami, ked som ich nechal na Slnku asi 2 tyzdne a bolo teplo ?? lebo akosi mi dvoha veko kybla :-)) mam mi ich dala na balkon !

sadraj - Profil | So 18.4.2009 21:12:17

pelety beru zasadně d CHaP a nemám problém, ceny super nabidky nepřeberná od vice firem a dodání do dvou dnů a i nestandartní balení, třeba i po kilu a 1/4 a podobně kolik si necháš navážit tolik ti pošlou a ještě někdy i v akci k tomu lososák a podbný dárky. Uchovávám normálně v taškách na boili (velký typy ) a nebo v zavařovačkách s těsnicím vikem sromoatický aby nevysmrádly a nebo v pplastovejch kyblikách s vikem a vydržejí hodně dlouho

Dannys - Profil | St 8.4.2009 10:20:52

Zdenek >> teď má MIKBAITS hallibutky za 59 Kč/kg, mrkni na to, v Ravenu je měli tuším kolem 65 Kč, což je fakt super cena, levnější jsem je neviděl v žádném shopu

Radek Fox - Profil | St 11.3.2009 10:17:41

lefevr >> Ano, když jsme nesehnali pstruží granule, tak přišla na řadu alternativa právě s KP-čkapama velikosti 2. Jedničky byly moc malé.
Krev v těch pstružích určitě byla, protože se jednalo o krmné granule do chovů.

lefevr - Profil | St 11.3.2009 10:11:41

Radek Ráliš >> Radek Fox >> Ahoj. Nevím zda se na tomto základu dělají pstruží granule, ale například se vyrábí granulované krmení pro kapry ( KP 2 G ). které lze spařit horkou vodou a takto urychlit jeho rozpad, jde používat i jako samostatná krmítkovka. To bude obdoba těch granulí o kterých píšeš, ale za použití jiných komponentů a bez sušené krve.

Radek Fox - Profil | St 11.3.2009 9:39:55

Chlapi, jeden takový dotaz. Už před mnoha lety za komoušů a chvíli po nich se dělaly pstruhové pelety, které měly zcela jinou strukturu, tvar, vůni i barvu. Kapři se po nich mohli utlouct. Tenkrát jsme je dávali do krmítek nebo zalili v kelímku vodou, udělali koule, které šlo po vysušení nastřílet prakem na své lovné místo - fungovalo to výborně. Dokonce jsme si z nich dělali stlačené válečky za pomoci odříznuté injekční stříkačky a dávali je na háček. Dnes se podávají takové "bobky", řekl bych plné olejů, ale do těch dřívějších mají hodně daleko. Nemá někdo informace, že by se ještě vyráběly ???

Díky Radek

dujáč - Profil | St 11.3.2009 9:38:51

Petr Koch >> no sem si to myslel..tak já ještě posečkám,ale kdybych na tom byl časově dobře,tak bych se ti ozval..to víš,další výzva,bojlis už je celkem zmáknutej..... :-))

Petr Koch - Profil | St 11.3.2009 9:28:21

dujáč >> No 5kg nehrozí, to ani nemá smysl zapínat mašinu... :o)
Dá se říct, že je to dost podobné, tím obrovským tlakem se to navíc i zahřeje. No a po prohnání mašinou se to ještě cca 24h vysušuje na jen minimální vlhkost, ale procenta ti nepovím ( odhaduju tak 5%) Ale myslím si že pod 100kg nikdo nebude mašinu aní zapínat. To by jsi musel mít na celou sezónu. A tu cenu za 1kg jsem střelil, ale nevěřím tomu, že by to bylo o moc víc.

dujáč - Profil | St 11.3.2009 9:22:15

Petr Koch >> no tak to je zadarmo,to by bylo super,jenže by to bylo jen plácnu 5kg.,to by se asi nikomu moc nelíbilo..nechci teď dokupovat další věci,mám před sebou doufám dlouhy studijní léta,tak bych to ve větším nezužitkoval..a nevíš jestli se tam pere ňáky pojivo navíc nebo je to klasika bojlisovka?

Petr Koch - Profil | St 11.3.2009 8:05:28

dujáč >> no myslím si, že ba asi nebyl nějakej zásadní problém se zaplacením poplatku za nechání si provnat svůj vlastní mix tou mašinkou. Můžu se ti poptat jestli chceš, myslím, že do 10,-Kč za 1kg by jsi se vejít mohl.

dujáč - Profil | St 11.3.2009 5:01:22

Kyselinár >> tak ještě že je ti to jedno :) jinak sem si z toho moc nevzal..když sem napsal,ktere pelety sou nej,opisoval sem jen zadání otázky,abych trošku rozptýlil horky hlavy a svedl reč zas na pelety,částečně se podařilo..:)

Petr Koch:k takové mašince se já nedostanu,a když sem pročítal tady články o peletách,tak tam právě bylo to varování o plísni,v domácích podmínkách,tak toho se celkem bojím..ať nehážu do vody ňákej bordel..

Dannys - Profil | Út 10.3.2009 16:36:28

mojza >> ty p. Kučeru asi moc dlouho neznáš že, protože on nikdy nemá žádné přátelé ze kterých by mu něco nekáplo, nebudu tě přesvědčovat, jednou si vzpomeneš na tuto diskusi, za to použití "prasárny" se omlouvám, protože on se chová mnohem hůř

Kyselinár - Profil | Út 10.3.2009 15:48:22

dujáč >> určite je v tom kus pravdy že neexistuje peleta ktorá je naj...ale existujú halibutky ktoré po miernej úprave sú naj...to čo som napísal znie bláznivo,ale to mi je jedno :-))

mojza - Profil | Út 10.3.2009 15:17:22

Dannys >> Prasarny mozna delas ty, Jardu vubec neznas a kecas tady nesmysli

Petr Koch - Profil | Út 10.3.2009 10:42:46

dujáč >> asi tak. Dneska už ano. Navíc pelety mašinama na špagety dělá už kde kdo a trh je zásobenej peletama všech možných druhů a kvalit a do toho se sem vozí obrovské množství zaručeně anglických kvalitních pelet :o))))
Co se týče těch našich, klidně bych se na ty pelety cenově díval stejně jako na boilies. Pelety za pár korun budou asi tak o čem? O prokrmení lovného místa a dostání do vody šrotu v peletách. Jestliže bych měl opravdu použít pelety, udělal bych si vlastní mix a to třeba dost drahej na stejným základě jako je boilís a nechal si to tím lisem prohnat. Třeba jednorázově 100kg ne na kšeft, ale pro svoji potřebu, zavřel bych je do barelu kam se nedostane světlo a postavil to do sklepa do chladna.

dujáč - Profil | Út 10.3.2009 10:32:20

Petr Koch >> ktery pelety jsou nej,je úplně stejná otázka jako ktery bojli je nej :-))

dujáč - Profil | Út 10.3.2009 10:07:25

patlal >> tak a jsme u jádra věci..které jsou ty náchylné??...v tomhle rozhodně tak zběhlej nejsem...

lefevr - Profil | Út 10.3.2009 9:58:20

Abych se držel otázky - původně jsem si s kamarády jezdil pro halibutky 15,20 mm do Zlivy u Českých Budějovic. V orig. pytli od firmy Dane food byla uvnitř černásvětlonepropustná folie, což o něčemž napovídá. Tyto bych skladoval v prostorách do 10 stupňů, aby se z nich zbytečně neuvolňoval předčasně olej. Ostatní pelety, jedno zda CSL či protejnovky, robin red atd v plastovém sudu s možností přístupu vzduchu,( ale v neobytném prostoru). A které jsou nejlepší na kapry? Patrně ty, které si sami odzkoušíte a budou Vám fungovat. Protože někomu něco doporučit je jednoduché, ale také velice nevděčné.

Petr Koch - Profil | Út 10.3.2009 9:46:34

No trochu jsem si projel sortiment pelet a troufám si říct, že dneska jsou na trhu řádově stovky pelet!!! proto mi přijde otázka trochu moc povrchní a třeba dotaz, které jsou nejlepší na kapry trochu mimo. Tady je jen velice jednoduchý seznam pár druhů, co se u nás dají koupit:
Amino red 365
Red Hott Chilli
konopné
Red Marine Halibut
Red Shrimp
Fish nuggets
Japonský korýš
patentkové
pstruží
mušlové GLM
betain HNV
belachanové
Halibut
Amino halibut
Impact pelety
olihňové

a dál se mi to nechce psát, je jich opravdu spousta a všech možných druhů a kvalit...
Jsou pelety s dirkou, bez díry, pelety tvaru kuličky, mikropelety, megapelety,....prostě obsáhlé téma a stejně složité a možná i jednoduché jako téma boilíes :o)

patlal - Profil | Út 10.3.2009 9:43:12

dujáč >> jisté nebezpečí tu je,ale kde není.Holt ty náchylné věcičky musíš vynechat.A když už to máš pořešené tak je to ouplně ok .-)