Bomb a avon pruty?

Ahoj, na anglických stránkách se často mluví o bomb a avon prutech. Čím se liší tzv. bomb rod od feedru a avon rod od plavačkovýho? Samozřejmě kromě gramáže. K jakýmu chytání se tyto pruty používají? Díky.

Jak.novi - Profil | Pá 13.8.2010 1:35:00

BOMB PRUTY
- Jak napsal kolega vicx, jsou to pruty stavěně k lovu, kdy se používají místo krmítka olůvko, ale určitě by s ním šlo chytat klasicky krmítkem.
- Ty pruty se vyznačují tím, že při souboji s rybou neustále pérují a to až k rukojeti, pokud to je třeba a tím se omezí padání ryb.

AVON PRUTY
- Pruty s dvěmi vyměnitelnými špičkami (feederová a klasická). Při nasazení feederové špičky je z prutu klasický feeder, většinou odpovídá heavy prutům. Při nasazení klasické špičky se z něj stává odolný prut dobrý k chytání se splávkem (pruty jsou stavěné k chytání parem, tak většinou s pevným, ale šel by v klidné vodě i sklouzavým, ale protože se jedná o tvrdé pruty tak jedině použitelnými k lovu větších ryb se silnějším vlascem). Dále jsou určeny k položené v opravdu s proudech, kde nám záběr opět signalizuje špička nebo prsty a cit rybáře, nebo jako náhrada lehčích kapráků.

Tyto pruty mají společné to, že cenově většinou nejdou pod dva tisíce. :o)

vicx - Profil | Po 28.7.2008 12:32:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Presne ti to popisat neviem, ale bomb pruty su robene na lov s olovom, nie krmitkom. osobne nevidim v tom rozdiel ako vyzera zataz ci to je plne krmitko, alebo olovo.
Avon pruty su robene na lov mrien v prude na tazko. Maju pevnu spicku a ta signalizuje vo velkom prude "kopance" od mrien. daju sa prirovnat k lahkym kaprakom, obvykle maju okolo 1 1/4 az 1 3/4 lb. Robia sa kombinovane pruty, kde rucka je jedna a vrchny diel je bud avon, cize bez signalizacnej spicky, alebo feeder a to su normalne feeder spicky.
Dlzka je obvykle u oboch 11' alebo 12' cize su kratsie ako plavackove pruty.