Vliv barvy?

Jaké máte zkušenosti s reakcí ryb na barvu? Šňůry, vlasce, nástrahy, oblečení aj. Paušalizovat to asi nejde, pstruha taky nerozhodí muškařova oranžová šňůra, listí na podzim aj.
Autor diskuse: Knapík - Profil , 30.1.2008 všeobecné - techniky lovu

Miki - Profil | Út 5.2.2008 20:22:10

pz: s tím bych si dovolil nesouhlasit. Ryby možná nevnímají spektrum, ale barvy ano.

Profesor Ikebara je v luftě, protože hrneček s dušičkou se převrhl a co se týká biologie, přečti si něco od Šimka, nebo zkus jít po břehu v bílém či naopak přírodním tričku. Pokud by byla pravda taková, jakou jsi napsal, zřejmě by asi musel Jean Michael Desqe (nevím, jestli jsem to napsal dobře)-zakladatel firmy Sensas ukončit povinnou školní docházku ve čtvrté třídě. Stále totiž vyrábí krmení-dle mého názoru jedno z nejlepších na světě- s různobarevnými kousky, které lákají ryby. To samé se týká třeba splávků-proč nejsou čeločervené???, nebo různých nástrah-proč má jeden více záběrů na červené červy a druhý méně s bílými?? že by náhoda--možná, ale proč se ty náhody opakují a jsou stále zřejmější a dokonce pravidelné?? Proč se některé ryby bojí světlého krmení, ale tmavého ne, proč někdy větší ryby reagují na červené krmení a na jiné ne?, proč se tvrdí (a já jsem se o tom mohl sám přesvědčit) že na žluté krmení berou cejni??, Mě nezajímá biologie v páté třídě, mě zajímá praxe u vody, né v učebnici a ta je kapánek jiná, než píšeš.

pz - Profil | Ne 3.2.2008 22:06:54

jo a kdyby nekdo chtel dukaz, tak at se bud obrati na profesora ikebaru, nebo si nalistuje biologii pate tridy (tycinky a cipky)...;)

pz - Profil | Ne 3.2.2008 22:04:38

jestli mam na sobe cervenou nebo cernou softshellku, tak je to skoro jedno. stejne tak v pripade zelena vs. oranzova vetrovka - ryby totiz nedisponuji barevnym vnimanim spektra ;)

ale tohle sem pisu uz po nekolikate a porad se objevuji dotazy na vnimani barev rybama... zkuste si nekdy vyfotit ruzne barvy silonu / obleceni / splavku a prevedte si je do cb rastru at vidite, jak to vidi ryby (plus pochopitelne kalna voda navic)...

TomCarp - Profil | Čt 31.1.2008 20:54:41

Tak jako stoupá tlak na rybářské revíry,tak i ostražitost ryb je větší a pokud budeme chtít ulovit cílovou rybu budeme se muset snažit být o krok před okolními rybáři a hlavně před rybou...
Z vlastní zkušenosti můžu říct že na dost prochytávané vodě mi barva vlasce udávala poměr v počtu záběrů až 10:2 ve prospěch kouřových barev!!! A to prosím zmíněný revír není štěrkoviště kde je voda čistější...

Miki - Profil | St 30.1.2008 18:57:59

S oblečením je to asi tak, jak napsal "martinbrozek"-čím nenápadnější, tím lepší a pokud se pohybuješ a chytáš v blízkosti břehu, platí to dvojnásob. Co se týká vlasců, mám nejraději nebarevné záležitosti, ale chytal jsem na černé, zelené, rezaté, modré, žluté, hnědé a že by to mělo význam, nemůžu říct. Snad jen někde, na určitých typech vod, konkrétně třeba na písnících tam to někdy roli hrálo--nebo se to alespoň tvrdilo, ale jak říkám,já preferuji barvy slabě kouřové, nebo transparentní a pokud již mám kmenový vlasec v jiné barvě, návazec dávám vždy bezbarvý.
Jistou logiku bych viděl v tom, že když je dno zarostlé zeleným porostem, dal bych zelený vlasec, na bahně hnědý atd., ale jak říkám, myslím, že to nehraje významnou roli a nebo se jedná o specifické vody.

martinbrozek - Profil | St 30.1.2008 12:21:02

Hodně záleží na způsobu lovu. Pokud půjdeš na šoulačku nebo vláčet a budeš mít oranžovou šusťákovku, tak chytneš spíše rýmu. Na druhou stranu nepotřebuje kaprař, co vyváží, mít 100% camouflage oblečení - prostě to brát rozumně. Se šňůrou mám zkušenosti, že to nějak dvakrát nevadí - já i kolega jsme měli stejné montáže krom kmene - já černý, on oranžový - a výsledek obdobný. Naopak na barvu návazce ryby reagují - vždy se snažím o co nejméně nápadný návazec - jak průměrem, tak barvou.