Problematické braní

Při chytání na feeder v jarním období jsem často nebyl spokojen s proměňováním záběrů. Byly nedostatečné pro zásek a mnohdy jsem s tím mnoho nenadělal a musel se smířit s čekáním na tutový záběr a sledovat, jak se špička klepe nesekatelnými drbanci. Zajímalo by mě, jakou sestavu (kmen, návazce, typ montáže, velikost háčku) používáte v podobných chvílích jako nejcitlivější z citlivých? Samozřejmě jsem vyzkoušel spoustu věcí a nějaké výsledky se dostavily - řekněme uspokojivé, ale hluboko pod možnostmi metody jako takové. Nechci je ale psát teď, abych neovlivnil vaše odpovědi. Pokud se tu rozjede diskuze, uvedu je někde na závěr.
Autor diskuse: osprey - Profil , 29.4.2004 feeder - techniky lovu

osprey - Profil | Pá 7.5.2004 10:52:47

Raduch: Ta zkušenost se samozřejmě týká toho mizerného braní.

osprey - Profil | Pá 7.5.2004 10:51:53

Daba: Ano, to je ono. Moje řešení najdeš níž. Ale ještě by bylo druhé - krátké. Tím směrem jsem bádal jen chvíli, ale to, že tomu věřím, je vidět z toho, jak tu o tom pořád kecám. Jenom moc nevěřím, že všechny ty záběry ti nadělali kapři. Ale třeba jo, já tam nebyl a každá voda i každý den je jiný.

Raduch: Moje zkušenost - dlouhý návazec - bez krmítka, pokud krmítko - návazce krátké. Ale patent na rozum nemám. Fakt je, že už několikrát jsem měl tak dobré krmení, že ho ryby výrazně preferovaly před nástrahou (= na 1 záběr 20 přejezdů).

raduch | Pá 7.5.2004 10:30:52

Daba> Prázdné krmítko,je možné,že šli po krmelci a k háčku se už nedostali.

Daba - Profil | Čt 6.5.2004 23:12:55

Tak jsem se tady tak trochu vytahoval o me 100% uspesnosti, ale musim to opravit. O vikendu jsem vyrazil na oblibeny revir a najel tam kapr. A vysledek, hruza. Zabery ostre potahnuti a nic. Vyzkousel jsem snad uplne vsechno, kratsi, delsi navazec, paternoster, prubezna, srkacka a vytahnul jsem akorat dva kapriky, seknuty za okraj pysku. To jsem musel mit ruku na prutu a modlit se, ze se trefim. Bylo to na infakrt. A to jsem tam sedel 3 hodiny a zaberu bylo okolo 100. Na vlas jsem to tak zkousel. Tak ted by me zajimalo, co byste vyzkouseli vy. Me uz nic nenapadlo.

osprey - Profil | Čt 6.5.2004 14:49:47

Jiri H: Díky. Já to nosím v hlavě, mluvili jsme o tom u tebe v obchodě, akorát nemám svůj nick, který používám na MRKu, napsaný na čele. Mám podobný styl uvažování, takže s tím, co píšeš, zcela souhlasím, jen musí člověk mít čas a vůli to vyzkoušet. Vůle by byla, čas si snad najdu.

To nastražování mimo háček dělám už několik let, hlavně u kukuřice. Při lovu kaprů je to určitě přínos, celkem dobře to loví tlouště, na bílou rybu je to spíš pro zlost. Zase ale záleží na osobnosti lovícího - jak si to posvazuje, kdy to seká, co seká,...

Musím říct, že jsem s odpověďmi na tuhle otázku fakt spokojen, potvrzuje mi to moje představy. Není nic lepšího, než když se člověk po všem tom tápání ujistí, že jde po správné cestě.

JiriH - Profil | St 5.5.2004 0:36:58

osprey: Ještě ke krátkým návazcům. Jsou velice citlivé a signalizují okamžitě uchopení rybou, ale ještě mám další důvod - používám je hlavně z lenosti, neb mne nebaví se stále dívat na špičku či stále přikládat ruku. Mám raději, že když přiložím, tak už seknu. Ale je fakt, že když ryba ten den důvěřivě a dravě bere, tak musí mít na rozjezd delší možnost - možno řešit prodloužením návazce (ale pak nevidím, co se děje v prodloužené části a musím doufat, že ryba bude tahat od kmeňáku a ne k němu), já to řeším opět z lenosti tak, že dám prut "na houpačku". tedy do váhy, kdy ryba při prudkém záběru přihne nejen špici, ale i zhoupne prut. Takže dost času na zásek a přitom opravdu kouzelné záběry. K prvnímu příspěvku jsem zapoměl napsat, že se jedná o "balaton" či průběžné krmítko s ještě jedním vyvázaným návazcem nad ním. A váha vždy těžší než lehčí. A co považuji za velice důležité - u "balatonu" je důležité mít koncové krmítko spojené s kmeňákem feederovou gumou. To proto, že zde při záseku hnu nejdříve háčky a až posléze se pohne krmítko - pokud mám krmítko na kmeňáku, musím zásekem hnout nejdříve krmítkem a potom se teprve pohnou háčky. Z toho plyne, že druhá možnost zpomaluje zásek.
Takže jak píšeš, co člověk, to způsob. A já snažím chytat sice účinně, ale přitom co nejpohodlněji. A tento způsob jsem si odvodil od "bojlísáků" - když jim to jde ve velkém, proč by to nemělo jít v malém. Takže k vodě nosím i jehlu a niť a když nejsem zrovna líný, tak vše navléknu na niť, zavážu a navléknu na háček. I balík červů, žížalu, kolínko, konopí... Přesně tak, jako rohlíkové "bojlí". Takže lenost. Ale ta objevila i kolo.

free - Profil | Út 4.5.2004 17:40:17

osprey - no to je jasny... psal jsem, ze na rece, stojak je neco jineho

osprey - Profil | Út 4.5.2004 10:51:41

All: Díky za zkušenosti, už jsem pořešil skoro všechno, prakticky souhlasím se vším, co tu kdo napsal, protože každý chytáme v jiných podmínkách a fakt jsou tu fundované příspěvky. Jestli si tohle někdo přečte a bude si to umět přebrat, dozví se fakt dost.
Jak jsem si nakonec ověřil, prokletí mnoha mých fleků jsou oukleje, rvou nástrahu celou cestu od hladiny až na dno, dělají ukrutné záběry a na zásek je skoro vždycky pozdě... Na cit se chytají daleko líp, tam přesně vím, kdy to drží, už během pádu na dno.

Free: Na napnuté sestavě v proudu se ryba sekne sama i s delším návazcem, na stojáku ani nemusíš vidět, že u toho byla (viz Folpy).

Siro: Přejezdů mám nepočítaných, to co jsi napsal, je svatá pravda. Ale už si to umím přebrat.

Jinak mi tahle otázka potvrdila spoustu věcí a ušetřila pár týdnů chytání. Je tu přesně všechno, co si myslím, že by mělo fungovat. Fakt je, že vždycky něco funguje líp a hodně záleží na osobnosti rybáře, co mu vyhovuje.

Hrouzek - Profil | Po 3.5.2004 15:25:19

Když jsou rychlé velké drbance(od větších ryb),tak se mi osvědčilo tet,dávat nástrahu na vlas(mimo háček)-kukuřičku,nebo i gumovou kuličku(medovou)-to co se tam chvilku udrží-pak jsou záběry i takové,že feeder spadne do vody-cejni okolo 45-50cm v poho.,ale takhle se na feeder nechyta-to patří spíš tenhle způsob do kaprařiny,ale..na to,že jsem nemoh nic chytit,když byla nástraha na háčku,tak po takové změně to zabralo..

Martin M. - Profil | So 1.5.2004 21:19:50

vzdy kdyz to jen trochu jde, chytam ted na srkacku. Te se ryba neubrani, pokud vezme nastrahu do tlamky. Dokonce nekdy jsou situace, kdy treba na plavacku neumim chytnout temer nic (a tam je jemnost v uplne jinych radech nez treba i u pickeru) a na srkacku na stejnem miste jdou pekne. Bohuzel na srkacku nelze chytat vsechny druhy ryb a nekdy ji ryby totalne ignoruji - asi stoji vice pod krmenim a cekaji na volne unasene kousky navnady, nebo stoji vice nade dnem. Treba jak pise i mirmen - jelci mi sli daleko lepe na paternoster s douhym navazcem, kdezto na srkacku nebo i prubeznou montaz jsem jich chytl tak 1/10. Podobne cejnek a plotice. Naopak lopataci mi jdou v 75% vsech lovu jednoznacne nejlepe na srkacku, z 10% na prubeznou a jen 5% na paternoster.
Urcite ale u beznych montazi stoji zato zkusit naopak pritvrdit s velikosti nastrah - treba misto hnojaku rousnice, misto 2 masnaku jich tam dat 10 apod. Jinak mne osobne masnaci pod 3ks prakticky nefunguji, davam jich tak 5ks min. a co nejvice cervenych...

Reel - Profil | Pá 30.4.2004 16:01:14

Na stojáku se mi nejvíc osvědčuje koncové krmítko s jedním návazcem nad ním - návnada co nejblíže ke krmítku. Návazec cca 10-15 cm. Při klidné vodě i špičku 3/4 oz, na háček do 3 červů, někdy na špičku kukla. Nečekat na velké prohnutí špičky, sekat i při jejím zachvění nebo třepání.

Folpy - Profil | Pá 30.4.2004 7:21:06

Koncové olůvko nebo krmítko. 30cm nad ním první návazec 10 - 20cm, druhý návazec 20cm nad prvním. Opět délka 10 - 20cm. Kmen 0,16, návazce 0,12.
Včera mě šli celkem dobře karasi, tak jsem chtěl vyzkoušet co to udělá, když prodloužím návazec na 50cm. Neviděl jsem žádný záběr. Tak jsem to opět zkrátil a tahal jsem je v pohodě dál.

Daba - Profil | Čt 29.4.2004 23:33:50

Driv jsem chytal jenom na paternoster a slo to. Ted jsem presel na prubeznou a jsem spokojenejsi, kdyz mam do 5 zaberu za 1 hod. tak je uspesnost 100%. Pokud jsou zabery castejsi, tak uspesnost klesa, coz nastesti tak nevadi :) Na delce navazce ani moc nezalezi, to leda ze si vybiram, co chci chytat. Nedavno, kdyz to bralo, tak jsem to prehodil na paternoster a uspesnost razem byla 0%. Takze uz moc neexperimentuju a radsi si zachytam. Jenom je zajimave, ze ty potvurky berou nejvic, kdyz mam plne ruce a nekoukam na prut. Asi pouzivaji periskop :)

mirmen - Profil | Čt 29.4.2004 21:48:02

oprava:v předposledním řádku mělo být .. proměnil cca 60% záběrů...
(taky už bych mohl naučit se po sobě číst )
:-)

mirmen - Profil | Čt 29.4.2004 19:43:42

osprey:
FEEDER:kmen monofil 0,16 ( 0,18 od 8-10°C výš), háčky 14-10 dle nástrahy,
montáže:
a)paternoster (krmítko či olovo), návazec uchycen 15-45 cm nad krmítkem,návazce z monofilu 15-60 cm o sílách od 0,10 do 0,12
b)průběžná boční montáž(krmítko či olovo)
PICKER:kmen monofil 0,14, návazce 0,10-0,12,háčky 16-10(dle nástrahy),krmítko nepoužívám, montáže viz. feeder
Pokud neproměňuju záběry ( u cejnů), zkracuju délku návazce na 8-20 cm ( obvykle začínám s délkou okolo 35 cm). Chytám-li na místech, kde očekávám jelce, dávám až 70 cm dlouhé návazce.
U "nesekatelných" záběrů měním i nástrahy! K pečivu přidám např. 1 cm odstřiženého hnojáčka. Občas se tím ryby dají vyprovokovat k větší agresivitě záběru ( oproti ocucávanému pečivu). Při teplotě vody nad 6-8°C, kdy už začínám chytat i na bílé červíky, se dá vypozorovat, že drobotina občas vyždíme do tlamky jen obsah jednoho z třebas 3-5 nastražených ( pak řeším zmenšením počtu nabízených červíků a samozřejmě i menším háčkem).Navíc - co je to signalizace? Jsou-li záběry velice jemné, tak se snažím ( umožňuje-li to průtok vody a lovné místo) dát i jemnější špičku. Tam , kde feeder téměř nesignalizuje, tak picker předvádí divy. A - kdysi probíraná otázka - terčík. Špička proti tmavému pozadí s kontrastními svislými proužky. Nepatrné zachvění je znát. Zejména u zimního braní, kdy záběrů je třebas jen desetina oproti sezoně a pozornost rybáře při delších prodlevách mezi záběry klesá.
Jinak k paternosteru: ještě ho nemám k mé spokojenosti v ruce, ale mám pocit, že mi dává tato montáž víc času na reakci. Většinu vycházek mezi lednem a březnem jsem odchytal na paternoster - krmítko. Úspěšnost rozdílná. Některé dny jsem měl jen dva záběry a díky nepozornosti vyhořel, jindy nachytal 15-20 ryb a proměnil cca 60 záběrů. Vloni jsem koncem dubna začal používat boční klouzavou zátěž 15-20 od obratlíku na kmeni a návazce 30-35 cm a dostal jsem se asi na 80-85%.Jenže-naprosto jiná situace, která nesouvisí s otázkou.

siro | Čt 29.4.2004 16:54:09

Osprey:Nemusí to být ani záběry.Stačí namíchat hodně vzlínavé nebo rozpadavé krmení.Krmící se ryby zviřují žrádlo a o šnůráky je postaráno.
Další "záběry" bez ryb dělají dost často ouklejky nebo malí bolínci.Několikrát se mi stalo že jsem nebyl schopen trefit jedinou rybu a přitom jsem měl jeden"záběr"za druhým.V naprostém odevzdání jsem začal prostě čadit a čučet kolem sebe a všiml si že do třpytícího se vlasce "zobou"prndy u hladiny.Pomůže kolmé portavení prutu.

No a naposled možnost že to jsou opravdu nesekatelné zábery.
Stejně jako Jirka naváži Balaton s co nejkratšími přívěsy(5-10cm) a nejostřejšími háčky co mam.Je to podle mne lepší řešení než forpas protahovat.
Poslední dva roky jsem chytal na průběžnou montáž.Letošní rok se držim cesty Balaton s krátkým přívěsem a myslím že zužitkuji daleko více záběrů než předtím.
Podmínkou je ale nešetřit na hodně kvalitních háčcích.Záber se prostě projeví tahem a "oběšenou" rybou.

free - Profil | Čt 29.4.2004 15:35:35

osprey - ja jen k tomu samozaseku - nesouhlasim uplne, ze kratky navazec je nutnosti. Chytal jsem s prubeznou s 60cm navazcem a samozasek fungoval. Nutno podotknout, ze mi to funguje jen na rece. Na stojaku stejne chytam jen s lehkym krmitkem, takze tam o tom nemuze byt reci.

osprey - Profil | Čt 29.4.2004 14:51:59

Tak, je nás tu už dost, takže moje zkušenosti do placu.
Páternoster byl prokazatelně přesnější a sekavější než průběžná montáž, navíc kvalitě záběru prospělo posunutí bočního návazce asi 50 - 60 cm od zátěže. Délka návazce 40 - 60 cm, další prodlužování nemělo vliv. Někdy je dobré dát ten návazec spíš kratší.
Úspěšnost paternosteru tkví v tom, že se tah ryby nepřenáší na špičku přes zátěž a ta to tím pádem natahuje s větší důvěrou.
Pro úplnost - síla vlasce 0,106 mm. Háčky malé a ostré, číslo udávat nebudu, používám háčky, jejichž číslování mi připadá mírně nestandardní. Občas jsem měl jako nástrahu jediného bílého červa.

Musím ale říct, že zastávám názor, že feederové chytání má dvě cesty vedoucí k proměňování záběrů, ta druhá je samozásek vlivem hmotnosti zátěže. A tam je krátký návazec nutností. Kdo viděl srkačku na kapry, nechť si zkusí představit srkačku na plotice. 3 cm - proč ne?
Protože si myslím, že u cesty dlouhých návazců brzy narazím na strop, tak je teď na řadě "krátká cesta". O její úspěšnosti jsem přesvědčen, pokud ryby berou ostře. U opatrného braní jsem asi neměl odvahu to zkusit. To zkracování návazce opravdu musí být razantní, když se zkrátí ze 30 cm na 20, bude to spíš horší. Je potřeba jít na ještě kratší (pod 10 cm) a odladit hmotnost zátěže, aby se ryba přisekla a kus cesty ji popotáhla. Zároveň nesmí být zátěž tak velká, aby ji ryba využila jako pevný bod pro utržení návazce.
Jiri H.: Já na ty 3 cm věřím, už jsme se o nich kdysi bavili (ne na MRKu, ale naživo), je vlastně ostuda, jak člověk pudově odmítá tenhle extrém pořádně otestovat. Je jakýmsi zvykem feedrařů prodlužovat návazec, když jim to nejde. Ale já na to vlítnu... :o)

Jinak musím říct, že ryby se chovají na různých místech jinak a hodně záleží na osobnosti rybáře. Zdá se, že každý si najde svoji cestu a odladí svou osobnost na určité chování špice i na svou oblíbenou montáž. Na svůj starší, i když papírově horší prut toho například trefím víc než na nový. Protože to mám v oku. Budu se s tím novým muset nějak srovnat.

Jinak, pokud to někoho zajímá - právě vidíte, jak se začíná rodit článek "Úvahy nad feederem II".

zubáč | Čt 29.4.2004 10:53:53

v takovém případě uvažuji nad prodloužením forpasu, někdy až na 50-60 cm, potom jsou i tyto razantní záběry plynulejší a dají se sekat ... při zkracování návazce se zvětší počet záběru ale sekatelnost se podle mne sníží ...

Jakub - Profil | Čt 29.4.2004 10:00:27

Taky jsem mě tyto problémy - průbězna montaž s trubičkou a velice jemné drbaní špice. Po radě jsem přešel na paternoster a pohoda. Drbance se prodloužili, ne o moc, ale přece. Pak mi bylo ukazano, ze i tyto nepatrné záběry jdou proměnit a zrovna minulou neděli jsem to zažil na vlastní kůži. Cejni brali opravdu velice opatrně, jednou a dost, ale pravidelně. Takže jsem seděl s rukou u prutu a sekal při již nepatrném záchvěvu špice. Úspěšnost tak 80%.

strejka - Profil | Čt 29.4.2004 9:35:58

standardne mam na rece s mirnym proudem blbe sekatelne zabery, rychle jeden dva drbance a konec, po zkouseni sestav a delek navazce, jsem dospel k tomu, ze paternoster tyto drbance znacne prodlouzi, vychyleni spice je vyraznejsi a pomalejsi, coz by bylo pro nacasovani zaseku idealni, nicmene po zaseku zdaleka ne vzdy nasledovalo i zdolavani ryby, tudiz jsem paternoster v naproste vetsine pripadu zaplasil a vratil se k prubezne montazi s navazcem cca 30cm a ostrazitemu sledovani spice...

Bob | Čt 29.4.2004 7:22:30

JiriH: Nevím jestli zkracování návazce až na 3 cm je účinné. Mě se vždy vyplatilo spíš návazec prodloužit až na 60 cm a bylo to v pohodě. Ale o víkendu to určitě prubnu. A háčky? Vždy začínám č.12, když to je špatné, tak zmenšuju až na č.18 a zároveň prodlužuju návazec.

Forest - Profil | Čt 29.4.2004 6:12:05

Já jsem řešil podobný problém jako ty. Zvolil jsem páternostek, 10-ku návazec do 12 cm a max 10-ku háček. Plotice kolem 7 cm se buď sekli sami a nebo se podařilo včas zareagovat a chytit ji regulárně. Od té doby používám na podobný záběry popsanou montáž.

free - Profil | Čt 29.4.2004 0:43:34

Misto teoretizovani uvedu par prikladu z praxe za posledni mesice:
1) Lednova rybacka na rece, kmen 0.18, navazec 0,14 cca 30cm, hacek 12, prubezna montaz - zadny zaber. Po prodlouzeni navazce na cca 45 cm, 0,12 forpas, hacek 14 dva mikro zabery, presto pokus o zasek. Oba promeneny, ryby za krajicek - karas, cejn. Vzdalenost cca 20m
2) Pred mesicem rybareni v podstate na stojaku, kmen 0.18, navazec 0,12 cca 40cm, hacek 14. Kamarat zvolil paternoster ja prubeznou. Zatim co on uz mel tri ryby, ja jsem mnel jen jeden drbanec. Zmena na paternoster. Okamzite dostavam zabery. Navazec cca 60cm. Zabery jsou rychle, ale kdyz nasledoval i po drbanci zasek, vetsinou uspesny. Cca 90% zaberu promneneno, cejni, cejnci. Chytani na vzdalenost cca 60m
3)Par tejdnu dozadu, stojak na kapry. Kmen pletenka, navazec 0,14 - 0,16, guma, hacek 10. Od kapru opravdu milimitrove zabery. I kdyz po malem vychyleni se nic nedelo a nasledoval zasek, vetsinou tam ryba byla. Kamarat prubezna montaz, navazec cca 40cm, ja paternoster navazec cca 70cm. Rozdil v zaberech naprosto zadny. Uspesnost zaseku take vysoka. Vzdalenost 20m
4)Posledni chytacka na zvednute a prudke rece: At jsem delal cokoliv, zaberu minimum. Prubezna montaz, 60g krmitko,kmen 0.18, navazec 0,12 cca 40cm, hacek 14. Sedm zaberu, vsechny promeneny a to jsem stal opodal s kamosem :-) Vsechno samozasek 100% uspesnost. Cejnci, podoustve. Vzadlenost 10m.

JiriH - Profil | Čt 29.4.2004 0:33:22

Malé háčky 12,14 s krátkým ramínkem, "kulatým" obloukem, ostrým dlouhým hrotem, malým protihrotem a vyhnuté do strany - zkracovat návazec třeba i na 3 cm, natvrdo vypnutá udice.