Chyť a pusť jen pro některý ryby?

Jaký smysl má chyť a pusť, když většina candátu, štik, okounů a dalších ryb s dobrým masem má i u těch největších zastánců 'kaprového' C&R prakticky vždy smůlu? Provokace: není lepší sežrat všechno a zachovat tak v revíru procentuální rovnováhu než vymlátit jen dravce a kapry nechat?
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 18.11.2003 všeobecné - druhy ryb, rekordy

siro | Út 9.12.2003 17:08:42

Mirmen:souhlas,jsou to většinou kudly do 60cm(spíše 50cm).Pochopil jsem hned poprvé co jsi chtěl říct.Jen mi to nedalo;o)
Myslim že na regulovaných řekách je migrace na větší vzdálenosti celkem běžná.Ryba která z nějakého důvodu místo opustí musí jet notný kousek než najde další příhodné stanoviště.

mirmen - Profil | Pá 5.12.2003 7:13:41

siro, ano, ale určitě ne čtyř-pěti kilová vedle štiček 30-50 cm, ty menší najedou, až se budou cítit bezpečně ( fuj, to je jak z reklamy na ... ).Jinak známý štičku chycenou v jednom labském rameni na jaře označil kroužkem do hřbetní ploutve, na podzim ji chytil v rameni vzdáleném od původního půl kilometru proti proudu řeky. Takže možná i migrují, či mají víc stanovišť. Myslel jsem tím, že velké štiky svým kanibalizmem rovněž zlikvidují velké množství štik vysazených do revíru.

siro | Pá 5.12.2003 6:39:33

mirmen:není až tak teritorialní jak se tvrdí(aspoň mladší věkovka).Osobně vim min. o třech místech kde není problém z jedné zátočiny vytahat několik štik.

mirmen - Profil | Po 1.12.2003 21:40:33

Martin M. asi nelze všechny druhy dravých ryb posuzovat stejně. Stanovištní štika si své místo bude držet a menší příslušníky svého druhu sežere. Ty, které sežrat nemůže, tak se prý snaží vystrnadit. Snad jen při vyrovnání sil sdílejí stejný kryt dvě a více štik. Když zmizí z revíru jedna osmdesátka ( která při cca 4 kg hmotnosti spotřebuje za rok asi 20 kg rybek), během roku ji nahradí štika , která byla o rok mladší, tříletá, a měla mezi 60-65 cm.
Je ale fakt, že na úbytek štiky má nesmírný vliv stoupající obliba lovu dravců ( ať už přívlačí nebo na rybku ), srovnatelný vliv má i nedostatek krytů,úbytek zátočin, tůní po regulacích řek.
Na stojatých vodách bude možná větší tlak na bílou rybu od candátů, u malých rybek do 5-10 cm od okounů.

Ed | Po 1.12.2003 21:06:14

Martin M.: Souhlasím s tebou v tom případě, že je tlak na vodu přiměřený. Na menších rybnících to často vypadá tak, že pár týdnů po nasazení zbyde ve vodě jen pár rybích veteránů kteří jsou takřka neulovitelní a podměrečné ryby. Jiná bývá zase situace na rozlehlých vodních plochách. Viz Lipno kde se loví candáti od dubna do dubna, na pět prutů s rybičkou z lodi a candáti kupodivu velmi dobře prosperují. Jinak bych se přikláněl k braní ryb na základě zdravého rozumu: Vezmu rybu pokud na ni mám chuť, v rozumné velikosti a v množství které sám spotřebuji a revíru neublíží.

Martin M. - Profil | Čt 27.11.2003 21:18:23

Ed> ze si nekdo odnese 95 _kapriku_ mne zas tolik nepohorsuje. To by ty velci dravci, ktere tak chci mit v reviru pro jeho rovnovahu, zvladly zmasakrovat taky. Nekteri hladovejsi rybari nam takto aspon dravce uspesne nahrazuji (to myslim vazne!), pokud tedy nezabijeji trofejni ryby. Rovnovaha mimo jine znamena, ze se v reviru prubezne OMEZUJE pocet ryb (samozrejme podle reviru vlastnich pravidel, ktere rybar nemuze nikdy zcela napodobit - chytani poteru, nemocnych ryb apod.). U nas mi naopak pripada, ze kdyz je v reviru moc malych ryb, tak se zvysi jejich mira nebo se prida dalsi nasada.

Ed | Čt 27.11.2003 19:41:40

mirmen: Asi máš pravdu, chce to řešit s klidnou hlavou. I když v případně takových prasečin začne člověk někdy vidět červeně a pak se dějí věci.

Ed | Čt 27.11.2003 19:39:48

All: Podle mého názoru by stálo za to na větších úživných vodách, kde má ryba podmínky k růstu, zavést míru štiky 60cm. Mimo umělých nástrah a systémků které umožňují okamžitý zásek absolutně zakázat dvoj a trojháčky. A konečně už omezit počet ponechaných ušlechtilých ryb na povolenku. Dle mého názoru by mohlo i těm kdo tu rybinu musí mít stačit 30-40 ks. A nemuseli bychom slýchat komentáře typu ,, Jó loni to byl rok, to jsem vzal 95 kapříků, letos to stojí za h.... mám jich jen 50 a to už je září. Ty kapři snad musí jít s vodou dolů.

Martin M. - Profil | St 26.11.2003 10:26:46

libor> sam jsem zatim chciplou stiku na brehu nebo ve vode nikdy nevidel, ale muze to skutecne castecne byt tak, jak pises. Presto znam dost lidi i tady z MRKu, kteri chytaji velmi sportovne a neublizili by rybe jinym zpusobem nez rychlou smrti :-(

libor - Profil | St 26.11.2003 10:17:05

zdar:S těmi dravci to není tak úplně stejné,jako s kapry.Většina kaprařů chytá na mírně předimenzované udice(nemám rád pojem "montáž"),takže když o rybu přijdou, většinou se vyřízne nebo vypne a po pár hodinách je fit.U dravců je to trochu jinak.Viděl jsem x-krát chytat maníky štiky na sotva 6-cm karásky s dvojháčkem na tzv polykačku,a když měli záběr,tak té zubaté dali třeba 3-4 minuty...Amen s ní,když se jí potom snaží peánem háček z jícnu "vyoperovat".S candáty je to ještě komplikovanější v tom,že špatně snášejí rychlé vytažení z větší hloubky,nestačí vyrovnat tlak a kolabují,navíc rybka v jícnu...Obvykle je zbytečné takový úlovek pouštět zpět,protože to stejně nerozchodí.A za příliš sportovní nepovažuju ani vláčení s extrémně slabými vlasci bez lanka.I když je fakt,že umělá nástraha obvykle zůstává na okraji tlamy,a za několik dní se jí štika zbaví(už jsem chytl cca 70cm štiku na mepsku,a měla v tlamě "natrávenou"rapalku).Podle mně je C/R u dravců rozumné pouze za používaní odpovídajících nástrah,udic a včasných záseků.

ivo | St 26.11.2003 9:29:08

Ed:Je fakt, že celoplošný přehled o stavu dravců nemám, a jejich lovu se věnuji jen okrajově. Mylsím si, že ten kdo bere podměrečnou rybu (kapra nebo štiku, na tom nezáleží) si možná zaslouží postup popsaný mirmenem. Bohužel, problém je v tom, že musíš mít kliku,abys takového člověka přistihl a troufnu si tvrdit, že žádné legitimní represivní opatření nepřiměje tohoto člověka přehodnotit svůj dosavadní postoj.Jak z toho ven , to vážně netuším. Já se to snažím řešit různými přednáškami v ryb . kroužcích a ty děti na to vcelku slyší. Jenže co s těmi starými psy ?

Royale with Cheese - Profil | St 26.11.2003 7:11:36

Já žeru kapry a dravce pouštím. Dělejte to taky tak.

mirmen - Profil | St 26.11.2003 1:26:01

Ed: to nedělej.
Jestli si myslíš, že svině, která bere podměrečné ryby, s Tebou bude bojovat naférovku, tak jseš vedle. Od svině čekej jedině sviňačinu. Udání, dlouhodobou nemocenskou, trestní jednání.
Je to možná nefér, ale někdy je třeba se zmrdy nefér jednat. Kyselina na kapotě s nápisem, pytláku, příště shoří, možná udělá taky své.

Ed | Út 25.11.2003 19:44:44

ivo: Ty patříš mezi velmi dobré kapraře, takže věřím že máš dobrý přehled o situaci zarybnění kaprem. Já si dovolím tvrdit, že po pěti letech intenzivního lovu dravců mám přehled o jejich stavu na značné části revírů: Lipno, Hněvkovice, Orlík, Vltava v oblasti Českých Budějovic, Jizera, dále moji velmi dobří kamarádi loví často na Labi, labských pískovnách, Štechovicích, Vltavě 7 a 8 a další spoustě vod. Výsledky také nepatří mezi nejhorší i když je pravdou, že o ty opravdu velké ryby jsem přišel neboť vláčím většinou s 15g vláčákem bez lanka. A pokud si přečteš příspěvky velmi dobrých dravcařů na tomto serveru tak zjistíš že současná situace opravdu není růžová. Jinak jsem se snad na každém méně přehledném revíru setkal s tím, že někteří rybáři BEROU PRAVIDELNĚ PODMĚREČNÉ ŠTIKY, až někoho takového osobně přistihnu, tak přísahám při svém nicku, že mu tu hubu nenažranou rozbiju.

Martin M. - Profil | Út 25.11.2003 19:15:02

ivo> stav dravcu se da posoudit i podle toho, co chytas na jemnou plavacku - pokud na kteremkoliv miste v kteroukoliv dobu 20x zakrnelou plotici/hodinu, tak to asi s dravci moc slavne nebude. Naopak treba na NM skoro nechytnes rybu pod 35cm i kdyz chytas na dva masne cervy... Mozna je to nepopularni prohlaseni, ale rikam to znovu - na vetsine nasich vod je prilis mnoho kg/ha (na ukor kg/ks).

ivo | Út 25.11.2003 18:13:38

Ed: ty máš vážně přehled o valné většině revírů ?Troufnu si říct, že ten, kdo pouští kapry se chová obdobně i k ostatním rybám.Připouštím, že ulovit kapra není zase takový problém ve srovnání s dravci. Ovšem pokud se ti nedaří žádného dravce ulovit, tak to ještě neznamená, že v té konkrétní vodě nejsou.Chyba bude asi někde jinde...

Ed | Po 24.11.2003 21:59:18

All: Reaguji tady málokdy, ale tentokrát mi to nedá. Myslím si, že MM tentokrát trefil hřebík na hlavičku a řada postřelených hus se ozvala.Ti kdo chodí opravdu k vodě si jistě museli všimnout výrazného úbytku např. štiky nebo okouna na řadě revírů. Zatímco kapra není problém nasadit u dravců je situace naprosto opačná. Právě štika je tomu výborným příkladem. I přes intenzivní vysazování její stavy stále klesají. Jinak si přečtěte Můj lov, klasika je: kapříky jsme pustili okouny a štiky, candáty jsme sežrali.
Jinak pro vždy chytrého Iva, podstatné je to jak vypadá rybí osádky na převážné většině revírů a ne pár malých vod které potvrzují vyjímku z pravidla. Howk

Standas | Po 24.11.2003 8:27:45

Tohle je na nekonečnou diskusi. kdo chytá jen kapra bude mít dojem že je ho málo. Kdo chce chytat jiné ryby má dojem jako třeba já že se všude jenom cpe kapr a nepřihlíží se na rovnovážnou rybí obsádku.Takže C&R si zaslouží všechny ostatní ryby více než kapr. Podobně se může řešit duhák (s trochou nadsázky bobulemi vykrmený jatečný kus hozený do vody pro zábavu rybářů)verus pstruh obecný.

ivo | Ne 23.11.2003 12:52:06

MartinM: Výzva ? Ale k čemu ? Celý tvůj text se dá vyložit několika způsoby.Měl bys být možná konkrétnější.

Martin M. - Profil | So 22.11.2003 14:26:38

nemela to byt ani tak otazka, jako vyzva

Fery | So 22.11.2003 4:15:28

Otázka hodně špatně položená.Jsem zastánce kaprového chyť a pust,ale taky štikového,sumcového atd.Prostě pouštím všechny ryby protože mě to uspokojuje a už když jsem začal chytat ryby tak jsem věděl že smysl mojí rybařiny bude v něčem jiném než v naloveném mase.

Miloš | Pá 21.11.2003 22:22:06

Martin M.

Neházej flintu do žita ! :-))))
76 příspěvků je docela dobrý číslo, ne ???

Martin M. - Profil | Pá 21.11.2003 18:55:54

ja to vzdavam.
Doufam, ze aspon nekomu jsem zaviroval hlavu pochybnostmi nad zabijenim dravcu a rovnovahou v revirech...
Aladin> sam kapry na boilie chytam.

Miloš | Pá 21.11.2003 16:31:09

BigSteak:

Že jo? Já mám dneska v práci těžkej stres, ale šéf je někde v Ostravě, tak mi tady od rána vříská CD ROM v poči a ejhle, ona tahle muzika na mě funguje jako pracovní afrodisiakum... :-))))
Sem si koupil pod stromeček nových 500 W hudebního výkonu, tak dneska večer udělám radost sousedům s DOLE V DOLE!!!!!!!! měj se !

BigSteak - Profil | Pá 21.11.2003 15:31:09

Miloš: ráno jsem v autě poslouchal čert na koze a tahle otázka, wok, pátek v práci ...
ale stejně: všechno je sranda jen dokud tarantule neleze v trenkách.

Miloš | Pá 21.11.2003 14:38:47

BIgSteak:

:-))))))))))))))) já se tady řežu ještě teď! Tys snad vymyslel neoficiální MRK hymnu !!!

Miloš | Pá 21.11.2003 14:30:31

BigSteak:
tak to je bomba! Tys to vyhmát, přesně dle mého gusta! Díky !
Tak to vidíš Martine, kam se až může zvrhnout taková "provokace" - k naprosto ultimativní přehlídce desky Suma sumárum....i když se tam zrovna o rybářích moc dobře nemluví....

Aladin - Profil | Pá 21.11.2003 14:23:28

ivo:máž zcela pravdu, že na severu jsou ještě fajn ryby a proto tam žijem....))))

Aladin - Profil | Pá 21.11.2003 14:20:28

Šuli:čím jsem si to zasloužil?