Dvojí ceny povolenek u nás.

Známý z ciziny mě pověřil úkolem zjistit cenu povolenky pro cizince na naše revíry. Ptal jsem se na cenu roční povolenky pro MRS, protože by chytal pouze na Jižní Moravě. Domorodec zaplatí za rok něco přes 1.000,- Kč a cizinec 5.500,- Paní mi ještě s úsměvem na tváři řekla, že to pro ně nic není. Zaplatit takovou sumu a mít přitom mnohem horší podmínky než místní, je asi pouze rozhodnutím zoufalce. Místní vědí, kdy a kde se nasadí ryby a hned je jedou zmasařit, ale to jsem a si trochu odbočil, protože nefunkčnost rybářské stráže je věcí jinou. Nepředpokládám, že by cizinec udělal totéž, protože rybářská stráž u nich funguje a rybáři před ní nají respekt, chovají se tedy u nás slušně.
Autor diskuse: Moravák - Profil , 15.10.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Sergo Aš | So 25.10.2003 21:09:21

filip-přečti si zákon o rybářství 102/1963 paragraf 42,nebo 46.Píšu ty čísla z hlavy ale měla by být dobře

Filip - Profil | Pá 17.10.2003 13:10:01

Sergo, Jirka: To chete jako říct, že když si koupim povolenku jako cizinec na Orlík budu chytat na 3 pruty nonstop, brát celoročně hájený živočichy atd.??? To jste asi krapet ujeli, že pro cizince neplatí rybářský řád svazu, pokud chytá na svazové vodě.

Jirka Krejčí | Pá 17.10.2003 12:12:25

Cizinci u nás mohou lovit za jiných podmínek. Nebo se tak alespoň chovají. Na Orlíku to tak bylo.Směli na tři pruty dvacetčtyri hodin, takže je správná jiná cena povolenky.

Sergo Aš | Pá 17.10.2003 11:15:48

Nezaznělo tady nikde,že cizinci mají taky podle Zákona o rybářství trochu jiné podmínky.V RŘ to nenajdete ,musíte si přečíst zákon.Množství ponechaných ryb je ve všech případech větší a co je burcující,ale až tak s touto otázkou nesouvisí je,že pro cizince není počet kusů raka ,které si může ponechat,omezen!

Robert | Čt 16.10.2003 14:43:06

Moravák: Nemyslím to příliš osobně.

Moravák - Profil | Čt 16.10.2003 14:41:03

Robert: vidím, že se v debatě dostáváme úplně jinam, než je asi vhodné, proto se již nebudu v naší konverzaci dále angažovat. Jo a mě setkání s tebou vůbec nesere.

Robert | Čt 16.10.2003 14:22:35

Moravák: To, že potkávám politické korekčníky i tady, mne docela dobře sere.

Moravák - Profil | Čt 16.10.2003 13:20:31

Robert: Jseš jako malé děcko. On mi udělal tohle, já mu to udělám taky a ještě něco navrch. Jestli si myslíš, že si nás bude někdo vážit za to, že zvyšujeme ceny povolenek na neodpovídající úroveň, tak bych ti doporučil, aby sis po příchodu domů stoupnul před zrcadlo a pořádně si naliskal a neboj se přitlačit, děláš to pro sebe. Jo a až budeš sedět na rybách a podíváš se na okolní rybáře, tak si urovnej, jestli ti okolo mají při rybaření výhodnější postavení, protože co kdyby byl někdo z nich cizincem. Styď se!!

Véna S. - Profil | Čt 16.10.2003 9:53:48

Moravák: Jako samostatný územní svaz si nastavujete ceny dle uvážení, stejně jako jiné územní svazy. Pokud chceš porovnání, podívej se na www.crsplzen.cz, kde jsou uvedeny ceny povolenek u nás. Je tržní hospodářství, jako všude, kdo má zájem, koupí. Mohu říci, že zájem je rok od roku větší.
O chování u vody se již namluvilo a napsalo mnoho, je to pouze v lidech.
Jak už tady bylo řečeno, hodně je v zákonech, sankcích ale hlavně ve vymahatelnosti, tady jsme úplně někde jinde,než třeba v onom rajchu nebo austrii.

Robert | Čt 16.10.2003 9:14:23

Moravák, Filip: Takovéhle sebemrskačské kecy přispívají akorát k tomu, že to u nás vypadá jak píše Véna S. Pořád si budeme srát na hlavu, až si nás tu nebude vážit vpůbec nikdo.

Tak tedy: Ať mají cizinci u nás klidně stejné ceny jako my. Ale recipročně - my budeme mít u nich stejné ceny, jako mají oni. Jsem zvědav, jak to chcete zařídit. Můžete začít třeba na Slovensku. Ale nekecejte něco v tom smyslu, že my musíme začít.

Filip - Profil | Čt 16.10.2003 8:48:25

Moravák: souhlas s tebou. Předpokládám, že vzhledem k EU bude muset svaz ceny pro cizince přiblížit k cenám, které platí pro Čechy.

Moravák - Profil | St 15.10.2003 15:07:56

strejka: jsem rád, že se kromě mě vjádřil ve smyslu předraženosti i někdo jinej. Máš pravdu v tom, že ten výpořet je absolutně nezakládající se na nějakých pevných bodech, ale na smýšlených sumách. Zajímalo by mě, co si o tom myslí takový ukrajinský rybář, který si tu vydělává tak jako my. Je to přece cizinec. Asi si takovej luxus nemůže dovolit, přitom by mohl být lepším rybářem, než kdokoli z nás.

strejka - Profil | St 15.10.2003 14:52:39

Moravák: nelíbí se mi obírání cizinců jen proto, že na to maji, nicméně vyšší sazbu reálně podložené méně zcestnými kalkulacemi než jsou ty tvoje mi nevadí, nicméně pětinásobek je až moc a zavání právě tím, že na to maj...

Moravák - Profil | St 15.10.2003 14:46:17

Marty, Véna S., Robert:
Myslíš si, že naši sousedé ze zemí s přísnějšími pravidly se k nám přijíždějí vyřádit, masaří a musí si dávat cihlu na víko od mrazáku, aby ho vůbec zavřeli, tak jak to dělají někteří naši "rybáři", dělají tu bordel v podobě igeliťáků a Petek? Znám několik rybářů ze sousedního Rakouska a jejich postoj k rybaření u nás je takový, že se sem přijíždějí pobavit, mohou chytat na jednu povolenku na velké spoustě revírů a chytají stejné ryby jako naši rybáři, tak proč by je měl stejný požitek stát 4x tolik? Vědí, že tu jsou s lovem ryb spokojeni, tak proč by tu dělali bordel? Aby přišli o povolenku že? Tak to jseš teda chytrák. Nějaké kecy o daních jsou absolutním mlžením situace. Počítej!!! Normální pracující člověk vydělá za rok cca 150 - 250 tis. Kč, počítej s tím, že bude vše utraceno a na daních člověk zaplatí cca 20% z toho co vydělal. To je 30 - 50 tis. Kč. Řekni mi kolik se dostane do oblasti sportovního rybářství v jakékoli podobě? Když to přeženu, tak to bude nanejvýš půl procenta. Z toho tedy vyplývá, že každý rybář přispívá ze svého ročního výdělku v podobě daní na oblast sportovního rybolovu 150 - 250 Kč. Takže si ještě pořád myslíš, že je opodstatněné aby cizinec platil místo 1100 včetně brigád 5500. Jo a těch 150 - 250 Kč ročně takovej cizí rybář odvede do státní pokladny taky třeba tím že vykouří na rybách 5 krabiček cigaret, které si tu koupí, když na ty ryby jede. To že to je jinde normální neznamená, že to je správné. Ještě bych chtěl opět zopakovat, že jsem psal o celoroční povolence a ne o nějaké týdení pro ožralé vepřovky u Hracholusek.

MARTY - Profil | St 15.10.2003 12:30:19

Véna S.: Souhlasím s tebou. Musíš to brát tak, že naši němečtí bratři mají jak říkáš přísné předpisy a tom to je. Zde jim nic nehrozí, vymahatelnost jakýchkoliv sankcí vůči cizincům je nulová a oni to moc dobře vědí. Naše justice je na ně krátká. Zkus se v německu hádat s policajtem a budeš rád, když vůbec odjedeš domů. Cizinci se tady můžou akorát chechtat, protože u nás je přece ta demokracie, né.
Moravák: Nemysli si, že cizinci jsou tak uvědomělí, že mají vypěstovaný respekt, oni moc dobře vědí, že je to u nás v p... a moc rádi si dovolují to, co by jim u nich tak lehce neprošlo. Je to jenom o zákonech a vymahatelnosti sankcí, ale to brečíme ne špatným hrobě.

Honza | St 15.10.2003 9:43:43

Je to přesně tak, jak píšete. Ve všem souhlasím.

Véna S. - Profil | St 15.10.2003 8:02:52

Robert: byl jsi rychlejší.

Véna S. - Profil | St 15.10.2003 8:00:56

S dvojí cenou docela souhlasím. Je pravda, že místní mají lepší podmínky, ale také víc povinností. Cizinec pouze přijede a chytá. Nedavno tady na MRKu uváděli kluci ze Slovenska, kolik tam stojí povolenky pro cizince, je v tom automaticky započítaná cena brigády.
A s tím chováním cizinců také nemáš tak docela pravdu. Třeba naši němečtí bratři mají doma docela přísné předpisy, ale u nás se chovají dost často tak, jako by byli v nějaké banánové republice a nemuseli dodržovat vůbec nic a to jak u vody (např. kempy na Hracholuskách) tak i na silnicích.

Robert | St 15.10.2003 7:56:29

Máte to na tý Moravě trochu drahý, západočeská stojí pro cizince 4 000 a pro nás 600 Kč. Ale k těm dvojím cenám: Věz, že to je normální. U nás se to zdůvodňuje tím, že člen má i povinnosti, které nečlen nemá. Ale i jinde ve světě je normální, že cizinci platí víc. Podívej se na Slovensko. Další příklad je USA - pokud žiješ v některém ze států, přijde tě místní licence na rok na 10 USD, pokud jsi cizinec nebo jenom máš bydliště ve vedlejším státě, platíš 36 USD na rok nebo 10 USD na týden. Ber to tak, že vody jsou částečně obhospodařovány z výnosů daní (devastace, které provádí Povodí tam taky patří) a tak vlastně za rybaření platíme více, než je vlastní cena povolenky.
A to jsem se nezmínil o cenách za hostování např. v anglických klubech, pokud tě tam vůbec pustí.