Můžu před 15.6. strímrovat na revírech MRS

V neděli jsem byl upozorněn,že porušuji RŘ,když muškařím a při tom stahuju šňůru.Prý se potom jedná o přívlač.Dost mě to zaskočilo.Myslel jsem,že se může muškařit celoročně,bez ohledu na použitou mouchu,či stahování šňůry.Než to zkusím znovu,tak bych potřeboval vědět,jaký je v tomhle směru výklad rybářského řádu.Za odpovědi předem děkuji.
Autor diskuse: Aleš H. - Profil , 3.4.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Otto - Profil | Po 7.4.2003 8:47:34

Můžeš a tečka.

siro | Po 7.4.2003 6:50:10

Fifa:promin nevšiml jsem si že to ma byt na RŘ MRS.

Luigin - Profil | So 5.4.2003 6:31:59

Medvěd:máš naprostou pravdu v sopisu pro celorep.povolenku to není.Je to pouze v doplňku sopisu revíru pro SM pro rok 2003.Loni na to doplatila parta muškařů ze Zlína na Bělé jesenické v duchu "neznalost zákona neomlouvá".Aspoň jsme si s nima společně zanadávali.Letos mám celorep. povolenku poprvé a tak ze sebe budu dělat blbého;-)

medvěd | Pá 4.4.2003 14:15:27

Luigin:mám dojem,že letos tam toto ustanovení není,alespoň v celorepublikové pstruhové povolence jsem to nenašel

Luigin - Profil | Pá 4.4.2003 13:24:22

Na SM je to ještě zábavnější.V doplňku pro RŘ už máme 2 roky větu typu:...mušky s plíšky,korálky a mušky s očima se považují za třpytku...Takže jsem měl jednou konflikt s RS že napodobenina larvy vážky je třpytka(2 korálky o průměru 1,5mm-coby oči) a že s tím nemůžu chytat na úseku kde je třpytkování zakázáno.
Letos jsem psal do Ostravy ať se mi k tomu vyjádří hlavy pomazané a dokonce jsem se dočkal i odpovědi.Asi tak 5 odstavců slátanin ale vyjádření k tématu nulové.Ať jdou s tím RŘ do třípitek.

FIFA | Pá 4.4.2003 8:50:32

siro: v RŘ MRS pro rok 2003 jsem formulaci o muškaření za pomocí vlasce nenašel.

All: Problém není v tom, že bych chtěl něco obcházet a tak si polapkat hájené dravce. Ale jde o to, že stávající formulace je špatná a tudíž si ji každý vykládá po svém. O tom svědčí rozdílný přístup RS. Oni totiž v našich vodách nejsou jen candáti, štiky, sumci atd. Ale taky jelci, okouni, boleni...Já osobně je rád chytám na mušák.
U jelců bych si vystačil bez strímrů, ale ne u okounů a bolenů. Pokud budou dána jasná pravidla, budu je dodržovat. Dokud ne, budu používat větší a velké vzory umělých mušek, ať už přírodních vzorů či ne.

Shakespeare | Čt 3.4.2003 18:29:25

Samozrejme na MP revirech.

Shakespeare | Čt 3.4.2003 18:28:45

Problem to je a kor takhle z jara, kdy se snazim ryby vyhnat ze spacaku a vetsinou je vytahne barevnej blesivec, nebo neco podobneho, co vetsinou neni prirodni vzor. Vlastne tak i treba ploticku a cejna donutim chovat se jako dravec :)) Je to dost spornej problem a myslim, ze tak, jak to je by to mohlo i klidne zustat, jen my bychom se nad tim meli zamyslet a schovat ty polostreamery az tak na konec kvetna-cerven :))) Kecam, samo ze az na zahajeni.

siro | Čt 3.4.2003 17:57:47

Každý porybný má výklad svůj vlastní.Hodláš li strímrovat na vodě kam chodíš častěji zeptej se porybného jak to vydí on.Je to sice na bednu ale je to jediný způsob jak nepřijít o papíry.
Pike,šídlo:je tam rovněž formulace že muškaření může být prováděno i za pomoci vlasce(nejen mušk šnury).Nechapu proč by někdo muškařil s 10cm zonkrem a bylo to ok a jiný se zatíženou mouchou na vlasci chytat nemohl?
Definoval bych jak píšeš velikost nástrahy.

Pan Slamáček | Čt 3.4.2003 14:13:49

zarazenim strimra mezi umele vlaceci nastrahy, neresi vubec nic. rozhodujici je pozite naradi. strimr neni definovan a sel by definovat jen velmi tezce. omezeni jak uvadi pike je rozumne.

Karel - Profil | Čt 3.4.2003 13:26:14

Souhlasim. Je fakt, ze strimr bych do 16. dubna osobne nepouzil za ucelem lovu dravych ryb - hajeni v teto dobe neni samoucelne. Tohle je ovsem vec kazdeho. Ale po tomto datu je konecne prilezitost jak se vyrovnat s ruznymi zakazy lovu privlaci na revirech typu rybicka hned z kraje, privlac az od 1. 9. Je to sice obchazeni a hledani skulinek, ale co se da delat.

pike | Čt 3.4.2003 11:03:57

Staci si dobre rady precist a neni co resit. Kdyz ale ctu ruzne vyklady porybnych, kapraru a dalsich rybaru, doporucuju dat na pristi rok do radu tuto ci podobnou formulaci:" Muskareni za pomoci muskarskeho prutu, muskarskeho navijaku, muskarske snury a umele musky na 1 az 3 jednohackovych navazcich je povoleno celorocne" Kdyby nebyli lidi blbi a furt nad necim nedumali, tak by stacila soucasna prezentace. Jenomze to tak nejde, snazime se vsechno ochcat a tak se kvuli nejasnym a ucelovym vykladum zakonu, smernic a radu nas pravni rad zahlcuje mnoha zbytecnyma doplnkama, vysvetlenimi atd. Pokud nejak omezit lov dravych ryb v dobe jejich trenni a hajeni, tak maximalne velikosti nastrahy. Formulace by doplnovala vetu o povoleni muskareni po cely rok a mohla by znit treba takhle:" V dobe od 1.1. do 15.6 je muskareni (popsano vyse) povoleno jen na nastrahy mensi nez 5 cm" (4 nebo 8 cm to uz je jedno).
V kazdem pripade je ted muskareni povoleno cely rok, ale diky odstavci v radu CRS o lovu dravych ryb v dobe jejich hajeni by mohly nastat komplikace pri lovu s 15 cm streamrem.

lerak | Čt 3.4.2003 10:15:27

Pokud lovíš s muškařským prutem je to muškaření a ne přívlač!!!Přesně jak píše FIFA není popsán rozdíl mezi umělou muškou a strímrem a současný RR
tento pojem nezná, nedefinuje!

FIFA | Čt 3.4.2003 9:34:35

Už jsem se s tím také setkal. Teď je to sporné.

3 - lov přívlačí - se smí provádět jednak umělými vláčecími nástrahami (třpytky, devony, woblery, twistry, marmišky, umělé rybky, strimry apod.), nebo i mrtvou rybkou. Za přívlač se považuje vedení nástrahy vodním sloupcem, a to ve všech vrstvách, jednak stáčením vlasce na cívku navijáku nebo i pohybem prutu, přičemž se mohou dělat i kratší přestávky, během nichž se nechá nástraha klesat. Při lovu přívlačí smi být používán jen jeden prut, který musí být trvale držen v ruce, jiný prut nesmí být nastražen.

Z tohoto je patrné, že strimr, je považován za vláčecí nástrahu ( což je novinka ). Ale chybí nám tu přesné vymezení pojmu strímr. Co je ještě umělá muška a co je již strímr. A tady je problém. Jednou se nám stalo, že nás kontrolovala rybářská stráž. Po shlédnutí mušek říká. ,,To vypadá skoro jako strímr”. Jelikož to byl takový neurčitý vzor, neobstál. Nedokázal nám, že to není umělá muška, což je i vlastně strímr. Pokud by rybářská stráž argumentovala tím, že používám strímr ( který je považován za vláčecí nástrahu ), budu trvat na tom, že to strímr není, ale jen velká umělá muška, protože nikde není definováno nějaké velikostní omezení umělých mušek. Chce se to vyvarovat známých a ,,očividných” strímrů ( muddlery, napodobeniny rybek...).

4 - muškaření - za muškaření se považuje lov na umělou mušku, která je nahazována do vody za pomocí zvláštní muškařské šňůry. Za nástrahu lze použít umělé mušky (nymfy) v počtu 1-3 na návazci. K výrobě se používá převážné peří, textilní nebo i jiné materiály.

Muškaření je vedeno jako samostatná rybolovná metoda a lze ji používat i před 15.6.. Argument, že přitom stahuji šňůru, vedu nástrahu vodním sloupcem, atd. a tudíž vláčím je blbost. Při muškaření VŽDY nějaký způsobem stahuji šňůru, to jinak nejde.

A to se nebavím o tom, že bych třeba použil streamer.....