TTX kukuřice

Jsou rozdíly v účinnosti mezi TTX jednotlivých výrobců, nemyslím tím jen v zrnitosti? Je nějaký recept na domácí přípravu? Cena v okolních krámech je vyšší než mám například orginál dánské pstruží granule. Doufám, že se ozve biochemický technolog Rick.Dík.

žaky20 - Profil | So 9.2.2013 15:44:11

Martin M. >> z tvých videí vim,že ji nepoužíváš,ale chtěl bych to zkusit,tak bych potřeboval vedet jestli jde používat celý rok

Martin M. - Profil | So 9.2.2013 14:29:17

žaky20 >> ne, ja ji nepouzivam skoro nikdy.

žaky20 - Profil | So 9.2.2013 14:25:48

používáte ttx do každého krmení po celý rok?

lobotomie - Profil | Ne 11.4.2010 19:45:12

Kukuřičné vločky a ttx jsou dvě naprosto rozdílné věci
Jinak se dělá ttx u mvde, jinak u sensas a úplně jinak třeba v polsku nebo v maďarsku
Co je ovšem nejpodstatnější a málokdo si to jednak uvědomuje a druhak tomu nepřikládá patřičnou váhu je použitý druh kukuřice
v čr se takřka nedá sehnat a koupit potřebná surová kukuřice nebo aspoň kukuřičný šrot, jelikož se tu výhradně pěstují naprosto nevhodné hybridy pro racionální výživu...

Roman 7 - Profil | Ne 11.4.2010 19:36:34

TTX od jednotlivých výrobců je rozdílná.TTX se vmíchává do krmení a ne krmení do TTX.
Proč přidávat TTX do krmení:Krmení s TTX jde dobře umačkat,,nestane se z krmení tmel i když je hodně namočené,nelepí se na ruku,dodává krmení lepivost a daleko lépe se ve vodě rozpouští,pouští mléčný zákal ,krmení je dobře provzdušněné a má dobrou strukturu.Jak poznám dobré a dobře namočené TTX.Správně namočená TTX nabobtná v kbelíku jak bábovka a napovrch je jeho struktura poprskaná.Doma TTX podle mě udělat nelze.

trixo - Profil | Ne 11.4.2010 18:10:34

....ozivenie temy :))).....podarilo sa vam "zostrojit" recept na TTX-ko????

Levák Bob - Profil | Po 2.7.2007 14:56:51

Mirek Saf. - prostě jsem se v zimě hecl a začal to zkoušet. Jak daleko od cíle jsem byl netuším. Používání TTX pro mě není a nebylo nutností, chtěl jsem jen zjistit jestli bych to dokázal ukuchtit :-).Šrot jsem nezkoumal, koupil jsem kuku šrot ve třech různých prodejnách a ten používal. Při stejných receptech byla znát u jednoho mírná změna v konzistenci ( nadýchanější placka ), ale zase tak nevoněl, řekl bych, že po kukuřici skoro vůbec. V určitém poměru jsem přidával i kukuřičnou mouku, někdy i kukuřičné vločky nebo kukuřičnou krupici a jiné přísady. Pár placek jsem upekl s přídavkem mouky bramborové. Manželka má bezlepkovou dietu, tak máme doma různé "nestandartní " mouky. Jak říkám, povedly se zajímavé a dobré věci, jen TTX ne. Věřím, že se lze dobrat k úspěšnému receptu, já jsem se rozhodl trávit čas něčím jiným.
Jeden tip - neslaď těsto v míse, ale vyzkoušej nasypat cukr ( hrubý ) přímo na těsto nebo na plech pod těsto. Nedávej péct z obou stran, ale jen z té na které je cukr. Výsledek je zajímavý, druhá varianta je náročnější na oddělení placky od plechu .-). Někdy jsem dělal placku tloušťky palčinky někdy pizzy, abych upakl těstno a nepřipálil cukr. Jak říká Maty, nezapomínej, že na velikosti záleží. Mě došla trpělivost.

Mirek Saf. - Profil | Po 2.7.2007 14:13:08

Bob: znamená to že jsi opustil domácí výrobu TTX to, že ji kupuješ, nebo jsi ji nahradil rozmočeným chlebem a spařeným šrotem? Možná, že jsi byl již kousíček od cíle. Třeba jen chybí něco z "toho tajemného receptu". No a možná to vůbec není to "tajemno". Jestli někdo viděl na vlastní oči, že jako základ je rozdrcená palice kukučice, to znamená, že v tom je nejenom zrno, ale také "polystyrén" zevnitř. Já jsme také se setkal s tím, že někde se prodává normální kuku šrot a někde ( levnější a objemnější ) ten šrot s "polystyrenem". Co jsi zkoušel ty?

Levák Bob - Profil | Po 2.7.2007 8:28:33

Mirek Saf. - po svých pokusech mám doma asi 60 l různých drtí, prášků, koláčů na strouhání a buchet. Postup co popisuješ jsem vyzkoušel v X variantách + jiné v rámci improvizace. Ano, něco se chová jako TTX, ale není to podle mě to pravé ořechové. Pokud ti ovšem výsledný produkt vyhovuje není co řešit. Já jsem projekt domácí výroba TTX opustil :-) O průmyslové výrobě TTX vím jen to co jsem napsal níže takže dál by šlo z mé strany jen o spekulace.

Mirek Saf. - Profil | So 30.6.2007 18:22:25

Levák Bob: Nemyslím si. Je to jen jiný technologický postup jak dojít k cíli. Uvažuji takto. Průmyslová výroba TTX musí být snadná a jsou k dispozici jiné prostředky než doma. To ale neznamená, že doma nevyrobíš super věci. Když už jsi nakousl, tak zkoušel jsi někdy buchtu z pekárny a od "babičky"? K tématu. Oni při výtobě mají vysoukou teplotu a pak to drtí? Jaký vliv má ta teplota? Je to jen rychle vysušit nebo i něco více? Pokud jde o to přeměnit mouku, tak k tomu stačí 180 st. Takže postup obrátím. Upekl jsem na 180 st. normální "koláč" obdobně jak Maty, no a místo úplného vysušení a pak rozdrobění jsem ho přehnal přes síto a následně nechal v tenké vrstvě na plechu vysušit. No a mám z toho drtď, Ted jen zjistit, kolik vody to bude nasákavat a je to. K orginálu, ty myslíš se hrají nějakou roli v orginálu asi teplotou vytvořené pory - bubliny? Zejména, když TTXko namočíš na noc a máš z toho kašii? Já si to menyslím. No a pokud by to mělo být "opražené", tak to mohu zkusit nyní nasucho. Na pánvi těch 300 st. asi dostanu. Neříkám je to pracnější, ale na dlouhé zimní večery, navíc z přímých nákladů je to jen cena šrotu, cukru a trochu proudu.

Levák Bob - Profil | Čt 28.6.2007 19:44:35

Mirek SaF. - bude z toho zase jenom buchta, jenom upečená z jiných komponet, do krmení se to v určitém podílu dá hodit vždycky. Radil jsem se i s cukráři, jak dosáhnout rychlého ztvrdnutí ( vysušení ) směsi. Nepochodil jsem. Navíc naše trouba umí jen 250°C, a to je zdá se málo.
Zkoušel jsem varianty z kuku šrotu, lisované kukuřice, kukuřičné mouky, kombinoval s pšeničnou moukou, sojovou, bezlepkovou, přidával sušené mléko různé % různých cukrů, hrál jsem si s množstvím oleje atd. Výsledek - mám kupu různých směsí a drtí, různé vůně a konzistence, které jsou dobré jako složka do krmení, ale nejdou použít jako základ krmení. TTX nepoužívám a pařím si šrot nebo rozmáčím chleba.Ten sopel byl pokus foukané kukuřice :-).Hodně zdaru.

Mirek Saf. - Profil | Čt 28.6.2007 18:32:53

Dík za odpověd. Výroba je jasnější, i když stále nevím, zda je podstatné ve výrobku ta kukuřice, nebo to "tajemno" co do ní dávají. Kdyby bylo to druhé, tak nevím proč nestačí nejaký "lekvar" rozpustit s vodou, navíc musely by se projevit rozdíly mezi výrobci. Takže asi větší podíl bude mít ta kuku. Takže jsem udělal poks. Vzal jsem si recept na Matyho hrníčkový perník, žádná věda , jen neden díl kuku šrotu - jemného , vody, půl dílu cukru ( další dávku zkusím z melasou ) kypřicí prášek, upéct v trobě a za tepla přehnat přes síto, usušit. Uvidím, zda to bude ono. Klíčky - ty se mohou přidat pak. I když s kličky je to ožehavé - jak je koupit čerstvé a jak je uchovat. Toto je pro mne problém. Nejsem v blízkosti zdroje.
Jinak pro rychlou práci můžete mi poradit dodavatele "cenově přijatelné" a jaké je asi množství. Nejsem závodník, takže když měříte například množství na palety, tak to není ono.
Dík.

hraji - Profil | Čt 28.6.2007 16:01:23

Petr Havlíček: no my to víme, a když si přečteš celou diskuzi a pak si dosadíš dotaz kolegy šlapeto, odpověděl by jsi jinak? :-)) Copak po takovém vysvětlování lze položit s prominutím tak hloupý dotaz?

Petr Havlíček - Profil | Čt 28.6.2007 15:57:15

To přeci není lisovaná kukuřice. Dole vám to "Ouřada" popisuje úplně přesně.

profo - Profil | Čt 28.6.2007 15:06:58

hraji : byl jsi rychlejší...;-)))

profo - Profil | Čt 28.6.2007 15:06:38

šlapeto . zjednodušeně se to tak taky nechá říct..;-)))

hraji - Profil | Čt 28.6.2007 15:04:40

šlapeto: no skoro tak nějak

šlapeto - Profil | Čt 28.6.2007 15:01:54

Takze lisovana kukurice?

hraji - Profil | Čt 28.6.2007 14:42:35

šlapeto: TTX je označení pro kukuřici, upravenou a zpracovanou do formy větších či menších kousků, která se dává do krmených směsí, používají ji závodníci i běžní rybáři. Dokáže vypít hodně moc vody, proto se namáčí předem a teprve až je pořádně napitá, přidává se do vzniklé kaše suchá směs.

šlapeto - Profil | Čt 28.6.2007 14:31:45

Lidi sem blbej to jo ,ale co je to to ttx?

Levák Bob - Profil | Čt 28.6.2007 14:26:38

Mirek Saf. - o výrobu TTX jsem se pokoušel. Dokázal jsem pracně vyrobit zajímavé věci, které přidávám do krmení a funguje to. TTX jako takové to nebylo nikdy. Jednou jsem vyrobil nádherný sopel :-). Výrobci produkt( nebo některé jeho složky ) i lisují a to se v domácích podmínkách těžko provádí.
Rozdíly v TTX jednotlivých výrobců vidím ve stupni upečení ( vysušení ) a navonění. Třeba Sensaska dle mého voní více po kukuřici než Surfix, ten voní dle mého více do "vanilkova". Něco mezi je Lorpio atd. Každá si vezme trochu jiné množství vody. Pro běžný rybolov jsou tohle všechno zanedbatelné věci.

Tohle napsal o jedné TTX Jiří Ouředníček, cituji :
"TTX mais hrubá je kukuřičná placka a každý výrobce si jí dělá po svém. Já jsem na vlastní oči viděl výrobu jednoho z mnoha druhů - velké drtící stroje rozemelou celou kukuřičnou hlavu se vším na kaši, tuto kaši zalijí vodou , přidají něco, co je jejich tajemství, nalijí tuto hmotu na velké kulaté "mísopekáče" a šup s tím do trouby, kde hmotu praží, pečou nebo suší nebo jak tomu říkají skoro při 300°C. Po vyndání vznikne koláč, který se rozemele přes několik druhů sít na jemné a hrubé kousky. Jiní to samé dělají jen z hrubého kukuřičného šrotu, a přislazují hotový výrobek přepálenými cukry, ale znovu zdůrazňuji, že si to každý dělá po svém."
( zdroj - www.fish-pro.cz)

Vojo - Profil | Čt 28.6.2007 14:00:31

MM: dodatok:) nezalievat studenou ale vriacou vodou,do pol hodiny vychladne a iste dobre napučí.Všetko to mám zatial viacmenej v štádiu pokusov.Strúhanka mi takto krásne napučala.

Vojo - Profil | Čt 28.6.2007 13:54:20

MM: v budúcnosti chcem vyskúšat instantnú kukuričnú kašu a strúhanku(je tepelne spracovaná).V predaji je to dost drahé,víde to zajedno s TTX.Oplatí sa asi len vtedy,ak sa nájde lacnejší zdroj(napr.kamarát v pekárni).V nahrážke TTX by určite nebolo odveci pridat aj olej lisovaný za studena,pretože v klíčkoch je.Neskúšal som,teraz ma to napadlo,pomliet kukuričné vločky.Oni tepelne spracované sú.Ak vyskúšaš skor ako ja,daj vediet.

Martin M. - Profil | St 27.6.2007 23:23:50

Vojo> praveze bych se chtel vyhnout vareni...

Vojo - Profil | St 27.6.2007 23:19:00

MM: niečo k vločkám.Vlhčím večer pred lovom,pridávam pomerovo všetky tekuté zložky.AK robím kašu,dám viac vody a najprv zovriem.Dost dobre sa to do rána rozpadne.Teraz robím pokusy s kukuričnou múkou.Uvarím hustú kašu,po odstavení pridám pšeničné klíčky.Potom už ako TTX.

Martin M. - Profil | St 27.6.2007 22:55:03

Potvrzuji, ze kukuricne vlocky prodavaji v ruznych prodejnach pro chovatele ale treba i v OBI, ale nezkousel jsem je. Jsou fakt celkem levne, snad 20kc/kg (ted mozna kecam, nepamatuji si presne). Ma nejdo dalsi zkusenosti s jejich pridavanim do krmeni?

Vojo - Profil | St 27.6.2007 21:42:53

Mirek Saf. :) ako píšu hraji a profo.Hodne som používal,dobre to ide do penazí a rozdiel v účinku pre mna je neistý.Doma to asi dost tažko pripravíš,pretože sa to vyrába z kukuričných klíčkov z odpadu pri vylisovaní oleja.Niektorý výrobcovia používaju aj nevylisované,napr.: TOP MIX.Ja som začal ako náhradu používat kukuričné vločky.Kupujem ich v chovatelských potrebách(pridávajú sa k masovým konzervám pre psov).V poslednej dobe v Madarsku,cena 250 ft za kg.Podla madarských rybárov nevyhnutná zložka do krmiva pre kaprov.Používajú len na stojákoch.Ja skoro výlučne rybárčim na tokoch.Ale ked už nič iné,tak aspom dobrý pocit,že som nič nezanedbal.

hraji - Profil | St 27.6.2007 15:28:36

medvěd: neděláš to blbě, já to blbě napsal, ale bral jsem to podle množství. Taky rozdělám TTX-ko ve vodě a do té kaše pak nasypu směs. Směsi je vždy mnohem více než původního TTX, proto to obrácené pořadí. :-))

profo - Profil | St 27.6.2007 10:42:14

o rozdílech jsem taky neslyšel a ani je nepozoroval ze stejného důvodu jako píše hraji. jinak nakupuji ve větším a tak mě to nepřijde tak drahé. Mám přímo dodavatele a chodím si k němu osobně.....;-)

medvěd - Profil | St 27.6.2007 10:42:09

Hraji:asi dělám něco blbě.Já přidávám krmné směsi do TTX

hraji - Profil | St 27.6.2007 10:36:40

Rozdíl v účinnosti TTX od různých výrobců (dodavatelů) jsem nezaznamenal. Ale možná je to tím, že TTX přidávám do krmné směsi a je jen těžko poznat, zda to fungovalo nebo nefungovalo právě a jen díky TTX. O receptu na domácí přípravu jsem neslyšel. Kupuji TTX na e-shopech, většinou na shoprybar.