Zakrmování předem

Když dete na ryby krmíte si nějaký den předem? A čím?
Autor diskuse: Maňas. - Profil , 25.3.2007 všeobecné - nástrahy, návnady

Maňas. - Profil | Pá 30.3.2007 18:57:01

Lidi myslíte si že je brzo na krmení kukuřicí?

Carpinius - Profil | Čt 29.3.2007 19:02:56

Já vždy tak dva dny před samotným lovem krmim pouze boilisem, ale bez jakékoliv přidané esence maximálně tak spodní hranici, abych něměl v daném místě desítky padesátníků a při samotném lovu záleží co se z toho vyklube. Zatím mi to funguje, ale velice záleží na daném revíru kde se chytá. Co místo to jiný mrav!!

Vojo - Profil | Čt 29.3.2007 18:55:25

Markus S. : to,že kapor dokáže zistit kocku cukru vo vode si použil ako príklad pre predstavu o jeho citlivosti vnemov na chut,alebo to máš z nejakej literatúry?Povačšine čo som o tom čítal,tak kapor neregistruje cukry s trojmocným jontom.Rád by som v tom mal jasno.Vdaka.

Fishky - Profil | Út 27.3.2007 11:06:00

stevo: ano, máš pravdu, v laboratoři možná zjistíš, z čeho je to či ono boilies, ale jak to pozná kapr? A otázkou je, co slovo "zkažené" znamená v "kapřím světě", něco jako "zkažené játra či žížaly"? Děs, puch... a ejhle, voni to tak šupináči neberou... nakvašený partikl také třeba nevoní zrovna 2x pěkně... je určitě rozdíl, mezi žluklým olejem, a "záměrným kažením". Ale otázka stále zůstává: "jak kapr odhalí kvalitu nabízené nástrahy"?

Staroch - Profil | Út 27.3.2007 10:51:16

souhlasím s Fishkim - problém asi bude v tom jak po rozpuštění PVA je předložena návnada na malém prostoru na hromádce. A s tímto si muže kapr spojit nebezpečí.

stevo - Profil | Út 27.3.2007 10:22:25

fishky..mam vyskouseno hodne p zobu ,r moucek . atd jelikos mam moznost hodne veci si dat do chemicke laboratore .... tak zjistis co vse se da najit napriklad v kupovanych boilesech. U boilesu [ mrazeneho ] mohu prohlasit se mohu spolehnout poze na 4 [vyrobce ] Vse zalezi na uprave surovin -jestlize je neco skazeneho atd tak to ty rybi jist nebudou.

Fishky - Profil | Út 27.3.2007 9:43:25

stevo: ...jak kapr odhalí kvalitu nabýzených nástrah (potažmo nástrah) bez předkrmení?

stevo - Profil | Út 27.3.2007 9:34:28

Ahoj .Ume zalezi hodne na vyberu mista. Moje skusenosti jsou,prave opacne zadny predkrmovani. Kvalitni nastrahy hovori za vse.Snazim se chytat kapry nad 10kilo. Chytam na boiles,pelety a t orech.Kurici nepouzivam ,ale netvrdim ze je spatna. Jelikos jsem dene u vody a vydim nektere kolegy jak ji tam vali po metrakach - super podivana ,kdyz nemate zaber po 4dnech a furt krmi.Co se tyce pva mateialu ,zalezi na typu lokality .Ale co rybar to jiny nazor......

Fishky - Profil | Út 27.3.2007 9:12:06

Markus S: proč myslíš, že by si kapr dokázal spojit PVA s nebezpečím? nemůže se jen vyhnout místu s "abnormální" hustotou nástrah? Postě jinde na revíru jsou jen jednotlivé nástrahy, i když třeba od sebe vzdáleny někdy metr, nekdy půl... ale u návnady je jich "kopeček" = zkušenější ryba je šupem v outu...

Markus S. - Profil | Út 27.3.2007 9:02:48

Fishky:jak uz jsem psal tak taky sam pouzivam PVA a na mnoha mistech mam velke uspechy.U nas na rybniku kde se 99%ryby poustej zpet me to taky velmi dobre fungovalo.Ryby se,ale dost rychle uci a to mam vyskousene,ze dnes uz s PVA u nas nic velkeho nechytnu.Stoho vyplyva jedine reseni:Kapr ho po spatnych skusenostech srovnava s nebezpecim a okamzite se tomu mistu vyhne.

Fishky - Profil | Út 27.3.2007 8:53:57

Markus S: ano ano, pěkně jsi to popsal, leč je na zvážení každého, zda to co kapři činí opravdu dělají na základě svých zkušeností, či nikoliv. Pakliže frekvence záběrů s PVA je u větších ryb menší, nemůže to být způsobeno jiným důvodem, než jen negativní zkušeností z minulosti? Proč cejn zabere dřív na krmítko, než na boilies, či proč zabere dřív na boilies + pelety v PVA sáčku, než jen na boilies, nebo proč ho dřív zaujme pop-up než nástraha ze dna? Je důvod v PVA? Možná... ale spíš bych se přiklonil k tomu, že větších ryb je méně => menší ryba se k nástraze dostane rychleji, a k nástraze, která na sebe "upoutává" (ať už krmítkem, sáčkem PVA či jen šňůrkou s jednotlivými nástrahami a "řve" do okolí "tady jsem") či kombinací faktorů (soustředění většího množství nástrah zákonitě zvýší v místě zakrmení "hustotu" bílé ryby i menších kaprů, což může být na některých vodách určitá strategie, ale na prochytávanějších je to spíše krokem vedle a větší ryba se tomu vyhýbá). Jiných důvodů může být spousty, leč přistoupit na pachovou stopu PVA (když samotné takřka nelze definovat /zřejmě každé "chutná" tak trochu jinak, protože to co jsem zkoušel chuť ani "ocas" nemělo/. Samozřejmě kapři jsou na tom s receptory krapet jinde, než my, ale přesto při použití minimálního množství PVA, vzítí do úvahy "zředění" či maskování stopy po PVA samotnými návnadami či faktem, že u nástrah bude z 99% dřív menší ryba, která ještě vodu v okolí nástrahy "promísí" a nespočet dalších věcí, co pracují spíše "pro" PVA, bych se opravdu PVA neobával. Něco jiné zřejmě bude "nerozpuštěný" uzel po PVA sáčku na návazci a něco jiné jemná šňůrka co se do 20sek rozpustí...

Markus S. - Profil | Po 26.3.2007 22:26:50

Fishky:Jednim z nejuznavanejsich psychologu(W.Stern,D.Wechsler) definovali inteligenci za vseobecnou schopnost idividua vedome orientovat vlastni mysleni na nove pozadavky,schopnost prispusobit se novym zivotnim ukolum,podminkam(vyrovnavat se svym okolim).Ma s tim kapr neco spolecneho???At si kazdy udela o kaprovi vlastni obrazek,ale ja ho jednou pro vzdy,na zaklade praktickych poznatku,budu prinejmensim obdivovat jako chytreho zivocicha.Take tak cinim uz jen kvuli tomu,ze ten kdo kapra povazuje za hlupaka,pravidlem chyta o mnoho mene nez ten,ktery kapra spise precenuje.

Fishky - Profil | Po 26.3.2007 14:10:29

Markus S.: zrak je jedním ze smyslů, který kaprovi pomáhá v hledání potravy, takže říct, že slepý kapr není nijak "omezování" určitě není příliš reálné, navíc ani starší a zkušený kapr není telepat, aby letmým zjištěním pachové stopy po PVA si toto dokázal spojit s nebezpečím - respektive, musel by být několikrát vystaven podobnému jevu a následné negativní zkušenosti, cehož se u nás na našicho vodách dozajista nemusíme ještě dlouho obávat... při navazování také zanecháváme na montážích svou "pachovou stopu" a i přesto, že tato "stopa" je oproti PVA nesrovnatelně starší a staré a zkušené kapry doslova děsí, přesto se chytají a chytat budou! Kapr je "soupeř", kterého není radno podceňovat, ale přeceňovat jeho schopnosti také není nejšťastnější...

Maňas. - Profil | Po 26.3.2007 14:06:11

Já občas nakrmím na kapry kukuřicí a další den s feederem vyrazím. Na feeder si moc nekrmím. Ale v léťe občas jo a to kukuřicí. tenhle rok chci zkusit naklíčené obilí a konopí.

fisher - Profil | Po 26.3.2007 13:35:55

Je to zajímavá otázka. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel a ani nemám žádné zkušenosti s tím, že by PVA ovlivnilo záběry. Převážně jezdím na řeku a tam není problém. Ale samozřejmě, že na malém 1ha rybníčku se může těch pár kaprů naučit PVA nedůvěřovat. O migraci kaprů je všeobecně známo a někdy by se opravdu dal podle nich nastavovat čas. Na řece je to o trochu jednodušší. Tam se to dá docela dobře vypozorovat. Proto někteří kapraři radí zakrmit několik míst a přesouvat se právě podle migrace. Myslím, že je u nás ještě dost neobjevených míst, kam nikdo nechodí. Asi tak 80% rybářů ti nepůjde na místo, kam se pohodlně nedostane autem a kde ve vodě ani na břehu nebude nic, co by mu bránilo v poklidném rybaření. Není to sice nic příjemného, když musíš veškerou výbavu přenosit stovky metrů od auta, ale vyplatí se to.

Bachy - Profil | Po 26.3.2007 13:13:51

Jak kdy. Když jdu třeba na štiky, candáty, okouny a podobně tak nepředkrmuju vůbec. Lososovité ryby také nepředkrmuju. Když si jdu zachytat na plavačku tak záleží co jdu chytat a kam, někdy předkrmuju kukuřicí na kapry a amury, ale když jdu na bílou rybu tak je myslím předkrmování taky zbytečné. Když jdu na kapry, tak se snažím předkrmit, ale často jsem se setkával s tím, že na předkrmený flek si pak stejně nesednu. Budu muset být mnohem důmyslnější. :o)
flyman - Někdo tu kdysi doporučoval takovou zkoušku, rozpustit třeba PVA sáček v hrnku vody a pak se zkusit napít. :o)
Markus S. - To bych chtěl vidět jak testovali kapra který ucítíl kostku cukru v plaveckém bazénu. :o))

flyman - Profil | Po 26.3.2007 12:41:17

PVA skutečně zanechává pachovou stopu, protože ze nerozkládá, ale ředí. Právě proto se uvolňuje do okolí návnady pro někoho nežádoucí pach. Já osobně si nemyslím, že by to bylo pro ryby odpudivé, protože některé esence jsou na alkoholové bázi, což má asi stejný účinek. Ale může tomu tak být, ale osobně jsem nespozoroval nežádoucí vliv PVA materiálů, ale je to možná tím, že jezdím na velké vody a řeky. Ale jak píše Markus co rybář, to jiná zkušenost.

Markus S. - Profil | Po 26.3.2007 12:38:37

To myslim smrtelne vazne,napriklad kapr ma 1000xlepsi cich nez pes delali pokusy na slepych kaprech a zjistili,ze je slepota vubec nejak neomezuje pri hledani potravy.Aby sis to mohl predstavit jaky ma kapr cich, tak citi 1 kostku cukru v 25m plaveckym bazenu.Pri rozpusteni PVA se uvolni pachova stopa,kterou starsi a skuseny kapr srovna s nebezpecim!

certbert - Profil | Po 26.3.2007 10:56:45

Forest 1-nevim jestli pachovou ale něco ano PVA=poli vinil alkohol nebo jak se to píše-:o))když tak ho ochutnej-:o))a poznaš-:o))

Forest 1 - Profil | Po 26.3.2007 10:37:19

Markus S. - ®,Myslim si, ze PVA urcite zanechava ve vode pachovou stopu ,tuto vetu myslis vazne??Jen se ptam a nesouhlasim!!!

Markus S. - Profil | Po 26.3.2007 10:32:39

Mas pravdu fischer,ale mam u nas na rybniku bohuzel velmi spatne skusenosti s PVA materialy pred ca.4 roky jsem to skoro vzdycky taky pouzival,ale u nas se s 90% ryby vraci vode a oni se za tu dobu velmi rychle poucily.Myslim si,ze PVA urcite zanechava ve vode pachovou stopu a proto uz asi rok nemam s pouzitim PVA sanci chytit vetsi rybu.Neni spatny o tom popremyslet.To ze je nejlepsi si vyhledat misto vyskytu ryb je samozrejme,ale nesmi na tom miste chytat nekdo jiny,jinak mu chodis zakrmovat.Verim tomu ze se daji i ryby naucit na TVOJE misto.U nas jsem si jedno takove nasel,nikdo tady nechyta(spatny pristup k vode) ale musis zasadne chodit zakrmovat nebo rybarit ve stejnou deni ci nocni dobu.Behem jednoho tydne jsem si ryby naucil natolik,ze si podle nich muzez nastavovat hodinky,je to velmi zajimave.Ted vysla nova kniha od Lukase Krasy KAPRI TAJEMSTVI a ja ji precetl jednim dechem.Je to zajimavi chlapik a trosku jiny pohled na rybarinu,muzu ji jen doporucit.Petru zdar

fisher - Profil | Po 26.3.2007 8:14:49

Samozřejmě, že nejlepší je místo si předem připravit. Ale ještě větší důraz bych dal výběru místa. Musíš nejdřív vědět, že se na tomto místě ryby opravdu vyskytují. Pokud takové místo najdeš, pak máš i velkou šanci vytáhnout pěknou rybu i bez krmení předem, ale s použitím atraktivního boilies. Nechci tu dělat reklamu, takže tu nebudu žádné uvádět. Já chytám jen na koule, takže krmím jen tím, čím chytám plus ještě používám pelety. Když si místo předem připravím, tak potom přikrmuji jenom po záběru. Samozřejmě, že používám i PVA materiály. Je to nejpřesnější zakrmení. Nejlepší je si sehnat o tom nějakou literaturu. Je ji spousta a je to tam většinou dobře popsané.

Markus S. - Profil | Po 26.3.2007 0:30:37

Ahoj,zalezi na mnoha okolnostech.Pokud mam moznost chodit na vyhledany revir kazdy den,potom se to urcite vyplati.Ja osobne vzdy zakrmuji tim samim cim potom chytam,maximalne pridam asi 30% prazeneho konopi.(jen na stojatych vodach).Nejlepsi je si revir predem poradne prozkoumat a potom si vybrat spravne misto,bud tam kde se ryby vyskytuji a nebo pro silny rybarsky tlak jsem si uz i vybral nejusi misto na jezere kterym ryby museji pri denni migraci projet.Napriklad na stojate vode o rozloze 1hektaru zakrmuji 1kg kukurice a 300g konopim asi 6dnu vzdy ve stejnou dobu.V den lovu prohodim jen asi tretinovou davku a zacinam lovit.Mnozstvi potravy a pocet dnu zakrmovani samzrejmne zvysuji velikosti reviru,zatim jsem se svym systemem spokojen a casto i svymi ulovky.POZOR je velmi dulezite,aby mnozstvi potravy ryby i sezrali,jinak stare a skazene zradlo spis ryby odpudi nez prilaka!!!